Δελτίο Τύπου
Αποδημητικά Πουλιά #9
Η εφημερίδα των έφηβων προσφύγων, μεταναστών και Ελλήνων
Το Σάββατο 28 Ιουλίου, έρχεται το ένατο φύλλο της εφημερίδας «Αποδημητικά Πουλιά» του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, αποτελούμενο από κείμενα έφηβων προσφύγων, μεταναστών και Ελλήνων. Δωρεάν, με την Εφημερίδα των Συντακτών.
Έχοντας στις πλάτες τους οκτώ φύλλα και έναν χρόνο σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης, οι «Νέοι Δημοσιογράφοι» ξεδιπλώνουν για ακόμη μια φορά το ταλέντο τους γράφουν για τους προβληματισμούς και τα όνειρα τους. Η θεματολογία του ένατου φύλλου είναι το αποτέλεσμα των συζητήσεων που είχαν οι εκκολαπτόμενοι δημοσιογράφοι στις συναντήσεις τους. Ένα πλούσιο ανθολόγιο των σκέψεων τους και μια σπάνια επισκόπηση του ταξιδιού τους.
Στο ένατο φύλλο οι «Νέοι Δημοσιογράφοι» γράφουν, μεταξύ άλλων, για τη λυπημένη φιγούρα που έκανε τους ανθρώπους ευτυχησμένους, και για τον πρωταθλητή μπάσκετ με αμαξίδιο για το 2018. Μας ταξιδεύουν σε έναν πολύ μακρινό τόπο και πάνε τετραήμερη στη Θεσσαλονίκη. Τέλος, μιλάνε για την ενσωμάτωση μέσα από το θέατρο και για την προσφυγιά μέσα από τα μάτια μιας καλλιτεχνικής ομάδας.
Λίγο πριν τα «Αποδημητικά Πουλιά» σβήσουν το πρώτο τους κεράκι, βλέπουμε τους εκκολαπτόμενους δημοσιογράφους να ανοίγουν τους ορίζοντές τους και να εξερευνούν ακόμη περισσότερα θέματα, αλλά και να ανοίγουν πιο πολύ την καρδιά τους, μοιραζόμενοι με τους αναγνώστες, ακόμα και ποιήματα γραμμένα από τους ίδιους.
Η έκδοση εντάσσεται στο πρόγραμμα δράσεων του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με τίτλο «Σημεία Επαφής». Τα «Αποδημητικά Πουλιά» φέρνουν κοντά έφηβους, κορίτσια και αγόρια διαφορετικών εθνικοτήτων, με σκοπό την έκδοση της πολύγλωσσης εφημερίδας. Το πρόγραμμα στοχεύει στο να μεταδώσει τις αρχές και τις αξίες της δημοσιογραφίας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να πουν τις ιστορίες τους και προάγοντας το διαπολιτισμικό διάλογο.
Η εφημερίδα «Αποδημητικά Πουλιά» αποτελεί πρωτοβουλία του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού και υλοποιείται με την υποστήριξη της UNICEF και χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας). Η έκδοση του παρόντος φύλλου δημιουργήθηκε και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ – Παράρτημα Ελλάδας, που χρηματοδοτείται από το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Η εφημερίδα περιέχει κείμενα στα Ελληνικά, Αγγλικά, Αραβικά, Φαρσί και Ουρντού.