«Αποδημητικά Πουλιά #18» | Σάββατο 18 Ιουλίου με την Εφημερίδα των Συντακτών

Το Σάββατο 18 Ιουλίου επιστρέφουν τα “Αποδημητικά Πουλιά” με το 18ο φύλλο τους, δωρεάν με την Εφημερίδα των Συντακτών. Μέρος του προγράμματος των Νέων Δημοσιογράφων του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η εφημερίδα φιλοξενεί κείμενα έφηβων και νέων, προσφύγων, μεταναστών και Ελλήνων.

Τους τελευταίους μήνες που όλοι έμειναν σπίτι, τα Αποδημητικά Πουλιά σταμάτησαν για λίγο το ταξίδι τους, μένοντας στη φωλιά τους. Παρέμειναν όμως, ενεργά. Οι Νέοι Δημοσιογράφοι παρακολουθούσαν τις εξελίξεις και ανησυχούσαν για πολλά, για τα οποία γράφουν στο 18ο τεύχος της εφημερίδας τους.

Γράφουν για την πανδημία και την περίοδο της καραντίνας, που είχε να διδάξει πολλά, αλλά και για την επίπτωσή της στην επικοινωνία και τις ανθρώπινες σχέσεις. Περιγράφουν, επίσης, πώς ήταν αυτή η ιδιαίτερη συνθήκη για τα παιδιά στο Safe Zone του camp του Σχιστού. Μιλούν για το ρατσισμό του 21ου αιώνα, με αφορμή την υπόθεση του Τζόρτζ Φλόιντ και το κίνημα “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” (“I can’t breathe”) και ανησυχούν για το ζήτημα της στέγασης των προσφύγων. Δίνουν τη δική τους οπτική για τη γενιά τους, την Generation Z, που παίζει την τεχνολογία στα δάχτυλα. Στην τελευταία σελίδα του τεύχους στέλνουν τα δικά τους μηνύματα στον απόηχο της καραντίνας.

Τα “Αποδημητικά Πουλιά” φέρνουν κοντά έφηβους και νέους, κορίτσια και αγόρια, διαφορετικών εθνικοτήτων, με σκοπό την έκδοση της πολύγλωσσης εφημερίδας, αλλά και τη μετάδοση των αρχών και των αξιών της δημοσιογραφίας και την ενδυνάμωση του διαπολιτισμικού διαλόγου. Η έκδοση του 18ου φύλλου της εφημερίδας «Αποδημητικά Πουλιά» δημιουργήθηκε από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ – Παράρτημα Ελλάδας και του Open Society Foundations.

Η εφημερίδα περιέχει κείμενα στα Ελληνικά, Αγγλικά, Αραβικά, Φαρσί και Ούρντου.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα των Αποδημητικών Πουλιών migratorybirds.gr και ακολουθήστε τα Αποδημητικά Πουλιά στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram!