Καμπάνια Απρίλιος 2017 – μέρες βιβλίου «Ένας κόσμος βιβλία»

Καμπάνια Απρίλιος 2017 –

μέρες βιβλίου «Ένας κόσμος βιβλία»

  on Καμπάνια Απρίλιος 2017 – μέρες βιβλίου «Ένας κόσμος βιβλία»

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017 ΜΕΡΕΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΒΙΒΛΙΑ

ΔΙΓΛΩΣΣΑ ΒΙΒΛΙΑ – ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Όπως κάθε χρόνο, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού διοργανώνει και φέτος Καμπάνια αφιερωμένη στα παιδικά βιβλία. Με έναυσμα πάντα την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου τονίζουμε και φέτος τη σπουδαιότητα και αναγκαιότητα που έχουν τα παιδικά βιβλία στη ζωή κάθε παιδιού.

Αυτή τη χρονιά η Καμπάνια μας έχει τίτλο «Ένας Κόσμος Βιβλία». Παρόλο που ζούμε σε έναν κόσμο αβεβαιότητας με την ξενοφοβία να κερδίζει έδαφος, η Καμπάνια μας επιμένει να εκπέμπει ένα μήνυμα αισιοδοξίας: το παιδικό βιβλίο μπορεί να μας ενώσει.

Συγκεκριμένα, μέσω της Καμπάνιας, φέτος εστιάζουμε στις ιστορίες που έχουν τη δύναμη να ενώνουν κόσμους, καθώς και σε βιβλία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε έναν κόσμο που μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν άγνωστος και παραμένει μη οικείος για πολλούς, τον κόσμο των προσφύγων.

Ποιοι είναι αυτοί οι πρόσφυγες, που πλέον βρίσκονται σε νησιά, στις παρυφές των πόλεών μας αλλά και μέσα σε αυτές; Είναι τόσο διαφορετικός ο κόσμος τους από τον δικό μας; Στον κόσμο τους υπάρχουν παιδικά βιβλία; Πώς είναι ένα βιβλίο στα φάρσι και τα αραβικά; Μοιάζουν οι ιστορίες του με τις δικές μας;

Μέσα από την Καμπάνα, ειδικά τα παιδιά που έχουν ως πρώτη γλώσσα την ελληνική, θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με βιβλία σε άλλες γλώσσες, ενώ τα παιδιά που δεν έχουν ως πρώτη γλώσσα τα ελληνικά (και τα οποία συχνά έχουν στερηθεί τη χαρά της ανάγνωσης), θα έρθουν σε επαφή με βιβλία στη γλώσσα τους.

Γενικά όμως η Καμπάνια μας για το 2017 απευθύνεται σε όλα τα παιδιά με στόχο:

–  Να γνωρίσουν νέες ιστορίες

– Να συγκρίνουν ιστορίες από διαφορετικά σημεία του κόσμου, να δουν τις ομοιότητες και τις διαφορές τους

– Να τα φέρει σε επαφή με βιβλία που ασχολούνται με το θέμα των προσφύγων και να κατανοήσουν μέσα από αυτά τις συνθήκες που αναγκάζουν τους ανθρώπους να ξεριζώνονται, αλλά και το πόσο δύσκολο είναι να φτιάξεις τη ζωή σου από την άρχη σε μια άγνωστη και συχνά όχι και τόσο φιλόξενη νέα πατρίδα

– Να δώσει επικαιροποιημένα εργαλεία σε γονείς και εκπαιδευτικούς που θέλουν να προσεγγίσουν και να μιλήσουν στα παιδιά για το θέμα  των προσφύγων

– Να φέρει σε επαφή εκπαιδευτικούς και γονείς με ιστορίες από άλλες κουλτούρες και γραμμένες σε άλλες γλώσσες

– Και φυσικά να προωθήσει τη φιλαναγνωσία

Στο πλαίσιο της Καμπάνιας το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού θα διοργανώσει εκδηλώσεις, workshops με συγγραφείς, καθώς και εργαστήρια για γονείς και εκπαιδευτικούς. Επίσης θα εφαρμόσει και το πρόγραμμα της Πλανόδιας Βιβλιοθήκης του με ειδικές δημιουργικές δράσεις και παιχνίδια, που στόχο θα έχουν να βοηθήσουν τα παιδιά να εμβαθύνουν με ψυχαγωγικό τρόπο στο θέμα της Καμπάνιας. Επιπλέον στο πλαίσιο της Καμπάνιας θα παρουσιαστεί ξανά η Έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Κολοβού «Τα παίδια που πέρασαν θάλασσα & το παιχνίδι με τις μάσκες»[1].

Οι εκδηλώσεις θα είναι ανοιχτές για το κοινό ενώ θα προσκληθούν να συμμετέχουν σχολικές τάξεις και μαζί τα παιδιά που διαβιούν στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων του Σχιστού και του Ελληνικού.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, την οποία πλαισιώνει η Καμπάνια μας, θα γιορταστεί με τη σύμπραξη κι άλλων πολιτιστικών φορέων, βιβλιοθηκών, μουσείων, ιδρυμάτων, εκδοτικών οίκων, βιβλιοπωλείων, σχολείων κλπ, οι οποίοι θα αναλάβουν αυτόνομες αλλά και συνεργατικές πρωτοβουλίες.

[1] Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από κατασκευές μάσκας που δημιούργησαν τα παιδιά-πρόσφυγες του Σχιστού και παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2016 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (δείτε περισσότερα στο: https://ddp.gr/2016/10/11/το-δίκτυο-για-τα-δικαιώματα-του-παιδιο/)

Diktyo_afisa_enaskosmosbiblia19

entypo_enas_kosmos_biblia_01 - 0001 entypo_enas_kosmos_biblia_01 - 0002