Ημερίδα: Αποδημητικά Πουλιά που ήρθαν για να μείνουν – Εμπειρία, προκλήσεις, προοπτική

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και η ομάδα των Νέων Δημοσιογράφων της εφημερίδας “Αποδημητικά Πουλιά” διοργανώνουν Ημερίδα γνωριμίας και παρουσίασης της λειτουργίας της εφημερίδας, την Τρίτη 15 Οκτωβρίου στις 16.30 – 21.00.

Στο πλαίσιο της έναρξης της συνεργασίας με τον νέο πυλώνα του iMEdD (Bridge), η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο φιλόξενο χώρο του iMEdD (Σταδίου 3α, Αθήνα) και αποτελεί μέρος των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 15 χρόνων από τη σύσταση του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Τα “Αποδημητικά Πουλιά”, διανύουν πλέον τον τρίτο χρόνο λειτουργίας τους μετρώντας ήδη την εμπειρία 15 τευχών, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζονται να ανοίξουν τα φτερά τους και στην ψηφιακή εποχή εγκαινιάζοντας τη νέα τους ιστοσελίδα, που όχι μόνο θα φιλοξενήσει την εφημερίδα στο διαδίκτυο, αλλά και θα την διευρύνει.

Αφορμή για τη δημιουργία του προγράμματος στάθηκε η επιφυλακτικότητα των ανθρώπων που ζούσαν στις δομές φιλοξενίας προσφύγων, να μιλήσουν σε δημοσιογράφους, καθώς πίστευαν ότι η ιστορία τους δεν θα αποτυπωνόταν όπως έπρεπε. Έτσι, 15 έφηβες Αφγανές και μία νεαρή Ελληνίδα αποφάσισαν να γίνουν οι ίδιες δημοσιογράφοι και να αποτελέσουν τις φωνές του προσφυγικού πληθυσμού.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά το πρώτο φύλλο, η διαδρομή των “Αποδημητικών Πουλιών” δεν είναι πια ένα ταξίδι αποκλειστικά και μόνο δημοσιογραφικό. Η ομάδα έχει αναπτυχθεί και συνεχίζει να εμπλουτίζεται από πλήθος νέων μελών πολλών διαφορετικών εθνικοτήτων και γλωσσών. Η πρωτοβουλία εκείνων των 15 κοριτσιών έχει φτάσει στο σήμερα ως ένα πολυεπίπεδο σύστημα άτυπης μορφής εκπαίδευσης και μέσο πληροφόρησης με πλήθος δυναμικών εργαλείων ένταξης ευάλωτων ομάδων.

Η Ημερίδα περιλαμβάνει εισηγήσεις σχετικά με την κάλυψη του προσφυγικού από τα ΜΜΕ και το ρόλο των “Αποδημητικών Πουλιών” σε αυτή, με την εφημερίδα ως εργαλείο κοινωνικοποίησης και υποστήριξης της ένταξης εφήβων και με την κοινωνική ένταξη ευάλωτων ομάδων. Στο δεύτερο μέρος το πρόγραμμα περιλαμβάνει στρογγυλό τραπέζι σχετικά με την εμπειρία συμμετοχής στην εφημερίδα “Αποδημητικά Πουλιά”, καθώς και τις προοπτικές της για το μέλλον.

*Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας.

 

Το πρόγραμμα The Young Journalists αποτελεί πρωτοβουλία του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού και υλοποιείται με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ-Παράρτημα Ελλάδας, της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, του Open Society Foundations και της Πρεσβείας της Ολλανδίας στην Ελλάδα.

Όσοι και όσες ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την Ημερίδα, παρακαλούνται να πραγματοποιήσουν διαδικτυακή εγγραφή μέσω της φόρμας: https://forms.gle/QQUfcVzA3cuh6Wjd7

 

Τρίτη 15 Οκτωβρίου | Ώρα προσέλευσης: 16.30 | iMEdD – Σταδίου 3α, 10562, Αθήνα | Facebook event

Για περισσότερες πληροφορίες: migratorybirds@ddp.gr / +302105148366