«Η φωνή μας ένας κύκλος»- Δελτίο Τύπου

Δελτίο Τύπου

«Η φωνή μας ένας κύκλος»
20170331_164228

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού ξεκίνησε τις δράσεις του στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων του Ελληνικού (Ι & ΙΙΙ), σε συνεργασία με τη Save the Children μέσα από το πρόγραμμα Child Spring. Ο χρόνος αυτός ήταν δύσκολος, με αγωνίες, ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το σήμερα, που πλέον είναι χθες, και για το αύριο, το οποίο περιμένουν με ελπίδα οι γονείς, τα παιδιά και οι νέοι που ζουν εκεί.

Παρόλες τις δυσκολίες, ο στόχος μας στη διάρκεια αυτού του χρόνου ήταν πάντα ένας: να φτιάξουμε στο Ελληνικό ένα ασφαλές, ζεστό, φιλικό και δημιουργικό περιβάλλον για τα παιδιά των προσφύγων που έγιναν και παιδιά μας.

Μοιραστήκαμε και ζήσαμε μαζί τους πολλά: τον ήλιο, τη βροχή, τον άνεμο. Μαζί τους παίξαμε, χορέψαμε, διαβάσαμε, δημιουργήσαμε, ταξιδέψαμε με μαγικούς τρόπους σε άλλους κόσμους, ανακαλύψαμε καινούργια πράγματα για μας και τους άλλους, κάναμε βόλτες στην πόλη, γνωρίσαμε καινούργιους φίλους και ανταλλάξαμε μαζί τους εμπειρίες και γνώσεις.

Εκεί λοιπόν, στις παλιές ολυμπιακές εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας, τα παιδιά στη διάρκεια αυτού του χρόνου, με την ενθάρρυνσή μας και με τη μεγάλη φαντασία τους, φτιάξανε από ζωγραφιές μέχρι τρισδιάστατες κατασκευές και αποτύπωσαν σε αυτές τον δικό τους κόσμο. Πολύχρωμα σπίτια, πράσινοι κήποι με λουλούδια, λιμνούλες, σχολεία, ζωολογικοί κήποι με πολλά ζώα και πουλιά, μουσικά όργανα, βιβλία και άλλα πολλά δημιουργήθηκαν, συχνά κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες που πάντα ήταν ο κανόνας στο Ελληνικό.

Όλα αυτά τα έργα των παιδιών αποφασίσαμε και τα κάναμε έκθεση/γιορτή, που εγκαινιάστηκε το Σάββατο 8 Απριλίου στους χώρους του Ελληνικού και παρουσιάστηκε στους γονείς, αλλά και σε όλους που μένουν εκεί. Και ήρθαν όλοι. Και τα πρόσωπά τους έλαμπαν, κυρίως των παιδιών από χαρά αλλά και των γονιών τους από υπερηφάνια για τα έργα των παιδιών τους και από μία έστω και σύντομη ευτυχία κανονικότητας, που τόσο τους λείπει.

Η έκθεση αυτή είναι ο τρόπος μας για να πούμε ένα «ευχαριστώ» σε όλους στο Ελληνικό για αυτόν τον ένα χρόνο συνεργασίας, στη διάρκεια του οποίου ελπίζουμε πώς βοηθήσαμε τα παιδιά να μάθουν αρκετά και κυρίως να νιώσουν πάλι παιδιά.

Στη διάρκεια αυτού του χρόνου όμως κι εμείς μάθαμε πολλά και κυρίως μάθαμε ότι όπου υπάρχουν παιδιά, υπάρχει ζωή, υπάρχει ελπίδα, υπάρχει μέλλον, ακόμη και στις δύσκολες συνθήκες του Ελληνικού. Και γι’ αυτό επιμένουμε και συνεχίζουμε…