Απολογισμός Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού 2022

Το Δίκτυο σε αριθμούς το 2022
Εισαγωγή

Το 2022 ήταν μία ανάμεικτη χρονιά σε συνθήκες και συναισθήματα για όλους και φυσικά για το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Δίκτυο). Στην αρχή οι περιορισμοί λόγω covid ήταν ακόμη σε ισχύ, δημιουργώντας περιορισμούς και στις δράσεις μας, όμως το τέλος του έτους θύμισε εποχές προ πανδημίας, επιτρέποντας μας να επιστρέψουμε σε ρυθμούς (σχεδόν) κανονικότητας. Παρά λοιπόν τη σκιά του covid, που ήταν παρούσα και το 2022, αδράξαμε τις ευκαιρίες και δραστηριοποιηθήκαμε, συνεργαστήκαμε και επιδιώξαμε με δυναμισμό το βασικό μας στόχο: να διαδώσουμε και να προασπίσουμε τα δικαιώματα όλων των παιδιών.  

Μέσα στο 2022 οι δράσεις μας ταξίδεψαν πέρα από τις γνώριμες γειτονιές της Αθήνας, πέρα από την Αττική. Επισκεφτήκαμε πολλά μέρη της Ελλάδας αλλά ακόμα και το εξωτερικό και θυμηθήκαμε πόσο πολύ μας είχαν λείψει οι δια ζώσης δράσεις. Γνωρίσαμε από κοντά πάνω από 10.000 παιδιά, έφηβους και νέους σε σχολεία, πανεπιστήμια και δομές ασυνόδευτων ανηλίκων και μαζί εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες του πεδίου. Συνεργαστήκαμε με όλους και κυρίως με τα παιδιά, τους έφηβους και τους νέους, με τα οποία συζητήσαμε για τα δικαιώματά τους και τη σημασία της εφαρμογής τους αλλά και πόσο σημαντικό είναι να τα γνωρίζουν και να τα υπερασπίζονται και τα ίδια.  

Το 2022 αντιμετωπίσαμε και προκλήσεις που δεν διαφέρουν κατά πολύ από αυτές του 2021 και των προηγούμενων χρόνων. Η μικρή διάρκεια χρηματοδότησης των προγραμμάτων μας, θέτει πάντα εμπόδια τόσο στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό δράσεων και παρεμβάσεων, όσο και στη βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων των προγραμμάτων μας. Είναι σημαντικό οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι ομάδες μας για την ολιστική προστασία και τη διάδοση των δικαιωμάτων των παιδιών, να μπορούν να επεκταθούν σε βάθος χρόνου, ώστε τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών να έχουν μεγαλύτερη σε διάρκεια επίδραση στις ομάδες-στόχο.  

Το 2022 χαρακτηρίστηκε επίσης από την ανάδειξη σημαντικών ελλείψεων στο πεδίο της παιδικής προστασίας. Συνεχόμενες υποθέσεις παραβίασης δικαιωμάτων των παιδιών, με πιο συνηθισμένες αυτές της σεξουαλικής κακοποίησης, είδαν το φως της δημοσιότητας και κυριάρχησαν στα μέσα ενημέρωσης, ενώ τα παιδιά-θύματα σε αρκετές περιπτώσεις επαναθυματοποιήθηκαν από τους χειρισμούς της υπόθεσής τους τόσο από το κράτος όσο και από τα ΜΜΕ αλλά και άλλους φορείς.  

Το Δίκτυο πήρε θέση και σε αυτό το ζήτημα επιμένοντας στην αναγκαιότητα για τη δημιουργία ενός ολιστικού συστήματος παιδικής προστασίας αλλά και μιας κουλτούρας σεβασμού των δικαιωμάτων.  

Η παραπάνω ανάγκη αποδεικνύει πόσο σημαντικός είναι και ο ρόλος του Δικτύου και πόσο επιτακτική η συνέχιση της ουσιαστικής δράσης του, η οποία συνεχίστηκε για ολόκληρο το 2022 (και ελπίζουμε και για πολλά χρόνια ακόμη) χάρη στην αφοσίωση, την προσήλωση και την ποιοτική εργασία των επαγγελματιών και των εθελοντών μας.  

  • Το πρόγραμμα της Πλανόδιας Βιβλιοθήκης μας τέθηκε υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας. Η αναγνώριση αυτή, πέρα από ύψιστη τιμή για το Δίκτυο, αναδεικνύει τη σημασία της Πλανόδιας Βιβλιοθήκης στην διάδοση των δικαιωμάτων του παιδιού και την προώθηση του παιδικού βιβλίου.  
  • Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ- Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου τίμησε τον Θανάση Κοτσοβό, Υπεύθυνο της Παιδικής Δανειστικής Βιβλιοθήκης του Δικτύου, με το βραβείο του Βιβλιοθηκονόμου για το 2022 για την προσφορά του μέσα από τη Βιβλιοθήκη του Δικτύου στην προώθηση της φιλαναγνωσίας και την ανάδειξη του βιβλίου ως εκπαιδευτικού εργαλείου. 
  • Από τον Απρίλιο του 2022, ο ανανεωμένος ιστότοπος του Δικτύου βρίσκεται σε λειτουργία! Με τα φωτεινά χρώματα και τα σχήματα (εμπνευσμένα από το λογότυπο tangram του Δικτύου) να κυριαρχούν και να δίνουν επιπλέον ζωντάνια, οι επισκέπτες μπορούν με εύκολο και χρηστικό τρόπο να περιηγηθούν και να μάθουν τα πάντα για το Δίκτυο. Επισκεφτείτε μας και εσείς: https://ddp.gr/   
  • Η Μονάδα Παιδικής Προστασίας (CPU) απέκτησε νέο σπίτι! Το φθινόπωρο του 2022 η ομάδα του CPU μετακόμισε σε νέο χώρο στην οδό Κωνσταντινουπόλεως 187, παραχωρώντας στο νέο μας πρόγραμμα “Protection for All Minors” τα γραφεία της Αλκαμένους 11Β, τα οποία είχαν στεγάσει το CPU από την έναρξη της λειτουργίας του. Το “Protection for All Minors” υλοποιείται από το Δίκτυο από τον Σεπτέμβριο του 20022 με την υποστήριξη της οργάνωσης INTERSOS και στοχεύει στην ολιστική παρέμβαση και υποστήριξη ασυνόδευτων ανήλικων, οι οποίοι διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες. 
  • Μια νέα συνεργασία του Δικτύου με το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα ξεκίνησε! Το 2022 το Δίκτυο ανέλαβε τη χρήση και προώθηση στην Ελλάδα του U-Report, που αποτελεί παγκόσμια πλατφόρμα της UNICEF και η οποία δίνει βήμα σε έφηβους και νέους 14-25 ετών να εκφράσουν τη γνώμη τους για κοινωνικά και πολιτικά θέματα που τους απασχολούν.
  • Ξεκίνημα και για ένα ακόμη καινοτόμο πρόγραμμά μας: Με τίτλο ’Acting for children’s rights| Τα δικαιώματα του παιδιού γίνονται θεατρικό έργο’ και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το Δίκτυο κάλεσε έφηβους από όλη την Ελλάδα να γράψουν ένα μονόπρακτο θεατρικό έργο με θέμα το δικαίωμα του κάθε παιδιού να ζει χωρίς διακρίσεις. Λάβαμε πάνω από 100 θεατρικά έργα ενώ 10 από αυτά θα παρουσιαστούν υπό μορφή θεατρικού αναλογίου από την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης “Νέο Ελληνικό Θέατρο” και θα τεθούν σε ψηφοφορία προς το κοινό στο κανάλι YouTube του Δικτύου. Τα δύο επικρατέστερα έργα θα παρουσιαστούν σε φεστιβάλ, που θα διοργανώσει το Δίκτυο το φθινόπωρο του 2023.  
  • Το 2022 τα “Αποδημητικά Πουλιά” πέταξαν ακόμη πιο μακριά και έγιναν υπερατλαντικά! Η εφημερίδα του Δικτύου, που δίνει βήμα γνώμης και έκφρασης σε έφηβους και νέους χωρίς διακρίσεις, έφτασε στο Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και παρουσιάστηκε στους φοιτητές ως παράδειγμα καλής πρακτικής. Το καλύτερο δώρο για την εφημερίδα μας που τον Μάρτιο 2022 γιόρτασε 5 χρόνια ζωής!

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Τι είναι;  

Το Εργαστήρι Πολιτισμού είναι ο χώρος από όπου ξεκίνησε το Δίκτυο. Στεγάζει την Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη, καθώς και ομάδες μαθησιακής υποστήριξης, φιλαναγνωσίας και δημιουργικής απασχόλησης, εκπαιδευτικά προγράμματα, πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις ενώ ακόμη, αποτελεί το εφαλτήριο της Πλανόδιας Βιβλιοθήκης του Δικτύου.  

Που βρίσκεται;   

Αλκαμένους 11β, Σταθμός Λαρίσης, Αθήνα  

Τι ξεχωριστό έχει;  

Είναι ένας χώρος ανοιχτός για κάθε παιδί ή ομάδα παιδιών (π.χ. τάξη) από 5 έως 12 ετών. Παιδιά από διαφορετικά γλωσσικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα συμμετέχουν καθημερινά σε ποικίλες δράσεις και προγράμματα και δανείζονται ελληνικά, δίγλωσσα και ξενόγλωσσα παιδικά βιβλία από τα 10.500 βιβλία που περιλαμβάνει η βιβλιοθήκη μας.  

Τα προγράμματα του Εργαστηρίου Πολιτισμού για το 2022 

  • Ψηφιοποίηση συλλογής της Παιδικής Δανειστικής Βιβλιοθήκης 

Η συλλογή της Παιδικής Δανειστικής Βιβλιοθήκης μας μεταπήδησε στο ψηφιακό περιβάλλον, με τη δημιουργία διαδικτυακού καταλόγου στην πλατφόρμα openΑΒΕΚΤ του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Με αυτό τον τρόπο, όλοι έχουν άμεση και εύκολη πρόσβαση σε ολόκληρη τη συλλογή της Βιβλιοθήκης, εντοπίζοντας τα βιβλία που επιθυμούν και βλέποντας αν είναι διαθέσιμα για δανεισμό. (χρηματοδότηση: Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη)  

  • Πλανόδια Βιβλιοθήκη  

Η κινητή βιβλιοθήκη μας, που επισκέπτεται ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, όπου υπάρχουν παιδιά, για να τα φέρει σε επαφή με βιβλία και ποικίλες δράσεις με στόχο την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και την ευαισθητοποίηση πάνω στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών. Οι δράσεις υλοποιήθηκαν τόσο εντός όσο και εκτός Αττικής (Ζάκυνθος, Χαλκιδική, Ναύπλιο, Χαλκίδα). (χρηματοδότηση: The Hellenic Initiative, Υπουργείο Πολιτισμού, Sani Resorts) 

  • Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους – ΤΕΒΑ  

Στο πλαίσιο του προγράμματος σχεδιάζονται και υλοποιούνται εκπαιδευτικά και δημιουργικά εργαστήρια, επιμορφωτικά σεμινάρια, καθώς και συνεδρίες ψυχολογικής/κοινωνικής υποστήριξης και συμβουλευτικής για άπορα παιδιά και τις οικογένειές τους. (με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων)  

  • Η ζωή χωρίς πλαστικά είναι δικαίωμα των παιδιών 

Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά να ενημερωθούν, να συνειδητοποιήσουν και να δράσουν ενάντια στην πλαστική ρύπανση. Μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες, τα παιδιά αξιοποιούν την κριτική τους σκέψη, ευαισθητοποιούνται και αντιλαμβάνονται τη σημασία της συμβολής τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης. Αναζητούν εναλλακτικές λύσεις με σκοπό την προάσπιση του δικαιώματος που αφορά την διαβίωση των παιδιών μέσα σε ένα καθαρό περιβάλλον. (χρηματοδότηση: BeMed).  

  • STEM Χωρίς Σήμανση 

Σκοπός του προγράμματος είναι να αναδειχτούν στα μάτια των παιδιών, γυναίκες επαγγελματίες πρότυπα (role models) από τα πεδία STEM. Μέσα από τις δράσεις και τις συζητήσεις με τις επαγγελματίες γυναίκες, επιδιώκεται η άμβλυνση των έμφυλων στερεοτύπων και η ενίσχυση της ελκυστικότητας της εκπαίδευσης και επαγγελματικής σταδιοδρομίας σε επαγγέλματα STEM. Από την εφαρμογή του προγράμματος δημιουργούνται ολιγόλεπτα βίντεο που χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό υλικό για την προσέγγιση του συγκεκριμένου ζητήματος. (χρηματοδότηση: Eurobank και Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση)   

  • Rights Hero  

Θα κέρδιζες σε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι με ήρωα τα Δικαιώματα σου;  

Από τον Μάρτιο 2022 το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού με τους εταίρους το 49o Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, την Action Synergy (Ελλάδα), ΩΜΕΓΑ TECHNOLOGY (Ελλάδα), την Crossing Borders (Δανία), CISS( Ιταλία) και την ASOCIATIA GEYC (Ρουμανία) στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος Erasmus+, δημιουργεί το αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών …ένα online game… για να ενημερώσει και να προωθήσει τα δικαιωμάτα του παιδιού. 

Τα σημαντικά για το 2022 

  • Τα 3.019 παιδιά (από την Ελλάδα και 16 άλλες εθνικότητες) που έλαβαν μέρος στις δράσεις του Εργαστηρίου και των προγραμμάτων του.  
  • Τα 303 δημιουργικά εργαστήρια / ομάδες που πραγματοποιήθηκαν για τα παιδιά.  
  • Οι 602 συναντήσεις ατομικής και ομαδικής υποστήριξης.  
  • Οι 577 συνεδρίες ατομικής και ομαδικής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.  
  • Οι 27 εκδηλώσεις / επισκέψεις σε πολιτιστικούς χώρους με τα παιδιά και τις οικογένειές τους.  
  • Οι 182 δράσεις της Πλανόδιας Βιβλιοθήκης σε 90 σχολεία και 12 βιβλιοθήκες και φεστιβάλ (εντός και εκτός Αττικής). 
  • Η σταθερή συνεργασία με την οργάνωση Respect for Greece

Λόγια που δεν ξεχνάμε!  

 «Το Εργαστήρι είναι φανταστικό!» – λόγια που μας έγραψε ένα παιδί στη ζωγραφιά που μας χάρισε.  

«Εδώ έχει πάρα πολλά βιβλία! Θέλω να τα διαβάσω όλα!» – λόγια που μας είπε ένα παιδί, όταν μπήκε για πρώτη φορά στο Εργαστήρι

ΕΦΗΒΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Τι είναι;    

Το Εφηβικό Δίκτυο είναι ένας διαπολιτισμικός χώρος ειδικά σχεδιασμένος για έφηβα και νεαρά άτομα ηλικίας 13 έως 24 ετών. Στόχος του είναι να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών δραστηριοτήτων και να συνεισφέρει στην ευαισθητοποίηση των εφήβων και νέων ατόμων για τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο εμπιστοσύνης και αλληλεπίδρασης.  

Που βρίσκεται;    

Κωνσταντινουπόλεως 189, Κολωνός, Αθήνα, (μεταξύ των σταθμών «Μεταξουργείο» και «Στ. Λαρίσης» της Γραμμής 2 του Μετρό).  

Τι ξεχωριστό έχει;     

Είναι ένας ελεύθερος, ανοιχτός και ασφαλής χώρος υποστήριξης, ψυχαγωγίας και συνάντησης, προσβάσιμος σε όλ@, που επιδιώκει την ανάπτυξη μιας διαπολιτισμικής κοινότητας εφήβων και νέων, με τη δημιουργία ισχυρών δεσμών, συνεργατικότητας και αλληλοϋποστήριξης.  

Παράλληλα, συμβάλλει ενεργά στην ενσωμάτωση και συμπερίληψη εφήβων και νέων μεταναστών και προσφύγων στην ελληνική κοινωνία και στην καταπολέμηση κάθε μορφής ρατσισμού και ξενοφοβίας.   

Η ομάδα του Εφηβικού Δικτύου έχει σχεδιάσει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα με θεματικές: επαγγελματικός προσανατολισμός & απασχόληση σε προσφυγικό πληθυσμό, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, έμφυλη ανισότητα, δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο και ελευθερία έκφρασης και γνώμης, κλιματική αλλαγή, ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνική συμπερίληψη.  

Τα προγράμματα του Εφηβικού Δικτύου για το 2022    

  • Nέοι Δημοσιογράφοι (Εφημερίδα Αποδημητικά Πουλιά)

Το πρόγραμμα Νέοι Δημοσιογράφοι είναι μια μη-τυπική πρακτική εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς, με βασικά εργαλεία τη δημοσιογραφία και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, που απευθύνεται σε έφηβα και νέα άτομα 13-24 ετών.  Τα μέλη της ομάδας ‘’Νέοι Δημοσιογράφοι’’, μία ομάδα εφήβων και νέων προσφύγων/ισσών, μεταναστών/τριών και Ελλήνων/ίδων  εκδίδουν την εφημερίδα “Αποδημητικά Πουλιά”. Η εφημερίδα κυκλοφορεί ως ένθετο με την Εφημερίδα των Συντακτών και περιλαμβάνει κείμενα σε αγγλικά, αραβικά, ελληνικά, ουρντού και φαρσί, ενώ ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει άρθρα της συντακτικής ομάδας και στην ιστοσελίδα www.migratorybirds.gr  

  • Υλοποίηση Κύκλων Επαγγελματικού Προσανατολισμού/ Meet the Experts  

Ο κύκλος εργαστηρίων επαγγελματικού προσανατολισμού “Employability Workshops” επιδιώκει την εξοικείωση των συμμετεχόντων με την πιθανή επιλογή επαγγέλματος και την αντιμετώπιση των δυσκολιών της αρχικής επαφής τους με τη διαδικασία επιλογής. Στη σημερινή πραγματικότητα η επιλογή επαγγέλματος είναι ιδιαίτερα δύσκολη και πολύπλοκη διαδικασία, τόσο σε επίπεδο ατόμου, όσο και σε επίπεδο οικογένειας, γεγονός που ενέχει κοινωνικές προεκτάσεις. Το πρόγραμμα επιδιώκει να βοηθήσει τα συμμετέχοντα άτομα να γνωρίσουν τον εαυτό τους, τις ιδιαίτερες ατομικές κλίσεις και ενδιαφέροντά τους και -σύμφωνα και με αυτά- να κατανοήσουν καλύτερα τις επαγγελματικές επιλογές γνωρίζοντας από κοντά σχετικούς εργασιακούς χώρους και επαγγελματίες.  

  • Συνεργασία με άλλες οργανώσεις και υλοποίηση βιωματικών εργαστηρίων

Για την ενδυνάμωση και ενίσχυση αλλά και ενημέρωση των εφήβων και νέων σε θέματα που άπτονται των ηλικιακών ζητημάτων και προκλήσεων που έρχονται αντιμέτωπα στην καθημερινότητά τους, διοργανώσαμε βιωματικά εργαστήρια σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις για θέματα που αφορούν: το σχολικό εκφοβισμό, την εμπορία ανθρώπων, το σώμα και τα όρια, την ευαισθητοποίηση που αφορούν τα αδέσποτα ζώα και κυρίως τους σκύλους, την πρόληψη των εξαρτήσεων, το ζήτημα της αστεγίας και παροχής δωρεάν γεύματος σε άτομα με οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες και τις διατροφικές συνήθειες. Για την υλοποίηση των παραπάνω συνεργαστήκαμε και επισκέφθηκαν τον χώρο μας οι οργανώσεις: Χαμόγελο του Παιδιού, Α21, MEDsCAN, SAPT Hellas, All About Parents, KEΘΕΑ, ο Άλλος Άνθρωπος και η διατροφολόγος Βασιλική Μανδύλη.  

  • CityZenShip 4 

 Το πρόγραμμα Erasmus+ “CityZenShip 4” έχοντας ως σκοπό να φέρει σε επαφή έφηβα άτομα με το θέατρο και τον πολιτισμό πραγματοποίησε ταξίδι στο Μονπελιέ της Γαλλίας. Η εφηβική θεατρική ομάδα μας (12 άτομα) παρουσίασε εκεί, σε ένα κατάμεστο θέατρο με γαλλικό κοινό, τη δική της θεατρική παραγωγή με τίτλο “Im a creep” (σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας). Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, οι έφηβοί μας σε συνεργασία με τη γαλλική ομάδα εφήβων, σχεδίασαν επιπλέον και παρουσίασαν από κοινού μία παράσταση σατυρικού περιεχομένου εμπνευσμένη από την κατακλυσμική παρουσία των social media και των influencer στη σύγχρονη ζωή. 

  • Little Philosophers

Ένα επιπλέον ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υλοποιούμε και το οποίο απευθύνεται σε ηλικίες 10-14 ετών με σκοπό την ανάπτυξη της φιλοσοφικής γνώσης και την απόκτηση δημιουργικής, κριτικής και ανιδιοτελούς σκέψης.  

  • Songs for Change 

 Ξεκίνησε τον Ιούνιο 2022 (και συνεχίζεται και το 2023) η συμμετοχή μας στο συγκεκριμένο Erasmus+ πρόγραμμα, που με βασικό όχημα την μουσική, προωθεί τις ευρωπαϊκές αξίες.  Με συντονιστές το YEPP Europe (Γερμανία) και εταίρους μαζί μας τους Associazione di Promozione Sociale YEPP Italia (Ιταλία), Zdruzenie PRE LEPSI ZIVOT (Σλοβακία), OUT OF THE BOX INTERNATIONAL (Βέλγιο), Het Wilde Westen (Ολλανδία), απευθυνόμαστε σε έφηβοι και νέους 16-28 ετών και τους δίνουμε τα κατάλληλα εργαλεία για να δημιουργήσουν το δικό τους τραγούδι εμπνευσμένο από τις Ευρωπαϊκές αξίες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δημιουργία στίχων, μουσικής, ακόμη και video clip. 

Τα σημαντικά για το 2022 

  • Ξεκινήσαμε από το 0 και μέσα σε ένα έτος φτάσαμε τις 453 εγγραφές.  
  • Υποστηρίξαμε με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, 210 αιτήματα από έφηβα και νεαρά άτομα.  
  • Σε συνεργασία με την ομάδα Synthesis 458, υλοποιήσαμε 8 εργαστήρια στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με ωφελούμενους του Εφηβικού Δικτύου.  
  • 113 μαθήματα εκμάθησης ξένων γλωσσών (ελληνικά, γερμανικά, γαλλικά και αγγλικά).  
  • 76 μαθήματα μαθησιακής υποστήριξης για παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου.  
  • 93 δημιουργικά εργαστήρια (art therapy, εικαστικά, arts & crafts, κιθάρα, drums, ομάδα αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας, skateboard).  
  • 24 θεατρικά εργαστήρια.  
  • Πάνω από 60 εργαστήρια σε σχολεία, δομές και οργανώσεις.  
  • 19 SpeakUp συναντήσεις με έφηβα άτομα. 
  • 14 εξωτερικές επισκέψεις/εκδηλώσεις.  
  • Έκδοση δύο τευχών Αποδημητικών Πουλιών (Ιούνιος 2022 και Δεκέμβριος 2022). 
  • Δύο κύκλοι workshops δημοσιογραφίας (Μάρτιος και Μάιος 2022) με θεματικές: τα social media, το ντοκιμαντέρ, τη φωτογραφία.  
  • Συνέντευξη των Αποδημητικών Πουλιών με την Αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, κα Maria Clara Martin. 
  • Ευρωπαϊκή συμμετοχή των Αποδημητικών Πουλιών στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του 7th European Migration Forum. 
  • Συνέντευξη Αποδημητικών Πουλιών με τον Αμερικανό πρέσβη, κ. George Tsunis. \
  • Επιτυχής διασύνδεση τριών μελών της ομάδας των Αποδημητικών Πουλιών με εταιρείες των media και ολοκλήρωση ισάριθμων πρακτικών στα media.      

Λόγια που δεν ξεχνάμε!    

«Ένα σταθερό σημείο, μία οικογένεια» -έφηβη που παρακολουθεί σταθερά τις δράσεις του Εφηβικού Δικτύου.  

«Οικειότητα σαν το σπίτι μου» -από τα παλιότερα μέλη του Δικτύου.   

«Οι άνθρωποι του εφηβικού με κέρδισαν» -ωφελούμενο άτομο ΤΕΒΑ.   

‘’Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ, να μαθαίνω τόσο ενδιαφέροντα  πράγματα σε άλλο μέρος!’’, 18χρονο μέλος των Αποδημητικών Πουλιών, που συμμετείχε στο πρόγραμμα των πρακτικών στα media. 

«ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗΝ ΤΡΑΪΜΠΕΡ» - ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (ΚΔΑΠ)

Τι είναι; 

Το ΚΔΑΠ του Δικτύου με καθημερινές δημιουργικές δραστηριότητες με στόχο την ανάπτυξη της ατομικής και ομαδικής έκφρασης των παιδιών, την ανάπτυξη φιλικών δεσμών και κοινωνικών σχέσεων μεταξύ τους, την προώθηση της ελευθερίας έκφρασης και της ενεργητικής συμμετοχής.  

(Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής» της Ε.Ε.Τ.Α. με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης [ΕΣΠΑ] & λοιπών συμμετεχόντων στην υποστήριξη της Δράσης εταίρων/οργανισμών και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2022).  

Που βρίσκεται; 

Πλατεία Τράιμπερ 8, Μεταξουργείο.  

Τι ξεχωριστό έχει; 

Ευκαιρίες για ψυχαγωγία και συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών προερχόμενα από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.  

Παράλληλα, διευκόλυνση και συνδρομή στις μητέρες των παιδιών στην ισότιμη πρόσβαση στην εργασία, μέσω της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών.   

Τα σημαντικά για το 2022 

  • Τα 13 παιδιά που παρακολούθησαν το ετήσιο πρόγραμμα του ΚΔΑΠ.  
  • Η καθημερινή μαθησιακή υποστήριξη ελληνικών & αγγλικών για όλα τα παιδιά.  
  • Η έμπνευση των εθελοντών μας, με βάση τις ανάγκες των παιδιών, που οδήγησε στο σχεδιασμό πολύ ενδιαφέρουσων και χρήσιμων δραστηριοτήτων, όπως: Art Therapy, Origami, Hip–hop dance, Environment/gardening projects, STEM Education, Storytelling time, Εικαστικά, Ομαδικά Παιχνίδια, Κουζίνες του Κόσμου, Μουσικοκινητική Αγωγή  

ΖΗΣΕ ΤΟ ΠΑΡΚΟ

Τι είναι;   

Το πιλοτικό πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων του Δικτύου μέσα στο Πάρκο Τρίτση έχει σκοπό την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευση, καθώς και την ανάδειξη της ιδιαίτερης αξίας του πρασίνου εντός του αστικού ιστού. Απευθύνεται σε σχολεία αλλά και σε όσους επισκέπτονται το πάρκο ατομικά (παιδιά και γονείς).     

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου και τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2022.  

Που βρίσκεται;   

Οθωνική Αυλή, Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, Ίλιον, Τ.Κ. 131 22    

Τι ξεχωριστό έχει;   

Το πρόγραμμα αναδεικνύει εναλλακτικούς τρόπους να βλέπουμε τα σχολικά μαθήματα μέσα από την κίνηση στον ανοιχτό χώρο καθώς και τρόπους ευαισθητοποίησης πάνω στα δικαιώματα του παιδιού. Σημαντικό βάρος δίνεται και στα σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς με σκοπό τη δημιουργία μιας ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας που θα επαναπροσδιορίσει τη σχέση της φύσης με την εκπαιδευτική διαδικασία.   

Τα σημαντικά για το 2022 

  • Τα 2.108 παιδιά που έλαβαν μέρος στις δράσεις μας.    
  • Οι 668 εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στις δράσεις μας είτε συνοδεύοντας τους μαθητές και τις μαθήτριές τους, είτε παρακολουθώντας σεμινάρια.  
  • Οι 604 ενήλικοι που επισκέφθηκαν την οθωνική αυλή με τα παιδιά τους.  
  • Οι ανοιχτές για το κοινό δράσεις που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο χώρο της Οθωνικής Αυλής.   
  • Η έκθεση με έργα ασυνόδευτων ανηλίκων, εμπνευσμένα από τη σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που φιλοξενήθηκε στην Οθωνική Αυλή σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.   
  • Η έκθεση με συλλογή φωτογραφιών από το διαγωνισμό φωτογραφίας που διοργανώθηκε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου Speak Up – Media For Inclusion σε συνεργασία με την ΜΚΟ-Καρπός.  

 Λόγια που δεν ξεχνάμε!    

“Εξαιρετική καθοδήγηση στους μαθητές από τους υπεύθυνους του προγράμματος (γι’ αυτό ήρθαμε και  2η φορά)”  – απόσπασμα από την αξιολόγηση του προγράμματος από εκπαιδευτικό. 

Αποσπάσματα από τις αξιολογήσεις των προγραμμάτων από τα παιδιά: 

“Αυτά που μου άρεσαν είναι αμέτρητα. Μου άρεσε πολύ το χιούμορ της κυρίας Ιωάννας αλλά και η ευγένεια του κυρίου Στέφανου. Δεν έχω να πω κάτι για τις δραστηριότητες. Ήταν όλες τέλειες!”   

“Μου άρεσαν τα πάντα. Ήταν όλα τα παιχνίδια υπέροχα. Η κυρία Ιωάννα και ο κύριος Στέφανος ήταν πάρα πολύ καλοί… Ήταν φανταστική εμπειρία και ευχαριστούμε πολύ την κυρία Ιωάννα και τον κύριο Στέφανο.”  

“Μου άρεσαν όλα όσα κάναμε και γι’ αυτό δεν έχω να πω κάτι αρνητικό… Πέρασα τέλεια και ελπίζω να ξαναέρθουμε εδώ πέρα.”  

ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – CHILD PROTECTION UNIT (CPU)

Τι είναι;  

Εξειδικευμένο πρόγραμμα του Δικτύου που λειτουργεί στο πλαίσιο του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης («ΕΜΕΑ») της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις «στο πεδίο», σχετικές με την καθημερινή και έμπρακτη προστασία των ασυνόδευτων παιδιών και των δικαιωμάτων τους, καθώς και των παιδιών που είναι χωρισμένα από την οικογένεια τους.  

(Το 2022 το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες [UNHCR]).   

Που βρίσκεται;  

Κωνσταντινουπόλεως 187, Κολωνός, Αθήνα    

Τι ξεχωριστό έχει;  

 Τη λειτουργία του Info Desk και της Κινητής Μονάδας με σκοπό την άμεση υποστήριξη παιδιών που διαβιούν σε καθεστώς αστεγίας και σε επισφαλείς συνθήκες στον αστικό ιστό της Αθήνας. Προσφέρει άμεσα ψυχοκοινωνική και νομική συνδρομή σε ασυνόδευτα παιδιά και παιδιά που είναι χωρισμένα από την οικογένειά τους καθώς και σε παιδιά που προσήλθαν στην Ελλάδα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Όλα τα παραπάνω παιδιά είτε μας παραπέμπονται από τον ΕΜΕΑ, είτε τα εντοπίζουμε μέσω streetwork, είτε έρχονται μόνα τους αυτοβούλως στα γραφεία μας. 

Από την εξειδικευμένη ομάδα των επαγγελματιών γίνεται η επικοινωνία και η συνάντηση με το παιδί, καθώς και η αξιολόγηση των αναγκών του, η επεξήγηση των δικαιωμάτων και των επιλογών του και η συμπλήρωση και αποστολή του αιτήματος στέγασης, στην περίπτωση που το παιδί επιθυμεί να στεγαστεί. 

Περαιτέρω, μέσω της ψυχοκοινωνικής και νομικής συνδρομής,  διερευνάται η απόδοση της πραγματικής φροντίδας σε ενήλικο συγγενή μέσω εισαγγελικής διάταξης, εφόσον κριθεί ως κατάλληλο πρόσωπο να αναλάβει. Παράλληλα, η κινητή μονάδα (με το βαν που διαθέτουμε) αναλαμβάνει την άμεση συνοδεία των παιδιών σε δομές φιλοξενίας, ενώ βοηθά και στη διαδικασία ταυτοποίησης, στην περίπτωση που τα παιδιά δεν διαθέτουν κανένα ταυτοποιητικό έγγραφο από ελληνική δημόσια αρχή. Επιπλέον πραγματοποιείται και συνοδεία για ιατρικές εξετάσεις εφόσον αυτό ζητηθεί από τον ΕΜΕΑ.   

Τα σημαντικά για το 2022    

  • Οι παραπομπές και εντοπισμοί 1.884 ασυνόδευτων παιδιών.   
  • Οι 1.232 συνοδείες ασυνόδευτων παιδιών σε δομές φιλοξενίας από την Κινητή Μονάδα.  
  • Οι 1.233 ατομικές συνεδρίες για την αξιολόγηση των αναγκών των ασυνόδευτων παιδιών.  
  • Οι 902 συμπληρωματικές ενέργειες και follow-up.   
  • Οι 15 υποθέσεις στις οποίες δόθηκε η πραγματική φροντίδα παιδιού χωρισμένου από την οικογένεια του σε ενήλικο συγγενή του μέσω εισαγγελικής διάταξης. Οι 9 υποθέσεις αφορούσαν παιδιά από Ουκρανία.  

Λόγια που δεν ξεχνάμε!   

«Life is a battle and fight to never lose» – σημείωμα που μας άφησε ασυνόδευτος ανήλικος σε μάσκα μιας χρήσεως μετά την ολοκλήρωση του ραντεβού του.  

«Ήρθα να μιλήσω σε εσάς επειδή είστε η Οργάνωση που ακούτε τα παιδιά». – ασυνόδευτος ανήλικος 16,5 ετών.  

Protection for All Minors

Τι είναι;  

Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα παιδικής προστασίας, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης σε ασυνόδευτους ανήλικους, οι οποίοι διαμένουν σε επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης και επί του παρόντος δεν επιθυμούν να ενταχθούν σε Δομή Φιλοξενίας Ανηλίκων της Ειδικής Γραμματείας για τους Ασυνόδευτους Ανήλικους.   

Το πρόγραμμα λειτουργεί με την υποστήριξη της INTERSOS και σε συνεργασία με τον Εθνικό Μηχανισμό Επείγουσας Ανταπόκρισης για τους Ασυνόδευτους Ανήλικους της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.  

Που βρίσκεται;  

Αλκαμένους 11α, Σταθμός Λαρίσης, Αθήνα   

Τι ξεχωριστό έχει;  

Προσφέρει ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη σε ασυνόδευτους ανηλίκους και ανηλίκους που είναι χωρισμένοι από την οικογένειά τους, οι οποίοι εντοπίζονται από μια ομάδα εξειδικευμένων επαγγελματιών. Oι εξειδικευμένοι επαγγελματίες μας λειτουργούν ως Παραστάτες στα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου (Άλιμος, Αττική, Πειραιά) και δρουν μέσω των παραπομπών του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης για τους Ασυνόδευτους Ανήλικους.  

Η ψυχοκοινωνική υποστήριξη παρέχεται από τους κοινωνικούς λειτουργούς και τους ψυχολόγους μέσω ατομικών και ομαδικών συνεδριών οι οποίες είναι βασισμένες στις ατομικές ανάγκες του κάθε ανηλίκου. Ο δικηγόρος παρέχει νομική συμβουλευτική και νομική υποστήριξη σχετικά με τη διαδικασία πλήρους καταγραφής του αιτήματος διεθνούς προστασίας, τη διαδικασία της οικογενειακής επανένωσης, τη διαδικασία ανάληψης πραγματικής φροντίδας (των ασυνόδευτων ανηλίκων που διαμένουν με συγγενείς), ενώ προβαίνει και σε όποιες άλλες νομικές ενέργειες χρειαστούν για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων.  

Στο πλαίσιο του προγράμματος επιπλέον των παραπάνω, παρέχεται καθημερινά φαγητό στους ωφελούμενους.  

Τα σημαντικά για το 2022 

  • Εντοπίστηκαν 442 ασυνόδευτοι ανήλικοι.  
  • Διεξήχθησαν 156 συνεδρίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και 61 νομικές συνεδρίες.   
  • Πραγματοποιήθηκαν 212 συμπληρωματικές ενέργειες και follow-up. 
  • 16 στεγάστηκαν σε Δομές Επείγουσας Φιλοξενίας στην Αθήνα.  

Λόγια που δεν ξεχνάμε!    

«Δεν χρειάζομαι κάτι. Πέρασα να δω πως είστε»- πρώην ωφελούμενος που ενηλικιώθηκε.  

«Με έχετε βοηθήσει πολύ» – ασυνόδευτος ανήλικος.   

U-Report Greece

Τι είναι;   

Το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα συνεργάστηκε με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην υλοποίηση του προγράμματος U-Report Greece, με στόχο να ενισχυθεί η συμμετοχή των νέων στη δημοκρατική διακυβέρνηση και διαβούλευση και να τους δοθεί η δυνατότητα να μοιραστούν τις απόψεις τους για θέματα που επηρεάζουν τους ίδιους και τις κοινότητές τους μέσω μηνιαίων δημοσκοπήσεων. Το U-Report είναι μια πλατφόρμα της UNICEF που ξεκίνησε το 2011 και χρησιμοποιείται από περισσότερα από 27 εκατομμύρια παιδιά και νέους σε πάνω από 90 χώρες!  

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη σε Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Αραβικά, Φαρσί και Ουρντού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόσβαση και η συμμετοχή όσο περισσότερων νέων, δίνοντας φωνή στις απόψεις και τις προτάσεις τους. Κάθε φορά που ξεκινά μια δημοσκόπηση, οι χρήστες λαμβάνουν σχετική ειδοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα οποία έχουν επιλέξει να εγγραφούν (Viber, Facebook Messenger, What’s App), η οποία τους ενημερώνει για την έναρξη της δημοσκόπησης και τους καλεί να απαντήσουν σε μια σειρά σύντομων ερωτήσεων. Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων εμφανίζονται απευθείας στην ιστοσελίδα U-Report Greece, όπου είναι επίσης διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο εγγραφής στην πλατφόρμα του U-Report Greece και δημοσιεύονται τακτικά άρθρα και δελτία τύπου. Επιπλέον, εμφανίζεται ο αριθμός των U-Reporters μαζί με πληροφορίες που αφορούν το προφίλ τους (φύλο, ηλικία, περιοχή).   

Το πρόγραμμα U-Report Greece ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 με δημοσκοπήσεις και σχεδιασμό εργαστηρίων, τα οποία παρουσιάστηκαν σε νέους και εφήβους γενικού πληθυσμού και με προσφυγικό και μεταναστευτικό προφίλ. Επιπλέον σκοπός της ομάδας υλοποίησης ήταν η διασύνδεση των θεσμών με τους νέους και το πρόγραμμα. Ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022. 

Που βρίσκεται;  

Αγίας Λαύρας 81, Ζωγράφου 157 73  

Τι ξεχωριστό έχει;  

Σκοπός του U-Report Greece είναι να καλλιεργήσει το αίσθημα ενεργούς συμμετοχής σε εφήβους και νέους 14-25 ετών που μένουν στην Ελλάδα – συμπεριλαμβανομένων προσφύγων και μεταναστών, Ρομά, νέων με αναπηρίες και νέων που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές – και να ενσωματώσει τις φωνές τους στη διαδικασία χάραξης και υλοποίησης πολιτικών.   

To U-Report είναι δωρεάν, ανώνυμο και απολύτως διαφανές και δεν διατηρεί τα στοιχεία των χρηστών της, οπότε η ταυτότητα και τα προσωπικά δεδομένα των U-Reporters προστατεύονται.  

Σημαντικά για το 2022 

  • 39 εργαστήρια σε 17 πόλεις σε όλη την Ελλάδα.   
  • Επισκέψεις σε 19 δομές ασυνόδευτων ανηλίκων, 36 σχολεία και 3 Πανεπιστημιακά τμήματα.  
  • 1.543 εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα ηλικίας 14-25 ετών.  
  • 28% από τους νέους ήταν πρόσφυγες ή είχαν μεταναστευτική καταγωγή. 
  • Διοργανώθηκαν διαβουλεύσεις σε 6 υποψήφιες Πόλεις Φιλικές προς τα Παιδιά. 
  • Συνεργαστήκαμε με το Refugee Week Greece για την τελική εκδήλωση του φεστιβάλ.  
  • Συμμετείχαμε  στο πρώτο Athens Democracy Forum για εφήβους. 
  • Συνάντηση με το Δήμαρχο Αθηναίων τον Ιούλιο του 2022 και συζήτηση για την συμπερίληψη των προσφύγων και μεταναστών στην Ελληνική κοινωνία. 

Λόγια που δεν ξεχνάμε!   

“Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ξέρει ένας νέος ότι υπάρχει μια πλατφόρμα που μπορεί να εκφράσει την άποψη του και αυτή να προσμετράται.”-  Έφηβος 16 ετών  

“Πιστεύω πως εφόσον ζούμε σε μια δημοκρατική κοινωνία, έχουμε όλοι το δικαίωμα να πούμε τη γνώμη μας. Με ενδιαφέρουν πολύ τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον και όσο πιο πολύ συζητάμε για αυτά, βρίσκουμε όλο και περισσότερες λύσεις.” - Έφηβη 15 ετών 

“Είναι σημαντικό να υπάρχουν πλατφόρμες σαν του U-Report γιατί τα παιδιά που δεν μπορούν να ακουστούν έχουν μια ευκαιρία να έρθουν σε τέτοια συνέδρια, να πούνε τη γνώμη τους και να αρχίσουν να γίνονται ‘ενεργοί’ πολίτες, ώστε τα επόμενα χρόνια να μπορέσουν να είναι μέρος της κοινωνίας και να κινούνται ενεργά μέσα στο σύνολο.” - Έφηβη 14 ετών   

"Acting for children’s rights!" Τα δικαιώματα του παιδιού γίνονται θεατρικό έργο

Τι είναι;    

Το νέο πρόγραμμα του Δικτύου είναι ένας πανελλαδικός, εφηβικός διαγωνισμός και Φεστιβάλ συγγραφής θεατρικού έργου! Οι έφηβοι ενθαρρύνονται να μάθουν και να προβληματιστούν γύρω από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ΣτΔΠ) και να συγγράψουν ένα μονόπρακτο θεατρικό έργο με θέμα το άρ.2 για το δικαίωμα προστασίας ενάντια στις διακρίσεις!    

Αφορά εφήβους από 13 έως 18 ετών, οι οποίοι μπορούν να συμμετάσχουν ατομικά ή ομαδικά, ανεξάρτητα ή στο πλαίσιο της σχολικής μονάδας τους. Με βασικό του στόχο τη συμπερίληψη, το πρόγραμμα αποσκοπεί στο να ενθαρρύνει τη συμμετοχή εφήβων από όλη την επικράτεια.  

Τι ξεχωριστό έχει;   

Τα έργα που θα διακριθούν μέσα από τη διαδικασία αξιολόγησης, θα παρουσιαστούν ως θεατρικά έργα από την Ανωτέρα Δραματική Σχολή ‘’Νέο Ελληνικό Θέατρο’’! Έτσι, τα παιδιά, των οποίων τα έργα θα ξεχωρίσουν, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν το δημιουργικό τους έργο να ζωντανεύει σε θεατρική παράσταση!   

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.  

4 Ιανουαρίου 2022: Έργα ασυνόδευτων ανηλίκων από διάφορες περιοχές της χώρας συμπεριλήφθηκαν στην εικαστική έκθεση στον χώρο μας στο Πάρκο Τρίτση. Η έκθεση ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2022. 

19 Φεβρουαρίου 2022: Συμμετείχαμε στην Επιτροπή Αξιολόγησης συμμετοχών του 25ου Διαγωνισμού Μαθητικής Δημιουργίας της UNHCR GREECE με θέμα «Η εκπαίδευση δεν μπορεί να περιμένει!» 

4 Μαρτίου 2022: Φιλοξενηθήκαμε στην εκπομπή όμικρον τρία της ΕΡΤ3 και παρουσιάσαμε την Stop Motion Animation ταινία “Ένα σχολείο να μας χωράει όλους”! 

5 Απριλίου 2022: Σε συνεργασία με το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα παρουσιάσαμε στο Σεράφειο, το νέο πρόγραμμα ‘’U-Report Greece’’ σε γυμνάσια και λύκεια του Δήμου Αθηναίων. 

6 Απριλίου 2022: Τα παιδιά της Ραδιοφωνικής Ομάδας “Τα Νέα των Παιδιών” υποδέχτηκαν τη Συνήγορο του Παιδιού, Θεώνη Κουφονικολάκου, στο Εργαστήρι Πολιτισμού. 

3 Μαΐου 2022: Ημερίδα με θέμα “Επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης και φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη” συνδιοργάνωσαν η Κίνηση Επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης μαζί με το ICC WomenHellas στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. 

19 Μαΐου 2022: Συμμετοχή του Δικτύου σε μια πολύ ουσιαστική εκδήλωση που οργάνωσαν οι μαθητές του τμήματος Α2 του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Saint-Paul – Δελασάλ με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

3 Ιουνίου 2022: Κοινή ανακοίνωση με άλλες 34 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών σχετικά με την ανάγκη ενός θεσμικού πλαισίου διασφάλισης της ορθής λειτουργίας των δομών παιδικής προστασίας, ενίσχυσης της αποϊδρυματοποίησης και ολιστικής μεταρρύθμισης της παιδικής προστασίας προς όφελος των παιδιών. 

16 Ιουνίου 2022: Παρευρεθήκαμε στα βραβεία του Αναγνώστη και γιορτάσαμε τα 10 χρόνια του! 

7 Ιουλίου 2022: Επισκεφτήκαμε το Δημαρχιακό Μέγαρο! Μια ομάδα 10 παιδιών από το Εργαστήρι Πολιτισμού και το Εφηβικό Δίκτυο ξεναγήθηκαν στο Δημαρχείο στην Πλατεία Κοτζιά και συζήτησαν με το Δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη και την Αντιδήμαρχο Κατερίνα Γκαγκάκη για τη συμπερίληψη των νέων στην Αθήνα.  

9-12 Ιουλίου: Οι έφηβοι της θεατρικής ομάδας του Εφηβικού Δικτύου βρέθηκαν στο Μον Πελιέ παρουσιάζοντας τη θεατρική παράσταση “I’ m a creep” σε γαλλικό κοινό και παρακολούθησαν μία σειρά θεατροπαιδαγωγικών εργαστηρίων με σκοπό να παρουσιάσουν μία σατυρική παράσταση, σε συνεργασία με την γαλλική ομάδα εφήβων της γαλλικής κολεκτίβας Je Par A Zart.  

10 Ιουλίου 2022: Η Κούλα Πανάγου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Δικτύου και ο Κώστας Παρίσσης, μουσικός, μίλησαν για την εμπειρία τους στη δημιουργία του βιβλίου/cd “Αν σας τα τραγουδήσουμε” | Τα δικαιώματά μας γίνονται τραγούδι” σε podcast στον Mελωδία Fm! 

15 Ιουλίου 2022: Συμμετείχαμε μετά από πρόσκληση, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. 

29 Σεπτεμβρίου 2022: Γιορτάσαμε την επίσημη παρουσίαση του συλλεκτικού βινυλίου “Αν σας τα τραγουδήσουμε; Tα δικαιώματά μας έγιναν τραγούδι”. 

12 Οκτωβρίου 2022: Συνεργαστήκαμε με την ΑΜΚΕ Τέχνες στο μίξερ για την υλοποίηση του θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος Μ.Α.Ρ.Ι.Κ.Α. “Μίλα. Άκου. Ρώτα. Ιστόρισε. Κατανόησε. Άλλαξε.”  

15 Οκτωβρίου 2022: Στο πλαίσιο του προγράμματος “A healthy life without Plastic is Children’s right!”, οι εκπαιδευτικοί μας παρακολούθησαν ένα επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των πλαστικών. 

30 Οκτωβρίου 2022: Τοποθέτηση μας στη δημόσια διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση 2022-2027. 

18 Νοεμβρίου 2022: Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στην σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση, ενώσαμε τη φωνή μας με άλλες 76 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και των Δικαιωμάτων του παιδιού σε μια ανοιχτή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.   

21 Νοεμβρίου 2022: Βρεθήκαμε στην Κομοτηνή και συμμετείχαμε στην 12ωρη εκδήλωση «ΠαιΔΙΚΟ μου… Δικαίωμα» που διοργάνωσαν ο Δήμος Κομοτηνής, το Exagono Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού Δήμου Κομοτηνής και η Συμβουλευτική ΚοινΣΕπ Θράκης Κίνητρο. 

15 Δεκεμβρίου: Οι Νέοι Δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τον Πρέσβη των ΗΠΑ, κ. George Tsunis. Η ενδιαφέρουσα συνέντευξη θα δημοσιευτεί σύντομα στο 26ο τεύχος της εφημερίδας Αποδημητικά Πουλιά, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 2023.  

19 Δεκεμβρίου 2022: Γιορτάσαμε τα Χριστούγεννα με μία εκδήλωση στο χώρο της KN Group_Design that works! Η εκδήλωση τα είχε όλα, από δημιουργικά εργαστήρια, μέχρι ζωντανές ερμηνείες τραγουδιών και ένα μεγάλο bazaar! 

*Στη διάρκεια του 2022 το Δίκτυο προχώρησε και σε άλλες 17 δράσεις με σκοπό την προώθηση και προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού. Δείτε τις στην κατηγορία “Συνηγορία για τα Δικαιώματα του Παιδιού”

17 δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης της κοινής γνώμης:  

  • Υποβάλλαμε σχόλια στις δημόσιες διαβουλεύσεις:
    – για την «Εθνική Στρατηγική για την Προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων».
    – επί της νομοθετικής πρωτοβουλίας υπό τον τίτλο: «Εθνικό Σύστημα επιτροπείας ασυνόδευτων ανηλίκων και πλαίσιο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων»
    – επί σχεδίου Πρότυπων Κανόνων Λειτουργίας και Αδειοδότησης Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.
    – επί σχεδίου Πρότυπων Κανόνων Λειτουργίας Εποπτευόμενων Διαμερισμάτων Ημιαυτόνομης Διαβίωσης.
    – για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση (ΕΣΔ) 2022-2027.
    – σχετικά με την Εθνική Στρατηγική για την κοινωνική ένταξη των αιτούντων άσυλο και των δικαιούχων διεθνούς προστασίας.  
  • Υποβάλαμε έκθεση και σχόλια εκ μέρους του Δικτύου στην Ετήσια Έκθεση του European Union Agency for Asylum (“ EUAA”) για το 2021.   
  • Δημοσιεύσαμε από κοινού δελτίο τύπου με 28 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που παρέχουν υποστήριξη σε πρόσφυγες και αιτούντες διεθνή προστασία, σχετικά με το κλείσιμο της δομής του Ελαιώνα, με θέμα: “Κλείσιμο του Ελαιώνα: να μην στερηθούν τα παιδιά το σχολείο και οι πρόσφυγες τη στέγη”.  
  • Συμμετείχαμε στο Προγραμματικό Έγγραφο Χάραξης Πολιτικής – FA.B! Οικογενειακή Φροντίδα για Ασυνόδευτα Παιδιά που συντονίστηκε από το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας (ΚΜΟΠ).   
  • Συνυπογράψαμε κοινή ανακοίνωση μαζί με 35 Φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών με τίτλο : Προστατεύοντας τα Δικαιώματα των Παιδιών. Στην κοινή ανακοίνωση τονίζουμε την ανάγκη ενός θεσμικού πλαισίου που να διασφαλίζει την ορθή λειτουργία των δομών παιδικής προστασίας, την ενίσχυση της αποϊδρυματοποίησης και την ολιστική μεταρρύθμιση της παιδικής προστασίας προς όφελος των παιδιών.  
  • Αποστείλαμε μαζί με ακόμα 36 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που παρέχουν υποστήριξη σε πρόσφυγες και αιτούντες διεθνή προστασία, ανοιχτή επιστολή στο Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και στο Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής σχετικά με την κατάσταση των ΛΟΑΤΚΙ+ προσφύγων και αιτούντων διεθνή προστασία.  
  • Δημοσιεύσαμε κοινή ανακοίνωση μαζί με ακόμα τέσσερις Φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, σχετικά με την κακοποίηση των παιδιών με τίτλο : «Το παιδί – θύμα κακοποιείται ξανά, αυτή τη φορά από το σύστημα».  
  • Στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο Δίκτυο Συνηγορίας για τα Δικαιώματα του Παιδιού, συνυπογράψαμε με 43 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που παρέχουν υποστήριξη σε πρόσφυγες και αιτούντες διεθνή προστασία, δελτίο τύπου σχετικά με τη νομική προστασία των ασυνόδευτων παιδιών και συμμετείχαμε στη διοργάνωση της εκδήλωσης με το αντίστοιχο θέμα. Ακολούθως συνυπογράψαμε Δελτίο Τύπου απευθυνόμενο στην Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου καθώς δεν υλοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις που είχε εξαγγείλει στην εκδήλωση, στην οποία συμμετείχε. 
  • Συναντηθήκαμε με το Γενικό Γραμματέα Υποδοχής του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και συζητήσαμε ζητήματα υποδοχής από κοινού με άλλες ΜΚΟ και Διεθνείς Οργανισμούς. 
  • Συμμετείχαμε στο πρόγραμμα ERASMUS+ “NGO Competences” Ιmproving the competences of NGO educators for social inclusion” στην Πολωνία.   
  • Λάβαμε μέρος σε εκδήλωση του ΚΜΟΠ για την Επιτροπεία και την Αναδοχή και είχαμε εισήγηση με τίτλο: «Νομικό Πλαίσιο και Δικαιώματα για Ασυνόδευτα και Χωρισμένα από την Οικογένειά τους Παιδιά».  
  • Συμμετείχαμε στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Eurochild.  

Υλοποιούμε όλες τις δράσεις και τα προγράμματά μας με διάθεσή και μεράκι. Απόδειξη είναι οι ποιοτικές δράσεις και προγράμματα που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε χάρη στην αφοσίωση των εργαζομένων μας. Η υποστήριξη των εθελοντών μας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας λειτουργίας και φυσικά η υποστήριξη των δωρητών μας που πιστεύουν στο έργο μας.  

Εργαζόμενοι για το 2022: 

Abu Jaffor, Αhmed Fallah,  Aljowaili  Weshdan , Akter Mansura, Amjad Shahzaib, Andersson Linnea, Azzem  Anam, Benradwane Fatiha, Camara Facinet, Dehghani Sanich, Mohammad Ali, Fayez Ahmad, Joinda Fridoon, Khatibzadeh Ahmad, Muhammad Rizwan, Reda Weldeselassie, Reja Karim, Rekabdar Mohammad, Shah Akmal, Shah Emrul, Sohana Kaniz, Σαχ Ουασήμ, Αράπη Ιωάννα, Βατικιώτη  Χρυσούλα, Ελνατζάρ Ρανίμ, Δημούλια  Αγγελική, Ζαφειροπουλου Σταυρούλα, Ζαρέντη Μαρία, Ζευγολατάκου Ζαφειρούλα, Ιωαννίδου Φαίη, Καραπατσιά  Αλεξία, Καρκούλια Αναστασία, Κάσση Βαρβάρα, Κατσανεβάκη Άλκηστη, Κατσαρδή Σοφία, Κατσιμίγας Άκης, Κονόμι Στέφανος, Κοσσενάκης Δημήτρης, Κοτοβά Χριστίνα, Κοτσόβολου Δέσποινα, Κοτσοβός Θανάσης, Κούκης Γιάννης, Κουρκούλα Φωτεινή, Κωνσταντακοπούλου Ελισάβετ, Κωνσταντοπούλου Αγγελική, Λαμπίδης Αναστάσιος, Λιαδοπούλου Μαντώ, Λιανού Μαρία Σολ, Μάνσαλη  Έφη, Μελισσαροπούλου Στέλλα, Μοσχούρη Ιωάννα, Νικολόπουλος Πελοπίδας-Αλέξιος, Ντόκο Ορνέλα, Ντρέγκα  Ιωάννα, Ντρέγκα Ρωμαλέα, Ομάρ Μπαχλούλ Χισάμ, Πανάγου Κούλα, Παπαγιάννη Ναταλία, Παπαϊωάννου Ιωάννα, Παπαϊωάννου Ελένη, Πατρινού Σόνια, Περτσινίδου Μαρίνα, Ρωμηού Αγάπη, Σταματάκης Παναγιώτης, Συμεωνίδου Μυρτώ, Συροπούλου Δέσποινα, Σχοιναράκη Γεωργία, Τροχοπουλου Μαρία, Τσεκουρλούκη Ελένη, Χατζηδάκη Πολυξένη, Χίου Γεωργία, Χριστοδούλου Παναγιώτη, Ψαρρή Μαριάννα. 

Εθελοντές για το 2022: 

Córcoles Cristina, Ruf David, Mair Stephanie, Gyarmaty David, Alkala Ayman, Rangoonwala Mila, Jerusalem Ruben, Strautmann Max, Loelgen Jakob, Purwins Jasper, Hamliko Mohamad, Hellbeck Joshua, Reinprecht Eva, Roll Philipp, Maletzke Sven,  Caspary Gundula, Φρόμκιν Σουζάνα, Ντάμαρα Παναγιώτα-Ιουλία, Καλαντζίδου Κάκια, Νικολετοπούλου Σοφία, Παρασκευά Βαλασία, Βακιρτζόγλου Ελεάννα, Μεγαλοοικονόμου Βάνα, Σέχου Χριστίνα, Σοφία Νικολετοπούλου, Παδουβά Ειρήνη, Καρολίδη Στέλλα, Μιχελάκη Ειρήνη, Μουτζουρίδη Σοφία, Μυλωνά Βασιλική, Λαγαμτζή Πηνελόπη, Ζορμπά Τσαλέζα Σοφία, Αυγουστή Σταυρούλα, Δημητρακοπούλου Ελένη, Περάκη Θεόνη, Ιωαννίδου Λίνα, Κτιστάκης Γιώργος, Σαββοπούλου Μύριαμ, Άλκης Μήτσιος, Βατικιώτη Μιράντα, Πίτας Άρης, Πανόπουλος Στέφανος, Γρηγορίου Χριστίνα, Κουτσουβέλης Γιώργος, Αντωνίου Ευαγγελία, Δαλαμάγκας Κωνσταντίνος, Μελάνη Γεωργία, Κονδύλης Γιάννης, Βούλγαρη Σάντρα, Κυρμπιζάκη Μαρία, Κυριακίδου Σοφία, Πελώνη Κωνσταντίνα, Παναγιώτα Μπούκα, Χριστίνα Μαρκινί. 

Δωρητές για το 2022: 

Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, INTERSOS, Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, International Rescue Commitee, Eurobank, Project Armonia, Ίδρυμα Α.Γ Λεβέντη, ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Κ. ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ, Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους, Κοινωφελές Ίδρυμα Λάτση, Ίδρυμα ROSA LUXEMBURG, Ίδρυμα ALSTOM, Respect for Greece, ΕΕΑ Grants, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, KN Group _ Design that works, Μπεγνής Catering, Manos Backline Services, Ζαγόρι Φυσικό Μεταλλικό Νερό, PIN Communication, Περιφέρεια Αττικής, Δήμος Αθηναίων, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ΔΕΣΜΟΣ, ΠΕΨΑΕΕ, Κολλέγιο Αθηνών, Ελληνογαλλική Σχολή ‘Ευγένιος Ντελακρουά’, Porto Fira Suites, Aeri Villas, Sani Resort, OCCHIO Παπαβασιλείου, Αφοι Αργύρη ΟΕ, εστιατόριο Σεϋχέλλες, Το 25αράκι του Πρίαμου, Μικρό Δημαρχείο (Ηλιούπολη), Mozzart Pizza, παντοπωλείο βιολογικών προϊόντων Δαφνόφυλλο, Lafazanis Winery, Σχολή Μωραΐτη, The Hellenic Initiative, Σχολή Χιλλ, Καλειδοσκόπιο (εκδόσεις), Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Μεταίχμιο (εκδόσεις), Πατάκης (εκδόσεις), Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νομική Βιβλιοθήκη, Καραμολέγκος, Ελληνικά Κελλάρια Μπισκότα Παπαδοπούλου (Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε), Σκλαβενίτης, Καρπός, Κόκκινη Αλεπού, Leroy Merlin Greece, BIC Greece, Χ.Ε.Ν. Αθηνών, American Community School, Beyond Plastic Mediterranean, The Prince’s Trust, Kέντρο Βιολογικής Γεωργίας Ανύφιον, κοσμηματοπωλείο Βογιατζέρη, Living Green, Μικρή Σελήνη (εκδόσεις), Ομάδα Κοπέρνικος, Δεσμός, Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα, Κέδρος (εκδόσεις), Dessylas Group, Athenaum Intercontinental, BIC Violex S.A, HIGGS, ΙΒΒΥ, SIF, SOLIDARITY NOW, University of Edinburgh, Sociality.  

Θερμές ευχαριστίες σε όλους!