Φτιάχνοντας χειροποίητα επιτραπέζια παιχνίδια
Μια δημιουργική απασχόληση που υπόσχεται να φέρει χαρά και διασκέδαση μέσα απο το παιχνίδι, είναι η δημιουργία επιτραπέζιων παιχνιδιών απο τα χεράκια των παιδιών.
Το σκεπτικό αφορά σε ένα παιχνίδι οπού τα παιδιά δημιουργούν τις δικές τους οδηγίες, κανόνες, όρια ηλικίας κλπ.
Η γλώσσα δεν είναι πια εμπόδιο καθώς όλα μπορούν να δημιουργηθούν σε όποια γλώσσα επιθυμούμε.
Ας δούμε ένα παράδειγμα. Το γνωστό μας παιχνίδι «Γκρινιάρης», δημιουργήθηκε απο έφηβα κορίτσια απο το Αφγανιστάν που διαμένουν στη δομή φιλοξενίας προσφύγων του Σχιστού, στα πλαίσια του καθημερινού προγράμματος δραστηριοτήτων που πραγματοποιεί το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του παιδιού σε συνεργασία με την Save the Children.
Το παιχνίδι μπορεί να έχει την μορφή 3D, για να είναι πιο διασκεδαστικό. Τα παιδιά βάζουν την φαντασία τους να δουλέψει. Όλες οι ιδέες είναι αποδεκτές και υλοποιήσιμες.
Θέλουμε τα παιχνίδια μας να έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Έτσι δημιουργούμε κάρτες με λεξιλόγιο τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε ώς ένα παιχνίδι απο μόνο του είτε να τις εντάξουμε σε οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι θέλουμε, για να του δώσουμε μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Στο λεξιλόγιο μπορεί να περιλαμβάνονται ρήματα, ρούχα, φαγητά, μουσικά όργανα, χρώματα, οι ημέρες, οι μήνες κλπ. και σε όσες γλώσσες θέλουμε.
Οι κάρτες έχουν δημιουργηθεί απο αυτοκόλλητα «Δίκτυο», κολλημένα πάνω σε χαρτόνι και για βάση έχουν τοποθετήθεί πολύχρωμα καλαμάκια. Χωρίζουμε τα παιδιά σε δύο ή περισσότερες ομάδες. Όποια ομάδα χτυπήσει πρώτη το μπάζερ, πρέπει να διαβάσει σε όλες τις γλώσσες καθαρά και σωστά την κάρτα που έχει επιλεχθεί τυχαία εκείνη την στιγμή. Σε περίπτωση λάθους η κάρτα περνάει στην επόμενη ομάδα. Η ομάδα με τις περισσότερες κάρτες είναι η νικήτρια.
Απαραίτητα υλικά είναι τα ψαλίδια, η κόλλα, χαρτόνια σε διάφορα χρώματα, καλαμάκια (προαιρετικά), χάρακας, μολύβια και μαρκαδόροι.
Ας αφήσουμε την φαντασία των παιδιών να δουλέψει. Είναι ένα δικό τους δημιούργημα που στο τέλος θα ανυπομονούν να χρησιμοποιήσουν.