ΔΡΑΣΕΙΣ 2013

ΙΟΥΛΙΟΣ

Πεταλούδες Πράσινες, κόκκινες, κίτρινες και μπλε πεταλούδες, χρυσοπράσινα σκαθάρια, φασαριόζικα τζιτζίκια, μικρά σκουληκάκια, εργατικά μυρμήγκια, μια μέλισσα όλο… μέλι  «Μια αράχνη μόνη ψάχνει…». Αυτή την εβδομάδα, θα πάρουμε μεγεθυντικούς φακούς και θα μελετήσουμε τα Έντομα . Θα ακούσουμε τα τζιτζίκια, θα δούμε πως τα μυρμήγκια φτιάχνουν τις φωλιές τους και θα γεμίσουμε το δέντρο μας μέλισσες και πολύχρωμες πεταλούδες…Αυτό το καλοκαίρι όλα τα βήματα οδηγούν ….στη Δανειστική Βιβλιοθήκη μας – Ομάδες Ανάγνωσης !!!!!! Πρόγραμμα Ιουνίου-Ιουλίου

Επίσκεψη στο Μουσείο της Βραυρώνας και… βουτιές στην παραλία!!! Τα παιδιά του Δικτύου επισκέφθηκαν με πούλμαν το Μουσείο της Βραυρώνας, όπου μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια και ομαδικές δραστηριότητες με την Αρχαιολόγο Εύη Πίννη γνώρισαν το Μουσείο και τον Ιερό Ναό της Βραυρωνίας Αρτέμιδας. Στη συνέχεια δροσίστηκαν στην όμορφη παραλία της Βραυρώνας.

Εργαστήρι για τη Διαφορετικότητα Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων με τη συμμετοχή μιας μεγάλης ομάδας παιδιών του Δικτύου. Τα παιδιά έπαιξαν τρία διαφορετικά παιχνίδια που αφορούσαν τα δικαιώματα και την Διαφορετικότητα.

Ταξίδια Ετοιμάσαμε  τις βαλίτσες μας για μακρινά ταξίδια στην Ελλάδα, στην Αφρική, στην Αμερική και στην Ασία. Ακολουθήσαμε τα  αποδημητικά πτηνά, ρωτήσαμε το χέλι να μας εξιστορήσει το ταξίδι της μετανάστευσής του στα ποτάμια. Βρήκαμε τους δρόμους του μεταξιού και της πατάτας, συναντήσαμε τους δράκους της Κίνας. Χαράξαμε στο χάρτη τις διαδρομές που συνδέουν την Ελλάδα, την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο πάνω σε έναν παζλ και να ταξιδέψαμε με καράβι, αεροπλάνο, αυτοκίνητο, καβάλα σε πάπιες αλλά και στη φαντασία μας. Αυτό το καλοκαίρι όλα τα βήματα οδηγούν ….στη Δανειστική Βιβλιοθήκη μας – Ομάδες Ανάγνωσης !!!!!! Πρόγραμμα Ιουνίου-Ιουλίου

Νερό  Ξαφνικά, τα σύννεφα φέρνουν βροχή και χιόνι και γεμίζουν το αυλάκι στο πεζοδρόμιό μας, τα ποτάμια, τις λίμνες και τη θάλασσα… η θάλασσα παίζοντας με τον ήλιο φέρνει τα σύννεφα… Τι χρώμα έχει άραγε το νερό, όταν ταξιδεύει στα ποτάμια; Όταν φτάνει στη θάλασσα; Όταν από τη βρύση μας γεμίζει το πολύχρωμο ποτήρι μας; Τι θερμοκρασία έχει όταν το βράζουμε με τσάι ή όταν δαγκώνουμε ένα παγάκι; Τι γεύση έχει όταν παίζουμε στη θάλασσα; Όταν το πίνουμε με μια φέτα λεμόνι; Όταν βουτάμε το κουταλάκι με υποβρύχιο βανίλια; Αυτό το καλοκαίρι όλα τα βήματα οδηγούν ….στη Δανειστική Βιβλιοθήκη μας – Ομάδες Ανάγνωσης !!!!!! Πρόγραμμα Ιουνίου-Ιουλίου

Μικροί βιβλιοθηκονόμοι σε δράση Η Interamerican ανέλαβε για το 2013, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΚΕ «Πράξεις Ζωής», την οικονομική υποστήριξη του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μικροί βιβλιοθηκονόμοι σε δράση», που σχεδίασε και υλοποιεί το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα διαδραστικού χαρακτήρα, που εφαρμόζεται στα δημοτικά σχολεία, στην περιοχή του Σταθμού Λαρίσης στην Αθήνα καθώς και σε άλλα σχολεία της Α’ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της πρωτεύουσας. Τα παιδιά που συμμετέχουν, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τα παιδικά βιβλία, την κατηγοριοποίησή τους (παραμύθια, ιστορικά, γνώσεων κ.λπ.), τους συγγραφείς και να μυηθούν στα «μυστικά» της έκδοσης ενός βιβλίου και της λειτουργίας μιας βιβλιοθήκης.

Η διαδρομή του νερού Τα παιδιά γνώρισαν τη διαδρομή του νερού με τη βοήθεια του πολιτικού  μηχανικού Γιώργου Σαχίνη. Έμαθαν πως φτάνει το νερό στο σπίτι τους και  ποιες διαδρομές ακολουθεί.  Το νερό στα σπίτια της γειτονιάς μας έρχεται από τον Μόρνο και τον Μαραθώνα και κάνει μια μεγάλη διαδρομή μέσα από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ μέχρι να φτάσει καθαρό και δροσερό στις βρύσες μας.

ΙΟΥΝΙΟΣ

Αυτό το καλοκαίρι όλα τα βήματα οδηγούν ….στη Δανειστική Βιβλιοθήκη μας – Ομάδες Ανάγνωσης !!!!!! Κάθε εβδομάδα περίμενε τα παιδιά του Δικτύου ένα καλάθι γεμάτο φρέσκα, υπέροχα βιβλία. Διάλεγαν το βιβλίο που τους άρεσε  -κράτησαν  ημερολόγιο  με τους  αγαπημένους τους συγγραφείς και βιβλία -συμπλήρωσαν τη διαδρομή τους από βιβλίο σε βιβλίο –τα απογεύματα συμμετείχαν  σε  ομάδες ανάγνωσης και  συζήτησαν για τα βιβλία που διάβασαν. Πρόγραμμα Ιουνίου-Ιουλίου

Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης  Η κ. Γιάννα Αλιβιζάτου, αντιπρόεδρος του Δ.Σ., εκπροσώπησε το Δίκτυο στη διοργάνωση του Συνεδρίου που οργάνωσε η Capital Link με τίτλο  “Ο Άνθρωπος για τον Άνθρωπο”. Ήταν μια καλή ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και καλύτερη γνωριμία του επιχειρηματικού κόσμου με τις ανάγκες που εκπροσωπούν μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί όπως το Δίκτυο.

Το Εφημεριδάκι των Παιδιών του Δικτύου Εκδόθηκε το εφημεριδάκι που έφτιαξαν τα παιδιά μαζί με την Αγγελική Μπριμπίλη, δημοσιογράφο και διευθύντρια της Athens Voice. Όπως εξηγούν στον πρόλογο  «Το Εργαστήρι Πολιτισμού είναι ένας πολύχρωμος χώρος  για όλα τα παιδιά. Είναι γεμάτος βιβλία και παιχνίδια, έχει κομπιούτερ και ραδιοφωνικό σταθμό. Είναι κοντά στα σχολεία μας στο σταθμό Λαρίσης. Δημιουργήθηκε από το ”Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού” και βρίσκεται στην οδό Αλκαμένους 11β. Εδώ παίζουμε και μαθαίνουμε, σερφάρουμε στο διαδίκτυο και δανειζόμαστε βιβλία, εδώ μπορεί να κάνουμε και τα μαθήματά μας και να μας βοηθούν δάσκαλοι. Και, παιδιά, δεν είναι μόνο αυτά! Το Δίκτυο μας πήγε στο Μουσείο της Ακρόπολης και στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, την Ημέρα της Ποίησης το ”σπίτι” μας γέμισε με στίχους, ποιητικά παιχνίδια και ζωγραφιές, ακόμα πήγαμε βόλτα στη γειτονιά και πήραμε συνεντεύξεις. Το Δίκτυο έχει πολλές πολλές ακόμα εκπλήξεις».

Επίσκεψη στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Τα παιδιά του Δικτύου επισκέφθηκαν με πούλμαν το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο συνοδευόμενα από τους γονείς τους. Πέρασαν εκεί ένα ολόκληρο πρωινό παρέα με τα ζώα. Ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία όχι μόνο για ψυχαγωγία αλλά και για γνώση και  ευαισθητοποίηση, φιλοζωία, παρατήρηση, αγάπη  για τα ζώα.

Ανταλλακτικό / Χαριστικό  Παζάρι Μαζί με το  «Καλειδοσκόπιο» οργανώσαμε «Ανταλλακτικό και Χαριστικό Παζάρι» στο προαύλιο της Δημοτικής  Βιβλιοθήκης του Δήμου Αθηναίων.   Η Μαρία και Ζωή είχαν την πρωτοβουλία και την έκαναν πράξη με τη βοήθεια και την υποστήριξη πολλών φίλων και εθελοντών.

6 Σεφ των καλύτερων εστιατορίων μαγείρεψαν  στο παζάρι μας: Base Grill- Σπύρος & Βαγγέλης Λιάκος, Milos- Περικλής Κοσκινάς, Hytra- Νίκος Καραθάνος, Αθήρι- Αλέξανδρος Καρδάσης, Cucina Povera- Μάνος Ζουρνατζής. Η κυρία  Νέλλη Παπαχελά, αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων που στήριξε την προσπάθειά μας υπέγραψε με την ευκαιρία αυτή τη Συμφωνία συνεργασίας του ΟΠΑΝΔΑ με το Δίκτυο, που περιλαμβάνει πολλές κοινές δραστηριότητες. Ο κύριος Πάνος Ζευκιλής και η εταιρία «Ζευς-Όργανα Γυμναστικής-Ποδήλατα Δρόμου»  μας χάρισαν ένα  καταπληκτικό ποδήλατο, που κληρώσαμε με την παρουσία όλων. Η χαρά του παιδιού που το κέρδισε και έφυγε μ’ αυτό ποδηλατώντας για το σπίτι στο τέλος της γιορτής μας συγκίνησε όλους, όταν μας είπε ότι θα το μοιράζεται με τα άλλα επτά αδέλφια του! Επίσης η χορωδία Polyphonica και όλα τα παιδιά της τραγούδησαν υπέροχα, ενώ η Φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων μας χάρισε στο τέλος ένα ωραίο μουσικό πρόγραμμα.

ΜΑΙΟΣ

Αέρας – φωτιά – γή – νερό: τα 4 στοιχεία για να κτίσουμε το σπίτι μας, την πόλη μας Ένα συμμετοχικό πρόγραμμα αρχιτεκτονικής με τους αρχιτέκτονες Γιώργο Σκούρτη και Έλενα Σταυροπούλου. Τα παιδιά ανακάλυψαν τα  τέσσερα βασικά στοιχεία   της φύσης: αέρας, φωτιά, χώμα, νερό και ξεκίνησαν μια διαδρομή  σύνδεσής τους με τις έννοιες: ενεργειακό, βιοκλιματικό και οικολογικό στα πλαίσια σχεδιασμού μιας κατοικίας. Η δράση απευθυνόταν σε παιδιά 8-12 ετών. Τα βιοκλιματικά σπίτια που έφτιαξαν εκτίθενται στο Εργαστήρι Πολιτισμού.

Επίσκεψη στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης  με την Εβίτα Τσιώλη, αρχαιολόγο –μουσειοπαιδαγωγό. Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε  μέσα από εκπαιδευτικό παιχνίδι και ομαδικές δραστηριότητες. Τα παιδιά  γνώρισαν την ιστορία της Ακρόπολης, τα σημαντικότερα κτήρια και τη λειτουργία τους και  ανακάλυψαν τι συμβόλιζε ο Παρθενώνας στην αρχαία Αθήνα.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Απρίλιος 2013-μέρες βιβλίου: Η καμπάνια με σύνθημα «Απρίλιος 2013-μέρες βιβλίου» οργανώθηκε  με πολυάριθμες εκδηλώσεις   ολόκληρο τον μήνα Απρίλιο. Είχε ως αφετηρία  τη σύμπραξη 27 πολιτιστικών και εκπαιδευτικών φορέων, καθώς και  μεγάλου αριθμού ατόμων για την προώθηση της ανάγνωσης. Απευθυνθήκαμε σε παιδιά, ωστόσο, υπήρχαν και  δράσεις που αγκάλιασαν παιδιά και  γονείς, καθώς και σεμινάρια εκπαιδευτικών. Οι φορείς που συμπράξαμε  είχαμε ως στόχο  την ανάπτυξη ενός σταθερού Δικτύου Ομάδων Ανάγνωσης σε ένα τριετές πρόγραμμα, που   κάθε Απρίλιο θα στέλνει μέσα από  την καμπάνια το μήνυμα σε όλους. Συμπράττοντες φορείς: Α΄ Διεύθυνση Π.Ε. Αθηνών/Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και 70ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, Διεύθυνση Π.Ε. Ανατολικής Αττικής/Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων, Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, iBBy Ελληνικό Τμήμα iBBy-Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ΠΥΡΝΑ Αστική Πολιτιστική Εταιρεία, Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής, ΟΠΑΝΔΑ Οργανισμός  Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων – Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, Ελληνικό Παιδικό Μουσείο,  Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Μουσείο Ηρακλειδών, Σχολή Χιλλ – bookbook.gr – Αρχιτέκτονες χωρίς σύνορα, Καλειδοσκόπιο Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία,  Πολύπτυχο-Εκπαιδευτικά Προγράμματα & Παιχνίδια για Παιδιά και Ενηλίκους, Νότιος Όμιλος Τέχνης και Δράσης,  Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, Εκδόσεις Κέδρος,  Εκδόσεις Μεταίχμιο,  Εκδόσεις Πατάκη.

Ο Τζικιτζίκ, ο Κρικικρίκ και η Παράξενη Χορωδία του Δάσους. Μια θαυμάσια  απογευματινή συναυλία για όλα τα παιδιά που οργάνωσε και εμψύχωσε η Τατιάνα Ζωγράφου και οι φίλοι της. Έγινε παρουσίαση του μουσικού παραμυθιού του Κώστα Μάγου σε εικονογράφηση Κατερίνας Χαδουλού, και μουσική-στίχους της Τατιάνας Ζωγράφου (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο).  Ενορχήστρωση: Δημήτρης Μπουζάνης Τραγούδησαν: Κώστας Ζαμπούνης, Λουκάς Πανουργιάς, Κωστής Ρασιδάκις, Κυριακή Τροχάνη Αφήγηση: Τατιάνα Ζωγράφου Έπαιξαν: Βαγγέλης Ζωγράφος (κοντραμπάσο), Πάνος Κανελλόπουλος (μαντολίνο), Αμαλία Κουντούρη (φλάουτο), Δημήτρης Μπουζάνης (πιάνο), Μιχάλης Πορφύρης (βιολοντσέλο). Απρίλιος 2013-μέρες βιβλίου

Ημερίδα «Διαδρομές ανάγνωσης για παιδιά και δασκάλους … Φύση και Πόλη». Η οργάνωση πραγματοποιήθηκε χάρη στη συνεργασία της Α΄ Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών-Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, του  70ού Δημοτικού  Σχολείου Αθηνών και του Δικτύου. Ομιλητές: Αντιόπη Φραντζή , Διευθύντρια 70ου  ΔΣ Αθηνών, Μυρσίνη Ζορμπά, Πρόεδρος του Δικτύου, Μαρία Δημοπούλου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α΄Δ/νσης ΠΕ Αθηνών, Βάσω Νίκα, Διευθύντρια 6ου  ΔΣ Μοσχάτου, Αντιπρόεδρος  του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ, Δήμητρα Χαντζάκου, Εκπαιδευτικός. Βιωματικά Εργαστήρια: Λίλα Πατρόκλου, συγγραφέας – Νατάσα Ψαριανού, παιδαγωγός, Θωμαΐς Καρτσιώτου, Σχολική, Σύμβουλος Π.Ε., Βάσω Νικολάου, εκπαιδευτικός, Κατερίνα Λάππα, εκπαιδευτικός, Φιλιώ Νικολούδη, Σχολική Σύμβουλος ΠΑ/συγγραφέας, Στέλλα Πρωτόπαππα Διευθύντρια 95 ΔΣ Αθηνών – Στύλου Κατερίνα, εκπαιδευτικός, Πόπη Κύρδη, εκπαιδευτικός. Απρίλιος 2013-μέρες βιβλίου

«Β5- 1 γραμμή, 43 στάσεις, 2 παιδικές βιβλιοθήκες».  Μια καταπληκτική επίσκεψη των παιδιών για παιχνίδι με βιβλία στη Βιβλιοθήκη της Αγίας Παρασκευής. Με το λεωφορείο Β5 παιδιά και γονείς ταξίδεψαν από το Στ. Λαρίσσης στην Αγία Παρασκευή.  Μας  περίμεναν οι αγαπημένες μας, έμπειρες και κεφάτες βιβλιοθηκονόμοι κι  ένα παιχνίδι που ετοίμασε ειδικά για τα παιδιά του Δικτύου  η συγγραφέας-εικονογράφος Βάσω Ψαράκη. Ήταν ένα θαυμάσιο ψυχαγωγικό απόγευμα, γεμάτο χαρά και δράση. Απρίλιος 2013-μέρες βιβλίου

Οι τρεις φίλοι του γίγαντα – «Απρίλιος 2013-μέρες βιβλίου». Η συγγραφέας Καλλιόπη Κύρδη αναζήτησε σε ένα δρώμενο με σκιές και φως τα μυστικά των γιγάντων, αποκαλύπτοντας τη γοητεία του ομότιτλου βιβλίου της που εκδόθηκε πρόσφατα. Τα παιδιά είδαν  μετά το τέλος της ιστορίας τα έργα τους, τα μηνύματά τους, τις πατημασιές τους και  συνάντησαν και τους ίδιους… Απρίλιος 2013-μέρες βιβλίου

Ο Γάλλος φίλος του Δικτύου Eric Eric Vanz de Godoy, που ξέρει να γυρίζει το κόσμο α-νά-πο-δα- δούλεψε με τα παιδιά, με βιβλία, χρωματιστά περιοδικά, ψαλίδια, κόλλες, πολύχρωμα χαρτιά. Μαζί με τα παιδιά  έφτιαξαν στη διάρκεια ενός 4ωρου εργαστηρίου τους χαρακτήρες, με κολάζ από σελίδες παλιών περιοδικών,  και ένα  ωραίο βίντεο που μπορείτε να δείτε στον ιστότοπο του Δικτύου. Απρίλιος 2013-μέρες βιβλίου

Διαβάζοντας Παραμύθια με την Αγνή Στρουμπούλη. Σε συνεργασία  με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Καλειδοσκόπιο», υποδεχθήκαμε   στο Εργαστήρι Πολιτισμού την Αγνή Στρουμπούλη, που ζωντάνεψε παραμύθια από διάφορα μέρη. Ήταν για τα παιδιά αλλά και για την Αγνή μια νέα εμπειρία. Απρίλιος 2013-μέρες βιβλίου

Η  «Οργάνωση Γη», το εστιατόριο Milos με τον chef  Περικλή Κοσκινά , και η food blogger Two Minutes Angie σε συνεργασία με tο Δίκτυο και την Praksis μαγείρεψαν για τα παιδιά και τις μητέρες της Κοινότητας Αφγανών Προσφύγων. H  «Οργάνωση Γη» είχε την πρωτοβουλία της φιλοξενίας και της ξενάγησης. Απρίλιος 2013-μέρες βιβλίου

Λακωνική Σχολή- Εκπαιδευτήρια Φραγκή. Μια επίσκεψη με πολλή αγάπη  στο Εργαστήρι Πολιτισμού από μια  τάξη γεμάτη ευγένεια και ενδιαφέρον.  Τα παιδιά έκαναν τη γνωριμία με τις δράσεις μας, είδαν τα βιβλία της βιβλιοθήκης μας, μας χάρισαν  δικά τους βιβλία για τον εμπλουτισμό της και υποσχέθηκαν να μας επισκεφθούν ξανά το φθινόπωρο αφού  έγιναν καλοί  φίλοι μας. Απρίλιος 2013-μέρες βιβλίου

Σεμινάριο για Ομάδες Ανάγνωσης. Συνδιοργανώσαμε με το 72ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών και επιστημονική ευθύνη της εκπαιδευτικού Πόπης Κύρδη, ένα σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με ομιλήτριες: Ειρήνη Βοκοτοπούλου,  Κατερίνα Λάππα,  Πατρόκλου και Νατάσα Ψαριανού. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν: Πώς μπορούμε να καθοδηγήσουμε και να υποστηρίξουμε ομάδες ανάγνωσης στη βιβλιοθήκη, στο σχολείο, σε άλλους χώρους; Πώς μπορεί η ανάγνωση να γίνει ευχαρίστηση και διά βίου συνήθεια; Ποια προετοιμασία είναι αναγκαία; Απρίλιος 2013-μέρες βιβλίου

Η αναζήτηση του κρυμμένου θησαυρού των βιβλίων για παιδιά και γονείς. Οργανώσαμε με επιστημονική ευθύνη και συντονισμό της εκπαιδευτικού Πόπης Κύρδη, σε συνεργασία με την Α΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων και το bookbook.gr,   βιωματική δράση-κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, στον λόφο του Φιλοπάππου. Εκατοντάδες γονείς και παιδιά πήραν μέρος σε μια διαδρομή με διαδοχικές δραστηριότητες για τη φύση και την πόλη, με αφορμή βιβλία αλλά και τον ίδιο το χώρο, με τη βοήθεια εθελοντών συνεργατών.  Η δράση εντασσόταν στην καμπάνια Απρίλιος 2013 – μέρες βιβλίου του Δικτύου καθώς και στο Διαγενεακό Πρόγραμμα «διαβάζουμε μαζί», που υλοποιεί το Δίκτυο σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης. Οι φορείς που συνεργάστηκαν ήταν: το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και ομάδα από το πρόγραμμα   Ακαδημία Πλάτωνος – «Πολιτισμός και Δημιουργία». Απρίλιος 2013-μέρες βιβλίου

Εργαστήρι ζαχαροπλαστικής. «Πλάθουμε Πασχαλινά Κουλούρια» – Βόλτα στην Κηφισιά!! Ένα εργαστήρι ζαχαροπλαστικής περίμενε στoν πολιτιστικό οργανισμό ΠΥΡΝΑ στην Κηφισιά,  τους μικρούς μάγειρες και μαγείρισσες που ζύμωσαν, έπλασαν και έψησαν παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια. Τα παιδιά βρήκαν τις καλύτερες συνταγές μέσα στα βιβλία μαγειρικής, τις διάβασαν και τις εκτέλεσαν φορώντας τις ποδιές του μάγειρα. Όταν δοκίμασαν το αποτέλεσμα, τα χαμόγελα ικανοποίησης έγιναν πλατιά.

Kids Zumba. To  «Holmes Place Athens» οργάνωσε  και μας πρόσφερε 4 μαθήματα «Zumbatomic» με χορογραφίες εμπνευσμένες από μουσικά ρεύματα όπως το Hip-Hop, το Reggaeton, την Cumbia κ.ά. Τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν απογεύματα στο γυμναστήριο απέναντι από το Εργαστήρι Πολιτισμού και η καταπληκτική instructor Μαρία Τσαπατσάρη έμαθε στα παιδιά τι σημαίνει ρυθμός, κέφι και ενέργεια.

ΜΑΡΤΙΟΣ

Σεμινάριο «Γονείς και παιδιά διαβάζουμε μαζί».  Μια σειρά από βιωματικά εργαστήρια, βιβλιοπαρουσιάσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά από το Μεταίχμιο,  πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και  το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας στο Μέγαρο Διομήδη. Εισηγήτριες: Τζέλα Βαρνάβα-Σκούρα, καθηγήτρια εκπαιδευτικής ψυχολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,  Καλλιόπη Κύρδη, εκπαιδευτικός (ΓΓ Δια Βίου Μάθησης),  Βάσω Νικολάου, εκπαιδευτικός (υπεύθυνη του διαγενεακού προγράμματος του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού), Ντόρα Τσιαγκάνη, Ειρήνη Γκόνου, Καλλιόπη Κουτρουμπή, Μαρία Γεροσίδερη, Μαρία Λεμπέση. Απρίλιος 2013-μέρες βιβλίου

Σχολή Γονέων. Λειτουργήσαμε  τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο Σχολή Γονέων σε συνεργασία με τη ΓΓ Δια Βίου Μάθησης  με θέμα: «Διαβάζουμε…Μαθαίνουμε…Διασκεδάζουμε…μαζί». Ζητήσαμε από τους  γονείς να ξαναγίνουν οι ίδιοι παιδιά. Διάβασαν μαζί με τα παιδιά τους ή και μόνοι τους μερικές φορές, είδαν ταινίες, συζήτησαν, αντάλλαξαν απόψεις, έλυσαν απορίες, εκφράστηκα ελεύθερα και δημιουργικά. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων, την ΠΕΨΑΕΕ – Κέντρο Ημέρας και στο Εργαστήρι Πολιτισμού. Υπεύθυνες συνεργάτριες: Βάσω Νικολάου, εκπαιδευτικός, Ελπίδα Μαρκοπούλου, ψυχολόγος.

7 Ψάρια +1 Κεφαλόποδο + 7 Παραλίες + 1 Νησί. Βιωματικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε από τη Μαρία Λαγωνίκα. Τα παιδιά του Δικτύου ταξίδεψαν 16 ναυτικά μίλια μακριά από τον Πειραιά στον περίεργο κόσμο της θάλασσας, συνάντησαν και παρατήρησαν πώς ζουν μερικά από τα πιο φαντασμαγορικά, εντυπωσιακά και πολύχρωμα ζώα. Έμαθαν για τον πονηρό Γύλο, τον οικογενειάρχη Κέφαλο, την ύπουλη Δράκαινα και διαπίστωσαν με πόση ευκολία και ομορφιά κινούνται μέσα στο νερό. Η Πύρνα στηρίζει το Εργαστήρι Πολιτισμού

Το Γαϊτανάκι της Αποκριάς Κυριακή 17 Μαρτίου. Πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Αθήνας,  βιωματικό θεατρικό πρόγραμμα με ζωντανή μουσική, πολύ χορό και παιχνίδι, για μικρούς καρναβαλιστές. Ήταν προσφορά της Πύρνας και  το πρόγραμμα επιμελήθηκε ο καλλιτεχνικός οργανισμός «Μορφές Έκφρασης». Η Πύρνα στηρίζει το Εργαστήρι Πολιτισμού

Εργαστήρι  Patchwork για ενήλικες. Πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Δημοτικής  Βιβλιοθήκης απογευματινές ώρες τον Μάρτιο  και Απρίλιο. Ήταν προσφορά της  Πύρνας και τα εργαστήρια συντόνισαν  οι κυρίες: Μυρτώ Βλασσοπούλου, Αθηνά Κυρτάτα, Αύρα Λεωνίδα, Μαρίνα Μανιώτη, Ελένη Πατινιώτη, Ρήνα Σαρζετάκη. Η Πύρνα στηρίζει το Εργαστήρι Πολιτισμού

«Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου». Έγινε  μία σύντομη παρουσίαση  του βιβλίου από την κα Αναστασία Ταμπάκη, φιλόλογο-αρχαιολόγο, σε μια ομάδα παιδιών στο Εργαστήρι Πολιτισμού. Τα παιδιά συζήτησαν την υπόθεση και τα συναισθήματα του κεντρικού ήρωα. Η Πύρνα στηρίζει το Εργαστήρι Πολιτισμού

Εργαστήρι χαρταετών και πάνινης κούκλας. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να κατασκευάσουν  Αφγανικούς χαρταετούς και παραδοσιακές πάνινες κούκλες στο φιλόξενο  χώρο της Πύρνας, στην Κηφισιά. Ήταν εκεί ο μικρός Νουρ και ο κύριος Αμιρχάν που  έδειξαν σε όλους τα μυστικά των χαρταετών, η Ελένη που έφτιαξε κούκλες και πολλοί  γονείς με παιδιά που κατασκεύασαν με τα κατάλληλα υλικά το δικό τους χαρταετό. Τα μέλη της Πύρνας  είχαν φροντίσει με  κάθε λεπτομέρεια  τη φιλοξενία όλων και τις γευστικές απολαύσεις που ακολούθησαν.  Η Πύρνα στηρίζει το Εργαστήρι Πολιτισμού

Πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας-6 Μαρτίου. Πραγματοποιήθηκε μια διαδραστική συνάντηση μαθητών της ΣΤ΄ τάξης, στο 50ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών με την κα  Χριστίνα Ρασιδάκη, συμβουλευτική ψυχολόγο. Η Πύρνα στηρίζει το Εργαστήρι Πολιτισμού

Ημέρα Ποίησης. Πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαρτίου, γιορτή για την Ημέρα  Ποίησης στο Εργαστήρι Πολιτισμού. Τα παιδιά του Δικτύου έγραψαν και διάβασαν στίχους  σε χρωματιστά καρτελάκια,   που απλώθηκαν σε όλο το χώρο και κρεμάστηκαν  από τα ράφια της βιβλιοθήκης.  Εμπνεύστηκαν και ζωγράφισαν με τη φαντασία τους. Στη συνέχεια,  έφτιαξαν το δικό τους ποίημα, διαλέγοντας στίχους ή ξεκινώντας από ένα στίχο και συνεχίζοντας με  δικούς τους.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Κόψαμε την πίτα παρέα με τη χορωδία Polyphonica. Περίπου εξήντα παιδιά και είκοσι γονείς, οι μουσικοί και η κα Έφη Αβέρωφ-υπεύθυνη της χορωδίας,  παραβρέθηκαν στη γιορτή που οργάνωσε το Δίκτυο της  πίτας. Κόπηκαν δύο υπέροχες πίτες, προσφορά της αστικής πολιτιστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Πύρνα, η χορωδία τραγούδησε με αγγελικές φωνές, έγιναν παιχνίδια και χαρτοκατασκευές από τη Δημιουργική Ομάδα της  Μαρίας  Φαφαλιού  «Ταξιδευτές του Χρόνου».

Ξενάγηση των παιδιών του Δικτύου στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Τα παιδιά παρακολούθησαν ένα ενδιαφέρον  διαδραστικό πρόγραμμα για το ναυάγιο των Αντικυθήρων που είχε ετοιμάσει η αρχαιολόγος κ. Νικολέτα Ξυδέα. Τους δόθηκε η ευκαιρία να γίνουν το πλήρωμα του πλοίου και να ταξιδέψουν προς τα λιμάνια της Ιταλίας. Έμαθαν  για το φορτίο και τη ζωή στο πλοίο, την ανακάλυψη και την ενάλια έρευνα, τα γλυπτά έργα που ανασύρθηκαν από το ναυάγιο και τον μηχανισμό των Αντικυθήρων

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης  στήριξε το  «Εργαστήρι Πολιτισμού» τον μήνα Φεβρουάριο- Μάρτιο με το πρόγραμμα «Τα Δικαιώματα των παιδιών μέσα από την Τέχνη τους». Οργανώθηκαν από τις έμπειρες εκπαιδευτικούς του μουσείου δύο εικαστικά εργαστήρια γνωριμίας των παιδιών με τα δικαιώματά τους μέσα από την τέχνη.  Τα έργα που δημιούργησαν τα παιδιά του Δικτύου  παρουσιάστηκαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην υποδοχή του Μουσείου το Μάρτιο. Επίσης  έγινε έκθεση 12 έργων παιδιών από το Μουσείο στο Εργαστήρι τον Φεβρουάριο.

Τα παιδιά του Δικτύου στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη. Μια ομάδα παιδιών από το 50ο Δημοτικό Σχολείο με τον  εκπαιδευτικό κο Ευάγγελο Μόκο  παρακολούθησαν δωρεάν την παιδική παράσταση  «Ο κώδικας του Κοντού Δράκου». Μια άλλη ομάδα από το ίδιο σχολείο, με συνοδό τον εκπαιδευτικό κο Απόστολο Ρέσσο,  ξεναγήθηκαν  στην περιοδική έκθεση “Νεκρή Φύση: Αριστουργήματα από το Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστώνης”.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Συνάντηση όλων των Δημιουργικών Ομάδων των Παιδιών του Δικτύου πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Τα παιδιά παρουσίασαν τις ομάδες στις οποίες συμμετέχουν, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες τους στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, έγραψαν συνθήματα σε χαρτάκια, κόλλησαν αυτοκόλλητα στη γειτονιά και ψήφισαν στην κάλπη που είχε στηθεί για το σκοπό αυτό τις καλύτερες ιδέες για δράσεις και εκδηλώσεις που θα ήθελαν να πραγματοποιήσουν με την υποστήριξη των συντονιστών τους στο Εργαστήρι Πολιτισμού.

Σειρά σεμιναρίων  για γονείς Παιδιών Προσχολικής ηλικίας   0-5 ετών με την Στέλλα Τσίτουρα, παιδίατρο (διευθύντρια κοινωνικής παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων Π&Α Κυριακού). Τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο-Μάρτιο  πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Δημοτικής   Βιβλιοθήκης το σεμινάριο με θέματα: Ανάπτυξη παιδιού προσχολικής ηλικίας. Από τη γέννηση μέχρι το άνοιγμα της πόρτας του νηπιαγωγείου. Προβλήματα στον ύπνο Προβλήματα στο φαγητό και τι πρέπει να τρώνε τα παιδιά αυτής της ηλικίας Εκπαίδευση για την τουαλέτα Αντιζηλίες αδελφών Κρίσεις θυμού Φοβίες.

Παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίζας Ντεκάστρο  «Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης». Η συγγραφέας οδήγησε, σε μια πρώτη συνάντηση,  τα παιδιά σε ένα σύντομο ταξίδι στην Αθήνα των αρχαίων χρόνων, στον Παρθενώνα και τα Προπύλαια, μέσα από το φωτογραφικό υλικό του βιβλίου και τη μουσειοσκευή του Κέντρου Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου της Ακρόπολης. Την επόμενη εβδομάδα  τα παιδιά πραγματοποίησαν μαζί με τη Μαρίζα Ντεκάστρο επίσκεψη και ξενάγηση στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Το Ελληνικό Τμήμα IBBY-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου– στήριξε  το Εργαστήρι Πολιτισμού  τον μήνα Ιανουάριο. 120 βιβλία χάρισαν οι συγγραφείς και εικονογράφοι του στη δανειστική βιβλιοθήκη του Εργαστηρίου Πολιτισμού.

Το εστιατόριο «Milos» του Χίλτον υποδέχτηκε   και φιλοξένησε για 3  Κυριακές του Ιανουρίαου και Φεβρουαρίου μια μεγάλη παρέα παιδιών από το Δίκτυο. Τα παιδιά  ταξίδεψαν στο μαγικό χώρο της κουζίνας  και στα μυστικά των πρώτων υλών. Ο Chef   Περικλής Κοσκινάς μαζί με τον τροφο-συλλέκτη  Σωτήρη Λυμπερόπουλο έδωσαν στα παιδιά την ευκαιρία να δουν, να αγγίξουν και να δοκιμάσουν εντυπωσιακά ψάρια, όστρακα, αστακούς και χταπόδια, καθώς και χορταρικά και άλλες πρώτες ύλες και βοήθησαν τα παιδιά να φτιάξουν τα ίδια πολύχρωμα πιάτα στο φούρνο.