Δελτίο Τύπου
Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού ανακοινώνει τα αποτελέσματα του 1ου σταδίου του πανελλαδικού εφηβικού διαγωνισμού “Acting for children’s rights! | Τα δικαιώματα του παιδιού γίνονται θεατρικό έργο”
Το 1ο στάδιο του πανελλαδικού, εφηβικού διαγωνισμού συγγραφής θεατρικών έργων “Acting for children’s rights! | Τα δικαιώματα του παιδιού γίνονται θεατρικό έργο” ολοκληρώθηκε και η Επιτροπή αξιολόγησης διέκρινε 10 έργα από ένα πλήθος συμμετοχών!
Έφηβοι ηλικίας 12 έως 18 ετών κλήθηκαν να συγγράψουν ένα πρωτότυπο θεατρικό μονόπρακτο, εμπνευσμένο από το άρ.2 της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, η οποία αποτελεί νόμο του Ελληνικού κράτους από το 1992 (Ν.2101/1992), καθώς στο άρθρο αυτό κατοχυρώνεται η απαγόρευση κάθε είδους διάκρισης εις βάρος των παιδιών (φυλής, φύλου, θρησκείας κ.ά.).
Βασικός σκοπός του προγράμματος, που υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), είναι να λάβει ορατότητα η οπτική των εφήβων πάνω στο ζήτημα των διακρίσεων που υφίστανται τα παιδιά! Έτσι, λάβαμε με ενθουσιασμό 106 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα και διαπιστώσαμε με χαρά ότι το πρόγραμμα κινητοποίησε πάνω από 150 παιδιά πανελλαδικά να μάθουν για τα δικαιώματα τους, να εμπνευστούν από τη σύμβαση και να πειραματιστούν με τη γραφή και το θέατρο!
Σήμερα, την Παγκόσμια μέρα Θεάτρου, έχουμε τη χαρά να ανακοινώνουμε τα αποτελέσματα του 1ου σταδίου του διαγωνισμού μας, με δέκα έργα τα οποία επέλεξαν από πλήθος των συμμετοχών τα μέλη ειδικά επιφορτισμένης με αυτό το σκοπό Επιτροπής: ο ηθοποιός Αλέξανδρος Βάρθης, η αφηγήτρια και συγγραφέας Εύη Γεροκώστα, η σκηνοθέτιδα και δραματουργός Τζωρτζίνα Κακουδάκη, η σκηνοθέτιδα Στέλλα Σερέφογλου και η Συνήγορος του Παιδιού Θεώνη Κουφονικολάκου!
Τα έργα που διακρίθηκαν στο πρώτο στάδιο είναι τα εξής (αναφέρονται με απλή αλφαβητική σειρά, καθώς δεν τελούν σε σειρά κατάταξης μεταξύ τους):
Α) Κατηγορία Γυμνασίου:
- Κρυμμένα θαύματα – Ανατολή Μαρκουλάκη
- Μαλλί και καρδιά… χρυσή – Άννα-Μαρία-Φιλοθέη Γκίκα
- Μπισκότα και Γάλα – Ευαγγελία Καραλή
- Ο φίλος μου – Κατερίνα – Μαρία Μπούρα, & Δανάη Οικονόμου
- Σήμερα δικάζουμε τις πεταλούδες – Δήμητρα Νταφοπούλου & Ιουλία-Γεωργία Πουλούλη
Β) Κατηγορία Λυκείου:
- Γύρω γύρω όλοι, στη μέση… ένα παιδί – Σοφία Σαρβανάκη
- Δικαίωμα στη ζωή! – Παρασκευή Πατρίκη, Μυρτώ Τέγου, Γιώργος Σδράκας, Ελένη Φιλίππου & Νικολέττα Χαμπέρη
- Θάρρος ή αλήθεια – Αιμιλία Μιζάν-Παναγιωτάκη
- Τα παιδιά τα φέρνει ο πελαργός – Κίκα Καλόξυλου
- Τι χρώμα έχει η αγάπη; – Αστερία Παπαγεωργίου
Ας ακούσουμε όμως τι έχει να πει η Επιτροπή για το σκεπτικό πίσω από την επιλογή των έργων:
Έφτασαν δεκάδες σελίδες στα χέρια μας -στις οθόνες μας, για την ακρίβεια. Ήρωες. Γεγονότα. Στιγμιότυπα. Μουσικές. Στιγμές μεγάλες και μικρές.
Διαβάζοντας, προσπαθήσαμε να θυμηθούμε πώς γράφαμε εμείς όταν πηγαίναμε στο Γυμνάσιο ή στο Λύκειο.
Όμως… γράφαμε; Τολμήσαμε να πιάσουμε χαρτί και μολύβι και να μιλήσουμε για κάτι συγκεκριμένο;
Όλα αυτά τα παιδιά το έκαναν. Έγραψαν θεατρικά έργα. Κι όχι μόνο το έκαναν, μπήκαν στη διαδικασία να συμμετέχουν σ’ έναν διαγωνισμό. Με αφορμή τα δικαιώματα, μπήκαν στη θέση του θεατρικού συγγραφέα, του σκηνοθέτη, του ηθοποιού, του θεατή. Δεν ήταν εύκολο. Σίγουρα πολλές προσπάθειες έμειναν στη μέση κι άλλες έγιναν βιαστικά. Άλλες ήταν λιγότερο κι άλλες περισσότερο εμπνευσμένες ή αυθόρμητες…
Από την πλευρά μας προσπαθήσαμε να βρούμε όσα κρύβονταν πίσω από τις λέξεις και τις ιστορίες τους, να αναγνωρίσουμε τις αρετές αλλά και τις δυσκολίες τους.Ο διδακτισμός και τα στερεότυπα ήταν αγκαθάκι. Σε αρκετά κείμενα η γραφή των παιδιών δεν ήταν ελεύθερη, φαίνεται να είχαν δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Μακάρι η συμμετοχή σ’ αυτό το πρόγραμμα να γίνει έναυσμα για τα παιδιά να επιδιώξουν μια πιο ελεύθερη γραφή, να αφήσουν τις λέξεις και τις εικόνες να τα παρασύρουν σε τόπους άγνωστους. Ευτυχώς υπήρξαν και τέτοιες περιπτώσεις. Έργα με πρωτοτυπία, δροσιά και αφοβία. Έργα που άξιζαν όλα τα λεπτά που τους αφιερώσαμε.
Μακάρι στο μέλλον να έχουμε την ευκαιρία να δουλέψουμε με παιδιά και εφήβους από κοντά, κουβεντιάζοντας και δοκιμάζοντας τεχνικές γραφής και έκφρασης.
Ένα πείραμα ήταν αυτός ο διαγωνισμός, που φαίνεται πως τελικά πέτυχε, αν κρίνουμε από τον αριθμό των συμμετοχών σ’ ένα δύσκολο εγχείρημα.
Ήταν τιμή μας που τα παιδιά μας άφησαν να μπούμε, έστω και για λίγο, στους κόσμους τους.
Υπενθυμίζουμε ότι θα διακριθέντα έργα του 1ου σταδίου θα παρουσιαστούν υπό μορφή θεατρικού αναλογίου από την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Νέο Ελληνικό Θέατρο και θα βιντεοσκοπηθούν, με σκοπό να αναρτηθούν στο κανάλι Υoutube του Δικτύου (Μάιος 2023). Εκεί, θα παραμείνουν ανοιχτά σε ψηφοφορία για το κοινό (Ιούνιος 2023), ώστε να διακριθούν τα δυο επικρατέστερα έργα, τα οποία θα παρουσιαστούν στο κοινό υπό μορφή παράστασης σε συνεργασία με το Νέο Ελληνικό Θέατρο, σε Φεστιβάλ που θα διοργανώσει το Δίκτυο τον Οκτώβριο του 2023!
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα θα βρείτε εδώ.
*Το πρόγραμμα έχει λάβει την έγκριση του ΙΕΠ και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.
Δωρητής προγράμματος: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Χορηγοί Επικοινωνίας: