Αποδημητικά Πουλιά #19 | Σάββατο 21 Νοεμβρίου με την Εφημερίδα των Συντακτών

Αποδημητικά Πουλιά 19

Αποδημητικά Πουλιά 19Το Σάββατο 21 Νοεμβρίου επιστρέφουν τα “Αποδημητικά Πουλιά” με το 19ο φύλλο τους, δωρεάν με την Εφημερίδα των Συντακτών. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού (20 Νοεμβρίου), οι Νέοι Δημοσιογράφοι αφιερώνουν αυτό το τεύχος στα δικαιώματα των παιδιών και λένε δυνατά: “Έχουμε δικαιώματα!”.

Δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν να διεκδικούν το δικαίωμά τους στην ελεύθερη έκφραση μέσα από την εφημερίδα τους, οι Νέοι Δημοσιογράφοι γράφουν για τα παιδιά πρόσφυγες που δεν πηγαίνουν στο σχολείο και στερούνται το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση. Συζητούν με τον επικεφαλής της ελληνικής αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για τις συνθήκες ζωής των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα. Επισκέπτονται μία έκθεση φωτογραφίας και μιλούν με τους έφηβους φωτογράφους για τη φωτογραφία ως αντίδοτο στην αδράνεια της καραντίνας.

Γράφουν επίσης για την παράνομη τεκνοθεσία, ένα φαινόμενο διαχρονικό που παραβιάζει πλήθος δικαιωμάτων των παιδιών, σχολιάζουν την υπόθεση του ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ζακ Κωστόπουλου και μοιράζονται μαζί μας μερικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε την ευτυχία, ακόμα και όταν οι καιροί είναι δύσκολοι. Τέλος, το τεύχος φιλοξενεί δύο διηγήματα για το ταξίδι των παιδιών προσφύγων, που εγκαταλείπουν το σπίτι τους και ξεκινούν μια νέα ζωή σε άλλες χώρες.

Τα “Αποδημητικά Πουλιά” κυκλοφορούν ως μέρος του προγράμματος των Νέων Δημοσιογράφων του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Το πρόγραμμα φέρνει κοντά έφηβα και νέα κορίτσια και αγόρια, διαφορετικών εθνικοτήτων, με σκοπό την έκδοση της πολύγλωσσης εφημερίδας, αλλά και τη μετάδοση των αρχών και των αξιών της δημοσιογραφίας και την ενδυνάμωση του διαπολιτισμικού διαλόγου. Η εφημερίδα περιέχει κείμενα στα Ελληνικά, Αγγλικά, Αραβικά, Φαρσί και Ούρντου.

Η έκδοση του 19ου φύλλου της εφημερίδας “Αποδημητικά Πουλιά” δημιουργήθηκε από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ – Παράρτημα Ελλάδας και του Open Society Foundations.

📌 Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα των Αποδημητικών Πουλιών migratorybirds.gr και ακολουθήστε τα Αποδημητικά Πουλιά στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram!