ShareThis
EnglishenEnglish


Tο ξεκίνημα της ιστορίας μας

Η ιστορία του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού ξεκινά από μια μικρή παρέα φίλων, η οποία έρχεται σε πρώτη επαφή με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ αναζητώντας τρόπο να παρέμβει σε ένα περιστατικό κακοποίησης ανηλίκου. Σύντομα, η παρέα διευρύνεται και γίνεται Ομάδα Πρωτοβουλίας, αποτελούμενη από εκπαιδευτικούς, συγγραφείς, καλλιτέχνες/ιδες, δημοσιογράφους, πανεπιστημιακούς και γονείς. Στόχος της ομάδας, να διαδώσει και να πιέσει ώστε να γίνεται σεβαστή η παραπάνω Σύμβαση.


Ομάδα Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Παιδιών

Η παραπάνω παρέα διευρύνεται και γίνεται Ομάδα Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Παιδιών, η οποία αρχίζει να ασχολείται πιο ολιστικά με τα συγκεκριμένα δικαιώματα. Μάλιστα, στην πρώτη Διακήρυξή της, τονίζει την ανάγκη θεσμοθέτησης Συνηγόρου του Παιδιού και ξεκινά σχετικές ενέργειες.


Ο Συνήγορος του Παιδιού

Οι παραπάνω προσπάθειες καρποφορούν! Η Ελλάδα αποκτά Συνήγορο του Παιδιού.


Η Ομάδα γίνεται Δίκτυο

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας αποκτά νομική μορφή. Με τη Μυρσίνη Ζορμπά και άλλα 79 ιδρυτικά μέλη προερχόμενα από διαφορετικά πεδία (εκπαιδευτικοί, συγγραφείς, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί κ.α.) ιδρύεται το μη κερδοσκοπικό σωματείο Δίκτυο Προστασίας των Δικαιωμάτων των Παιδιών. Στην πορεία της ιστορίας του ο τίτλος διαμορφώνεται σε Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Δίκτυο) ενώ από το Διοικητικό του Συμβούλιο περνούν εξέχουσες προσωπικότητες, ανάμεσά τους ο Θάνος Μικρούτσικος, η Ζωρζ Σαρρή, η Λότη Πέτροβιτς κ.α. 


Το βιβλίο "Έ! Φίλε"

Με την υποστήριξη των εκδόσεων Κέδρος, εκδίδεται το βιβλίο Έ! Φίλε, το οποίο περιλαμβάνει κείμενα μεταναστών/τριών μαθητών/τριών που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό Διπλής Προσπάθειας, που διοργάνωσε το Δίκτυο με στόχο την επιβράβευση της εντατικής προσπάθειάς τους για ομαλή ένταξη και πρόοδο στο ελληνικό σχολείο.


Οι πρώτες δράσεις για και με παιδιά

Το Δίκτυο υλοποιεί τις πρώτες απευθείας σε παιδιά υποστηρικτικές δράσεις. Αναλαμβάνει και προσφέρει υπηρεσίες για την κοινωνικοποίηση των παιδιών που διαμένουν στον Ξενώνα Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων. 


Με διαφορετικά μάτια

Ο κατάλογος Βλέποντας τον Κόσμο με Διαφορετικά Μάτια (εκδόσεις Ανατολικός) που δημιουργεί το Δίκτυο το 2010 αποτελεί ένα βιβλίο/εργαλείο που, ακόμη και σήμερα, εξακολουθεί να είναι χρήσιμο σε εκπαιδευτικούς, γονείς και γενικά σε όσους θέλουν να μιλήσουν στα παιδιά για τη διαφορετικότητα και τα δικαιώματα μέσα από τη λογοτεχνία. Περιλαμβάνει 170 παιδικά βιβλία με σύνοψη της υπόθεσής τους αλλά και το θέμα/δικαίωμα που διαπραγματεύονται. 


Στον ΟΗΕ

Το Δίκτυο συμμετέχει σε σχετική αντιπροσωπεία ΜΚΟ που αναλαμβάνει να παρουσιάσει στη Γενεύη, στην αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ, την Εναλλακτική Έκθεση των ΜΚΟ για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Ελλάδα (περίοδος 2002-2009). Από τότε συμμετέχει ενεργά και παρεμβαίνει με άποψη και θέσεις σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία και κάθε ζήτημα σχετικό με το παιδί και τα δικαιώματά του. 


Το σπίτι μας!

Το 2012 το Δίκτυο αποκτά τον πρώτο δικό του χώρο και τον ονομάζει Εργαστήρι Πολιτισμού. Βρίσκεται στην οδό Αλκαμένους 11Β στον Σταθμό Λαρίσης. Πριν την έναρξη της επίσημης λειτουργίας του, τα σχολεία της γειτονιάς προσκαλούνται στον χώρο και τα παιδιά διατυπώνουν τις ιδέες και τις επιθυμίες τους για τον τρόπο λειτουργίας και διαμόρφωσής του. Κάπως έτσι μπαίνουν τα πρώτα ράφια για παιδική βιβλιοθήκη (που σήμερα ξεχειλίζουν από 8000 τίτλους βιβλίων), πιάνο (για εκπαίδευση ή απλά για να παίξεις μια δική σου μελωδία), πτυσσόμενα τραπέζια (για μαθήματα, για εικαστικά και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες, τα οποία μπαίνουν και εύκολα στην άκρη για απελευθέρωση του χώρου για παιχνίδι και χορό), αλλά και παιχνίδια, επιτραπέζια, κουκλοθέατρο και πολλά άλλα! 

Το Εργαστήρι Πολιτισμού ήταν η αρχή. Στην πορεία το Δίκτυο θα επεκταθεί σε επιπλέον χώρους για να προσφέρει σε περισσότερα παιδιά ποιοτικές δράσεις και υπηρεσίες: Κέντρο για το Παιδί (2015, Φρουραρχείο Αθηνών), Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) “Το Δίκτυο στην πλατεία Τράιμπερ (2016), Εφηβικό Δίκτυο (2017), Ομάδα Παιδικής Προστασίας – CPU (2018), Ζήσε το Πάρκο [Αντώνης Τρίτσης] (2021).  


Καμπάνιες

Στο Δίκτυο φημιζόμαστε για τις καμπάνιες μας! Από το 2013 το Δίκτυο έχει καθιερώσει τη διοργάνωση δύο εκστρατειών ευαισθητοποίησης και προώθησης των δικαιωμάτων του παιδιού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού (20 Νοεμβρίου) και την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου). Οι Καμπάνιες, πραγματοποιούνται κάθε χρόνο και, εκτός από το να ευαισθητοποιήσουν, φέρνουν κοντά και σε συνεργασία διαφορετικούς φορείς που έχουν ως αντικείμενο δράσης τους το παιδί. 


Μέλος στο Eurochild

Το Δίκτυο, πιστεύοντας πολύ στη συνεργασία και την ομαδική δουλειά επιδιώκει να αποτελεί μέρος σοβαρών συλλογικών πρωτοβουλιών που σκοπό έχουν την προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  

Μια από τις πιο σημαντικές τέτοιες πρωτοβουλίες, είναι και ο ευρωπαϊκός οργανισμός Eurochild, μία “ομπρέλα” οργανώσεων από όλη την Ευρώπη, που προασπίζουν τα δικαιώματα των παιδιών. Το Δίκτυο αποτελεί μέλος της από το 2014. 


Βραβείο Νησίδες Ποιότητας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απονέμει στο Δίκτυο, ως αναγνώριση των προσπαθειών και της έως τότε διαδρομής του, το Βραβείο Νησίδες Ποιότητας, που έχει θεσμοθετήσει η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία.

Το Δίκτυο, με την έναρξη της ανθρωπιστικής κρίσης και την άφιξη στην Ευρώπη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων/ισσών (ανάμεσά τους και παιδιά), οι οποίοι/ες χρησιμοποιούν ως πέρασμα και σταθμό την Ελλάδα, ξεκινά εθελοντική δράση σε διάφορα Κέντρα Φιλοξενίας και άλλα σημεία συγκέντρωσης προσφυγικού πληθυσμού και, αρχικά, συνεργάζεται με τη σουηδική οργάνωση Clowns Without Borders, προσφέροντας στα παιδιά διασκέδαση και ψυχαγωγία.

Το Δίκτυο ξεκινά το πρόγραμμα Κάθε Παιδί Μοναδικό, με σκοπό να στηρίξει ευάλωτα παιδιά και οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη και πλήττονται καίρια από την οικονομική κρίση.

Το Δίκτυο αναλαμβάνει τη λειτουργία του Κέντρου για το Παιδί (παρέχοντας σε καθημερινή βάση σε παιδιά και γονείς ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες, καθώς και παιδαγωγικές βιωματικές και διαδραστικές δραστηριότητες) ως μέρος του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας, που δημιουργείται στο Φρουραρχείο του Δήμου Αθηναίων με σκοπό να καλύψει την έλλειψη πρόσβασης των πιο ευάλωτων πληθυσμών της Αθήνας σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.

Το Ελληνικό Τμήμα της IBBY (Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου) βραβεύει τη βιβλιοθηκονόμο του Δικτύου «…που προωθεί συστηματικά και αποτελεσματικά την παιδική/νεανική λογοτεχνία και την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στην Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη του Εργαστηρίου Πολιτισμού του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού».

Σχετικά με Εμάς


Είμαστε ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο. Από το 2004 ερευνούμε και προωθούμε τα δικαιώματα του παιδιού. Οργανώνουμε Εκπαιδευτικά Προγράμματα, Κοινωνικο-Πολιτισμικές Δράσεις και συνεργαζόμαστε με οργανώσεις του εξωτερικού και της χώρας μας. Στηριζόμαστε στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ, στην κοινωνική αλληλεγγύη, την πολιτισμική διαφορετικότητα και την εθελοντική προσφορά των μελών και φίλων μας.Στο πλαίσιο της διαφάνειας και της χρηστής λειτουργίας μας, πέρα από το Καταστατικό και τους σταθερούς οικονομικούς ελέγχους, διαθέτουμε Υπεύθυνο Παιδικής Προστασίας και εφαρμόζουμε πολιτική διασφάλισης των παιδιών, Πολιτική για την Προστασία από Σεξουαλική Εκμετάλλευση και Κακοποίηση και κώδικα δεοντολογίας.

Περισσότερα

logo

Στοιχεία ΕπικοινωνίαςΦόρμα Επικοινωνίας
Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
address Αλκαµένους 11Β, ΤΚ 104 39 Αθήνα
phone +30 210 8846590email diktio@ddp.gr