« Ένα Μέλλον χωρίς Παιδική Εργασία»: Εκδηλώσεις στην Σύρο για την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού,2008

10-12 Δεκεμβρίου 2008

Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού 11 Δεκεμβρίου

 

 
Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού συμμετείχε σε εκδηλώσεις στo Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού το οποίο οργάνωσε την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008  μια βραδιά αφιερωμένη στην παιδική εργασία. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη σε όλους εκείνους που εργάστηκαν στη βιομηχανία της Σύρου από την τρυφερή τους ηλικία και σε όσα παιδιά εργάζονται και σπουδάζουν σήμερα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία  του Εσπερινού Γυμνάσιου, του 1ο Γενικού Λύκειου Σύρου, του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, του Βαρδάκειου Ιδρύματος και  της “Στέγης”.

Στον κατάμεστο πάνω όροφο του Μουσείου που ασφυκτιούσε από όσους συμμετείχαν, με νεαρόκοσμο καθισμένο  στα σκαλοπάτια και συγκινημένους παλαίμαχους, διαβάστηκαν αφηγήσεις των Μιχάλη ΠελεκάνουΚώστα Βαρβέρη και άλλων που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους. Οι αφηγήσεις ανηλίκων που εργάστηκαν στην άλλοτε ανθούσα συριανή βιομηχανία προκάλεσαν ισχυρά συναισθήματα σε μικρούς και μεγάλους, καθώς σκηνές  σκληρής παιδικής εργασίας περασμένων δεκαετιών ξετυλίχτηκαν μπροστά τους ανάγλυφα με την προβολή ενός θεατρικού δρώμενου από τους μαθητές του  1ου Γενικού Λυκείου Σύρου.

 

Ανακαλώντας μνήμες και θέτοντας το πρόβλημα της παιδικής εργασίας στις  πραγματικές του διαστάσεις, η συζήτηση που ακολούθησε ανέδειξε τη σημασία που έχει η ουσιαστική εφαρμογή του άρθρου 32 της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού που αφορά την παιδική εργασία. Οι κυρίες Αγγελική Ψιλοπούλου και Μαργαρίτα Καλουτά διάβασαν αποσπάσματα συνεντεύξεων που οι ίδιες είχαν συλλέξει. Η κ. Μαρία Αλιφραγκή και ο κ. Μιχάλης Ζουλουφός πήραν αυθόρμητα μέρος στη συζήτηση και αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στη γυναικεία εργασία και τη ζωή των νεαρών κοριτσιών.

Η  Μυρσίνη Ζορμπά, διευθύντρια του Βιομηχανικού Μουσείου τόνισε μεταξύ άλλων τη σημασία  της  Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία  αποτελεί  σημαντικό βήμα προόδου μαζί με την καθιέρωση του θεσμού του Συνήγορου του Παιδιού στη χώρα μας. Ωστόσο, πρόσθεσε, η ουσιαστική εφαρμογή της  Σύμβασης δεν είναι εύκολη υπόθεση και συνιστά ουσιαστική πρόκληση για την καθεμιά και τον καθένα μας. Η παιδική εργασία, οι διακρίσεις κάθε είδους, η παραμέληση, εκμετάλλευση και κακοποίηση των παιδιών, τα παιδιά-πρόσφυγες και μετανάστες, τα ανάπηρα παιδιά είναι ζητήματα που απαιτούν μεγαλύτερη συνειδητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών. Επίσης υπογράμμισε την πρόθεσή της να αποτελέσει το Βιομηχανικό Μουσείο χώρο ουσιαστικού διαλόγου και ζωτικών παρεμβάσεων για τη Σύρο,  αναπλάθοντας το παρελθόν με τη ματιά του σήμερα και τις προσδοκίες που πρέπει να οικοδομήσουμε για ένα δημιουργικό αύριο.

Μπορείτε να δείτε το Πρόγραμμα και την Αφίσα των Εκδηλώσεων.