Δελτίο Τύπου Ως Αιδώ: Νέα σειρά βίντεο για μια ολοκληρωμένη, συμπεριληπτική σεξουαλική εκπαίδευση

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού στηρίζει πρωτοβουλίες που σκοπό έχουν την ολιστική ενημέρωση των παιδιών σε θέματα που αφορούν την υγεία και την ευημερία τους. Η οργάνωση Ως Αιδώ έχει ως στόχο την παροχή ποιοτικής συμπεριληπτικής σεξουαλικής εκπαίδευσης έτσι ώστε παιδιά, έφηβοι, γονείς και εκπαιδευτικοί να έχουν πρόσβαση σε ιατρικά ακριβείς, ηλικιακά κατάλληλες, και ξεκάθαρες πληροφορίες για την εφηβεία, την αναπαραγωγή, τις σχέσεις, το σεξ και τη σεξουαλικότητα, τη σεξουαλική υγεία και τη σεξουαλική ευημερία.

Σας παροτρύνουμε να δείτε τα πρώτα 5 βίντεο με θέμα: 1) Πότε πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε στα παιδιά μας για τη σεξουαλικότητα; 2) Πορνογραφία: Τι είναι πραγματικότητα και τι είναι φαντασία, 3)H εφηβεία στα αγόρια, 4) Εμμηνόρροια: Τι να περιμένεις, 5) Συναίνεση: Τι είναι και τι δεν είναι.

Το Δελτίο Τύπου της οργάνωσης με όλες τις σχετικές πληροφορίες:

Αργά ή γρήγορα γονείς και κηδεμόνες βρίσκονται στο ίδιο αδιέξοδο: χρειάζεται να μιλήσουν στα παιδιά τους για θέματα σεξουαλικής αγωγής, αλλά βρίσκονται σε σύγχυση ως προς το τι να πουν, πότε και πώς. Επιπλέον, η παροχή ολοκληρωμένης σεξουαλικής εκπαίδευσης στη χώρα μας εξακολουθεί να αποτελεί θέμα αντιπαράθεσης, παρά το γεγονός πως η πολιτεία είναι υποχρεωμένη, βάσει διεθνών συμβάσεων για τα δικαιώματα του παιδιού, να την προσφέρει από τις πρώτες κιόλας τάξεις του σχολείου (Διαβάστε περισσότερα εδώ).

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να μένουν απροστάτευτα, με καταστροφικές συνέπειες για τη ψυχοσεξουαλική τους ανάπτυξη, την αναπαραγωγική και σεξουαλική τους υγεία και ευημερία. Συχνά τα παιδιά καταλήγουν σε προσωπικές αναζητήσεις στο διαδίκτυο (συνήθως διαστρεβλωμένες μέσα από τον φακό της πορνογραφίας) και εκτίθενται σε επικίνδυνες σεξουαλικές πρακτικές και σεξουαλική εκμετάλλευση. Τα αυξημένα ποσοστά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, ομοφοβικού και τρανσφοβικού εκφοβισμού, ανεπιθύμητων εφηβικών αμβλώσεων, σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, έμφυλης βίας και γυναικοκτονιών, είναι πλέον καθημερινότητα.

Μια νέα σειρά από ειδικά βίντεο προσαρμόζεται στα ελληνικά για να καλύψει το απόλυτο κενό που υπάρχει σε ελληνόφωνο οπτικοακουστικό υλικό για την εκπαίδευση για τα ίδια τα παιδιά και τους γονείς/κηδεμόνες τους. Η προσαρμογή γίνεται σε αποκλειστική συνεργασία με τον εξειδικευμένο σε θέματα σεξουαλικής αγωγής, Αμερικανικό οργανισμό AMAZE (www.amaze.org/greek), από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία “Ως Αιδώ” (www.osaido.org).

Στη διάθεση γονέων και κηδεμόνων είναι τα πρώτα 5 Ελληνόφωνα βίντεο με επιστημονικά ακριβείς, ηλικιακά κατάλληλες, και πλήρως κατανοητές πληροφορίες για την εφηβεία, την αναπαραγωγή, τις σχέσεις, το σεξ και τη σεξουαλικότητα, τη σεξουαλική υγεία και τη σεξουαλική ευημερία. Στόχος της “Ως Αιδώ” είναι να προσαρμόστουν 90 ακόμη βίντεο, πλαισιώνοντάς τα με κατάλληλα εκπαιδευτικά σενάρια, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια πλήρης σεξουαλική εκπαίδευση, προσβάσιμη διαδικτυακά και δωρεάν. Έτσι, ενισχύουμε και την υγεία των παιδιών μας αλλά και την αυτοπεποίθηση γονέων, κηδεμόνων και εκπαιδευτικών στο να μιλάνε άνετα, ανοικτά και ειλικρινά για αυτά τα θέματα.

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε τα πρώτα 5 βίντεο στο κανάλι της «Ως Αιδώ»:

 

 

Η διαδικτυακά προσβάσιμη, επιστημονικά ακριβής και ολοκληρωμένη σεξουαλική εκπαίδευση είναι ένα ισχυρό, σύγχρονο και αποτελεσματικό εργαλείο, για να αντιμετωπίσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα γύρω από τη σεξουαλική εκπαίδευση στη χώρα μας και να ενισχύσουμε την υγεία των παιδιών και των νέων.

Σας καλούμε να συμμετέχετε, συμβάλλοντας στην προώθηση της πρωτοβουλίας μας και κοινοποιώντας τα περιεχόμενα μας. Είμαστε εδώ για να σας υποστηρίξουμε και να προσφέρουμε χρήσιμες πληροφορίες για τη σεξουαλική εκπαίδευση των νέων.

Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία που στηρίζει και προστατεύει την υγεία και την ευημερία των νέων μας, χωρίς περιορισμούς και προκαταλήψεις γύρω από τη σεξουαλικότητα και την υγιή τους ανάπτυξη.

Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον, τη στήριξη και τη συμμετοχή σας στην πρωτοβουλία μας.

*Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της “Ως Αιδώ” στη διεύθυνση www.osaido.org