ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ/ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

…Για την Ψυχοκοινωνική και Νομική Υποστήριξη

Το Δίκτυο προσφέρει νομική, κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη σε παιδιά πρόσφυγες και τις οικογένειές τους σε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα στο κέντρο της πόλης.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της προστασίας, φροντίδας, ευημερίας και ένταξης των ευάλωτων παιδιών και οικογενειών προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα και η στήριξη της πρόσβασής αυτών σε μακροχρόνιες λύσεις με σκοπό τον περιορισμό τόσο των κινδύνων που σχετίζονται με την επισφαλή τους μετανάστευση όσο και των πιθανοτήτων να αποκλειστούν κοινωνικά.

Τρόπος Υλοποίησης :

1.Εντοπισμός παιδιών (ασυνόδευτων ή/και συνοδευόμενων)

2.Παροχή ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης σε ευάλωτες οικογένειες και παιδιά προσφύγων καθώς και στα παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο

3.Άμεση ανταπόκριση, ολιστική διαχείριση και υποστήριξη μεμονωμένων περιπτώσεων, βασισμένη στον σχεδιασμό εξατομικευμένου πλάνου δράσης, παρέμβασης και διασύνδεσης με την κοινότητα, με υπηρεσίες και φορείς, κάλυψη επειγουσών αναγκών και υποστήριξη παιδιών για την εγγραφή τους στην τυπική και μη τυπική εκπαίδευση, καθώς και σε δράσεις κοινωνικοποίησης και διαπαιδαγώγησης

  1. Διαρκής και σταθερή επικοινωνία με τα παιδιά με στόχο την αύξηση του αισθήματος ασφάλειας και τη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης.
  2. Άμεση ανταπόκριση σε περιστατικά βίας και κακοποίησης και σταθερή συνεργασία με αρμόδιους φορείς για την προστασία των παιδιών.
  3. Συνεχής επαφή και δικτύωση με οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της παιδικής προστασίας και συμμετοχή σε σχετικές ομάδες εργασίας με σκοπό την ολιστική διαχείριση των υποθέσεων και την ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών.

Το πρόγραμμα, με τίτλο  Child Protection Case Management for Refugee Children χρηματοδοτείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες  (UNHCR).

Επικοινωνία: 2018846590, r.linardou@ddp.gr και ddp@ddp.gr