Εργαστήρι Πολιτισμού

Το Εργαστήρι Πολιτισμού υποδέχεται καθημερινά παιδιά, γονείς και εθελοντές/τριες στον φιλόξενο χώρο του στην οδό Αλκαμένους 11β, στον Σταθμό Λαρίσης, στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί τα παιδιά συμμετέχουν σε ομάδες δημιουργικής απασχόλησης, τμήματα μαθησιακής υποστήριξης, εικαστικά – θεατρικά – μουσικά εργαστήρια και πραγματοποιούν επισκέψεις σε θεατρικές παραστάσεις και άλλους πολιτιστικούς χώρους. 

Στις δράσεις του Εργαστηρίου Πολιτισμού συμμετέχουν παιδιά από πολλές και διαφορετικές χώρες καταγωγής. Μέσα από παιχνίδια ρόλων, κατασκευές, ομαδικά παιχνίδια, τραγούδια και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, όλα τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να μάθουν βασικές έννοιες και ζητήματα πάνω στα δικαιώματα τους, την προάσπιση και τη διεκδίκησή τους. 

Έχουμε τη χαρά να έχουμε σταθερούς/ες και ενεργούς/ες εθελοντές/τριες που υποστηρίζουν και εμψυχώνουν τις ομάδες μαθησιακής υποστήριξης και τις δημιουργικές ομάδες που βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, να ενισχύσουν την αυτονομία τους και να εξελίξουν το γλωσσικό τους σύστημα. 

Στο χώρο του Εργαστηρίου Πολιτισμού φιλοξενούμε εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε σχολικές τάξεις και άλλες ομάδες παιδιών και στόχο έχουν να τα ενημερώσουν και να τα ευαισθητοποιήσουν για τα δικαιώματά τους. 

Το 2019 δημιουργήθηκε το Σημειωματάριο των Δικαιωμάτων με τίτλο «Να μην ξεχάσω… Τα Δικαιώματά μου» σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Με αφορμή αυτό, πραγματοποιήθηκε δημιουργικό εργαστήρι με την Ίριδα Σαμαρτζή από το οποίο προέκυψε η εικονογράφηση του σημειωματάριου. Το 2020, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο εκδόθηκε το «Αλφαβητάρι της ζωής», ένα βιβλίο για παιδιά γραμμένο σε τρεις γλώσσες: ελληνικά, αραβικά και φαρσί. Πρόκειται για ένα αλφαβητάρι, μια μεγάλη ακροστιχίδα από το Α ως το Ω, που σε κάθε γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου αντιστοιχεί ένα παγκόσμιο περιβαλλοντικό ζήτημα. Η συγκεκριμένη έκδοση είναι το αποτέλεσμα των εργαστηρίων που πραγματοποίησε η Ελένη Σβορώνου. 

Στο Εργαστήρι Πολιτισμού λειτουργεί, επίσης, η Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη, η οποία περιλαμβάνει 8000 τίτλους παιδικών και εφηβικών βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων ξενόγλωσσων και δίγλωσσων βιβλίων. Στο πλαίσιο των δράσεων της Βιβλιοθήκης, πολλοί/ες συγγραφείς μας επισκέπτονται πραγματοποιώντας δράσεις με τα βιβλία τους και υλοποιούνται ομάδες φιλαναγνωσίας για τα παιδιά, με ποικίλες θεματικές. 

Οι δράσεις του Εργαστηρίου Πολιτισμού εντάσσονται στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ που χρηματοδοτείται από τον Δήμο Αθηναίων. 

Η Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη λειτουργεί με την υποστήριξη του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη. 

Μάθε τα νέα του Εργαστηρίου! 

 


Εργαστήρι Πολιτισμού – Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη

Αλκαμένους 11β
10439 Αθήνα
Τηλ. 210 8846590