Πέμπτη 25 Απριλίου- Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς- Ένα κορίτσι φτερουγίζει στον Κεραμεικό- «Απρίλιος 2013-μέρες βιβλίου»

Untitled

Πέμπτη 25 Απριλίου,
το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς οργανώνει σε συνεργασία με το
1ο Δημοτικό Σχολείο Παπάγου
εκπαιδευτικό παιχνίδι στο πλαίσιο ανάγνωσης του παραμυθιού

Ένα κορίτσι φτερουγίζει στον Κεραμεικό. Μια αντιπολεμική ιστορία στην Αθήνα των κλασικών χρόνων, του συγγραφέα αρχαιολόγου Χρήστου Μπουλώτη

(Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου 2012/ Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά)

Ο Χρήστος Μπουλώτης εμπνεύστηκε μια ιστορία για ένα εντεκάχρονο κορίτσι που χάθηκε στο λοιμό της κλασικής Αθήνας· αφορμή στάθηκε η ανασκαφή ενός ομαδικού τάφου στην περιοχή του Κεραμεικού. Το μικρό κορίτσι αγαπάει τη ζωή, παίζει στον Ηριδανό με τις φίλες της, με τα βατραχάκια, με κομμάτια από σπασμένα αγγεία. Μαζεύει αγριολούλουδα για να στολίζει τις επιτύμβιες στήλες του Κεραμεικού και φτιάχνει πήλινα αγγεία στο εργαστήρι του πατέρα της, που είναι κεραμοπλάστης και ζωγράφος.

Η εκδήλωση απευθύνεται στους μαθητές της Δ΄ τάξης, οι οποίοι με την καθοδήγηση της υπεύθυνης εκπαιδευτικού θα έρθουν σε επαφή με το κείμενο και κυρίως με το χρονικό πλαίσιο και το πολιτισμικό περιβάλλον, που εντάσσεται η αφήγηση της ιστορίας του μικρού κοριτσιού στην αρχαία Αθήνα. Την ανάγνωση αποσπασμάτων της ιστορίας ακολουθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα που επιμελείται η Υπηρεσία Μουσείων ΠΙΟΠ, επικεντρωμένο στην συγκριτική παρουσίαση αρχαίων και σύγχρονων παιχνιδιών μέσω προβολής αντίστοιχου εικονογραφικού υλικού και συζήτησης με τους μαθητές. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών σε δραστηριότητα χάρτινων κατασκευών.

«Απρίλιος 2013-μέρες βιβλίου»
Σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Αγγέλου Γέροντα 6 – 105 58 Αθήνα,
Τηλ.: 210-32.18.105, 210-32.18.015, 210-32.18.020, 210-32.56.922
Fax: 210-32.18.145
www.piop.gr · e-mail: piop@piraeusbank.gr

MYRTIS-EXOFYLLO_WEb