ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ – 17 Ιούνιος-Σεπτέμβριος 2014

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ – 17
Ιούνιος-Σεπτέμβριος 2014

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Σας ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά αφού, χάρη στα παιδιά του Δικτύου, συμμετέχουμε όλοι στο άνοιγμα των σχολείων. Το Εργαστήρι Πολιτισμού συνεχίζει σταθερά για τρίτη χρόνια τη λειτουργία του στο Στ. Λαρίσης, χάρη στον ενθουσιασμό και την αφοσίωση των εθελοντών του Δικτύου και τη συμπαράσταση και υποστήριξη όλων σας.

Το καλοκαίρι που πέρασε   καταφέραμε να έχουμε για δύο μήνες ένα πλούσιο πρόγραμμα με μαθήματα Αγγλικών και Ισπανικών, Δημιουργικές Ομάδες για παιδιά προσχολικής ηλικίας, Εργαστήρι χορού, Συναντήσεις γονιών, Ομάδες Ανάγνωσης, το Ατελιέ της ομάδας StrArt, εκδρομές και επισκέψεις.

Τα πρωινά η Marta Morinio, Ισπανίδα εθελόντρια με υποτροφία Erasmus+, πραγματοποίησε 2 τμήματα Αγγλικών (17 συνολικά παιδιών) και 1 τμήμα Ισπανικών (8 παιδιών). Το πείραμα ενός ξενόγλωσσου δασκάλου που δεν γνώριζε καθόλου ελληνικά λειτούργησε με επιτυχία. Η Marta κατάφερε να καλλιεργήσει στις ομάδες των παιδιών μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό.

Τις μεσημεριανές ώρες η Εύη Χρόνη και η Μαρία Παναγάκη, απόφοιτες του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του ΕΚΠΑ, λειτούργησαν δύο ομάδες με παιδιά νηπιαγωγείου (18 συνολικά παιδιά). Χρησιμοποίησαν ζωγραφική, video, παιχνίδι, Διαδραστικό πίνακα, μουσική, χορό και χειροτεχνίες, με εξαιρετικό αποτέλεσμα. Δούλεψαν πολύ με τις έννοιες της διαφορετικότητας, του εαυτού, της συνεργασίας, της ομαδικότητας, τα συναισθήματα και, μάλιστα, τα ιδιαίτερα δύσκολα συναισθήματα (φόβος, θυμός).

Τα απογεύματα λειτούργησε και φέτος η Ομάδα Ανάγνωσης με τη Φωτεινή Αβδελλή. Στόχος της ομάδας ήταν να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την έντυπη και ηλεκτρονική μορφή ενημέρωσης, που είναι σχεδόν άγνωστη στις οικογένειές τους. Τα παιδιά γνώρισαν την δομή και τα μέρη της εφημερίδας και του περιοδικού και, με τα έντυπα στο τραπέζι ανάγνωσης, ενθαρρύνθηκαν να επιλέγουν φωτογραφίες, σκίτσα, τίτλους, άρθρα και διαφημίσεις που τους τραβούσαν την προσοχή. Παρουσίαζαν τα άρθρα σε όλη την ομάδα, τα κρεμούσαν στο «Σκοινί της Ενημέρωσης», το οποίο ένωνε την Δανειστική Βιβλιοθήκη με τον Διαδραστικό πίνακα και, στη συνέχεια, δανείζονταν βιβλία με το ίδιο θέμα. Επίσης χρησιμοποίησαν τα tablets και με προβολή μέσω του Διαδραστικού πίνακα γνώρισαν την ηλεκτρονική μορφή των εντύπων Kidpress, Μικρού Αναγνώστη, BookBook, προχώρησαν σε αναζήτηση ηλεκτρονικών άρθρων, διάβασαν ψηφιοποιημένα βιβλία και άκουσαν ηχογραφημένα παραμύθια. Πραγματοποιήθηκαν 8 συναντήσεις και συμμετείχαν 15 παιδιά

Το Εργαστήρι χορού είχε τίτλο «Βήματα γύρω από ένα βιβλίο» και πραγματοποιήθηκε από την Κατερίνα Κασιούμη, διευθύντρια της Σχολής Χορού Καλαμάτας. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 9 συναντήσεις, διάρκειας 1.30 ώρας, και συμμετείχαν 15 παιδιά. Η βασική ιδέα στηρίχθηκε στην αφύπνιση του σώματος και της φαντασίας, με αφορμή το βιβλίο «Αυτό δεν είναι το καπέλο μου» του Klassen Jon, εκδόσεις «Κόκκινο». Με μια προσέγγιση που ξεφεύγει από την κλασική διδασκαλία, το Εργαστήρι χορού αναζητεί δωρητές για να συνεχιστεί και τον χειμώνα..

Πραγματοποιήθηκαν 5 συναντήσεις με γονείς: «Ας ακολουθήσουμε τα παιδιά μας στο ΄Ιντερνετ» με τη Μυρσίνη Ζορμπά, «Φτιάχνουμε μάσκες» με τις Ηώ Αμανάκη και Έλενα Θυμή εκπαιδευτικούς και την Ειρήνη Σανδήλου, καλλιτέχνη, «Γονείς και Παιδιά διαβάζουμε μαζί» με την Πόπη Κύρδη, εκπαιδευτικό, «Το παιδί μου κι εγώ» με την Αγγελική Σανδήλου, ψυχολόγο, «Ο μαγικός κόσμος της ταμπλέτας» με τη Φωτεινή Αβδελλή, βιβλιοθηκονόμο. Οι γονείς συμμετείχαν με πολύ ενδιαφέρον και όταν ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις ζήτησαν να συνεχιστούν το φθινόπωρο με θέματα που τους ενδιαφέρουν.

Κάθε Παιδί Μοναδικό. Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στο Ίδρυμα Λεβέντη για το πρόγραμμα «ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ – Παιδιά σε κίνδυνο». Το πρόγραμμα παρέχει πολλαπλή υποστήριξη ιδιαίτερα ευάλωτων οικογενειών. Η στήριξη, υλική και υπηρεσιών, θεμελιώνεται στη δημιουργία «εξατομικευμένου σχεδίου υποστήριξης» για κάθε παιδί και οικογένεια. Ευχαριστούμε την Βιόλα Γκιόκα για τον συντονισμό του προγράμματος και τη Βάλια Μάνθου για την κοινωνική υπηρεσία.

Τον Ιούνιο ολοκληρώσαμε τον πρώτο κύκλο του νέου μας εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Πόσους ξένους μπορείς να μετρήσεις ανάμεσά μας;». Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2014 και πραγματοποιήθηκε 20 φορές συνολικά. Πιο αναλυτικά: 10 φορές στο Ίδρυμα Λασκαρίδη, 1 φορά στη Λακωνική Σχολή και 9 φορές στο Εργαστήρι. Εκπαιδευτές ήταν η Μυρσίνη Ζορμπά, η Φωτεινή Αβδελλή, η Αγγελική Σανδήλου, η Βιόλα Γκιόκα και η Όλγα Αυγουστάτου. Πραγματοποιήθηκε 18 φορές σε μαθητές δημοτικού, 1 φορά σε μαθητές Γυμνασίου, και 1 φορά σε ομάδα μαθητριών Λυκείου.

Στις 20 Ιουνίου οργανώσαμε ένα πάρτυ προς τιμήν των εθελοντών του Δικτύου, στο οποίο συμμετείχαν τα μέλη τους Διοικητικού Συμβουλίου, δωρητές και φίλοι του Δικτύου. Ήταν μια πολύ ευχάριστη βραδιά που κράτησε ως αργά και μας έδωσε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε μεταξύ μας πιο άνετα και να έρθουμε πιο κοντά. Όσοι ήταν παρόντες δήλωσαν ότι δεν θα χάσουν με τίποτε το επόμενο πάρτυ, που το υπολογίζουμε γύρω στις διακοπές της Πρωτοχρονιάς.

Μέσα στον Ιούνιο είχαμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε στο Εργαστήρι το συμμετοχικό σεμινάριο με τίτλο  «Σουσάμι Άνοιξε στο Μαγικό Κόσμο της Ταμπλέτας». Μια ομάδα 17 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων παρακολούθησε το σεμινάριο ανελλιπώς και με ενθουσιασμό. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πολύτιμο φίλο εθελοντή μας Γιάννη Κωτσάνη και στον έμπειρο Βασίλη Οικονόμου, καθώς και στην ομάδα τους, την ευαίσθητη εκπαιδευτικό Ειρήνη Σπυράτου και τους νεαρούς  συνεργάτες, τον Δημήτρη Λούκο και τον Γιώργο Πατρώνα. Αποτέλεσαν μια υποδειγματική ομάδα, που μας ενημέρωσε, μας διαπαιδαγώγησε, μας δίδαξε και, πάνω απ’ όλα, μας ενθάρρυνε να συμμετέχουμε στη χρήση των ταμπλετών για εκπαιδευτικούς στόχους. Επίσης ευχαριστούμε την Angloellenic Hope για τη δωρεά των 15 ταμπλετών, φορητού υπολογιστή και προτζέκτορα, και τη Σοφία, τον Ηρακλή Κουνάδη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της MLS κ. Ιωάννη Καματάκη για τη δωρεά ταμπλετών. Επειδή υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον θα δοθεί συνέχεια, οπότε αναμένονται νέες ανακοινώσεις και ημερομηνίες συναντήσεων.

Στις 13 Μαΐου το Δίκτυο για τα  Δικαιώματα του Παιδιού συμμετείχε σε συναυλία που έδωσε το μουσικό συγκρότημα encardia με την υποστήριξη του Ρ/Σ 105.5 «στο κόκκινο» στην «Tεχνόπολι» του Δήμου Αθηναίων, στηρίζοντας το έργο των Γιατρών του Κόσμου. Στο μουσικό πρόγραμμα συμμετείχαν τα μουσικά σύνολα των θεραπευτικών κοινοτήτων ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, η μουσική μπάντα του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ με τη φιλική συμμετοχή της Γιώτας Νέγκα, του Κώστα Θωμαΐδη και του Ηλία  Λογοθέτη. Αντί για εισιτήριο, ο κόσμος έφερνε ένα κουτί αντιβίωση ή ένα παιδικό γάλα γι’ αυτούς που το έχουν απόλυτη ανάγκη!

Στις 30 Μαΐου, γιορτάσαμε την ολοκλήρωση του χειμερινού προγράμματος των Δημιουργικών Ομάδων, με τη συμμετοχή των παιδιών, γονιών, εθελοντών και πολλών φίλων, μέσα σε ένα χαρούμενο και εορταστικό κλίμα. Οι Δημιουργικές Ομάδες παρουσίασαν τη δουλειά τους στην αυλή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και καταχειροκροτήθηκαν, μαζί με τους συντονιστές τους, για τη ζωντάνια και την ευρηματικότητα τους. Ακολούθησε  μουσική και χορός!

Στις 17 Ιουνίου, η Πλανόδια Βιβλιοθήκη του Δικτύου συμμετείχε στην 37η έκθεση βιβλίου του ΣΕΒΑ στο Ωδείο Αθηνών. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εκδότες που μας κάλεσαν, για την πρόσκληση συμμετοχής και για τα βιβλία που δώρισαν στα παιδιά του Δικτύου.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2014, τα παιδιά του Δικτύου συμμετείχαν στην χορευτική παράσταση «A Quite Voice» της χορεύτριας, χορογράφου και σκηνοθέτιδας Ερμίρα Γκόρο και του συνθέτη Νίκου Κυπουργού. Ήταν μια μοναδική εμπειρία για τα παιδιά και τους γονείς. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ερμίρα Γκόρο και την ομάδα της για τη δωρεά τους προς το Δίκτυο κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Νίκο Κυπουργό που επισκέφθηκε το Εργαστήρι Πολιτισμού, έκανε με τα παιδιά πρόβες στο πιάνο και τα εμψύχωσε.

Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά του Δικτύου, Σταυρούλα και Στέφανο Οικονόμου, που πέρασαν με επιτυχία τις εξετάσεις για την εισαγωγή τους στο Μουσικό Γυμνάσιο.

ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ!!!

ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ οφείλουμε στις αγαπημένες φίλες που στηρίζουν συστηματικά το Δίκτυο με τις δωρεές τους: την Μαριάννα Θέμελη, την Εύα Ζορμπά, τη Δανάη Τζαμτζή, την Αντιγόνη και τον Νίκο Τσαραπατσάνη, την Κατερίνα Χλωρού, τη φίλη Μαγδαληνή Νικήτα (που παρακαλούμε να επικοινωνήσει μαζί μας).

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο δικηγορικό γραφείο Ζέπος-Γιαννόπουλος για την συνέχιση της νομικής υποστήριξης της Βικτώρια. Η συμβολή τους παραμένει σημαντική στην εξέλιξη της υπόθεσής της.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φίλους μας  Μανώλη Ηλιόπουλο, α.k.a. RTMone, αρχιτέκτoνα, street artist και Νάντια Στασινού, γραφίστρια και character designer, που αποτελούν μαζί τα «Imaginary Rooms». Επισκέφθηκαν το Εργαστήρι Πολιτισμού και συνεργάστηκαν με την ομάδα StrArt, στηρίζοντας το Ατελιέ των παιδιών, τα έργα του οποίου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε στην έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας που οργανώνουμε τον Οκτώβριο.

Ευχαριστούμε τη φίλη μας, Γιώτα Αλεξάνδρου που επισκέφθηκε το Εργαστήρι Πολιτισμού και ζωντάνεψε θεατρικά, με τη βοήθεια των παιδιών του Δικτύου, τις ιστορίες της «Ο Αλέκος στη Χώρα των Παθημάτων» και «Θέλω να γίνω μάγος».

Ευχαριστούμε από καρδιάς την καλή μας φίλη Καλλιόπη Καρούση, για την επίσκεψη που οργάνωσε και ενίσχυσε εις μνήμην της μητέρας της, για τα παιδιά του Δικτύου, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, προκειμένου να παρακολουθήσουν την έκθεση «Στα χνάρια της μεγαλοπρέπειας».

Ευχαριστούμε τους φίλους μας από το Δεσμό, για την δωρεάν είσοδο που μας εξασφάλισαν στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.  Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και πέρασαν υπέροχα.

Ευχαριστούμε από καρδιάς την ΠΥΡΝΑ, μη κερδοσκοπική πολιτιστική αστική εταιρεία, για τη δωρεά της εκδρομής στην παραλία του Σχοινιά. Μικροί και μεγάλοι δροσίστηκαν, διασκέδασαν και χάρηκαν τη θάλασσα. Επίσης, ευχαριστούμε την Πύρνα για την δωρεά βρεφικών ειδών.

Ένα ευχαριστώ στη Μαρία Ανδρικοπούλου που επισκέφθηκε το Εργαστήρι Πολιτισμού, αφηγήθηκε στα παιδιά την ιστορία του Μπλεψαράκη και, μέσα από ένα εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης, τους γνώρισε τον κόσμο του βυθού.  

Ευχαριστούμε την Νάνσυ Ρετινιώτη, κοινωνική λειτουργό των Γιατρών του Κόσμου, για την συνεργασία που έχουμε μαζί της και την πολύτιμη βοήθεια της στην υποστήριξη οικογενειών του Δικτύου.

Ευχαριστούμε τον φίλο μας Σταύρο Λάμψο, για την πολύτιμη βοήθεια του, κάθε φορά που χρειαστήκαμε διερμηνεία από Αραβικά.

Ευχαριστούμε τον σταθερό εθελοντή μας κύριο Γιώργο Κοσμίδη, που μας κράτησε συντροφιά όλο το καλοκαίρι με την απογευματινή ομάδα που διοργάνωνε κάθε Τετάρτη.

Ένα ευχαριστώ στην Στέλλα Τσίτουρα, παιδίατρο-γιατρό κοινωνικής ιατρικής και μέλος του ΔΣ του Δικτύου, για τη συνάντησή της με τα παιδιά του Δικτύου αναφορικά με το πώς να φροντίζουν την υγεία τους και να αγαπούν το σώμα τους.

Ευχαριστούμε τα Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΠΕ, για τη δωρεά της επίσκεψης στο Μουσείο Γουλανδρή. Τα παιδιά γνώρισαν τον μαγικό κόσμο του Μουσείου και πέρασαν υπέροχα.

Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στην Έλλη Φλέγκα, γενική διευθύντρια του γυμναστηρίου Holmes Place και τη συνεργάτιδά της Βασιλική Κάπαρη. Μας επισκέφθηκαν στο Εργαστήρι και διοργάνωσαν δύο επισκέψεις για τα παιδιά του Δικτύου στα γυμναστήρια Holmes Place με μαθήματα κολύμβησης & zumbatomic. Τα παιδιά έμειναν ενθουσιασμένα!

Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Rontis για τη δωρεά της σε παιδικές τροφές.

Ευχαριστούμε την Νανά Ζήτρου, τη Γιώτα Λούκα, τη Ράνι Βούρου, τη Θέμις Μαρσέλου για τα ρούχα, τα παιχνίδια και τα βιβλία που μας δώρισαν.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Κάθε παιδί μοναδικό- παιδιά σε κίνδυνο» θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα SM Σκλαβενίτης για τις επιταγές που μας παρείχαν, καθώς και την εταιρεία Lidl για τη δωρεά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην άμεση ανταπόκριση πολλών φίλων μας, στις ανάγκες των οικογενειών που υποστηρίζουμε για σχολικά είδη, ρούχα και είδη σπιτιού. Ευχαριστούμε τη Γιώτα Λούκα, την Κατερίνα Ρασλάν, την Ευαγγελία Καρζή, την Κατερίνα Κασιούμη, την Άντα Παπαιωάννου, την Ευαγγελία Γιαννούκου, τη Μιράντα Παπαδοπούλου, τη Νίκη Μάνθου, τους εθελοντές του Δικτύου Αλληλεγγύης Καλλιθέας, το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών ΣΟΣ και την εταιρεία RSM GREECE.