Εκδήλωση Παρουσίασης του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου για την Επικοινωνία (OPIC) – 20χρόνια Δίκτυο

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 χρόνων αδιάλειπτης λειτουργίας του, το Δίκτυο διοργανώνει εορταστική εκδήλωση με την παρουσίαση του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου για την επικοινωνία (OPIC) και θα λάβει χώρα το απόγευμα της 31ης Οκτωβρίου 2024, ώρα 16:00-19:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι η γνωστοποίηση του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού για την Επικοινωνία («Πρωτόκολλο»), γνωστό και ως OPIC (Optional Protocol to the Convention on the Rights of the Child on a communications procedure), το οποίο αφορά σε όλα τα παιδιά που βρίσκονται στην Ελλάδα και δεν έχει κυρωθεί ακόμα από τη χώρα μας. Μέσω του OPIC τα παιδιά ή/και οι έχοντες την επιμέλεια τους μπορούν να προσφύγουν στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού όταν υπάρχει παραβίαση των δικαιωμάτων τους.
Στην εκδήλωση μας θα συμμετέχουν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η Αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Γραφείου Ελλάδας της UNICEF, ο Επικεφαλής του τμήματος Ισότητας του Υπουργείου Εξωτερικών (με χαιρετισμό), καθώς και εκπρόσωποι οργανώσεων και φορέων παιδικής προστασίας από την Κοινωνία των Πολιτών. Περαιτέρω, συμμετοχή θα υπάρχει από Αντιπρόεδρο της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ενώ η Πρόεδρος της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού θα απευθύνει χαιρετισμό σε μαγνητοσκοπημένο της βίντεο.
Θα υπάρχουν δύο πάνελ που θα ακολουθήσουν μετά τους χαιρετισμούς. Στο πρώτο πάνελ θα παρουσιαστεί η οπτική των φορέων παιδικής προστασίας σχετικά με το OPIC και στο δεύτερο (στα αγγλικά) θα συζητηθεί η ανταπόκριση των θεσμικών φορέων. Μετά την ολοκλήρωση των δύο πάνελ θα παρουσιαστεί σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο θα είναι ανοιχτό προς τις οργανώσεις παιδικής προστασίας και προάσπισης των δικαιωμάτων του παιδιού προς σχολιασμό και συνυπογραφή.
Απώτερος σκοπός είναι το ψήφισμα να κατατεθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών σε ξεχωριστή εκδήλωση που θα λάβει χώρα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Θα ήταν χαρά και τιμή μας να παρευρεθείτε στην  εκδήλωσή μας!
προσκληση 20χρόνια ΔΙΚΤΥΟ ΟPIC 31.10.24