Κάθε Δευτέρα απόγευμα Δημιουργικές Ομάδες Παιδιών

ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

  • «ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ;»
    Τι είναι δίκαιο και τι άδικο; Γιατί κάτι που θεωρούμε σήμερα άδικο σε παλιότερα χρόνια το θεωρούσαν δίκαιο; Γιατί κάτι που είναι δίκαιο για μας για κάποιον άλλο είναι άδικο; Μπορεί ένας νόμος να είναι άδικος; Η ομάδα θα συζητήσει  μερικές  περιπτώσεις, όπως γίνεται στο δικαστήριο, και θα προσπαθήσει  να απαντήσει στο ερώτημα ποιος έχει δίκιο και γιατί. Τα παιδιά, με τη βοήθεια του συντονιστή, θα φτιάξουν σενάρια με παιχνίδια ρόλων και ανατροπές, ώστε όλοι να αλλάζουν θέσεις και να υπερασπίζονται κάθε φορά το δίκιο τους με επιχειρήματα. Θα κουβεντιάσουν παραδείγματα για το νόμο και την τιμωρία, το νόμο και τη δύναμη ή την εξουσία, πώς δημιουργούνται και εφαρμόζονται οι νόμοι  σε ένα απολυταρχικό καθεστώς και πώς στη δημοκρατία, θα μιλήσουν για την ιστορία της αρχαίας Αντιγόνης. Επίσης θα μάθουν πώς οργανώνεται η κοινωνική συμβίωση μέσα από τη νομοθεσία και ποιος νομοθετεί. Ποια είναι η δουλειά του δικαστή, του δικηγόρου, του βουλευτή, του υπουργού. Τι είναι δικαίωμα και την ιστορία και σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Θα αξιοποιηθούν ταινίες, λογοτεχνικά κείμενα, λαϊκά παραμύθια, δικαστικές υποθέσεις.
    Συντονιστής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ (δικηγόρος)
    Κάθε ΔΕΥΤΕΡΑ στις 5.30μμ
  • «ΤΑΞΙΔΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ»
    Μια ομάδα προφορικής ιστορίας των οικογενειών των παιδιών, με βιώματα και ήθη/έθιμα από τόπους καταγωγής τους, οικογενειακές φωτογραφίες, τοπικά παραμύθια κ.λπ.  Έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και έμμεσα, και οι γονείς αλλά και οι παππούδες/γιαγιάδες. Το υλικό που θα συγκεντρώσουμε/ταξινομήσουμε θα μπορέσουμε να το αναρτήσουμε  στην ιστοσελίδα του Δικτύου, να το τυπώσουμε σε  ξεχωριστό βιβλιαράκι ή και μέρος αυτού να ενταχθεί στο “δίκτυο”, το εφημεροπεριοδικό  Μια τέτοια δραστηριότητα, πέραν από την αξία της συλλογικής δράσης, επί πλέον θα τονώσει στα παιδιά το αίσθημα υπερηφάνειας για τους επί μέρους τόπους καταγωγής τους, θα τους δώσει τη δυνατότητα να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά άλλων παιδιών με διαφορετικές καταβολές, σε μια σχολική και τοπική κοινότητα που εκ των πραγμάτων τείνει να τους αφομοιώνει.
    Συντονισμός: ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ   (Μαρία Φαφαλιού, Ζωή Καρούστα, Χαρά Παρασκευοπούλου, Παγώνα Χαλαζωνίτη)
    Κάθε ΔΕΥΤΕΡΑ στις 5μμ

 

  • «ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ»
    Τα παιδιά παρακολουθούν ένα DVD, μαθαίνουν  τα τραγουδάκια των ημερών του δίσκου και άλλα περιπαιχτικά λαϊκά τραγουδάκια, στήνουν ένα μικρό χάρτινο θέατρο και φτιάχνουν τις φιγούρες που θα παίξουν το έργο. Το έργο μπορεί να είναι το παραμύθι που είδαν ή ό,τι άλλο επινοήσουν.
    Συντονίστρια : Ζωή Βαλάση
    ΔΕΥΤΕΡΑ 12,19,26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ στις 6.30μμ