Το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» στην 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού»

 στην 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

top_el

Το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» συμμετέχει στην Έκθεση με εκδηλώσεις και βιβλία που αφορούν τα παιδιά-πρόσφυγες και τη σχέση τους με την κοινωνία μας μέσα από το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση, την ελεύθερη έκφραση και το διαπολιτισμικό διάλογο. Δύο δημιουργικά εργαστήρια, ένα βιβλίο και μία έκθεση δίγλωσσων βιβλίων συνθέτουν την παρουσία του «Δικτύου».

Το Σάββατο 13/5, στις 16.00, στην «Παιδική γωνιά», υποδεχόμαστε παιδιά διαφορετικής εθνοτικής καταγωγής σε ένα δημιουργικό εργαστήρι  διαλόγου  με τίτλο “Μοιραζόμαστε βιβλία – μοιραζόμαστε πατρίδες”. Τα παιδιά, έχοντας διαβάσει στη γλώσσα τους (ελληνικά, φαρσί, αραβικά ή αγγλικά) ιστορίες που περιλαμβάνονται σε δίγλωσσα βιβλία, θα συζητήσουν μεταξύ τους και με τη βοήθεια διερμηνέα για τους ήρωες και τις περιπέτειες  κάθε βιβλίου.  Μέσα από τις  διαφορετικές πολιτισμικές τους προσλαμβάνουσες, θα διασχίσουν χέρι χέρι γλωσσικά και πολιτισμικά σύνορα για να συναντηθούν  σε μια  νέα πατρίδα που είναι η  δημιουργική κοινότητα αναγνωστών και να μοιραστούν την αγάπη στο διάβασμα, την  αλληλεγγστε να μπειΣκοπν χύη και την ελπίδα.

Concept και  συντονισμός εργαστηρίου: Μυρσίνη Ζορμπά. Συνεργασία: Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού και Praxis

Την Κυριακή 14/5, στις 15.00  στο περίπτερο «Ευρωπαϊκός Νότος», έφηβα κορίτσια-πρόσφυγες του Σχιστού παρουσιάζουν την εφημερίδα «Αποδημητικά Πουλιά» που κυκλοφόρησε πρόσφατα ως ένθετο στην ΕΦΣΥΝ. Ένα ανοιχτό εργαστήρι  για τη δημοσιογραφική εμπειρία τους, τα θέματα που τις απασχολούν, τις προοπτικές της εφημερίδας, τη συνεργασία με ανταποκρίσεις, ρεπορτάζ και συνεντεύξεις από τα άλλα στρατόπεδα προσφύγων και τη διάδοσή της. Η εφημερίδα, είναι η μοναδική  που γράφεται από έφηβα κορίτσια-πρόσφυγες και κυκλοφορεί πανελλαδικά. Είναι μια πρωτοβουλία που επιχειρεί να δυναμώσει και να φέρει τη φωνή των προσφύγων  σε όσο γίνεται περισσότερους αναγνώστες, δημιουργώντας «Σημεία Επαφής» των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, μέσα από διάλογο και επικοινωνία.

Συντονισμός εργαστηρίου: Αριστέα Πρωτονοταρίου, Μυρσίνη Ζορμπά Συνεργασία: Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού

Στο περίπτερο «Ευρωπαϊκός Νότος», το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» θα προτείνει στους αναγνώστες: α) το  βιβλίο «Από τα τρία σημεία του ορίζοντα. Ιστορίες προσφύγων και μεταναστών», που έχει εκδώσει και to οποίο περιέχει συγκλονιστικές συνεντεύξεις προσφύγων που ζουν στη χώρα μας. β) Έκθεση  εκατό δίγλωσσων παιδικών βιβλίων (αγγλικά, φαρσί, αραβικά, γερμανικά) και βιβλιογραφία ελληνικών βιβλίων με θέμα την προσφυγιά και τη διαφορετικότητα,  μαζί   με ενημερωτικό υλικό για τα δικαιώματα του παιδιού.

Από την Πέμπτη 11/5 ως και την Κυριακή 14/5, στο περίπτερο «Ευρωπαϊκός Νότος» θα λειτουργήσει   Έκθεση Φωτογραφίας του Νίκου Κολοβού, με τίτλο «Τα παιδιά που πέρασαν θάλασσα & το παιχνίδι με τις μάσκες». Η έκθεση, που έχει παρουσιαστεί ήδη στην Αθήνα και το Βόλο, αποτελείται από φωτογραφίες του εργαστηρίου μάσκας, που υλοποίησε το «Δίκτυο»  με παιδιά και έφηβους πρόσφυγες των στρατοπέδων Σχιστού και Ελληνικού. «…Οι φωτογραφίες μας φέρνουν σε επαφή με μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες παιδιών που διαδηλώνουν μέσα από ένα μικρό πολύχρωμο τρομακτικό καρναβάλι τη δύναμη της αντοχής … ότι ζουν, διεκδικούν … και είναι εδώ, έτοιμα να συμμετάσχουν σε ό,τι μπορεί να τα βγάλει από την απομόνωση».

Οι παραπάνω εκδηλώσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα δράσεων του «Δικτύου», το οποίο επιδιώκει την επικοινωνία των προσφύγων με την ελληνική κοινωνία και με ευαισθητοποιημένες ομάδες Ελλήνων πολιτών, προκειμένου να καλλιεργήσει τη γνωριμία, την κατανόηση και τη γεφύρωση της απόστασης μεταξύ της ζωής εντός των στρατοπέδων φιλοξενίας προσφύγων με την εκτός αυτών πραγματικότητα.

 

from to
Scheduled Featured ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ