Δελτίο Τύπου | Εκδήλωση: Παιδιά σε κίνδυνo παιδιά σε αδιέξοδο

Παιδιά χωρίς χαρτιά – παιδιά σε αδιέξοδο;

Iδιαίτερα από το 2015 κι έπειτα η Ελλάδα αποτελεί συχνό σημείο εισόδου για αιτούσες και αιτούντες άσυλο, που προσπαθούν να διαφύγουν πόλεμο, διώξεις και παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Η κατάσταση αυτών των ανθρώπων στην χώρα μας χαρακτηρίζεται συχνά από αναξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες, με αποτέλεσμα την παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.

Τα παιδιά πρόσφυγες είναι μία από τις πλέον ευάλωτες ομάδες και, παρά τις πολύπλευρες ανάγκες τους, αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους και προκλήσεις. Τα ασυνόδευτα και διαχωρισμένα από την οικογένεια τους παιδιά δε, είναι εκτεθειμένα σε ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο βίας, κακοποίησης και εκμετάλλευσης. Για το λόγο αυτό, χρειάζονται ένα νόμιμο και σταθερό καθεστώς διαμονής για όσο είναι ακόμη παιδιά. Επιπλέον, στην Ελλάδα, αν και υφίστανται σχετικές προβλέψεις από το 2018, και παρά τις τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες εξακολουθεί να μην έχει τεθεί σε εφαρμογή το νομικό πλαίσιο για την επιτροπεία, με αποτέλεσμα τα ασυνόδευτα παιδιά να παραμένουν εκτός προστατευτικού πλαισίου και να είναι συχνά εκτεθειμένα σε σοβαρούς κινδύνους.

Το Δίκτυο Συνηγορίας για τα Δικαιώματα του Παιδιού διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, και καλεί θεσμικούς φορείς σε συζήτηση με τα ίδια τα παιδιά, ώστε να ακουστούν και να κατατεθούν προτάσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους σε σχέση με τα παραπάνω ζητήματα.

Τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους θα μοιραστούν μαζί μας οι :

Ηρακλής Μοσκώφ, Ειδικός Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων

Θεώνη Κουφονικολάκου, Βοηθός Συνήγορου, αρμόδιας για θέματα Δικαιωμάτων του Παιδιού

Φαίη Φραγκισκάτου, τ. Πρόεδρος δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου ΠΔ114/2010- Στέλεχος Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και παιδιά πρόσφυγες που θα καταθέσουν τις εμπειρίες τους για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τις προτάσεις τους.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Αγάπη Χουζουράκη, δικηγόρος και υπεύθυνη συνηγορίας στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω Zoom, την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 στις 15:00 – 17.00. Μπορείτε να συμμετάσχετε σε αυτή στον παρακάτω σύνδεσμο, κατόπιν εγγραφής στο σύνδεσμο http://bit.ly/cran_wrd

Αμέσως μετά την εγγραφή σας, θα σας αποσταλεί ο σύνδεσμος για τη συμμετοχή σας την εκδήλωση.

Σας περιμένουμε!

Τα μέλη του Δικτύου Συνηγορίας για τα Δικαιώματα του Παιδιού:

Amna – formerly Refugee Trauma Initiative

ARSIS – Association for the Social Support of Youth

BetterDays Greece

Changemakers Lab

Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού – Network for Children’s Rights

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες – Greek Council for Refugees

Elix/ Ελιξ- Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας

International Rescue Committee

Terre des hommes Ηellas – Γη των ανθρώπων

The Home Project

SolidarityNow

Danish Refugee Council

Schedia/ “Σχεδία” Κέντρο Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης

Η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη του #Savethechildren

Scheduled Μη κατηγοριοποιημένο