ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ -10 , Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2011, Ομάδα Εθελοντών


 

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ -10   

Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2011

 

Το τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου συνεχίσαμε να έχουμε  σταθερή  εβδομαδιαία παρουσία της ομάδας εθελοντών στην Κοινότητα Αφγανών Προσφύγων στο Μεταξουργείο. Με την οικονομική συνεισφορά πολλών φίλων μοιράσαμε στη διάρκεια αυτού  του τριμήνου  πακέτα τροφίμων και  είδη πρώτης ανάγκης σε 60 μητέρες. Για τα πακέτα συνεισέφεραν γενναιόδωρα: Λιλή Αλιβιζάτου 250, Μαριάννα Θέμελη 100, Γιάννα Αλιβιζάτου  250,  Μάρβα Βελλιανίτη 250, Δανάη Τζαμτζή 200, Κατερίνα Χλωρού 120, Ρούλα Στράτου 40, Εύα Λογκάκη 20, Σταμάτης Σκαμπαρδώνης 20. Πολλές θερμές ειλικρινείς ευχαριστίες στις  φίλες και φίλους  που μας στήριξαν οικονομικά αλλά και ηθικά με την εμπιστοσύνη τους.

 

Στην εβδομαδιαία μας παρουσία κάθε Τρίτη πραγματοποιήσαμε μαθήματα αγγλικών και ελληνικών, αρχάριων και προχωρημένων, με σύνολο μαθητών/τριών  που ξεπέρασαν  τους 100. Λειτουργήσαμε τον παιδότοπο με παιχνίδια, ζωγραφική, αγγλικά και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Η Κίκο, με τον Αλασάν, τον Βιτάλις και τον Ισμαήλ και  με τη βοήθεια μερικές φορές της Χριστίνας και της Πέπης, ετοίμαζαν κάθε φορά στην κουζίνα ωραία μπιφτέκια και σάντουιτς για όλους που τα μοίραζαν μετά το τέλος των συναντήσεων. Παράλληλα, στη διάρκεια των μαθημάτων προσφέραμε φρούτα, τσάι και μπισκότα. Συνεχίσαμε την  καμπάνια συλλογής τροφίμων, ρούχων, παιχνιδιών, ειδών υγιεινής, αγοράσαμε πάμπερς και σερβιέτες. Στην Ομάδα εθελοντών που κάνει μαθήματα αγγλικών και  εμψύχωση στον παιδότοπο  συμμετείχαν συνολικά 19 εθελοντές.

 

Καλωσορίζουμε τους νέους εθελοντές που δουλεύουν μαζί μας από τον Σεπτέμβριο:  Ιωάννα Κατσαρού και  Αλεξάνδρα Μπαλαντίνα που πρόσφεραν πολύτιμη βοήθεια διερμηνείας στα φαρσί, όπως και οι παλιοί μας φίλοι από τον ξενώνα των Εξαρχείων Τσαμάν και ο Εβάς. Η Ιωάννα φρόντισε για την εγγραφή  στο σχολείο των  Islam, Mobina, Omid, Arezou, Mariam και η Αλεξάνδρα τη συντρόφευσε ένα πρωινό. Επίσης ανάμεσα στους νέους εθελοντές μας καλωσορίζουμε τη Δήμητρα  Γιαμαλίδου, τον Δημήτρη Χατζή, την Αθηνά Παπαγγέλη, τη Ροδούλα Ασκαρίδου, την Αναστασία Σαλμά, τη Γεωργία Μπέη, τον Σταμάτη Σκαμπαρδώνη. Στην ομάδα συνέχισαν να συμμετέχουν σταθερά η Νίνα, η Νάνσυ, η Χριστίνα Οικονομοπούλου που είχε και την ευθύνη τους συντονισμού και της γραμματειακής υποστήριξης, η Λίνα, η Αντιγόνη, η Μυρσίνη,   η Μίννη, η Πέπη, η Δήμητρα Νούση. Την ανανέωση και υποστήριξη της  ιστοσελίδας μας είχε  η Αφροδίτη Δήμου,  το F/B και την επικοινωνία η Χριστίνα Σκούρτη.

 

Το εστιατόριο Milos  αποφάσισε, με μια έμπρακτη χειρονομία κοινωνικής ευαισθησίας,  να διαθέτει 1€ από κάθε μενού των 25€ για την  ενίσχυση των δράσεων μας το τετράμηνο Οκτωβρίου 2011-Ιανουαρίου 2012.  Ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά  αυτή τον κύριο Βαγγέλη Τσάνο και   τους συνεργάτες  του, που αγκάλιασαν με ενθουσιασμό αυτή την πρωτοβουλία και μας κατέθεσαν ήδη τα πρώτα 910 ευρώ. Σε μια ιδιαίτερη συνάντηση ενημερώσαμε το προσωπικό του εστιατορίου για τη φιλοσοφία και τις δράσεις του Δικτύου και κουβεντιάσαμε ιδέες για μελλοντικές συνεργασίες. Πολλές ευχαριστίες και στην από χρόνια αγαπημένη φίλη του «Δικτύου» Ναταλία Κατηφόρη για τις συστάσεις και τη βοήθειά της, καθώς και στον Γιώργο για το ωραίο  έντυπο που μας ετοίμασε. Εστιατόριο Milos, Β. Σοφίας 46, τηλ. 302107244400 –  https://milos.ca και στο F/B https://www.facebook.com/estiatoriomilosathens” e-mail: athens@estiatoriomilos.com

 

Στη μνήμη του Νίκου Θέμελη κατέθεσαν δωρεές η Μιράντα Παπαδοπούλου 100 ευρώ, ο Σωτήρης Ντάλης 100 ευρώ,  η Χρυσαυγή Μαρκοπούλου 50 ευρώ, ο Νικόλαος-Βασίλειος  Καραμούζης 200 ευρώ, η Άννα Καραμάνου 100 ευρώ, ο Βασίλης Βουτσάκης  500 ευρώ, ο Αντώνης Λιάκος 200 ευρώ, η οικογένεια Δημητρίου Στουραϊτη 100 ευρώ, ανώνυμος  150 ευρώ.

Στη μνήμη του Γιάννη Σκούρτη η οικογένεια Ευάγγελου Φτάκα 150 ευρώ, η οικογένεια Θεοφάνη Σκούρτη, Σοφία Σκούρτη, Νυμφοδώρα Σκούρτη 200 ευρώ, η οικογένεια Χαρίσιου Σκούρτη – Βάνας Τεντοκάλη 100 ευρώ, η Λούλα Κατσιάνη 50 ευρώ, ,  η οικογένεια Αριστείδη Οικονόμου 100 ευρώ και η οικογένεια Δημήτρη  Ζαγορίτη 50 ευρώ.

 

Στη μνήμη της Γεωργίας Δαμουλή η οικογένεια Δημητρίου Στουραίτη  κατέθεσε 100 ευρώ.

 

Στη μνήμη του Παναγιώτη Ζορμπά η Εύα Ζορμπά κατέθεσε 100 ευρώ.

 

Τον Οκτώβριο οργανώσαμε σε συνεργασία με  το Κέντρο Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης «Σχεδία»  εκδήλωση με θεατρικά παιχνίδια και ζωγραφική στην Πλατεία Αυδή, μπροστά  στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθήνας στο Μεταξουργείο. Όλα τα  παιδιά της Σαμάρια και οι μητέρες τους ήταν εκεί σε ένα πρόγραμμα που τα γέμισε χαρά και τους έδωσε την ευκαιρία για δημιουργική έκφραση. Μοιράσαμε επίσης πακέτα τροφίμων. Πολλά ευχαριστώ στην Αναστασία Βαφέα και τις συνεργάτιδές της.

παιχνίδια στην πλατεία Αυδή

 

Τον Νοέμβριο οργανώσαμε σε συνεργασία με  την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Καλειδοσκόπιο» εργαστήριο κατασκευής κούκλας με τα παιδιά της Κοινότητας Αφγανών Προσφύγων στο Μεταξουργείο. Στη συνέχεια, με τις κούκλες που κατασκεύασαν τα παιδιά, πραγματοποίησαν αυτοσχέδια παράσταση κουκλοθέατρου σε φαρσί και ελληνικά. Ακολούθησε προβολή κινούμενων σχεδίων για τα παιδιά και τις μητέρες τους, καθώς και για τους φίλους εθελοντές και τα παιδιά τους που συμμετείχαν.

Το «Καλειδοσκόπιο» έφερε επίσης πολλά υλικά ζωγραφικής, πλαστελίνες, στυλό, κουτιά με μαρκαδόρους, μολύβια, γόμες και  ξυλομπογιές.

Τον Δεκέμβριο οργανώσαμε σε συνεργασία με τη Θεατρική Ομάδα «Λωτοφάγοι» και το Παιδαγωγικό Τμήμα του Ι.Ι.Ε.Κ. ΔΟΜΗ  ένα δια-δραστικό θεατρικό παιχνίδι με Χριστουγεννιάτικη διάθεση και χαρούμενες δημιουργικές εκπλήξεις με τίτλο « Τι κάνουν τα καλικατζαράκια όταν ο Άη Βασίλης αποκοιμιέται…; Θα καταφέρουν να τον βοηθήσουν πριν έρθει ο καινούριος χρόνος έτσι ώστε όλα τα παιδάκια του κόσμου να πάρουν το δώρο τους;». Με την καθοδήγηση της κας Έλενας Χατζηγιαννάκη, δ/ντριας του παιδαγωγικού τομέα και της δραστήριας καθηγήτριας Αθηνάς Αρσένη μια μεγάλη ομάδα από σπουδαστές διακόσμησαν με κέφι την αίθουσα, έφεραν γλυκά και τρόφιμα, ντάντεψαν τα παιδιά, έπαιξαν μαζί τους και τους πρόσφεραν αγάπη και ψυχαγωγία.

Στο φετινό μας πρόγραμμα 2011-12 εντάχθηκε μια σειρά εκπαιδευτικών εκδηλώσεων και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών  από το «Καλειδοσκόπιο» που θα συνεχιστεί το επόμενο εξάμηνο, καθώς και ένα πρόγραμμα συνεργασίας με την θεατρική ομάδα « Όχι παίζουμε» με  τίτλο «Η δύναμη της φαντασίας» στο πλαίσιο του UrbanDig Project (Ανασκαφή φαντασμάτων πολιτισμού στην πόλη). Πολλές ευχαριστίες στη Μαρία Φαφαλιού και τον Γιώργο Σαχίνη αντίστοιχα, καθώς και στις συνεργάτιδές τους  Ζωή Καρούστα, Παγώνα Χαλαζωνίτη, Λαμπρινή Κόχιλα, Ειρήνη Τιμογιαννάκη, Κατερίνα Αποστολοπούλου και Ρέα Ζέκκου.

 

Ζητήσαμε από τους φίλους του «Δικτύου» στο FB αν έχουν στο ντουλάπι τους μια ξεχασμένη φωτογραφική μηχανή που τους περισσεύει να μας τη δώσουν για να τραβήξουν φωτογραφίες από την καθημερινή τους ζωή και τις οικογένειές τους τα παιδιά της Κοινότητας Αφγανών Προσφύγων. Υποσχεθήκαμε ότι οι φωτογραφίες θα παρουσιαστούν σε έκθεση και θα συνδυαστούν με εκδηλώσεις. Σε ανταπόδοση θα τους στείλουμε τις καλύτερες φωτογραφίες με ειδική αφιέρωση από τα ίδια τα παιδιά. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη κι ευχαριστούμε όλους και όλες που βρήκαν τον τρόπο να  μας στείλουν φωτογραφικές μηχανές: την Κατερίνα Τσουνάκου, τη Χριστίνα Κωνσταντινίδου, το Νίκο Διακουλάκη, τον Αντώνη Λιάκο, την Κωνσταντίνα Μπενέτου, το Νίκος Μπουντρόπουλο, τη Σάσα Γλάρου, τη Μαρία Κώνστα, το Λευτέρη Δασκαλάκη, το Θανάση και τη  Λίνα, την Εβίτα Φωτεινέα, την Κατερίνα Κάρλου, την Καίτη Βαβαλέα  και τον Αντώνη Καταβέλο που ήρθε από τη Θεσσαλονίκη και μας βοήθησε επίσης εθελοντικά. Ευχαριστίες στη Ρίτα που βοήθησε στη μεταφορά μιας φωτογραφικής μηχανής. Πολλές ευχαριστίες στον Σταμάτη Σκαμπαρδώνη και την Ιωάννα Κατσαρού που ανέλαβαν να στήσουν το φωτογραφικό studio, να καθοδηγήσουν τα παιδιά και να φέρουν σε πέρας την έκθεση φωτογραφίας που περιμένουμε όλοι να δούμε.

 

Αυτό το τρίμηνο νομικές συμβουλές μας πρόσφεραν: Γιάννης Τσιμπουκίδης, Θανάσης Κοντογιώργης, Οικουμενικό Συμβούλιο Προσφύγων. Ο Γιάννης Τσιμπουκίδης ήρθε επίσης δύο φορές στη Samaria, έδωσε από κοντά πληροφορίες και έλυσε απορίες προσφύγων. Η παιδίατρος κυρία Λία Συρίγου έστειλε μια μεγάλη ποσότητα βρεφικού γάλακτος. Μεγάλο αριθμό λαμπάδων μας πρόσφερε ο κ. Αλέξης Χατζηαλεξίου και θα τις ετοιμάσουμε για το Πάσχα. Σε μια βραδιά δοκιμής φαγητών με τίτλο “L’ Arte di cucina Povera” μαγείρεψαν η Κίκο, η Γεωργία και η Αφροδίτη, έφεραν ελληνικές πίτες η Χριστίνα και η Ελεάννα. Το μενού περιελάμβανε πιάτα από την Σομαλία, Ακτή Ελεφαντοστού και Αφγανιστάν. Μετά τις γιορτές θα έχετε όλοι νεότερα για την πρωτοβουλία αυτή που θα σας απευθύνει πρόσκληση για γεύμα. Η Μιράντα και η Αναστασία έφεραν βιβλία, τετράδια, επιτραπέζια παιχνίδια και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον μία από τις συζητήσεις με τις μητέρες της Samaria για τις πολιτισμικές διαφορές, τον τρόπο ζωής και τις ενδυματολογικές συνήθειες ανάμεσα στον μουσουλμανικό κόσμο και τις χώρες της Ευρώπης. Η Αναστασία Σαλμά έφερε επιτραπέζια και πάνινα παιχνίδια. Η κυρία Λιλή Αλιβιζάτου έπλεξε η ίδια και έστειλε 12 ζεστά πουλόβερ για τα παιδιά. Η Γιάννα Αλιβιζάτου αγόρασε για τα παιδιά πολλά πολλά μπλοκ και υλικά ζωγραφικής, μαρκαδόρους, κόλλες και όλα τα χρειαζούμενα στους μικρούς ζωγράφους. Έφερε επίσης πολλά φρούτα. Η Αφροδίτη Δήμου χάρισε  πίνακες για να κολλάμε τις ανακοινώσεις μας. Η Μαριάννα Θέμελη, η Αλεξάνδρα Μπαλαντίνα, η Πέπη Παχάκη, η Μαργαρίτα Ιωαννίδου, η Εύα Ζορμπά, η Κατερίνα Στρεβίνα και η Σοφία Κουνάδη  έφεραν καθεμιά τους πολλά ρούχα για παιδιά και μεγάλους. Η Νίνα πρόσφερε τρεις φορές  φρούτα. Η Εύα αγόρασε καινούρια εσώρουχα για όλες τις γυναίκες. Η Φλώρα έφερε κουβέρτες και παιδικά ρούχα. Η Εύη Κρανιώτη έφερε ρούχα και παιχνίδια. Το Μεταίχμιο φιλοξένησε μία από τις συναντήσεις των εθελοντών μας. Ο Σωτήρης έκανε μαθηματικά στον Ισμαήλ. Το Δίκτυο πρόσφερε τετράδια. Οι εκδόσεις Κέδρος μας χάρισαν βιβλία. Η Ελεάννα προώθησε σε φίλους  της 13 βιβλία «Ε! φίλε».

 

Υπολογιστές μας χάρισαν η Τράπεζα Πειραιώς 2, η Eurobank 1 και έπιπλα γραφείου (ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κ. Νίκο  Καραμούζη), η Marfin 5 και 4 γραφεία, 5 καρέκλες, 1 εκτυπωτή και ένα πολυμηχάνημα (ιδιαίτερες ευχαριστίες στο φίλο μας Ηρακλή Κουνάδη), η ΕΥΔΑΠ 5, η Interamerican 2 (ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κ. Γιάννη Ρούντο), η  Εμπορική Τράπεζα έπιπλα. Χάρη στις προσφορές τους το εργαστήριο υπολογιστών είναι τώρα έτοιμο να λειτουργήσει στη  Samaria.

 

Ο «Γαστρονόμος» του Δεκεμβρίου πρότεινε το «Δίκτυο» ως μία από τρεις οργανώσεις που αξίζουν υποστήριξης. Ευχαριστούμε τη φίλη μας Καλλιόπη Πατέρα που πιστεύει στις δράσεις μας. Το Μουσείο Μπενάκη συνεχίζει να διαθέτει τα δέντρα από σύρμα και τα βατραχάκια του Ισμαήλ. Η κα Ξένια Παπασταύρου και το «Μπορούμε» μας προμήθευσαν φρέσκο φαγητό. Ο κύριος Χρήστος Σταθέλος από τη Σχολή Χιλλ μας έκανε προμήθειες τροφίμων. Η φίλη μας Δανάη Τζαμτζή έκανε μεταφράσεις στα αγγλικά για το site μας στο διαδίκτυο.

ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ & ΦΙΛΕΣ που κατέθεσαν χρήματα στον τραπεζικό λογ/σμό του Δικτύου. Παράκληση, να  γράφετε το όνομά σας στις καταθέσεις ώστε να σας στέλνουμε την απόδειξη.

 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους χορηγούς του 2011:

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ    ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ    ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

                                             Εστιατόριο MILOS

 

 

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ έχουν ως στόχο τη διαφάνεια και την επικοινωνία των εθελοντών και όσων στηρίζουν τις δράσεις μας.  Πιστεύουμε στη μικρή ή μεγαλύτερη συμμετοχή που καθένας μπορεί να προσφέρει ανάλογα με τις δυνατότητες και την επιθυμία του, στις πρακτικές ιδέες, στις συνεργασίες που οικοδομούν την εμπιστοσύνη στη συλλογικότητα, στις πρωτοβουλίες που ευαισθητοποιούν και διευρύνουν τον κύκλο των φίλων. To «Δίκτυο» δεν  επιδοτείται από το κράτος. Είναι μια ΜΚΟ που στηρίζεται αποκλειστικά στην οικονομική συνδρομή των μελών και των φίλων του.

 

Αυτό το μήνα συμπληρώσαμε  14.000 φίλους και επαφές στο F/B και 3.000 μέλη και φίλους στο διευθυνσιογράφο μας που λαμβάνουν τα Νέα μας, συμμετέχουν και παρακολουθούν τις δραστηριότητές μας.