«Αποδημητικά Πουλιά #17» | Σάββατο 14 Μαρτίου με την Εφημερίδα των Συντακτών

Το Σάββατο 14 Μαρτίου επιστρέφουν τα “Αποδημητικά Πουλιά” με το 17ο φύλλο τους, δωρεάν με την Εφημερίδα των Συντακτών. Μέρος του προγράμματος των Νέων Δημοσιογράφων του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η εφημερίδα φιλοξενεί κείμενα έφηβων και νέων, προσφύγων, μεταναστών και Ελλήνων.

Οι Νέοι Δημοσιογράφοι εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για τον τρόπο με τον οποίο προβάλλεται το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, καθώς και για την επιμονή πολλών δημοσιογράφων να μάθουν μόνο την προσφυγική ιστορία των ανθρώπων αυτών. Πράγματι, είναι πρόσφυγες και έχουν πολλά να μοιραστούν για αυτό. Όμως η ταυτότητά τους δεν είναι μονοδιάστατη.

Το νέο τεύχος των “Αποδημητικών Πουλιών” είναι η απόδειξη. Σε αυτό οι Νέοι Δημοσιογράφοι αναζητούν το φαγητό της χώρας τους στα στενά της Αθήνας, το δοκιμάζουν και το προτείνουν. Γράφουν για μία ανερχόμενη Αφγανή σχεδιάστρια μόδας, τη Σαφίκα Κιάς. Γράφουν για την ανάγκη να αγκαλιάσουμε το διαφορετικό, για ένα βιβλίο για την ειρήνη, για το πώς μπορείς να διαχειρίζεσαι το θυμό σου και για τη σημασία του να διατηρείς το θάρρος σου απέναντι στις δυσκολίες. Επισκέπτονται το «Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων» και γνωρίζουν τον άνθρωπο που είχε την ιδέα για τη δημιουργία του. Στέλνουν στους δημοσιογράφους μια ανοιχτή επιστολή, εξηγώντας τον αντίκτυπο που έχουν τα άρθρα και τα ρεπορτάζ τους στη ζωή των προσφύγων.

Τα “Αποδημητικά Πουλιά” φέρνουν κοντά έφηβους και νέους, κορίτσια και αγόρια, διαφορετικών εθνικοτήτων, με σκοπό την έκδοση της πολύγλωσσης εφημερίδας, αλλά και τη μετάδοση των αρχών και των αξιών της δημοσιογραφίας και την ενδυνάμωση του διαπολιτισμικού διαλόγου. Η έκδοση του 17ου φύλλου της εφημερίδας «Αποδημητικά Πουλιά» δημιουργήθηκε από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ – Παράρτημα Ελλάδας και του Open Society Foundations.

Η εφημερίδα περιέχει κείμενα στα Ελληνικά, Αγγλικά, Αραβικά, Φαρσί και Ούρντου.

Ακολουθήστε τα Αποδημητικά Πουλιά στο Facebook και στο Instagram!