Το πανόραμα των εκδηλώσεων- «Απρίλιος 2014- μέρες βιβλίου»

ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΣΟΥΠΟΛΗΣ
www.dipeaathin@sch.gr

Επίσκεψη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της  περιοχής μας
Την Τρίτη 1 Απριλίου, η Α΄ και Β΄ τάξη επισκέφθηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Νέας Ιωνίας και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που διοργανώθηκε, με θέμα «Το δέντρο μας».

Την επόμενη ημέρα 2 Απριλίου, τα παιδιά διάβασαν στις τάξεις τους βιβλία με θέμα το δέντρο.

«Ποιο βιβλίο είναι το ξεχωριστό
Την Τετάρτη 2 Απριλίου, παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, τα παιδιά των Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων επισκέφθηκαν, κατά τάξεις, το χώρο της δανειστικής βιβλιοθήκης του σχολείου για να παίξουν ένα ομαδικό παιχνίδι γνωριμίας με πολλά από τα βιβλία της βιβλιοθήκης και τα βασικά στοιχεία κάθε βιβλίου (τίτλο, συγγραφέα, εικονογράφο, εκδότη, ευρετήριο, περιεχό-μενα, οπισθόφυλλο).
Τα παιδιά έφυγαν από τη βιβλιοθήκη, αφού είχαν ξεφυλλίσει πολλά και     διαφορετικά βιβλία και είχαν σημειώσει ποιο ή ποια από αυτά θα ήθελαν να δανειστούν τις επόμενες ημέρες. 

ΟΞΥΓΟΝΟ από το Μεταίχμιο
www.oxygono-metaixmio.gr

οξυγόνο
«Μαθαίνω να αγαπώ το βιβλίο!»
Την Τετάρτη 2 Απριλίου 2014, 7-9 το απόγευμα, έλαβε χώρα εργαστήριο με θέμα τη φιλαναγνωσία για γονείς και εκπαιδευτικούς· το «ΟΞΥΓΟΝΟ» γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και κάλεσε γονείς και εκπαιδευτικούς σε ένα πρωτότυπο εργαστήρι με θέμα τη φιλαναγνωσία.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
www.politismosilioupoli.gr

Η συγγραφέας Βασιλική Λεβεντάκη παρουσίασε το βιβλίο της «Για μια χούφτα αστέρια».
Οι μικροί φίλοι της βιβλιοθήκης απόλαυσαν το παραμύθι «Για μια χούφτα αστέρια» και έγραψαν τις δικές τους ευχές το Σάββατο 5 Απριλίου, 11:00 π.μ.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ
www.herakleidon-art.gr
w

«Ξαναγράφοντας πασχαλινές ιστορίες»
Στις 5 και 12 Απριλίου 2014, έγιναν μαθήματα λογοτεχνίας και δημιουργικής γραφής για παιδιά   8 – 12 ετών.

ΚΕΔΡΟΣ
www.kedros.gr

Η Κατερίνα Κρις, αρχιβοηθός του Έγκμοντ Κλαβιέ, παρουσίασε «Τα χμ των βιβλίων!» την Κυριακή 6 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Παράρτημα Κοντόπευκου

Έλαβαν χώρα τα εξής:
α) Με αφορμή ένα βιβλίο:
Χριστίνα Φραγκεσκάκη «Μαραλά – Η μάνα των παραμυθιών»
Εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδούλου, εκδόσεις «Πατάκη»
Εμψύχωση: Μάρα Κελίδη το Σάββατο 12/4/2014, ώρα  11:00

β) Με αφορμή ένα βιβλίο:
Βάσω Ψαράκη «Στο κάστρο της Σουμουτού η Τουρουπίτα μαγειρεύει μαζί με τα παιδιά», εκδόσεις «Πατάκη» το Σάββατο 12/4/2014, ώρα  11:00

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
www.hcm.gr
Χωρίς τίτλο
«Ένα βιβλίο, πολλές αναγνώσεις»
Την Τρίτη 22 Απριλίου 2014, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και με εργαλεία εικόνες από αντικείμενα, τοπία και πίνακες ζωγραφικής, τα παιδιά δημιούργησαν μια ιστορία. Στη συνέχεια συζήτησαν και πειραμα-τίστηκαν με διαφορετικούς τρόπους ανάγνωσης της ιστορίας αυτής.

ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
www.kaleidoskopio.com

Οργανώθηκαν ομάδες ανάγνωσης με τους ενοίκους ψυχικής υγείας των ξενώνων «Σεμέλη» (Ψ.Ν.Α.) και «Νίκη» (Ψ.Ν.Α. “Δρομοκαΐτειον”).

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
www.childrensartmuseum.gr 

NEO  LOGO MUSEUM GR BLUE
Δύο Κυριακές του Απριλίου αφιερώθηκαν στη σχέση του παιδιού με το βιβλίο, εστιάζοντας στην εικονογράφηση, με τη διενέργεια 2 εικαστικών εργαστηρίων «Ζoom στο διάβασμα», με αφορμή ζωγραφιές παιδιών.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΝΙΚΑΙΑΣΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ
nikaiarentislib.blogspot.gr
ΑΧασχ

Πραγματοποιήθηκε διαδραστική παρουσίαση παραμυθιού.
Η συγγραφέας Βασιλική Λεβεντάκη παρουσίασε το βιβλίο της «Για μια χούφτα αστέρια». Οι μικροί φίλοι της βιβλιοθήκης απόλαυσαν την παρου-σίαση  και έγραψαν τις δικές τους ευχές.

Δ/νση Π.Ε. Ανατολικής Αττικής/Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων –   Περιβαλλοντική Εκπαίδευση www.lesxhanagnosis.blogspot.gr/
«Παίζουμε με βιβλία στη φύση»
Με τάξεις από τα σχολεία της περιφέρειάς μας, βγήκαμε έξω από το χώρο του σχολείου, διαβάσαμε βιβλία σχετικά με το περιβάλλον και παίξαμε παιχνίδια φιλαναγνωσίας προσαρμοσμένα στο χώρο και στο θέμα κάθε βιβλίου.

Δ/νση Π.Ε. Β΄ Αθήνας: Αγωγή Υγείας, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Πολιτιστικά Θέματα
www.dipevath.gr
Συμμετείχαμε στην καμπάνια του Απριλίου με το βιβλίο:
«Σε καρτερούσα μάθημα, κι εσύ ήρθες θάμα»  Κωστής Παλαμάς.

 ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ «ΡΙΖΕΣ»
www.roots-research-center.gr
ριζ
Πραγματοποιήθηκε εργαστήρι χειροτεχνίας για τη γιορτή της μητέρας.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ  ΤΜΗΜΑ  IBBY – ΚΥΚΛΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
www.greekibby.gr
ιββυ
«Γνωρίζουμε τα βραβευμένα βιβλία του Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ για το 2014»
Προσωπικότητες από διάφορους χώρους διάβασαν αποσπάσματα από τα βραβευμένα βιβλία του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ για το 2014 στις  γειτονιές  της  Αθήνας.

12ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Κρήτης
«Με ένα δύο τρία ξεκινάει η ιστορία»
Τα παιδιά με θεατρικό παιχνίδι και μέσα από διάφορα ερεθίσματα, οδηγή-θηκαν στη παραγωγή μιας ιστορίας.
Μια άλλη ομάδα με την τεχνική origami έφτιαξε βιβλία στο εργαστήρι βιβλίου. Γράψαμε τις ιστορίες και τις εικονογραφήσαμε.
Μια τρίτη ομάδα έφτιαξε την αφίσα για τις βιβλιοπαρουσιάσεις που έκαναν τα παιδιά.
Έτσι τα παιδιά συμμετείχαν στα διάφορα στάδια της παραγωγής των βιβλίων.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ – ΑΕΤΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ    
aetopouleio.blogspot.com
ασχ

Έγινε αφήγηση παραμυθιού και εργαστήρι αφήγησης για παιδιά, στην παιδική βιβλιοθήκη, το Σάββατο 26 Απριλίου και ώρα 12:00, με την Σύλβια Βενιζελέα, αφηγήτρια, ηθοποιό και θεατρολόγο.

ΟΠΑΝΔΑ – Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας  Δήμου Αθηναίων   www.facebook.com/CentralMunicipalLibraryofAthens

«Το κουτί με τις ιστορίες ταξιδεύει στην πράσινη Ιρλανδία»
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στις 2 Απριλίου (τιμώμενη χώρα είναι η Ιρλανδία), έγινε την Τετάρτη 30 Απριλίου 2014 – ώρα 17.00 – 19.00 εκπαιδευτική δράση για παιδιά 7 – 12 ετών · ανακαλύψαμε, τι θα μπορούσαμε να βάλουμε μέσα σ’ ένα κουτί, που ανοίγοντάς το θα μας  ταξιδέψει σε μια διαφορετική χώρα.

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ» ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ    
www.mikroergastiri.gr
δ
Μουσείο Σχηματοτέχνης
Πραγματοποιήθηκαν οι κάτωθι δράσεις:
1η Δράση: Ο μεγάλος χώρος του σχολείου μας μεταμορφώθηκε σε μουσείο με πίνακες ζωγραφικής που σχετίζονται με τα σχήματα … τα παιδιά επισκέφθηκαν το χώρο αυτό, παρατήρησαν τους πίνακες και τους περι-έγραψαν. Τα παιδιά «επέστρεψαν» σπίτι τους… αλλά, κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάποιος έκλεψε κομμάτια από τους πίνακες. Τα παιδιά ανέλαβαν να  αναζητήσουν τα χαμένα κομμάτια με την επίλυση γρίφων…
2η Δράση: Μας επισκέφθηκε η συγγραφέας του βιβλίου, απάντησε στις ερωτήσεις των παιδιών και παίξαμε παιχνίδια σχετικά με την ιστορία του βιβλίου.

Δ/νση ΠΕ Βοιωτίας
dipe.voi.sch.gr
«Στα χνάρια της Δημοκρατίας»
Πραγματοποιήθηκαν 3 Βιωματικά εργαστήρια

31ο  Ν/Π Αθηνών
mail@31nip-athin.att.sch.gr
Πραγματοποιήθηκαν οι κάτωθι δράσεις:
Δράση 1: «Διαβάζουμε, συζητάμε, παίζουμε και δημιουργούμε»
Δημιουργήθηκε ομάδας ανάγνωσης, η οποία συντονίστηκε από την εθελόντρια μητέρα μαθήτριας του νηπιαγωγείου κ. Ελένη Καραβίδα, με την επίβλεψη της νηπιαγωγού Αναστασίας Δίπλα.
Τα παιδιά πρότειναν και επέλεξαν από τη βιβλιοθήκη του σχολείου, έφεραν από το σπίτι τους ή δανείστηκαν από βιβλιοθήκες βιβλία, που ήθελαν να διαβαστούν στην ομάδα.

Δράση 2: «Η μουσική μας ενώνει»
Υλοποιήθηκε διαπολιτισμική δράση σε συνεργασία με τα προνηπιακά τμήματα του Αρσάκειου Νηπιαγωγείου Ψυχικού και τη μουσικό τους Τατιάνα Ζωγράφου. Με άξονα το μουσικό παραμύθι για τη διαφορετικότητα «Ένας γάτος… μια φορά!» σε στίχους και μουσική Τατιάνας Ζωγράφου, προετοιμάστηκε μια κοινή διαπολιτισμική γιορτή, κατά την οποία η μουσικοπαιδαγωγός, με τη συνοδεία δικής της ορχήστρας τραγούδησε το παραμύθι. Τα παιδιά χόρεψαν και τραγούδησαν μαζί της· τραγούδησαν τραγούδια από τους τόπους καταγωγής τους (Νιγηρία, Κένυα, Ρουμανία, Ελλάδα), έφαγαν μαζί, αλληλοκεράστηκαν, αντάλ-λαξαν δώρα και έπαιξαν μαζί στην αυλή του σχολείου. 

ΠΥΡΝΑ
www.pyrna.gr
LOGO PYRNA

«Το Λουλούδι»
Διενεργήθηκε βιωματικό εργαστήρι με τη Μαρία Λαγωνίκα

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ
www.kaleidoscope.gr
Untitled7

Οι εκδόσεις «Καλειδοσκόπιο» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου έκανε την πρόταση, να διαβάσετε ένα αλλιώτικο βιβλίο, με τίτλο «Το χρυσό πουλί».
Οι νέοι, που το έγραψαν και το εικονογράφησαν, ξαναέζησαν μέσα από την ιστορία, που αφηγούνται, το μακρύ και δύσκολο ταξίδι, που τους έφερε στην Ελλάδα.
Ένα βιβλίο τους επέτρεψε να ταξιδέψουν και πάλι και μας καλούν να τους ακολουθήσουμε. Στο τέλος του βιβλίου, υπάρχουν προτάσεις για δραστη-ριότητες, που μπορείτε να προσαρμόσετε, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, στη δική σας τάξη.
Θα χαρούμε πολύ να μας στείλετε κείμενα ή ζωγραφιές, που θα προκύψουν από την επεξεργασία του βιβλίου.
Το βιβλίο δεν πωλείται, αλλά μπορείτε να το κατεβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.kaleidoscope.gr/chryso-pouli.html

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ- ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
www.piop.gr
χα
«Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στην Καλλιθέα»
Την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς σε συνεργασία με τον Δήμο Καλλιθέας οργάνωσε ποικίλες δράσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Οι εκδηλώσεις περι-ελάμβαναν: εκθέσεις παιδικού βιβλίου, θεατρική παράσταση, παράσταση του Δημοτικού Ωδείου Καλλιθέας, κουαρτέτο εγχόρδων, αφηγήσεις, εικαστικά και βιωματικά εργαστήρια, προβολή εκπαιδευτικής ταινίας και έκθεση ζωγραφικής.

QualityNet Foundation
www.qualitynet.gr και www.facebook.com/qualitynet.gr
σχ
«Διάβασα, διαβάζεις, θα διαβάσει»
Το QualityNet Foundation  κάλεσε όλους εσάς να προσφέρετε τα βιβλία, που σας περισσεύουν ή τα βιβλία που πιστεύετε ότι αξίζει να διαβαστούν, για να βοηθήσουμε στην απελευθέρωση της ψυχής και του μυαλού μας.
Το νέο μας πρόγραμμα «Διάβασα, διαβάζεις, θα διαβάσει» ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2014 και βασίζεται αποκλειστικά στη δική σας προσφορά!
Εθελοντική δράση

ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS ΕΛΛΑΔΟΣ
www.sos-villages.gr

«Μ’ ένα βιβλίο ανακαλύπτω τα συναισθήματα μου»
Πραγματοποιήθηκε εργαστήρι συναισθηματικής νοημοσύνης, χρησιμοποι-ώντας το βιβλίο «Ο Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα», εκδόσεις Πατάκη 2013.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ  ΟΣΕΛΟΤΟΣ
www.ocelotos.gr
οσελ

Έγινε αφήγηση παραμυθιού με την Βασιλική Λεβεντάκου σε συνεργασία με την Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας.

ΙΔΡΥΜΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ
www.laskaridou.gr

Το Ίδρυμα συμμετείχε με τον συγγραφέα Μάνο Κοντολέων στην Ημερίδα Φιλαναγνωσίας, που διοργάνωσε η Ευαγγελική Σχολή.

ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΕΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
vivl-nafpakt.ait.sch.gr

χασψ
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχε η Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου με χαρακτηριστικό τίτλο:
«Φτου και βγαίνω!…στη Βιβλιοθήκη μου πηγαίνω!».

ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ, ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ
www.paidi-kosmos.gr
παικοσμ
Ομάδες ανάγνωσης