Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού  είναι μη κερδοσκοπικό  σωματείο, που ιδρύθηκε το 2004, με στόχο την ευαισθητοποίηση και παρέμβαση στα προβλήματα  που αφορούν τα Δικαιώματα του Παιδιού. Έχει αναπτύξει πρωτοβουλίες και δράσεις σχετικά με την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ στη χώρα μας, καθώς επίσης και για το σεβασμό της διαφορετικότητας και τις διακρίσεις. Τα μέλη του είναι εκπαιδευτικοί, γονείς, πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, καλλιτέχνες και παιδιά, που δρουν εθελοντικά μέσα και έξω από τη σχολική κοινότητα, πραγματοποιούν έρευνες, καμπάνιες και προγράμματα.

Κατά τα τελευταία χρόνια το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» έφερε σε πέρας έξι κύρια προγράμματα:

  1. Προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού στο εσωτερικό της σχολικής κοινότητας, μέσω της οργάνωσης συναντήσεων και σεμιναρίων σε εκπαιδευτικούς και γονείς, της προώθησης της ανάγνωσης στα παιδιά και συναντήσεων με συγγραφείς παιδικού βιβλίου, καθώς και της εφαρμογής εκπαιδευτικών προγραμμάτων που ευνοούν το διάλογο, τη διαφορετικότητα και τη δημιουργικότητα έναντι των διακρίσεων και της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού (2005-2009).
  2. Την υποστήριξη ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο, μέσω ενός εκπαιδευτικού και πολιτιστικού προγράμματος που προέβλεπε: διδασκαλία της ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, κοινωνικοποίηση, παροχή επαγγελματικής εκπαίδευσης, ψυχολογική, ιατρική και υλική υποστήριξη (2009-‘10).
  3. Την υποστήριξη περισσότερων από εκατό οικογενειών με ανήλικα παιδιά της κοινότητας Αφγανών προσφύγων «Σαμάρια» στο Μεταξουργείο. Το πρόγραμμα περιλάμβανε διδασκαλία της ελληνικής και αγγλικής γλώσσας για ενήλικους και νεαρά παιδιά, δημιουργική απασχόληση για τα μικρότερα παιδιά, ψυχολογική υποστήριξη, διανομή τροφίμων, ρούχων και ειδών πρώτης ανάγκης, εμβολιασμούς, ιατρική φροντίδα και εξετάσεις, ψυχαγωγικές και μορφωτικές εκδηλώσεις (2010-’11)
  4. Από τον Οκτώβριο 2012 λειτουργεί το «Εργαστήρι Πολιτισμού» για παιδιά στην οδό Αλκαμένους 11, Στ. Λαρίσης. Είναι ένας χώρος που λειτουργεί από τις 9πμ έως τις 7.30 το βράδυ, καθώς και ορισμένα σαββατοκύριακα, ανοιχτός σε όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις ανεξαρτήτως φυλή, φύλου, εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας και γλώσσας. Συγκεντρώνει παιδιά και γονείς που μιλούν 27 διαφορετικές γλώσσες, στην πλειονότητά τους από οικογένειες μεταναστών και προσφύγων. Διαθέτει μεγάλη παιδική δανειστική βιβλιοθήκη, Η/Υ και διαδραστικό πίνακα, επιτραπέζια παιχνίδια και τάμπλετ. Το καθημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές τάξεις, Δημιουργικές Ομάδες, Μαθησιακή υποστήριξη, ομάδες ανάγνωσης, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, web-radio, κλπ. Επίσης οργανώνει σεμινάρια γονέων, προσφέρει δωρεάν νομική, κοινωνική, ψυχολογική και υλική υποστήριξη για τις οικογένειες των παιδιών, πραγματοποιεί διανομές τροφίμων προσφέρει ψυχαγωγικές και μορφωτικές επισκέψεις. Η λειτουργία του στηρίζεται στην υποστήριξη και την καθημερινή παρουσία των εθελοντών του Δικτύου, οι οποίοι είναι συνολικά περισσότεροι από ενενήντα.
  5. Από τα τέλη του 2014 λειτουργεί το «Κέντρο για το Παιδί», στο πλαίσιο του Κέντρου Αλληλεγγύης-Φρουραρχείο του Δήμου Αθηναίων, το οποίο διαθέτει παιδαγωγό, κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγο, ανοιχτό από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ (Δομοκού 2, 1ο όρ., απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης). Είναι ένας ανοιχτός χώρος δημιουργικής & παιδαγωγικής δραστηριότητας με δωρεάν πρόσβαση, που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη της Solidarity Now και των EEA Grants και το εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιλαμβάνει βιωματικές και διαδραστικές δραστηριότητες για παιδιά και γονείς: Παιδαγωγικές/Δημιουργικές ομάδες παιδιών προσχολικής ηλικίας *Παιδαγωγικά/Δημιουργικά προγράμματα παιδιών σχολικής ηλικίας *Μαθησιακή υποστήριξη παιδιών σχολικής ηλικίας *Ομαδική Ψυχολογική υποστήριξη παιδιών *Συμβουλές παιδιάτρου σε γονείς και παιδιά *Παροχή κοινωνικών υπηρεσιών (παραπομπές, επικοινωνία και διαμεσολάβηση με άλλους φορείς για κοινωνική υποστήριξη) *Ομάδες ελληνικής γλώσσας και Αραβικών *Συναντήσεις με εκπαιδευτικούς για θέματα σχολικής αγωγής *Συναντήσεις διαλόγου με ειδικούς επιστήμονες (παιδίατρο, γυναικολόγο, παιδαγωγό, κλπ.) *Δημόσιες συζητήσεις για τα Δικαιώματα του Παιδιού *Υποστήριξη οικογενειών με ρουχισμό και τρόφιμα. Σε συνεργασία και δικτύωση με κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες, καθώς και με άλλους μη κερδοσκοπικούς φορείς και οργανισμούς, παρέχει πληροφόρηση, εμψύχωση και υποστηρίζει επίσης εξατομικευμένες ανάγκες παιδιών. Στο πλαίσιο λειτουργίας του Κέντρου Αλληλεγγύης συνεργάζεται κατά προτεραιότητα με τις συμπράττουσες οργανώσεις Άρσις (νομικές υπηρεσίες), Πράξις (ιατρικές υπηρεσίες) και Μαζί για το Παιδί (Συμβουλευτική γονέων και παιδιών).
  6. «Το Δίκτυο στην Τράιμπερ» (Πλ. Τράιμπερ 8, από Λιοσίων 19) είναι ο τρίτος χώρος του Δικτύου που εγκαινιάστηκε στα τέλη του 2015 στην ίδια περιοχή του Στ. Λαρίσης. Στο χώρο προβλέπεται η ανάπτυξη Δανειστικής Βιβλιοθήκης και των προγραμμάτων για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας έως 12 ετών, που ως τώρα πραγματοποιούνταν στο «Εργαστήρι Πολιτισμού» της Αλκαμένους. Προβλέπεται επίσης η πραγματοποίηση των εκδηλώσεων και προγραμμάτων της Καμπάνιας του Απριλίου 2016, καθώς και των καλοκαιρινών προγραμμάτων και Ομάδων Ανάγνωσης. Τον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πλήρους λειτουργίας του χώρου και στο «Εργαστήρι Πολιτισμού» της Αλκαμένους 11 θα αναπτυχθούν τα τρέχοντα και τα νέα προγράμματα για εφήβους. Με «Το Δίκτυο στην Τράιμπερ προωθείται ο σχεδιασμός της δημιουργίας ενός δικτύου πολιτιστικών κυττάρων-κοινοτικών κέντρων στις λιγότερο ευνοημένες συνοικίες του Κέντρου της Αθήνας, τα οποία λειτουργούν σε ολοήμερη βάση και, κατά περίπτωση, σαββατοκύριακα. Διαμορφώνεται έτσι ένα κοινωνικο-πολιτισμικό δίκτυο που δρα με ευελιξία και συμπληρωματικότητα, απαντά στις εκάστοτε ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους, επεκτείνεται χωρίς να διογκώνεται συγκεντρωτικά και κάθε σημείο του διαθέτει σχετική αυτονομία και προσανατολισμό (αναφορικά με τον πληθυσμό, τις ηλικίες, το φύλο, τις δράσεις, κλπ). Μέσα από αυτό δίνεται η δυνατότητα να αναδυθεί και να εκφραστεί η πολιτισμική βιοποικιλότητα του κέντρου της πόλης, να ανατραπεί η παθητικότητα των «υποβαθμισμένων» περιοχών και να αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες  σε τοπικό επίπεδο χωρίς διακρίσεις κάθε είδους που θα οδηγούν στην καλή συμβίωση, στη δημιουργικότητα των παιδιών και των νέων και στην ενσωμάτωση.

Το «Δίκτυο» δραστηριοποιείται από το 2000 και έχει αναπτύξει  δράσεις και καμπάνιες σχετικά με: *τη διάδοση και την τήρηση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού *την ενημέρωση των ίδιων των παιδιών για τους θεσμούς που τα προστατεύουν σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο *την υποστήριξη οικογενειών στα όρια της φτώχειας *την κινητοποίηση για την καταπολέμηση κάθε είδους διακρίσεων *την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης *την ενθάρρυνση για πρόσβαση στην εκπαίδευση εθνοτικών ή κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων *την παιδική εργασία *την ανάδειξη των προβλημάτων των παιδιών που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες, όπως παιδιά μεταναστών, παιδιά πρόσφυγες, παιδιά παλιννοστούντων, παιδιά που νοσηλεύονται, παιδιά έγκλειστα σε ιδρύματα ή σε φυλακές ανηλίκων *την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας σχετικά με κάθε μορφής βία, την προσβολή, την εγκατάλειψη, την παραμέληση, την κακοποίηση, την κακή μεταχείριση ή εκμετάλλευση των ανηλίκων *τον περιορισμό του καπνίσματος, του αλκοολισμού και της κατανάλωσης ουσιών από παιδιά *το ασφαλές διαδίκτυο. Επίσης συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς και άλλες οργανώσεις και συλλόγους στη χώρα μας και στην Ευρώπη, οργανώνει δύο καμπάνιες το χρόνο, πραγματοποιεί εκδόσεις, βραβεύει μαθητές για τις πρωτοβουλίες τους, υποστηρίζει υλικά και ηθικά ευάλωτες ομάδες ανηλίκων και τις οικογένειές τους, οργανώνει σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και γονείς, εκπαιδεύει εθελοντικές ομάδες, προωθεί δράσεις κοινωνικοποίησης.

Οι πόροι του «Δικτύου» προέρχονται αποκλειστικά από τις συμμετοχές και τις χορηγίες των μελών και φίλων, καθώς και από  χειρονομίες κοινωνικής ευαισθησίας. Όλες οι χορηγίες αναρτώνται στην ιστοσελίδα μας και ανακοινώνονται στους 12 χιλιάδες φίλους μας.