Μοιραζόμαστε βιβλία, μοιραζόμαστε πατρίδες – Καμπάνια Απρίλιος 2017-μέρες βιβλίου «Ένας κόσμος βιβλία»

Posted by thomas hiotis on March - 30 - 2017 with Comments Off on Μοιραζόμαστε βιβλία, μοιραζόμαστε πατρίδες – Καμπάνια Απρίλιος 2017-μέρες βιβλίου «Ένας κόσμος βιβλία»

Μοιραζόμαστε βιβλία, μοιραζόμαστε πατρίδες.

Ένα project διαλόγου παιδιών και εφήβων
διαφορετικής εθνοτικής καταγωγής
πάνω σε δίγλωσσα βιβλία

Μυρσίνη Ζορμπά

Τα βιβλία είναι τόποι κατάλληλοι να υποδεχθούν και να φιλοξενήσουν αναγνώστες που σταθερά εγκατεστημένοι καλλιεργούν τη γλώσσα και την κουλτούρα τους και άλλους που   αναζητούν μια νέα πατρίδα, καθώς και  νομάδες που αγαπούν την περιπλάνηση. Είναι τόποι ανοιχτοί, τόποι συνάντησης, καταφύγια και σταυροδρόμια ανταλλαγών, υποσχέσεων, ανασφάλειας, νοσταλγίας, προσδοκιών και νοήματος.

Όταν μοιραζόμαστε βιβλία, μοιραζόμαστε πατρίδες, έτοιμοι να εγκαταλείψουμε  κάτι γνωστό και οικείο που θεωρούμε σπίτι μας και να δεχτούμε το άγνωστο, που είναι οι ιδέες των άλλων. Με τις αναπαραστάσεις του αναγνώστη στο νου και με τις σκέψεις που η ανάγνωση μας γέννησε, είμαστε έτοιμοι να διασχίσουμε τα σύνορα που μας χωρίζουν από τους άλλους και μέσα από το διάλογο μαζί τους να βάλουμε σε δοκιμασία τη δική μας ανάγνωση. Είναι ο τρόπος   να δημιουργήσουμε τον  νέο τόπο ενός κοινού βιώματος, συζητώντας το πώς διαβάσαμε μια ιστορία, ένα κείμενο, ένα βιβλίο.

Όταν μοιραζόμαστε βιβλία, μοιραζόμαστε πατρίδες, οικοδομώντας μια νέα κοινότητα. Αυτή η νέα κοινότητα έχει τη δύναμη να προσφέρει ένα περιεκτικό και παραγωγικό αφήγημα, με τα  πιο διαφορετικά και πολύτιμα πολιτισμικά  αποτυπώματα όλων, τροφοδοτώντας την κατανόηση και  διευρύνοντας  την αλληλεγγύη και τους ορίζοντες του κοινού μέλλοντος.

Ανοίγοντας διάλογο με βάση δίγλωσσα βιβλία, που τα παιδιά και οι έφηβοι διάβασαν σε διαφορετική καθένας γλώσσα και με διαφορετικές πολιτισμικές προσλαμβάνουσες, μπορούμε να ρίξουμε φως στους πιο σκοτεινούς φόβους, στις πιο μεγάλες αβεβαιότητες, στα πιο οδυνηρά τραύματα,  ώστε να τα μετατρέψουμε σε υλικά οικοδόμησης μιας νέας δημιουργικής κοινότητας που στηρίζεται στην εμπιστοσύνη, το διάλογο και τη δημιουργικότητα.

kampan01_4-2014

Comments are closed.