Σημείο Επαφής- Παιδαγωγικό ΕΚΠΑ

Σημείο Επαφής

Παιδαγωγικό ΕΚΠΑ

 received_1546031285430859

Την Παρασκευή 26 Μαϊου, η ομάδα της εφημερίδας μας «Αποδημητικά Πουλιά» επισκέφθηκε το Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να παρουσιάσει το πρώτο φύλλο της εφημερίδας, να συνομιλήσει με τους φοιτητές και να ανταλλάξει απόψεις, στο πλαίδιο του μαθήματος με τίτλο «Παιδαγωγικές παρεμβάσεις σε ανοικτά πλαίσια: Ανάλυση δράσεων για παιδιά προσφύγων και ευάλωτων κοινωνικά ομάδων».

Τα παιδιά μας υποδέχθηκαν σε μια μεγάλη αίθουσα διδασκαλίας, με κεράσματα που είχαν αγοράσει με δικά τους έξοδα και τους ευχαριστούμε πολύ.

Ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία για εμάς καθώς ήρθαμε σε επαφή με φοιτητές ενός ελληνικού Πανεπιστημίου, μπήκαμε στον χώρο οπου πραγματοποιούνται τα μαθήματά τους και γίναμε μέρος αυτών.

Οι φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος, αρχικά δεν ήταν πολύ σίγουροι για την εξέλιξη της συζήτησης.

«Στην αρχή νιώσαμε αμηχανία, όταν ήρθαμε πρόσωπο με πρόσωπο με τα κορίτσια…» «…νομίζαμε πως θα μας μιλούσαν μόνο για την εφημερίδα και δεν θα μοιράζονταν μαζί μας προσωπικές τους εμπειρίες που είναι συναισθηματικά φορτισμένες.   Συγκινηθήκαμε ακούγοντας τα όσα βίωσαν και βιώνουν καθημερινά, αλλά και ακούγοντας τον τρόπο με τον οποίο τους δόθηκε η ευκαιρία να «ακουστούν» μέσω της εφημερίδας. Νιώσαμε αχαριστία γιατί, συνεχώς παραπονιόμαστε για ασήμαντα πράγματα, ενώ υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά θέματα που μπορούν να συμβούν στη ζωή ενός ανθρώπου, όπως συνέβη στα κορίτσια», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι φοιτητές και συνεχίζουν «Θα θέλαμε να  γνωστοποιηθεί περισσότερο η προσπάθεια του «Δικτύου» και στη συνέχεια η εμπειρία και οι απόψεις των κοριτσιών, ώστε ο κόσμος να γνωρίσει την πραγματικότητα μέσα από τα μάτια τους».

«Νιώσαμε οικεία και όμορφα που μας έδωσαν τη δυνατότητα να βγάλουμε φωτογραφία μαζί τους, αλλά και να έρθουμε πιο κοντά τους. Μας άρεσε που μας ρώτησαν κι εμάς για τις δικές μας απόψεις στο θέμα του προσφυγικού και θα θέλαμε πολύ να μας δινόταν ξανά η ευκαιρία και η δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με τα κορίτσια», καταλήγουν.

Στο τέλος της συνάντησής μας και λίγο πριν φύγουμε απο το κτίριο του Πανεπιστημίου, μια φοιτήτρια, η Σιμπέλ, μοιράστηκε την παρακάτων φράση μαζί μας:

«Όταν γεννήθηκα, μου έμαθαν δυο λέξεις… Κερδίζω-Χάνω!

Εγώ διάλεξα την πρώτη…

Η ζωή μου έδωσε τη δεύτερη…

Ευχαριστώ το Θεό που μου έμαθε και μια τρίτη

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ»!

 

 

Ευχαριστούμε για το όμορφο κείμενο με τις εντυπώσεις τους τους παρακάτω φοιτητές:

Αθανασοπούλου Νικολέττα

Καραγιάννης Στέλιος

Μεμέτ Σιμπέλ

Σταματάκου Ελένη

Φουρνιστάκη Μαρουσώ

Τα Αποδημητικά Πουλιά

 

*Η επίσκεψή μας στο Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως και η έκδοση της εφημερίδας,  εντάσσεται στο παράλληλο πρόγραμμα δράσεων του «Δικτύου τια τα Δικαιώματα του Παιδιού» με τίτλο «Σημεία Επαφής»,  που έχει ως στόχο την επικοινωνία των προσφύγων με την ελληνική πραγματικότητα και ευαισθητοποιημένες ομάδες Ελλήνων πολιτών, προκειμένου να καλλιεργήσει τη  γνωριμία, την κατανόηση και τη γεφύρωση της απόστασης μεταξύ της ζωής εντός των στρατοπέδων με την εκτός αυτών πραγματικότητα.