ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
«Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού-11 Δεκεμβρίου». Βιωματικό εργαστήρι για τους γονείς του 91ο νηπιαγωγείου Αθηνών, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού, με την Αγγελική Σανδήλου σε συνεργασία με τη νηπιαγωγό Αλεξάνδρα Κτενίδη. Το απόγευμα της ίδια μέρας τα παιδιά της Δημιουργικής Ομάδας “Παιχνιδιάρικες Νότες” και οι συντονίστριές τους Μαρία και Μαρίνα, τραγούδησαν για τα Δικαιώματα του Παιδιού και μοίρασαν έντυπα και αφίσες της Καμπάνιας μας στους επιβάτες του Μετρό στο Στ. Λαρίσης.
«Μ’ αρέσει να κοιτάω ψηλά…». Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου, η Generation 2.0 for Rights, Equality, & Diversity σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού παρουσίασε την καμπάνια “Ισότιμοι Πολίτες” και διοργάνωσε ανοιχτή συζήτηση για τα όνειρα, τα θέλω, τα πρέπει και τα μπορώ! Συμμετείχαν: Λίνα Μπακαλέξη, δημοσιογράφος, Αντεολά Ναόμι Αντερέμι, αθλήτρια στίβου, Σαμουήλ Ακίνολα, ηθοποιός & μουσικός, Μπρούνα Ζενέλι, ασκούμενη δικηγόρος, Ανίσα Ντέντια, φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών & Δημόσιας Διοίκησης και Βιόλα Γκιόκα, συντονίστρια προγραμμάτων στο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
«Χριστουγεννιάτικη Γιορτή». Την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, παιδιά, γονείς, εθελοντές και φίλοι, γιορτάσαμε τα Χριστούγεννα στον κινηματογράφο STUDIO. Παρακολουθήσαμε την παράσταση «Γοργόνα, Γοργονίτσα» που έδωσε ειδικά για τα παιδιά του Δικτύου το Εικαστικό Θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» και συνεχίσαμε το γιορτινό απόγευμα με χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τα παιδιά της Δημιουργικής Ομάδας «Παιχνιδιάρικες και Ταξιδιάρικες νότες» και τις μουσικούς Μαρία Μώλου και Μαρίνα Τρουπιώτη.
Αφήγηση παραμυθιού «Το αστέρι των Χριστουγέννων». Το «Θέατρο Κατ’ Οίκον» και η Ιφιγένεια Θεοχαρίδη, ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου, μας αφηγήθηκε το παραμύθι της Ευγενίας Φακίνου, «Το αστέρι των Χριστουγέννων».
«Εικαστική Ημερίδα Τέχνης του Ιδρύματος KRASS e.V.» Πέντε παιδιά του Δικτύου συμμετείχαν στην εικαστική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Μωραΐτη στις 21 Δεκεμβρίου. Ζωγράφισαν και αυτοσχεδίασαν με διάφορα υλικά, παρέα με τους μαθητές της Σχολής Μωραΐτη και την καθοδήγηση των εικαστικών και εθελοντών του KRASS.
Εκπαιδευτικά Προγράμματα. Το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα: «Πόσους ξένους μπορείς να μετρήσεις ανάμεσά μας ;» στη Δ’ τάξη του 67ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών και των Πειραϊκών Εκπαιδευτηρίων, στην Β’ και Γ΄ τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας, στη Β’ τάξη του 54ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, « Οι Μικροί αναγνώστες στον κόσμο των βιβλίων» στην Α’ τάξη του 54ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών και στην Α’ και Β’ τάξη του Διαπολιτισμικού Δημοτικού Αλσουπόλεως, η «Πλανόδια Βιβλιοθήκη» στο 145ο Νηπιαγωγείο, στο 66ο και 80ο Νηπιαγωγείο, στο 32ο Δημοτικό και στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και «Το Παιδί – Πολίτης» στην Δ’ τάξη του 54ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών. Παράλληλα το 51ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών δανείστηκε τα tablet για την εφαρμογή εκπαιδευτικού προγράμματος. Τέλος η Α΄ και η Β’ τάξη του 54ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών έπαιξε ένα ολόκληρο πρωινό με το επιτραπέζιο παιχνίδι της Βάσως Ψαράκη, για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Συμμετοχή σε Παζάρια. Φέτος το Δίκτυο συμμετείχε σε πολλά χριστουγεννιάτικα παζάρια, με πρωτότυπα αντικείμενα που δημιούργησε το εργαστήρι χειροτεχνίας των γονιών: παζάρι Helexpo, Σχολής Χιλλ, Σχολής Μωραΐτη και Σχολής Χατζηβέη, Ενδοεταιρικό παζάρι Interamerican και φιλοξενία στο γυμναστήριο Holmes και στο Pierce.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
«Λουκούμι». Οι μαθητές του ACS Athens-Υolo Club & το Κέντρο Ανάπτυξης Νέων και Ηγεσίας διάβασαν το παραμύθι «το Λουκούμι» του Νικ Κατσόρις
και φύτεψαν μαζί με τα παιδιά του Δικτύου τους «καρπούς της καλοσύνης και προσφοράς». Μικρά και μεγάλα παιδιά γνωρίστηκαν και πέρασαν ένα δημιουργικό απόγευμα.
«Η δική μας Ατλαντίδα». Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών πρόσφερε τη δωρεάν συμμετοχή 6 παιδιών του Δικτύου, στο εργαστήρι αρχιτεκτονικής που διοργάνωσε. Τα παιδιά σχεδίασαν τη φανταστική Αθήνα, την Αθήνα των ονείρων μας.
«Μουσικό Εργαστήρι : Μουσική χωρίς νότες». Η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών πρόσφερε τη δωρεάν συμμετοχή 5 παιδιών του Δικτύου, στο μουσικό εργαστήρι που διοργάνωσε στο πλαίσιο του ολοήμερου αφιερώματος στον συνθέτη Karlheinz Stockhausen. Τα παιδιά πειραματίστηκαν με τους ήχους των καθημερινών αντικειμένων, ανακάλυψαν ασυνήθιστους τρόπους να παίζουν με τα μουσικά όργανα, να παράγουν πρωτόγνωρους ήχους και να συντονίζονται με τους συμπαίκτες τους ώστε να φτιάχνουν τις δικές τους αυτοσχεδιαστικές μουσικές συνθέσεις!
«Μέγαρο Μουσικής «Δύο μουσικά παραμύθια» Οι Φίλοι της Σχολής Χιλλ μας πρόσφεραν δωρεάν εισιτήρια για 20 παιδιά του Δικτύου και 3 συνοδούς, για να παρακολουθήσουν την παράσταση «Δύο μουσικά παραμύθια.
Καμπάνια- «Υπερασπίζοντας τα δικαιώματά μου, διεκδικώ την παιδική μου ηλικία»- Νοέμβριος 2014. Για τρίτη χρονιά οργανώσαμε την καμπάνια για τα Δικαιώματα του Παιδιού με τη σύμπραξη περισσότερων από 50 οργανισμών, μουσείων και πολιτιστικών φορέων. Το σύνθημα της καμπάνιας ήταν «Υπερασπίζοντας τα δικαιώματά μου, διεκδικώ την παιδική μου ηλικία». Η καμπάνια περιλαμβάνει: Ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σπότ, αφίσα και έντυπο. Περισσότερες από 100 εκδηλώσεις των φορέων που συμπράττουν πραγματοποιήθηκαν μέσα στο διάστημα από 19 Νοεμβρίου έως 10 Δεκεμβρίου.
Εκδήλωση Δικτύου για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Την Κυριακή 23 Νοεμβρίου γιορτάσαμε όλοι μαζί παιδιά, γονείς, εθελοντές και φίλοι, την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Το πρόγραμμα ξεκίνησε από το πρωί με πολύ παιχνίδι για τα παιδιά, με τους εθελοντές και τους συντονιστές του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με τους εθελοντές της 2nd Generation και με τη ΜΚΟ «Ρίζες». Μας ταξίδεψαν με τα παραμύθια τους, η συγγραφέας Χριστίνα Φραγκεσκάκη από τις Εκδόσεις Κέδρος και η συγγραφέας Αλεξάνδρα Μητσιάλη, από τις Εκδόσεις Πατάκη. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν τρία Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και γονείς: «Παίζουμε;» με τη Βάσω Ψαράκη, τον Βύρωνα Ντέγκα και εθελοντές του Δικτύου. «Η παιδαγωγική σημασία του παιχνιδιού» με την Πόπη Κύρδη, τη Μαρία Δημοπούλου, τη Ντόρα Τσιαγκάνη, τη Βάσω Νικολάου, το Μπάμπη Μπαλτά, τη Μαριέτα Κουμαριανού, και τη Μαρία Καλατζοπούλου. «Παίζοντας δημιουργικά, ψηφιακά παιχνίδια με τα παιδιά μας…» με το Γιάννη Κωτσάνη, το Βασίλη Οικονόμου και το Γιώργο Πατρώνα.
Συμμετοχή Δικτύου «Διημερίδα για το Κοινωνικό Σχολείο». Η Φωτεινή Αβδελλή συμμετείχε στην ημερίδα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, παρουσιάζοντας το εκπαιδευτικό «Πόσους ξένους μπορείς να μετρήσεις ανάμεσά μας;».
Εκδήλωση «Έχω, έχεις, έχει, όλοι έχουμε δικαιώματα». Η Χριστίνα Οικονομοπούλου ταξίδεψε στην Καβάλα και συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Πνοή και το φιλανθρωπικό σωματείο κυριών Καβάλας «Ο Άγιος Νέστωρ».
Ημερίδα το «Σύγχρονο σχολείο-σχολείο που μαθαίνει». Η Αγγελική Σανδήλου παρουσίασε το θέμα «Τα δικαιώματα του παιδιού και η εφαρμογή τους στο σχολικό πλαίσιο. Υποστήριξη μαθητών με δυσκολίες προσαρμογής» στην ημερίδα που διοργάνωσε το Γραφείο του Σχολικού Συμβούλου της 9ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
«Θεατρικό εργαστήριο για παιδιά: «Βρισκόμαστε μαζί εδώ και τώρα». Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών πρόσφερε τη δωρεάν συμμετοχή 10 παιδιών του Δικτύου στο εργαστήρι που διοργάνωσε. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον κόσμο του θεάτρου και να ανακαλύψουν τεχνικές θεατρικού αυτοσχεδιασμού.
«Επίσκεψη της Κινητής Οδοντιατρικής Μονάδας των Γιατρών του Κόσμου». Η κινητή μονάδα μας επισκέφτηκε και πραγματοποίησε οδοντιατρικό έλεγχο στα παιδιά του Δικτύου.
«Βόλτα στο Λυκαβηττό». Ένα ζεστό και ηλιόλουστο κυριακάτικο πρωινό, τα παιδιά του Δικτύου, παρέα με τη Μυρσίνη ανέβηκαν τον Λυκαβηττό για να δουν ολόκληρη την Αθήνα ως τη θάλασσα, τον Υμηττό και την Πάρνηθα. Ανακάλυψαν τους κυκλαμινότοπους και μάζεψαν ωραία, άγρια, ροζ κυκλάμινα που φυτρώνουν αυτή την εποχή!
«Εργαστήριο Αnimation: Ζωντανεύοντας την εικόνα». Η ομάδα του Athens Video Art Festival εξασφάλισε τη δωρεάν είσοδο για 30 παιδιά του Δικτύου στο εργαστήριο που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του «Athens Video Art Festival».
«Εγκαίνια της Έκθεσης ζωγραφικής και φωτογραφίας StrArt». Στις 24 Οκτωβρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης στο «Εργαστήρι Πολιτισμού». Τα έργα των παιδιών φιλοξενήθηκαν σε 28 χώρους στην περιοχή του Στ. Λαρίσης από τις 24 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος της Ε.Ε. «Νέα Γενιά σε Δράση».
«Το Εργαστήρι Πολιτισμού γίνεται 2 χρονών !!!». Την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου, το απόγευμα γιορτάσαμε όλοι μαζί παιδιά, γονείς, εθελοντές και φίλοι τα δεύτερα γενέθλια του Εργαστηρίου. Χορέψαμε διασκεδάσαμε, σβήσαμε τα κεράκια και μας κράτησε συντροφιά η χορωδία της Polyphonica.
«Ανταλλακτικό/ Χαριστικό Παζάρι» σε συνεργασία με το «Καλειδοσκόπιο». Βιβλία, ρούχα, είδη σπιτιού και πολλά άλλα αναγκαία συγκεντρώθηκαν στο Εργαστήρι Πολιτισμού. Ο χώρος γέμισε με παιδιά, γονείς και φίλους που χάρισαν πράγματα που δεν χρειάζονται και πήραν άλλα που είχαν ανάγκη. Σημασία δεν έχει η αξία αλλά η ανταλλαγή. Συντροφιά με την κιθάρα του, μας κράτησε ο μουσικός Θοδωρής Μαστρογιαννάκος.
«Δύο 12χρονοι φίλοι του Δικτύου με άποψη, θέληση και καρδιά!» Ο Πύρρος Παπαδιαμάντης και ο Ισίδωρος Ισιδωρίδης, 12 ετών, συμμαθητές και φίλοι συγκέντρωσαν 700 ευρώ αντί για δώρα στο πάρτι τους και τα έκαναν δωρεά για να βοηθήσουν τον μικρό Νταβίντ, που έχει μια μεγάλη περιπέτεια υγείας μετά από ένα άδικο αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Τους χαιρόμαστε, τους ευχαριστούμε, τους συγχαίρουμε!
«Ταξίδι συνεργασίας στο Moss Νορβηγίας». O εθελοντής του Δικτύου Κωνσταντίνος Νικολόπουλος ταξίδεψε στο Moss και είχε συνάντηση με τη Patricia Flesjo και την Alma Kittelsen της οργάνωσης BarnasFredsVerden, την Hervör Alma Árnadóttir από το πανεπιστήμιο της Ισλαδίας και την Lita Haddal μέλος της OMEP-USNC. Το ενδιαφέρον των συζητήσεων επικεντρώθηκε στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις περιπτώσεις παραβίασης δικαιωμάτων των παιδιών, καθώς και στη συνεργασία μεταξύ των φορέων της κοινωνίας των πολιτών για τη διάδοση και καλύτερη εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε χάρη στο χορηγικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Μποδοσάκη “Είμαστε όλοι πολίτες” των ΕΕΑ Grants.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
«Το Εργαστήρι Πολιτισμού υποδέχεται το φθινόπωρο». Το Σεπτέμβριο το Εργαστήρι άνοιξε και πάλι τις πόρτες του και από 1 Σεπτεμβρίου έως 15 Οκτωβρίου. Δεκάδες παιδιά ανανέωσαν την κάρτα μέλους για το Εργαστήρι Πολιτισμού και τη Δανειστική Βιβλιοθήκη.
«Τμήματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας». Τον Οκτώβριο ξεκίνησαν 14 Τμήματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας για όλες τις τάξεις του Δημοτικού& της Α΄ Γυμνασίου. Oι εθελοντές μας που θα είναι φέτος μαζί μας είναι: η Αγγελική Νάκου, η Άννα-Μαρία Οθωναίου, η Ράνι Βούρου, η Μάνια Παγωνάκη, η Γιώτα Λούκα, η Πέπη Παχάκη, η Ελένη Σεφερλή, η Ηώ Αμανάκη, ο Γιώργος Κοσμίδης, ο Χρήστος Ζωρίδης, η Μαρία Μαλάϊ, ο Ανδρέας Γανιμάς, ο Βαγγέλης Γεράρδος, η Άρλα Φύτρου, η Χριστίνα Δουρούκου και η Άννα Στύλλο.
«Δημιουργικές Ομάδες». Τον Οκτώβριο ξεκίνησαν 22 Δημιουργικές Ομάδες με πολλά ενδιαφέροντα και πρωτότυπα θέματα. Οι ομάδες που θα λειτουργήσουν φέτος είναι: H Kίνα, οι Kινέζοι και τα Κινέζικα» με την Καλλιόπη Καρούση, «Let’s get together» με την Καλλιόπη Καρούση, «Μεγαλώνοντας στην πόλη-Μικροί πολεοδόμοι»με την Θωμαή Σιάρκου, «Ταξιδευτές του χρόνου» με τη Γεωργία Τσιώστα, « Παίζουμε;» με τον Βύρωνα Ντέγκα, «Κάθε επάγγελμα και μία ιστορία» με τον Βαγγέλη Μουργελά, «Μικροί Οικολόγοι» με την Ευαγγελία Καρζή και τον Χρήστο Τσούκαλη, « Παίζω και Δημιουργώ» με τη Μαρία Μάχα, «Το Εργαστήρι του βυθού» με τη Μαρία Ανδρικοπούλου, «Οι Ταξιδιάρικες και Παιχνιδιάρικες Νότες» με τη Μαρία Μώλου και τη Μαρίνα Τρουπιώτη, «Γλωσσομαγειρέματα» με τη Ροδούλα Ασκαρίδου, «Οι μικροί φίλαθλοι» με το Στέφανο Κονόμη, το Βαγγέλη Μουργελά και την Άννα Στύλλο, «Μαθαίνουμε παίζοντας» με τη Βίλλυ Μήτρακα και τη Μαρία Παναγάκη, «Το πάζλ των παιχνιδιών» με τη Μαρία Φαζού, «Παιχνιδόκοσμος» με την Άννα Μάστορη, «Να σβήσουμε τα φώτα να δούμε σινεμά» με τη Άννα Στύλλο και την Άννα-Μαρία Οθωναίου, « Παίζουμε Θέατρο?» με την Κατερίνα Γαβαλλα και την Ιφιγένεια Θεοχαρίδη, « Ρουά ματ με δύο κινήσεις» με τον Χρήστο Ζωρίδη, «Δημιουργικό παιχνίδι στην οθόνη» με τη Σταυρούλα Κωτσάλου και τον Ανδρέα Γανιμά, «Μαθαίνουμε, παίζοντας, την αλβανική γλώσσα» με την Ιλίρα Μπακάλη, «Δημιουργίες της φαντασίας» με τη Δήμητρα Κουμαντάκη και «Δημιουργικό Εργαστήρι» με την Αναστασία Βλαχάκη.
«Πλανόδια Βιβλιοθήκη στο Φεστιβάλ Δουργουτίου». Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη του Δικτύου συμμετείχε στο φεστιβάλ Δουργουτίου με τίτλο «Όχι παίζουμε», στο Νέο Κόσμο. Ζωντάνεψαν πολλοί ήρωες παραμυθιών, νάνοι, μάγισσες και άγρια ζώα και πραγματοποιήθηκαν πολλές βιβλιοδράσεις!
ΙΟΥΝΙΟΣ- ΙΟΥΛΙΟΣ
«Μαθήματα Αγγλικών & Ισπανικών με την Marta Morinio». Η Ισπανίδα φίλη του Δικτύου Marta Morinio, που κάνει την πρακτική της άσκηση με υποτροφία Erasmus+, έκανε στα παιδιά μαθήματα Αγγλικών και Ισπανικών μέσα από παιχνίδια, παρουσιάσεις video, δημιουργικές δραστηριότητες, παραμύθια και ιστορίες.
«Δημιουργικά Μεσημέρια με την Εύη Χρόνη και τη Μαρία Παναγάκη».
Η Εύη και η Μαρία, τελειόφοιτες του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του ΕΚΠΑ, κράτησαν τα μεσημέρια «ξύπνια» τα παιδιά του Εργαστηρίου Πολιτισμού, με πολλές δημιουργικές δραστηριότητες, θεατρικό παιχνίδι, χειροτεχνία, ζωγραφική, μουσική και χορό.
«Ομάδα Ζωγραφικής StrArt του προγράμματος της Ν. Γενιάς». Μικροί Street Artists συναντιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιρινού προγράμματος και δουλεύουν μαζί με φοιτητές της ΑΣΚΤ σε ένα εβδομαδιαίο απογευματινό ατελιέ στο Εργαστήρι Πολιτισμού, πάνω σε ένα σχέδιο που θα εξελιχθεί στη διάρκεια των επόμενων μηνών. Η ολοκλήρωση θα είναι μια Έκθεση των έργων σε πολλά σημεία της περιοχής του Στ. Λαρίσης.
«Μαθήματα Κολύμβησης & Zumbatomic στο HolmesPlace με την Έλλη Φλέγγα». Τα παιδιά του Δικτύου ευχαριστήθηκαν με την ψυχή τους ένα υπέροχο πρωινό με βουτιές στην πισίνα και zumba στο γυμναστήριο HolmesPlace με την Έλλη Φλέγγα.
Θεατρικό παιχνίδι στη δημιουργική γραφή με τη Γιώτα Αλεξάνδρου «Θέλω να γίνω μάγος». Η Γιώτα Αλεξάνδρου επισκέφθηκε το Εργαστήρι Πολιτισμού και ζωντάνεψε θεατρικά, με την βοήθεια των παιδιών του Δικτύου, τις ιστορίες της «Ο Αλέκος στη Χώρα των Παθημάτων» και «Θέλω να γίνω μάγος».
«Επίσκεψη στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού». Τα παιδιά του Δικτύου επισκέφθηκαν το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Περιηγήθηκαν την Έκθεση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος με θέμα την εξέλιξη των τοπικών φορεσιών του ελλαδικού χώρου και τη συμβολή τους στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής ενδυμασίας. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με δωρεά της φίλης μας Καλλιόπη Καρούση, εις μνήμη της μητέρας της.
«Καλοκαιρινές βουτιές στο Σχοινιά». Από το καλοκαιρινό μας πρόγραμμα δεν μπορούσαν να λείπουν οι βουτιές στη θάλασσα! Εκδρομή στη παραλία του Σχοινιά, παιχνίδια στην άμμο και τη θάλασσα για παιδιά και γονείς του Δικτύου! Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε με δωρεά της ΠΥΡΝΑ, μη κερδοσκοπικής πολιτιστικής αστικής εταιρείας.
«Επίσκεψη στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο». Τα παιδιά του Δικτύου πέρασαν ένα υπέροχο καλοκαιρινό πρωινό κοντά στα ζώα του Αττικού Πάρκου. Μέχρι και δελφίνι εκπαίδευσαν….!!!! Οι φίλοι μας από τον Δεσμό, μας εξασφάλισαν δωρεάν είσοδο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.
«Βήματα γύρω από ένα βιβλίο» Εργαστήρι χορού με την Κατερίνα Κασιούμη, διευθύντρια της Σχολής Χορού Καλαμάτας. Η βασική ιδέα στηρίχθηκε στην αφύπνιση του σώματος και της φαντασίας με αφορμή το βιβλίο «Αυτό δεν είναι το καπέλο μου» του Klassen Jon, εκδόσεις «Κόκκινο». Τα παιδιά γνώρισαν το σώμα τους και τις δυνατότητές του, μέσα από κινησιολογικά μοτίβα, που αποτελούν βασικό κομμάτι του μαθήματος τεχνικής χορού.
«Φεστιβάλ Αθηνών-Παράσταση χορού «AQuiteVoice» της Ερμίρα Γκόρο και του Νίκου Κυπουργού».Τα παιδιά του Δικτύου συμμετείχαν στην χορευτική παράσταση «AQuiteVoice» της χορεύτριας, χορογράφου και σκηνοθέτιδας Ερμίρα Γκόρο και του συνθέτη Νίκου Κυπουργού.
«Ο Μπλεψαράκης» αφήγηση παραμυθιού με την Μαρία Ανδρικοπούλου. Η Μαρία Ανδρικοπούλου επισκέφθηκε το Εργαστήρι Πολιτισμού, αφηγήθηκε στα παιδιά την ιστορία του Μπλεψαράκη, και μέσα από ένα εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης τους γνώρισε τον κόσμο του βυθού.
«Ας ακολουθήσουμε τα παιδιά μας στο Ίντερνετ με την Μυρσίνη Ζορμπά».
Τι κάνει τα παιδιά να ενθουσιάζονται με τις νέες τεχνολογίες; Γιατί ζητούν Internettablets; Μια συνάντηση γονιών με τα βασικά βήματα στο Internet και τα tablets με τη βοήθεια της Μυρσίνης Ζορμπά.
«Ομάδα Ανάγνωσης με τη Φωτεινή Αβδελλή και την Αγγελική Σανδήλου».
Φέτος για δεύτερη χρονιά συγκροτήσαμε Ομάδα Ανάγνωσης στο Εργαστήρι Πολιτισμού. Η φετινή Ομάδα Ανάγνωσης είχε τίτλο: « Διαβάζουμε εφημερίδες και περιοδικά» και κεντρικό στόχο την επαφή των παιδιών με την έντυπη και ηλεκτρονική ενημέρωση. Τα παιδιά ανακάλυψαν τη σημασία του Τύπου και γνώρισαν τις έννοιες των πρωτοσέλιδων, των ειδήσεων, του ρεπορτάζ και των άρθρων.
«Φτιάξαμε μάσκες με την Ηώ Αμανάκη, την Έλενα Θυμή και την Ειρήνη Σανδήλου». Γονείς και παιδιά πέρασαν δύο καταπληκτικά απογεύματα παρέα με τις φίλες του Δικτύου Ηώ, Έλενα και Ειρήνη, δημιουργώντας μάσκες από γυψόγαζα και βάζοντας όλη τους τη φαντασία για να τις ζωγραφίσουν. Προέκυψαν μάσκες γεμάτες ζωή και συναίσθημα.
«Γνωρίσαμε το σώμα μας με τη Στέλλα Τσίτουρα, παιδίατρο- γιατρό κοινωνικής ιατρικής και μέλος του ΔΣ του Δικτύου». Τα παιδιά του Δικτύου έμαθαν πώς μπορούμε να φροντίζουμε την υγεία μας και να αγαπάμε το σώμα μας.
«Γονείς και Παιδιά διαβάζουν μαζί, με την Καλλιόπη Κύρδη, υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Α΄ Διεύθυνσης Π.Ε. Αθηνών». Οι γονείς του Δικτύου πέρασαν ένα απόγευμα κουβεντιάζοντας πώς μπορούν να μάθουν να διαβάζουν μαζί με τα παιδιά τους. Ενδιαφέροντα βίντεο και βιβλία, πολλές παρατηρήσεις και απόψεις.
«Imaginary rooms με τον Μανώλη Ηλιόπουλο και την Νάντια Στασινού». Ο Μανώλης Ηλιόπουλος,a.k.a. RTMone, αρχιτέκτoνας και street artist και η Νάντια Στασινού, γραφίστας και character designer, που αποτελούν μαζί τα Imaginary Rooms, επισκέφθηκαν το Εργαστήρι Πολιτισμού και συνεργάστηκαν με την ομάδα StrArt
«Τιμητική εθελόντρια Έλλη Φλέγγα». Η Έλλη Φλέγγα, γενική διευθύντρια του γυμναστηρίου HolmesPlace, επισκέφθηκε το Εργαστήρι μας. Άκουσε τις εντυπώσεις των παιδιών από τη Zumba και συμφώνησε να στείλει ξανά τη γυμνάστρια για … Zumbasummer!!!
«Ημέρα κατά της παιδικής εργασίας». Τα Παιδιά του Δικτύου παρακολούθησαν αποσπάσματα από την ταινία «Όλιβερ Τουιστ». Ταξίδεψαν στην Ασία και στη Μ. Ανατολή. Παρακολούθησαν πώς μερικά παιδιά υποχρεώνονται να δουλεύουν στη Λατινική Αμερική, στην Ευρώπη, στο Ταχίρ, στο Πάπο, στο Αζάμ. Μετά το ντοκιμαντέρ συζήτησαν γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να δουλεύουν, πώς μερικά παιδιά υποχρεώνονται να δουλεύουν και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς γι’ αυτό.
Πλανόδια Βιβλιοθήκη- «Φύσηξε…και οι σελίδες των βιβλίων μας ανακατεύτηκαν». Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη του Δικτύου συμμετείχε στην 37η έκθεση βιβλίου του ΣΕΒΑ στο Ωδείο Αθηνών (Ρηγίλλης & Βασ.Γεωργίου).
ΜΑΙΟΣ
«Γιορτή Δημιουργικών Ομάδων». Τα Παιδιά του Δικτύου παρουσίασαν τη δουλειά των Δημιουργικών Ομάδων σε μία μεγάλη γιορτή στην αυλή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Μαζί τους βρέθηκαν συντονιστές, γονείς και φίλοι του Δικτύου.
«Σουσάμι Άνοιξε” στο Μαγικό Κόσμο της Ταμπλέτας». Συμμετοχικό σεμινάριο για εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα με χρήση ταμπλέτας. Τρεις τρίωρες συναντήσεις (workshops) για εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα με χρήση ταμπλέτας.
«Γίνε πρωταθλητής των Δικαιωμάτων του Παιδιού». Υποψήφιοι ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων στήριξαν την καμπάνια του ευρωπαϊκού οργανισμού Eurochild, που προώθησε στην Ελλάδα το Δίκτυο σε συνεργασία με τις Ρίζες. Η υιοθέτηση του Μανιφέστου από τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές, είχε ως στόχο τα Δικαιώματα του Παιδιού να γίνουν πρώτη προτεραιότητα στην επόμενη θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Ο ιππότης της αγάπης». Η συγγραφέας και θεατρολόγος Μάγια Δεληβοριά επισκέφθηκε το «Εργαστήρι Πολιτισμού» και μέσα από το θεατρικό παιχνίδι μίλησε στα παιδιά για τη δύναμη της αγάπης. Οι εκδόσεις Κέδρος στηρίζουν το Εργαστήρι Πολιτισμού
«Μια βόλτα στα βυζαντινά χρόνια». Η συγγραφέας Εύη Τσιτιρίδου επισκέφθηκε το «Εργαστήρι Πολιτισμού» και με αφορμή την αφήγηση του βιβλίου της και τη βυζαντινή εποχή πρόσφερε έμπνευση στα παιδιά για παιχνίδια και χειροτεχνίες. Οι εκδόσεις Κέδρος στηρίζουν το Εργαστήρι Πολιτισμού
«Φτιάξε τη δική σου μάσκα». Τα Παιδιά του Δικτύου έλαβαν μέρος σε ένα διαδραστικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα και μέσα από αυτό ανακάλυψαν τα διαφορετικά είδη μάσκας. Επίσης προβληματίστηκαν για τα όσα οι μάσκες κρύβουν πίσω του.
«Συνάντηση των παιδιών του Δικτύου με τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους στο Εργαστήρι Πολιτισμού». Οι υποψήφιοι δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Αθηναίων, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας να συναντήσουν τα Παιδιά του Δικτύου: Μαρία Ηλιοπούλου (παράταξη Γιώργου Καμίνη “Δικαίωμα στην Πόλη”), Πόλα Καπόλα, Λήδα Καζαντζάκη και Έφη Γιαννοπούλου (παράταξη Γαβριήλ Σακελλαρίδη “Ανοικτή Πόλη”), Κων/ νος Καρουκανίδης (παράταξη Νικήτα Κακλαμάνη “Αθήνα, Πόλη της Ζωής μας”). Την Τετάρτη, 14 Μαΐου το απόγευμα, τα Παιδιά του Δικτύου τους υποδέχτηκαν στο Εργαστήρι Πολιτισμού. Έθεσαν τους προβληματισμούς τους, έκαναν προτάσεις και μίλησαν για τα όνειρά τους, ώστε να γίνει η γειτονιά του Στ. Λαρίσης πιο φιλική και με σεβασμό στα δικαιώματα των παιδιών.
«Συναυλία- Στην κρίση απαντάμε με αλληλεγγύη- encardia». H «Tεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, οι θεραπευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων), το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, οι encardia με τους φίλους καλεσμένους καλλιτέχνες, με την υποστήριξη του Ρ/Σ 105.5 «στο κόκκινο», διοργάνωσαν μια μεγάλη συναυλία στηρίζοντας το έργο των Γιατρών του Κόσμου. Ήταν μια βραδιά που αγκαλιάστηκε από χιλιάδες κόσμο.
«Η Ορτανσία φυλάει τα μυστικά». Η συγγραφέας Χριστίνα Φραγκεσκάκη επισκέφθηκε το «Εργαστήρι Πολιτισμού» και με οδηγό το βιβλίο της «Η Ορτανσία φυλάει τα μυστικά» ταξίδεψε τα παιδιά σε όλο τον κόσμο!! Οι εκδόσεις «Κέδρος» στηρίζουν το Εργαστήρι Πολιτισμού
«Ζωγραφίζουμε για την μανούλα». Η Μαίρη Θεοδωροπούλου και η εθελοντική ομάδα του Κέντρου Ερευνών Ρίζες ΑμΚΕ επισκέφθηκαν το «Εργαστήρι Πολιτισμού» και τα Παιδιά του Δικτύου και όλοι μαζί φτιάξαμε χειροτεχνίες για τις αγαπημένες μας μανούλες!!
«Βόλτα στη θάλασσα». Η συγγραφέας Παναγιώτα Πλησή επισκέφθηκε το «Εργαστήρι Πολιτισμού» και με οδηγό τη φαντασία, μας παρέσυρε σε μια βόλτα στη θάλασσα! Οι εκδόσεις «Κέδρος» στηρίζουν το Εργαστήρι Πολιτισμού
«Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας». Το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας και το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ Στροφή, σε συνεργασία με εικαστικούς και μουσικούς καλλιτέχνες και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, διοργάνωσαν εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2014 «Οι συλλογές των μουσείων μας ενώνουν».
«Παπαρούνα Κόκκινη». Η συγγραφέας Ζωή Βαλάση επισκέφθηκε το «Εργαστήρι Πολιτισμού» και μας αφηγήθηκε ιστορίες για Κόκκινες Παπαρούνες και Μαγικά Μολύβια. Οι εκδόσεις «Κέδρος» στηρίζουν το Εργαστήρι Πολιτισμού
«Αταξίες στην τάξη». Ο συγγραφέας Γιώργος Παναγιωτάκης επισκέφθηκε το «Εργαστήρι Πολιτισμού» και μας αφηγήθηκε τις πιο ξεκαρδιστικές σχολικές αταξίες. Οι εκδόσεις «Κέδρος» στηρίζουν το Εργαστήρι Πολιτισμού
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
«Γιορτή Πρωτομαγιάς». Την Τετάρτη 30 Απριλίου το «Δίκτυο» γιόρτασε την παραμονή της Πρωτομαγιάς στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη, Ακαδημίας 65. Ήταν εκεί με πολύχρωμα γλαστράκια και το παιδάκι με το σήμα του Δικτύου για να γιορτάσει και να ενισχύσει με τους φίλους και τους εθελοντές του τις δράσεις και το Εργαστήρι.
«Ένας γάτος μια φορά» Η Τατιάνα Ζωγράφου επισκέφθηκε το «Εργαστήρι Πολιτισμού» και χάρισε στα παιδιά ένα μουσικό παραμυθένιο απόγευμα με τα τραγούδια της από το βιβλίο του Κώστα Μάγου και της Γεωργίας Γκανάτσιου,
«Ένας γάτος μια φορά», σε εικονογράφηση Βασίλη Παπατσαρούχα. Ένα παραμύθι
για το δικαίωμα να είμαστε διαφορετικοί και για τον πλούτο που μας χαρίζουν
οι διαφορές μας.
«Τι και πώς στην Προϊστορία». Η Μαρίζα Ντεκάστρο, επισκέφθηκε το Εργαστήρι και αφηγήθηκε ιστορίες από την Προϊστορία. Μέσα από ένα βιωματικό εργαστήρι έμαθε στα παιδιά τα εργαλεία, τη γραφή και τα ρούχα των Προϊστορικών ανθρώπων κι ακόμη πότε ξεκινάει και πότε τελειώνει η Προϊστορία.
«Πασχαλινές λαμπάδες και σοκολατένια αυγά». Τη Μεγάλη Δευτέρα το «Δίκτυο» βρέθηκε στο Βιβλιοπωλείο Ιανός, Σταδίου 24. Με πασχαλινές λαμπάδες, με το παιδάκι του Δικτύου και σοκολατένια γιορταστικά αυγά συναντήσαμε φίλες και φίλους.
«Πασχαλινή γιορτή». Τα Παιδιά του Δικτύου γιόρτασαν το Πάσχα με τη δραματοποιημένη αφήγηση του βιβλίου του Χρήστου Μπουλότη “Το τελευταίο αυγό του κόσμου”.
«Τριγωνοψαρούλη μην εμπιστευέσαι…ΠΟΤΕ αχινό». Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος και η θεατρική ομάδα «Λωτοφάγοι» διασκέδασαν τα παιδιά με τις περιπέτειες του Τριγωνοψαρούλη. Ήταν μια συνεργασία των εκδόσεων Πατάκη με το Δίκτυο με αφορμή την Πανελλήνια Καμπάνια «Απρίλιος 2014- Μέρες Βιβλίου»
«Το γαϊτανάκι της Ζωρζ Σαρή». Η ομάδα τέχνης «Πάροδος» μέσα από το θέατρο, τη μουσική και το παιχνίδι ζωντάνεψε τις ιστορίες του βιβλίου. Οι Εκδόσεις Πατάκη στηρίζουν το «Εργαστήρι Πολιτισμού»
«Η δική μου αόρατη πόλη». Τα παιδιά του Δικτύου συμμετείχαν στο εικαστικό εργαστήριο για παιδιά στο Κέντρο Τεχνών – Πάρκο Ελευθερίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημιουργικής Δράσης που οργάνωσε η Νορβηγική Πρεσβεία της Αθήνας σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ.
«Μια ωραία πεταλούδα». Η Βάσω Ψαράκη υποδέχτηκε την άνοιξη με τα παιδιά του Δικτύου φτιάχνοντας πολύχρωμες πεταλούδες.
«Το Λουλούδι». Η Μαρία Λαγωνίκα οργάνωσε ένα βιωματικό Εργαστήρι βασισμένο στο βιβλίο “Το λουλούδι” του Τζον Λάιτ. Συνεργασία της ΠΥΡΝΑ με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού για την Πανελλήνια Καμπάνια «Απρίλιος 2014- μέρες Βιβλίου»
Πασχαλινό Bazaar στα Κεντρικά γραφεία της εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια».
Το Δίκτυο φιλοξενήθηκε από την εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια και οργάνωσε για τους εργαζόμενους πασχαλινό bazaar.
«Ένα σποράκι γεννιέται». Η Λίλα Πατρόκλου, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, και η Νατάσσα Ψαριανού, παιδαγωγός με ειδίκευση στο παιχνίδι, διοργάνωσαν βιωματικό εργαστήρι με αφορμή το βιβλίο “Το σποράκι ταξιδεύει” του Eric Carle, στο Αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αθηνών.
Συνεργασία της ΠΥΡΝΑ με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού για την Πανελλήνια Καμπάνια «Απρίλιος 2014- μέρες Βιβλίου»
«Ένας ήρωας τη μέρα». Ένα πρόγραμμα της Δανειστικής Βιβλιοθήκης του Εργαστηρίου Πολιτισμού που έφερε έναν ήρωα παραμυθιού κάθε μέρα κοντά στα παιδιά: Η Ηλιοστάλαχτη της Ζωής Βαλάση, Ο βασιλιάς λύκος της Ιωάννας Μπαμπέτα, Ο Ντετέκτιβ Βεντουζίνι της Ελένης Σβορώνου, Ο Ασιρού της Εύης Γεροκώστα, Η μάγισσα Σουμουτού της Βάσως Ψαράκη, Ο Τριγωνοψαρούλης του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, Ο γίγαντας της Πόπης Κύρδη, Η κουκουβάγια της Μαρίζας Ντεκάστρο, Ο Μαξ της Σοφίας Ζαραμπούκα, Η Πουπέτα Πουπετέλλη της Φωτεινής Φραγκούλη, Η Κίκο του Μανώλη Μαυρολέων, Η αγορά της Μαρίας Αγγελίδου, Ο βάτραχος της Λότης Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου, Ο Βασιλιάς Αταξίδευτος Νάνσυς Τρικκαλίτη, Η Μαίρη Πινέζα των Σούλας Μητακίδου & Ευαγγελίας Τρέσσου.
«Εαρινή σύναξη Συγγραφέων Παιδικού Βιβλίου». Οι συγγραφείς Βάσω Ψαράκη, Ζωή Βαλάση, Μαρίζα Ντεκάστρο, Ράνια Μπουπουρή, Χριστίνα Κόλλια, Φωτεινή Φραγκούλη, Εύη Γεροκώστα στήριξαν το «Εργαστήρι Πολιτισμού» και γιόρτασαν μαζί με τα παιδιά του Δικτύου την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Τα παιδιά ετοίμασαν για τους συγγραφείς μιαν ανοιξιάτικη υποδοχή και μικρές εκπλήξεις. Έσβησαν όλοι μαζί την τούρτα του παιδικού βιβλίου που δεν έχει ηλικία και χάρισαν στους αγαπημένους μας συγγραφείς γλυκά βιβλία που δεν διαβάζονται. «Απρίλιος 2014- μέρες βιβλίου»
«Απρίλιος 2014- μέρες βιβλίου». Για την πραγματοποίηση της καμπάνιας ”Απρίλιος 2014- μέρες βιβλίου” συνέπραξαν φορείς της εκπαίδευσης, δημόσιοι οργανισμοί, εκπαιδευτικοί, βιβλιοθήκες, μουσεία, εκδοτικοί οίκοι, σχολεία, πολιτιστικοί φορείς, ενώσεις συγγραφέων, συγγραφείς, μικροί και μεγάλοι φίλοι που αγαπούν τα βιβλία. ΟΠΑΝΔΑ-Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, Ελληνικό Τμήμα IBBY- Κύκλος Παιδικού Βιβλίου, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Οξυγόνο από το Μεταίχμιο, Πύρνα, Εκδόσεις Πατάκη, Εκδόσεις Μεταίχμιο, Εκδόσεις Κέδρος, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο,Εκδόσεις Οσελότος, Εκδόσεις Vakxikon, Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής, Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης, Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Καλειδοσκόπιο-Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Πολιτιστική Εταιρεία ΦΡΕΟΝ, PLAY GROUP, Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας Αθηνών, Κέντρο Ερευνών «Ρίζες», Ένα παιδί, ένας κόσμος, QualityNet Foundation, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς- Βιβλιοθήκη, Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαλανδρίου- Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο, Δήμος Καλλιθέας- Δημοτική Βιβλιοθήκη, Παπαχαραλάμπειος Δημόσια Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Α΄ Δ/νση ΠΕ Αθηνών, Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων, Δ/νση ΠΕ Αν. Αττικής-Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων, Δ/νση ΠΕ Δ. Αττικής-Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων-Τομέας Πολιτιστικών Θεμάτων, Δ/νση ΠΕ Β΄ Αθήνας-Αγωγή Υγείας, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Πολιτιστικά θέματα, Δ/νση ΠΕ Βοιωτίας, Δημοτικό σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αλσούπολης, 31ο Ν/Π Αθηνών, 35ο Δ/Σ Αθηνών, 4ο Ν/Π Βόλου, 2o Νηπιαγωγείο Ορχομενού, 12o Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Κρήτης, Νηπιαγωγείο «Το Μικρό Εργαστήρι» Ηράκλειο Κρήτης.
ΜΑΡΤΙΟΣ
«Το Δίκτυο στο πρόγραμμα Vodafone World of Difference». H Φωτεινή Αβδελλή ήταν ανάμεσα στους 10 φετινούς νικητές του προγράμματος Vodafone World of Difference. Η Φωτεινή μας επιλέχθηκε ανάμεσα σε 242 προτάσεις και ξεκίνησε την εργασία της ως βιβλιοθηκονόμος στη Δανειστική Βιβλιοθήκη του «Εργαστηρίου Πολιτισμού» από τα μέσα Ιανουαρίου. Χάρη στην προσπάθειά της εξασφαλίσαμε περισσότερα παιδικά βιβλία στη βιβλιοθήκη μας, περισσότερα παιδιά-αναγνώστες και προγράμματα συναντήσεων με συγγραφείς και εικονογράφους παιδικού βιβλίου, περισσότερες σχολικές τάξεις που παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μικροί αναγνώστες στο κόσμο του βιβλίου». Επίσης οργάνωσε τον Απρίλιο τη μεγάλη ετήσια καμπάνια με 50 συμπράττοντες πολιτιστικούς φορείς, βιβλιοθήκες και μουσεία με τίτλο «Απρίλιος-μέρες βιβλίου».
Περισσότερα για το πρόγραμμα Vodafone World of Difference και τους φετινούς νικητές εδώ.
https://www.vodafone.gr/portal/client/cms/viewCmsPage.action?pageId=11740
«Αφγανική Πρωτοχρονιά». Mε αφορμή την Αφγανική Πρωτοχρονιά, που συμπίπτει με την έναρξη της Άνοιξης, η Κοινότητα Αφγανών διοργάνωσε γιορτινή παράσταση στο Θέατρο Εμπρός. Ακολούθησε Συλλογική Αφγανική Κουζίνα και δώρα για όλα τα παιδιά από το «Δίκτυο» και την Kellogg’s. Tην ίδια ημέρα εκπέμψαμε από το ραδιοφωνικό σταθμό στο Κόκκινο 105,5, μια εκπομπή με μαρτυρίες και αφγανική μουσική.
«Γιορτή της Αλφαβήτας»- Ιλίρα Ντρίο Μπακάλι. H δημιουργική ομάδα «Μαθαίνουμε παίζοντας, την αλβανική γλώσσα» του Εργαστηρίου Πολιτισμού σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ οργάνωσε τη “Γιορτή της Αλφαβήτας”.
«Το Τσίρκο που κοιμήθηκε». Τα παιδιά του Δικτύου επισκέφθηκαν την ομάδα «Κινητήρας Χοροθέατρο» και παρακολούθησαν την διαδραστική χοροθεατρική παράσταση «Το Τσίρκο που κοιμήθηκε».
«Η Κίκο ταξιδεύει και γνωρίζει τον κόσμο». Ο συγγραφέας Μανώλης Μαυρολέων επισκέφθηκε το «Εργαστήρι Πολιτισμού» και αφηγήθηκε στα παιδιά την ιστορία της Κίκο, της μικρής κοτούλας, που ήθελε να γνωρίσει τον κόσμο.
«KIDS ZUMBA». Το «Holmes Place Athens» πρόσφερε στο Εργαστήρι Πολιτισμού μαθήματα «Zumba» για παιδιά από 6 έως 12 χρονών με τις οδηγίες της γυμνάστριας Σταυρούλας Καμινιώτη.
«Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ… αχινό». Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, συγγραφέας και εκπαιδευτικός, επισκέφθηκε το «Εργαστήρι Πολιτισμού», σύστησε από κοντά στα παιδιά τον Τριγωνοψαρούλη και αφηγήθηκε την τελευταία του περιπέτεια στο βυθό. Οι Εκδόσεις Πατάκη στηρίζουν το «Εργαστήρι Πολιτισμού»
«Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής». Τα παιδιά επισκέφθηκαν το «Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής» και έμαθαν πώς μπορούμε να μετατρέψουμε τον άμορφο πηλό σε μία κανάτα, τι εργαλεία χρησιμοποιούμε για να διακοσμήσουμε μία πήλινη γλάστρα και από το μείγμα ποιών υλικών φτιάχνεται ο πηλός.
«Ημέρα κατά της σχολικής βίας». Ο Ράμι Αλέξανδρος Ρασλάν, προπονητής Kung Fu επισκέφθηκε το «Εργαστήρι Πολιτισμού». Μας μίλησε για την σχολική βία και οργάνωσε ένα βιωματικό εργαστήριο με πολλά παιχνίδια, προβολή ταινίας και συζήτηση για τις Πολεμικές Τέχνες.
«Η ισχυρή μύτη του Νέστορα Ασημομύτη». Η ομάδα τέχνης «Πάροδος» αφηγήθηκε ιστορίες του πιο διάσημου τυφλοπόντικα της πόλης, Νέστορα Ασημομύτη, από το βιβλίο της Ελένης Μπακογεωργίου.
Οι Εκδόσεις Πατάκη στηρίζουν το «Εργαστήρι Πολιτισμού»
«Αποκριάτικη γιορτή». Υποδεχθήκαμε και γιορτάσαμε τις Απόκριες με πολλή μουσική, χορό, κλόουν, μπαλόνια, ταχυδακτυλουργό και πολλούς μασκαράδες.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
«Είμαστε Διαφορετικοί και Ίδιοι!». Η Μαρία Λαγωνίκα επισκέφθηκε το «Εργαστήρι Πολιτισμού» και αφηγήθηκε στα παιδιά μικρές ιστορίες με πρωταγωνιστές τον Γιούρη από τη Ρωσία, τον Γαν από τη Γαλλία και τον Χου από την Κίνα, που έδωσαν την ευκαιρία στα παιδιά να κατανοήσουν τη δική τους ταυτότητα/μοναδικότητα και ταυτόχρονα να αντιληφθούν και να αποδεχθούν τη διαφορετικότητα του άλλου. Μέσα από τη δραματοποίηση και τα παιχνίδια ρόλων τα παιδιά ανακάλυψαν ομοιότητες και διαφορές και ενθαρρύνθηκαν να δημιουργήσουν από κοινού αρχές δράσης και συμβίωσης. Οι Εκδόσεις Πατάκη στηρίζουν το «Εργαστήρι Πολιτισμού»
«Κατ-γατ-Καραγάτ» – «Το μισό πιθάρι» – «Οι άγγελοι των κοχυλιών». Η συγγραφέας Φωτεινή Φραγκούλη επισκέφθηκε το «Εργαστήρι Πολιτισμού» και αφηγήθηκε ιστορίες και παραμύθια. Οι Εκδόσεις Πατάκη στηρίζουν το «Εργαστήρι Πολιτισμού»
«Στο κάστρο της Σουμουτσού». Η φίλη μας Βάσω Ψαράκη επισκέφθηκε το «Εργαστήρι Πολιτισμού» και μας αφηγήθηκε ιστορίες με δράκους, ιπτάμενα ξύλινα σκουπόξυλα και μαγικά φίλτρα από το κάστρο της αγαπημένης μας μάγισσας Σουμουτσού!! Οι Εκδόσεις Πατάκη στηρίζουν το «Εργαστήρι Πολιτισμού»
Οι Εκδόσεις Πατάκη στηρίζουν το «Εργαστήρι Πολιτισμού». Οι Εκδόσεις Πατάκη στήριξαν το «Εργαστήρι Πολιτισμού» με δωρεά βιβλίων για την Δανειστική Βιβλιοθήκη του «Εργαστηρίου Πολιτισμού» και την οργάνωση σειράς εκδηλώσεων για τα παιδιά.
«Η ετερότητα μέσα από τη λογοτεχνία». Η Πόπη Κύρδη και η Ντόρα Τσιαγκάνη οργάνωσαν σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στο «Εργαστήρι Πολιτισμού». Συμμετείχαν πενήντα εκπαιδευτικοί, οι οποίοι αναζήτησαν στερεοτυπικούς αλλά και ανατρεπτικούς ήρωες σε ιστορίες για μικρά και μεγάλα παιδιά. Αναπτύχθηκε έτσι ένα διαλογικό ταξίδι ανάμεσα στο κείμενο και τον αναγνώστη αλλά και τον συναναγνώστη, ανάμεσα στο δεδομένο και το απρόσμενο, στον προβληματισμό και στην αμφισβήτηση.
«Μαζί, στο ταξίδι της Γης…» Ο Γιάννης Κωτσάνης μαζί με τον Βασίλη Οικονόμου και την Ειρήνη Σπυράτου οργάνωσαν για τα παιδιά του Δικτύου ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο «Εργαστήρι Πολιτισμού». Συζήτησαν για τη Γη, τη μέρα και τη νύχτα, την ανατολή και τη δύση, τις τέσσερις εποχές, το κρύο και τη ζέστη και τα φυσικά φαινόμενα που βιώνουμε καθημερινά.
«Μυστική αποστολή…» Τα παιδιά του Δικτύου συμμετείχαν στο Εργαστήρι χειροτεχνίας «Μυστική αποστολή» που οργάνωσε ο Αλέξης Βασάλος. Κατασκεύασαν ένα μυστικό κουτί, έβαλαν μέσα ό,τι ήθελαν να κρύψουν, το κλείδωσαν με λουκέτο και κράτησαν το κλειδί.
«Ας γίνουμε αρχαιολόγοι» Τα Παιδιά του Δικτύου επισκέφθηκαν την Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών και μέσα από παιχνίδια ρόλων και αντιστοίχησης έμαθαν ποια είναι η δουλειά του αρχαιολόγου. Ρώτησαν για τα μυστικά της, τι εργαλεία χρησιμοποιεί και πώς χρονολογούνται τα αρχαία ευρήματα.
«Τιμητικός εθελοντής Αντώνης Τολάκης» Ο Αντώνης Τολάκης, σκηνοθέτης και θεατρολόγος επισκέφθηκε το Εργαστήρι και έδειξε στα παιδιά το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του «Ηλιόσποροι». Ακολούθησε συζήτηση.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
«Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας». Γιορτάσαμε τον ερχομό του νέου έτους στο Εργαστήρι Πολιτισμού και κόψαμε όλοι μαζί την πρωτοχρονιάτικη πίτα μας!! …Με πολλές εκπλήξεις και μουσική, από τους Αλκιβιάδη και τον Οδυσσέα Κωνσταντόπουλο!!!
«Τιμητική εθελόντρια Ράνια Μπουμπουρή». Υποδεχτήκαμε τη Ράνια Μπουμπουρή στο «Εργαστήρι Πολιτισμού». Περάσαμε μαζί της μία ώρα, όπου μας αφηγήθηκε ιστορίες από το βιβλίο της «Μια τρελή τρελή Άλφαβήτα».
«Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης». Ο Βασίλης Κουκαλάνι και η παρέα του μας υποδέχθηκαν στο θέατρο «Πορεία», όπου διασκεδάσαμε με τις περιπέτειες της Τζέλας και των φίλων της!
«Τιμητικός εθελοντής Οδυσσέας Ιωάννου». Υποδεχτήκαμε και φιλοξενήσαμε στο Web Radio του Δικτύου τον Οδυσσέα Ιωάννου, ραδιοφωνικό παραγωγό. Μαζί του γνωρίσαμε τον κόσμο του ραδιοφώνου και μας μαρτύρησε μικρά μυστικά για την οργάνωση μιας εκπομπής.
«Τα παιδιά της Γης». Ο Βασίλης Κουκαλάνι, ηθοποιός και σκηνοθέτης, η Έφη Βλαχογιάννη, θεατρολόγος και ηθοποιός και η Ιουλία Πύρρου, ιστορικός και θεατροπαιδαγωγός παρουσίασαν στα Παιδιά του Δικτύου το βιωματικό εργαστήρι για τη διαφορετικότητα. Η συζήτηση ήταν βασισμένη στη θεατρική παράσταση «Μια Γιορτή στου Νουριάν».
«Τιμητική εθελόντρια Αμαλία Ζέπου». Υποδεχτήκαμε την Αμαλία Ζέπου στο «Εργαστήρι Πολιτισμού» μας. Περάσαμε μια ώρα συζητώντας μαζί της για τις Ομάδες Πολιτών του Δήμου Αθηναίων και μάθαμε περισσότερα για τη λειτουργία τους.
«Mind the Eurogap!». Σε συνεργασία με τη ΓΓ Ν. Γενιάς δημιουργήσαμε ένα βίντεο ντοκουμέντο με τον προβληματισμό μιας ομάδας νέων αγοριών και κοριτσιών του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη σχέση τους με την Ευρώπη. Οι προσδοκίες, οι απογοητεύσεις και οι επιπτώσεις των ευρωπαϊκών πολιτικών στην καθημερινή ζωή των νέων. Οι δυνατότητες, οι επιθυμίες και τα εμπόδια, όπως προέκυψαν από το διάλογο μεταξύ τους. Ένα μήνυμα-μαρτυρία σε πρώτο πρόσωπο, με αμεσότητα και ειλικρίνεια από τους νέους ενόψει των ευρωεκλογών της Άνοιξης 2014.
https://www.youtube.com/watch?v=SCqr1GpUaF8