Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού ταξίδεψε στη Ζάκυνθο!

Από τις 30 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου επισκέφθηκε Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία απομακρυσμένων χωριών του νησιού, δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διαδραστικές αφηγήσεις, να μάθουν τα δικαιώματά τους καθώς και πώς να τα διεκδικούν.

Μέσα από τα βιβλία τα παιδιά βίωσαν ιστορίες και χρησιμοποίησαν τη φαντασία τους για να βρουν λύσεις, με σκοπό να προασπίσουν τα δικαιώματα των ηρώων, όπως και όλων των παιδιών. Στο τέλος έγραψαν τα δικά τους μηνύματα για να φωνάξουν δυνατά σε όλους πως “Έχουμε Δικαιώματα”. Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν εστίασαν σε πολλά και διαφορετικά άρθρα της σύμβασης των δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην ταυτότητα, τη διαφορετικότητα, την οικογένεια, την ελευθερία, τη ζωή. Με κεντρικό εκπαιδευτικό εργαλείο το παιδικό βιβλίο και με την αξιοποίηση των τεχνικών του θεατρικού παιχνιδιού και του εκπαιδευτικού δράματος, τα παιδιά έκαναν τη δική τους επανάσταση και έγραψαν ηχηρά αντιπολεμικά μηνύματα.

Επίσης, η ομάδα της Πλανόδιας Βιβλιοθήκης υλοποίησε ένα βιωματικό σεμινάριο στην Ξενοπούλειο Παιδική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου, όπου οι εκπαιδευτικοί του νησιού είχαν την ευκαιρία να δουν πρακτικά πώς λειτουργεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και να αντλήσουν ερεθίσματα και τρόπους επεξεργασίας του παιδικού βιβλίου, ώστε να το εντάξουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Eυχαριστούμε πολύ τον Σύλλογο Φίλων Ξενοπούλειου Βιβλιοθήκης για την άψογη διοργάνωση και τον προγραμματισμό των δράσεών μας στα σχολεία, καθώς και τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για τη θερμή υποδοχή και την υπέροχη φιλοξενία! Εις το επανιδείν!

Η δράση της Πλανόδιας Βιβλιοθήκης πραγματοποιείται με την υποστήριξη του The Hellenic Initiative.