Εργαστήρι Πολιτισμού

diktyo_logos_02 copy

Το Εργαστήρι Πολιτισμού υποδέχεται καθημερινά παιδιά, γονείς και εθελοντές/τριες στον φιλόξενο χώρο του στην οδό Αλκαμένους 11β. Εκεί τα παιδιά συμμετέχουν σε ομάδες δημιουργικής απασχόλησης, τμήματα μαθησιακής υποστήριξης, εικαστικά εργαστήρια και επισκέψεις σε θεατρικές παραστάσεις και άλλους πολιτιστικούς χώρους.

Συστηματικά στις δράσεις του Εργαστηρίου συμμετείχαν σχεδόν εκατό παιδιά. Τα παιδιά κατάγονταν από Αλβανία, Πολωνία, Γεωργία, Ιράκ, Ιράν, Συρία, Αίγυπτο, Αφγανιστάν, Ελλάδα, Τουρκία, Μπαγκλαντές, Σενεγάλη, Ρωσία, Κονγκό, Πακιστάν, ενώ, κατά διαστήματα, συμμετέχει στις δράσεις μας μια ομάδα παιδιών Ρομά. Με την έναρξη του προγράμματος τον Οκτώβριο, δημιουργήθηκε το πρωινό πρόγραμμα του Εργαστηρίου, προσφέροντας απασχόληση στα παιδιά που δεν παρακολουθούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε κάποιο δημόσιο σχολείο. Μέσα από παιχνίδια ρόλων, κατασκευών, ομαδικών παιχνιδιών, τραγουδιών και πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού, δόθηκε η ευκαιρία σε παιδιά πρόσφυγες και σε παιδιά αιτούντα άσυλο να μάθουν βασικές έννοιες σε θέματα καθημερινής ζωής στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Έχουμε τη χαρά να έχουμε 37 ενεργούς/ες εθελοντές/τριες που υποστηρίζουν και εμψυχώνουν τις ομάδες μαθησιακής υποστήριξης και τις δημιουργικές ομάδες. Μέσω των δημιουργικών ομάδων και των ομάδων μαθησιακής υποστήριξης, τα παιδιά αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους, ενισχύουν την αυτονομία τους και εξελίσσουν το γλωσσικό τους σύστημα.

Στο χώρο του Εργαστηρίου φιλοξενούνται εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε σχολικές τάξεις και άλλες ομάδες παιδιών και στόχο έχουν να τα ενημερώσουν και να τα ευαισθητοποιήσουν για τα δικαιώματα τους.

Το 2019 δημιουργήθηκε το Σημειωματάριο των Δικαιωμάτων με τίτλο «Να μην ξεχάσω… Τα Δικαιώματά μου» σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Με αφορμή αυτό, πραγματοποιήθηκε δημιουργικό εργαστήρι με την Ίριδα Σαμαρτζή από το οποίο προέκυψε η εικονογράφηση του σημειωματάριου. Το 2020, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο εκδόθηκε το «Αλφαβητάρι της ζωής», ένα βιβλίο για παιδιά γραμμένο σε τρεις γλώσσες: ελληνικά, αραβικά και φαρσί. Πρόκειται για ένα αλφαβητάρι, μια μεγάλη ακροστιχίδα από το Α ως το Ω, που σε κάθε γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου αντιστοιχεί ένα παγκόσμιο περιβαλλοντικό ζήτημα. Η συγκεκριμένη έκδοση είναι το αποτέλεσμα των εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν από την Ελένη Σβορώνου.

Στο Εργαστήρι Πολιτισμού λειτουργεί η Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη, η οποία περιλαμβάνει περισσότερους από 7000 τίτλους παιδικών και εφηβικών βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων ξενόγλωσσων και δίγλωσσων βιβλίων. Στο πλαίσιο των δράσεων της Βιβλιοθήκης, πολλοί/ές συγγραφείς μάς επισκέπτονται πραγματοποιώντας δράσεις με τα βιβλία τους.

Μάθε τα νέα του Εργαστηρίου

Εργαστήρι Πολιτισμού
Αλκαμένους 11β
10439 Αθήνα
Τηλ. 210 8846590