سال نو مبارک Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί το Nawruz!

Το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού»

οργανώνει με την ευκαιρία της Αφγανικής Πρωτοχρονιάς (Nawruz)

εκδήλωση

το Σάββατο 31 Μαρτίου, από τις 12μ. έως τις 4μμ.

στο λόφο του Φιλοπάππου,

(δεύτερο πλακόστρωτο δεξιά μετά τον Άγ. Δημήτριο Λουμπαρδιάρη,

στο λόφο Μελίτης όπου γίνονται τα κούλουμα την Καθαρή Δευτέρα)

με  χρωματιστούς χαρταετούς, παιχνίδια, μουσική και τραγούδια.

To Nawruz είναι η πιο σημαντική γιορτή του Αφγανιστάν και των άλλων περιοχών του Περσόφωνου κόσμου. Πρόκειται για την πρώτη ημέρα του Hamal (Farvardin), πρώτου μήνα του  Περσικού ηλιακού έτους και συμπίπτει με την εαρινή ισημερία και την πρώτη ημέρα της Άνοιξης. Ο μύθος λέει πως η  εαρινή ισημερία γιορταζόταν ως η πρώτη ημέρα του έτους από την εποχή του βασιλιά της Περσίας Τζαμσίντ, ο οποίος έσωσε τον κόσμο από έναν άγριο και καταστροφικό χειμώνα. To Nawruz γιορτάζεται με τραγούδια, χορούς, γεύμα στην εξοχή και με ιδιαίτερα για την ημέρα αυτή φαγητά. Ο εορτασμός του Nawruz στον Περσόφωνο κόσμο μετρά πολλούς αιώνες. Το 2010 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναγνώρισε την Παγκόσμια Ημέρα του Nawruz, χαρακτηρίζοντάς την ως ανοιξιάτικη γιορτή περσικής καταγωγής ηλικίας μεγαλύτερης των 3.000 χρόνων. Η γιορτή από τότε καταγράφεται επίσημα από την UNESCO στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. 

Η λέξη Nawruz είναι σύνθετη και προέρχεται από τις λέξεις “naw” που σημαίνει καινούριο και είναι της ίδιας ετυμολογίας με την αγγλική new και “ruz” που σημαίνει ημέρα αλλά και χρόνο. Συμπίπτει με την πρώτη ημέρα της άνοιξης (συνήθως την 21η  Μαρτίου). Αυτή η ημερομηνία είναι η πρώτη ημέρα του πρώτου μήνα σύμφωνα με το ηλιακό ημερολόγιο (που είναι επίσης γνωστό ως Hamal 1390). H διαφορά μεταξύ του Αφγανικού και του Δυτικού ημερολογίου   είναι  621 χρόνια. Η προετοιμασία του Nawruz ξεκινά στις αρχές του Μάρτη με την προσεκτική καθαριότητα του σπιτιού, το πλύσιμο των χαλιών, το βάψιμο του σπιτιού και το καθάρισμα της αυλής για να προετοιμαστεί το γλέντι. Στη συνέχεια  ακολουθεί το kharid-e Nawruzi (ψώνια για το Nawruz), που είναι μια οικογενειακή υπόθεση με στόχο να  προετοιμαστούν τα παιδιά για τη γιορτή, καθώς όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να αποκτήσουν καινούρια ρούχα, παπούτσια, καπέλα και δώρα για τους συγγενείς. Το γιορτινό τραπέζι του Nawruz που ονομάζεται sofreh (και σημαίνει το τραπεζομάντηλο πάνω στο οποίο στρώνουν τα φαγητά) απαιτεί επτά  φαγητά, που οι ονομασίες τους έχουν ως αρχικό το γράμμα σιν και αυτό το ονομάζουν haft sin, καθώς και ιδιαίτερα γλυκίσματα, κεριά, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Εκτός από όσα αγοράζουν, οι νοικοκυρές φουρνίζουν διάφορους τύπους γλυκού ψωμιού και ράβουν ρούχα για τα μικρότερα παιδιά.  Νέα, γυαλιστερά νομίσματα και ατσαλάκωτα χαρτονομίσματα αποτελούν ευπρόσδεκτα δώρα και εκτίθενται επίσης στο sofreh.

Το ιδιαίτερο πιάτο που μαγειρεύουν έχει το όνομα “haft meewa” (επτά φρούτα) και το προσφέρουν στους καλεσμένους και στα μέλη της οικογένειας. Είναι μια  φρουτοσαλάτα φτιαγμένη από επτά διαφορετικά είδη αποξηραμένων φρούτων, σερβιρισμένων μέσα στο σιρόπι τους. Τα φρούτα που χρησιμοποιούν είναι σταφίδες, senied, φυστίκια, φουντούκια, δαμάσκηνα, καρύδια και   αμύγδαλα.

Την παραμονή της γιορτής μαγειρεύουν το sabzi chalaw, φαγητό φτιαγμένο από ρύζι και σπανάκι. Οι φούρνοι ετοιμάζουν έναν ειδικό τύπο μπισκότου  μόνο για αυτή την περίοδο που  ονομάζεται kulcha-e Nowrozī.  Ένα άλλο παραδοσιακό πιάτο, το πιο δημοφιλές για πικ νικ, είναι το  māhī wa jelabī (τηγανητό ψάρι και ξερό φρούτο jelabi). Το samanak είναι ένα άλλο περσικό δημοφιλές φαγητό του Nawruz, μια γλυκιά πάστα από σιτάρι που έχει αρχίσει να φυτρώνει λίγες μέρες πριν. Μαγειρεύεται από τις γυναίκες καθισμένες γύρω από μια μεγάλη κατσαρόλα που βράζει όλο το βράδυ στη φωτιά, ενώ εκείνες τραγουδούν τραγούδια. Σερβίρεται το πρωί μαζί με το τραγούδι: Samanak dar Josh o mā Kafcha zanem – Degarān dar Khwāb o mā Dafcha zanem.

Το Nawruz είναι μια ημέρα  που γιορτάζεται απ’ όλη την οικογένεια στην εξοχή, ιδιαίτερα όμως τα παιδιά συμμετέχουν σε διαγωνισμούς χαρταετού. Το πέταγμα του χαρταετού είναι ένα παραδοσιακό έθιμο στο Αφγανιστάν και το  Nawruz ο ουρανός γεμίζει από πολύχρωμους χαρταετούς που πετούν πάνω από την πόλη και τους γύρω  λόφους. Στην επαρχία η γιορτή είναι μια αφορμή για την αναβίωση του αρχαίου αθλήματος του buzkashi, ενός παιχνιδιού που απαιτεί τόλμη και γενναιότητα και είναι η παραδοσιακή αφγανική ιππασία αλόγου και μοιάζει με πρόδρομος του πόλο.

 

 

Το Nawruz θεωρείται και Γιορτή των Αγροτών. Οι αγρότες συνηθίζουν να παρελαύνουν στους δρόμους της πόλης σαν σημάδι εμψύχωσης για την αγροτική παραγωγή.

Σας περιμένουμε στη γιορτή όλους! Μπορείτε να φέρετε σάντουιτς, νερό, χυμούς και ό,τι εσείς νομίζετε ότι θα βοηθήσει σε ένα επιτυχημένο πικ νικ. Θα υπάρχουν πάνινες χειροποίητες κούκλες και χαρταετοί για να αγοράσετε.