Δελτίο Τύπου Refugee Week Greece – «Το Σπίτι Μας» 14 – 23 Ιουνίου 2024

Δελτίο Τύπου

Refugee Week Greece – «Το Σπίτι Μας»

14 – 23 Ιουνίου 2024

Εκδήλωση έναρξης στην Αθήνα, Παρασκευή 14 Ιουνίου

Γιορτή έναρξης για την τιμώμενη πόλη μας για το 2024, το Ηράκλειο Κρήτης Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Ιουνίου

Το Φεστιβάλ Refugee Week Greece επιστρέφει για τρίτη χρονιά, συνεχίζοντας να ενισχύει το παγκόσμιο αυτό κίνημα που γιορτάζει την ανθεκτικότητα, τη διαφορετικότητα και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων που έχουν βιώσει αναγκαστικό εκτοπισμό. Πλέον αποτελεί έναν θεσμό για την πόλη μας, ένα φεστιβάλ που τιμά τη συνεισφορά και τις αυθεντικές ιστορίες των μεταναστών & προσφύγων και πραγματοποιείται κάθε χρόνο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στις 20 Ιουνίου.

Μέσα από ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα με ποικιλία δράσεων, δραστηριοτήτων, και εργαστηρίων, αποσκοπούμε στην καλλιέργεια μίας βαθύτερης κατανόησης των προκλήσεων με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους αλλά και να ρίξουμε το φως στον θετικό αντίκτυπο που δημιουργούν.

«Για εμένα, σπίτι είναι εκεί που αισθάνεσαι αγάπη, ασφάλεια και φροντίδα»- Μαλάλα Γιουσαφζάι

Η εύρεση ενός σπιτιού, σήμερα, αποτελεί μία κορυφαία πρόκληση για τους εκτοπισμένους πληθυσμούς. Η αναγνώριση της τεράστιας σημασίας που έχει, η ύπαρξη ενός σπιτιού στις πόλεις μας, για όλους, τόσο για αυτούς που μόλις φτάνουν όσο και για ανθρώπους που ζουν σε αυτές επί σειρά ετών, είναι απολύτως αναγκαία. Κατανοούμε τη δυσκολία τους να εξασφαλίσουν ένα ασφαλές μέρο ςκαι αυτή ακριβώς η συνειδητοποίηση καθοδηγεί τη δέσμευσή μας να φέρουμε στο προσκήνιο αυτό το σημαντικό ζήτημα. 

Το Refugee Week 2024 αγκαλιάζει το θέμα «Το Σπίτι Μας», με μία πρόσκληση προς όλους να αναλογιστούν το τι σημαίνει η λέξη «Σπίτι». Από τους κοινούς χώρους όπου μοιραζόμαστε γεύματα ως τον κοινό μας πλανήτη, τη Γη, γιορτάζουμε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τον καθένα μας η λέξη «Σπίτι». Όλοι μαζί, ήρθε η ώρα να παλέψουμε ώστε όλοι οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε ένα ασφαλές και βιώσιμο σπίτι. Μέσα από τη συλλογική προσπάθεια και την αλληλεγγύη, μπορούμε να χτίσουμε ένα ομορφότερο μέλλον για όλους μας.

Φέτος, σας ενθαρρύνουμε να δημιουργήσετε τις δικές σας δράσεις χωρίς τη χρήση πλαστικού και σας προσκαλούμε  να δείξετε την υποστήριξή σας στο  Refugee Week, χωρίς πλαστικά. Για να βοηθήσουμε σε αυτήν την προσπάθεια, προσφέρουμε έναν Οδηγό για Εκδηλώσεις χωρίς Πλαστικό σε όλους τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες.

Το Refugee Week Greece φιλοδοξεί να αποτελέσει την αφορμή για ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των φορέων, αλλά και για τη δημιουργία ενός θετικού μηνύματος γύρω από τους πρόσφυγες και τη δυνατότητά μας να αλλάξουμε όλοι μαζί την καθημερινότητά μας και να διεκδικήσουμε πιο συμμετοχικές και ισότιμες κοινωνίες.

Σας περιμένουμε 17-23 Ιουνίου 2024!

Εκδήλωση έναρξης στην Αθήνα, Παρασκευή 14 Ιουνίου

Γιορτή έναρξης για την τιμώμενη πόλη μας για το 2024, το Ηράκλειο Κρήτης Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Ιουνίου

«Με κάθε δραστηριότητα, ένιωθα σαν να μεταφέρομαι μεταξύ διαφορετικών σφαιρών, μεταβαίνοντας από τη σφαίρα της μυθοπλασίας στη σφαίρα της δράσης, από το θέατρο στις πρώτες βοήθειες, από τις δημιουργικές προσπάθειες των παιδιών μέχρι την ενδυνάμωση των γυναικών, τον κινηματογράφο, τη μουσική και την ιστορία, να βιώσουν ένα μείγμα αγωνίας αλλα κυρίως ελπίδας για το μέλλον…»

Συμμετέχουσα στο Φεστιβάλ Refugee Week Greece

Το Refugee Week Greece 2024 θα περιλαμβάνει διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, με τα σημαντικότερα σημεία:

 • Παρασκευή 14 Ιουνίου, εκδήλωση έναρξης στην Αθήνα του Refugee Week Greece, Προβολή της ταινίας “The Swimmers”
 • Σάββατο 15 Ιουνίου & Κυριακή 16 Ιουνίου, Επίσημη έναρξη: 2ο Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ: Γεύσεις & Μελωδίες του Κόσμου, στο Ηράκλειο Κρήτης, ως τιμώμενη πόλη της φετινής διοργάνωσης. Σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου – Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών & Προσφύγων, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης – Πρόγραμμα «HELIOS» και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
 • Δευτέρα 17 Ιουνίου, Προβολές “Crossings”, Pixida Films
 • Τετάρτη 19 Ιουνίου, «Μαζί στον Αθλητισμό – Μαζί στο Ταεκβοντό», ΜΕΤΑδραση & Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (“Together in Sport – Phase II Project”), Παναθηναϊκό Στάδιο, ΜΕΤΑδραση, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, Ελληνική Ομοσπονδία TAE KWON DO, Ολυμπιακό Μουσείο, UNHCR
 • Πέμπτη 20 Ιουνίου, Γιορτή της Κοινότητας «Το σπίτι μας, η γειτονιά μας», Πάρκο ΚΑΠΑΨ Αμπελοκήπων, Κέντρο Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR) – Ομάδα εργασίας “Διαπολιτισμικότητα και οι κοινότητες της πόλης”

To Refugee Week Greece είναι ένα παγκόσμιο κίνημα με φεστιβάλ που λαμβάνουν χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Χονγκ Κονγκ, τη Μάλτα, την Ταϊβάν, τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, τη Νότια Αφρική, την Ιορδανία και άλλες χώρες, 17 στο σύνολο.

Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται στην Ελλάδα από τους οργανισμούς Counterpoints Greece και We are Community και υλοποιείται υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία- Ιατρική Των Καταστροφών” της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Το έργο μας υποστηρίζεται από τις οργανώσεις – μέλη της Διευθύνουσας Ομάδας μας: Choose Love, Comicdom, Counterpoints Arts,  Greek Council for Refugees (GCR), Greek Forum of Refugees (GFR), Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, Melissa Network, Network for Children’s Rights, SolidarityNow, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), UNICEF, We Are Community, Κέντρο Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR) – Ομάδα εργασίας “Διαπολιτισμικότητα και οι κοινότητες της πόλης” για τον σχεδιασμό και την παραγωγή της Γιορτής της Κοινότητας «Το σπίτι μας, η γειτονιά μας» (20 Ιουνίου).

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Διοικητικό Συμβούλιο Νέων (Youth Board) του Φεστιβάλ, καθώς και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στους οργανισμούς που υπήρξαν σταθεροί σύμμαχοι στην αποστολή μας να γιορτάσουμε τη διαφορετικότητα και να προωθήσουμε τον πολιτισμό και τις τέχνες ως ένα μέσο κοινωνικής αλλαγής.

Υλικό πρός Δημοσίευση

Υλικό επικοινωνίας και φωτογραφίες θα βρείτε ΕΔΩ

Για κάθε χρήση παρακαλούμε να αναφερθεί το Φεστιβάλ Refugee Week Greece

Hashtags: #RefugeeWeekGreece #RefugeeWeekGreece2024 #OurHome 

Στατιστικά στοιχεία από το Φεστιβάλ Refugee Week Greece 2023

 • 132 εκδηλώσεις
 • 1 συζήτηση στρογγυλής τραπέζης
 • 2 διαδικτυακές εκθέσεις
 • 45 προβολές ταινιών
 • 500 συμμετέχοντες
 • 120 οργανισμοί ενεπλάκησαν
 • 43 ανερχόμενοι καλλιτέχνες της διασποράς

Για περισσότερες πληροφορίες και ερωτήσεις επικοινωνήστε με την Ντίνα Ντζιώρα – Υπεύθυνη του Φεστιβάλ

refugeeweekgreece@gmail.com  +30 698 30 50 292

Η ταινία του Φεστιβάλ Refugee Week Greece 2023 https://www.youtube.com/watch?v=7XTtnSm-icw&t=30s

Social Media  Instagram: @refugeeweekgreece | Facebook: @refugeeweekgreece | LinkedIn: @refugee-week-greece | website: www.refugeeweek.gr

Το αναλυτικό Πρόγραμμα των Εκδηλώσεων θα το βρείτε:

https://refugeeweek.gr/

Οργανισμοί που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ:

Amurtel Hellas

Athens PhotoWalkers

Caritas Αθήνα

Choose Love

Comicdom

Counterpoints Arts Greece

Diversity United

FreeMovement Skateboarding

GCR – Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Greek Forum of Migrants

Greek Forum of Refugees

Hellenic Olympic Committee

Hip Hop 4 Hope

Institut français de Grèce

Inter Alia

Ithaca

KMOP – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας

Lighthouse Relief

Love Without Borders-For Refugees In Need

Melissa Network

Myrtillo

Pixida Films

PR.A.K.S.I.S. – Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας

Project Αρμονία

Rad Music International

Revma – A moving creative society

ΣΜΑΝ – Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων

SolidarityNow

UNICEF

Velos Youth

Victoria Community Centre

We are Community

Zeuxis Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση

Αποστολή NGO

Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ)

Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης

Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών

Ένωση Ουκρανών Γυναικών

ΕΠΑΨΥ – Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας

ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία- Ιατρική Των Καταστροφών” της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Κέντρο Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) του Δήμου Αθηναίων

Κέντρο Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων | ACCMR

ΜΕΤΑδραση – Δράση για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη

Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας

Οργάνωση Γή

Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων – Βρεφική Βιβλιοθήκη

Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων –  Παιδική Βιβλιοθήκη

ΠΗΓΗ ΚΟΙΝΣΕΠ

Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγάρων, «Ο Θέογνις»

Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων

Μύρτιλο

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR)