Δεκέμβριος 2011 Στη διάρκεια της χρονιάς συνεργαστήκαμε με μη κυβερνητικές οργανώσεις, σχολεία και ομάδες που τις θεωρούμε φίλους της καρδιάς: Σχολή Χιλλ, Παιδικά χωριά SOS, Σχεδία, Καλειδοσκόπιο, Λεόντειος, Ohipezoyme, ΙΕΚ Δομή, Μουσείο Μπενάκη, θέατρο Εξαρχείων, Athens Voice, Γ΄Ογκολογική Κλινική Νοσοκομείου Υγεία. Στη διάρκεια της χρονιάς μας εμπιστεύθηκαν και μας στήριξαν χορηγικά: Εθνική Τράπεζα, ΑΒ Βασιλόπουλος, Εμπορική Τράπεζα, Milos εστιατόριο και εκατοντάδες φίλοι. *Βλ. αναλυτικά Απολογισμός 2011, * Βλ. Τα Νέα του Δικτύου – 10.
Δεκέμβριος 2011 Παραμονές Χριστουγέννων πραγματοποιήσαμε εκδήλωση με τίτλο «Οι πάνινες κούκλες τρώνε ρύζι;» για την υποστήριξη των παιδιών και μητέρων της Κοινότητας Αφγανών Προσφύγων στο καφέ Φαεινόν στα Εξάρχεια. Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από τριακόσιοι εθελοντές και φίλοι του Δικτύου. Τα έσοδα από τις πάνινες κούκλες δόθηκαν όλα στις μητέρες της Κοινότητας που είχαν εργαστεί για να τις κατασκευάσουν. *Βλ. φωτογραφίες, *Βλ. αναλυτικά Απολογισμός 2011
Δεκέμβριος 2011 Ολόκληρο το δεύτερο εξάμηνο του 2011 συνεχίσαμε να έχουμε σταθερή εβδομαδιαία παρουσία της ομάδας εθελοντών στην Κοινότητα Αφγανών Προσφύγων στο Μεταξουργείο. Με την οικονομική συνεισφορά πολλών φίλων μοιράσαμε στη διάρκεια αυτού του εξαμήνου πακέτα τροφίμων και άλλα προϊόντα άμεσης ανάγκης σε 60 μητέρες. Πραγματοποιήσαμε μαθήματα ελληνικών σε δύο τμήματα, αρχάριων και προχωρημένων με σύνολο μαθητριών 65. Λειτουργήσαμε τον παιδότοπο σε εβδομαδιαία βάση κάθε Τρίτη απόγευμα, με παιχνίδια, ζωγραφική, αγγλικά και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Δύο εθελόντριες μαζί με τρεις νεαρούς πρόσφυγες ετοίμαζαν κάθε Τρίτη το φαγητό που μοιραζόταν σε όλους. Συνεχίσαμε την καμπάνια συλλογής τροφίμων, ρούχων, παιχνιδιών, ειδών υγιεινής, κλπ. Στην Ομάδα εθελοντών που κάνει μαθήματα και εμψύχωση στον παιδότοπο συμμετείχαν κάθε εβδομάδα 7-9 εθελοντές. Επιπλέον 5 εθελοντές βοήθησαν στην καμπάνια συλλογής τροφίμων. Δύο ελληνίδες εθελόντριες και ένας αφγανός προσφέρουν διερμηνεία από και προς τα φαρσί. Αγοράσαμε μεγάλη ποσότητα πάμπερς για τα παιδιά. Φροντίσαμε για την εγγραφή στο σχολείο πέντε παιδιών. *Βλ. αναλυτικά Απολογισμός 2011, * Βλ. Τα Νέα του Δικτύου – 10.
Δεκέμβριος 2011 Συνεχίσαμε στη διάρκεια του εξαμήνου να υποστηρίζουμε τη διατροφή δύο νεαρών Αφρικανών προσφύγων και ενός Παλαιστίνιου αιτούντων άσυλο που διαμένουν σε προστατευμένο διαμέρισμα. *Βλ. αναλυτικά Απολογισμός 2011
Δεκέμβριος 2011 Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Καλειδοσκόπιο» σε συνεργασία με το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» οργάνωσαν εργαστήριο κατασκευής καραβιών με τα παιδιά της Κοινότητας Αφγανών Προσφύγων στο Μεταξουργείο. Στη συνέχεια, ο Άγιος Βασίλης μοίρασε δώρα για τα Χριστούγεννα. *Βλ. φωτογραφίες
Δεκέμβριος 2011 Συμμετείχαμε στο Χριστουγεννιάτικο παζάρι της Σχολής Χιλλ και στο Πανηγύρι που οργάνωσαν τα Εκπαιδευτήρια Μαλλιάρας. Πουλήσαμε πάνινες κούκλες και τα έσοδα αποδόθηκαν όλα στις μητέρες της Κοινότητας Αφγανών Προσφύγων που είχαν εργαστεί για να τις κατασκευάσουν. *Βλ. αναλυτικά Απολογισμός 2011
Δεκέμβριος 2011 Οργανώσαμε σε συνεργασία με τη Θεατρική Ομάδα «Λωτοφάγοι» και το Παιδαγωγικό Τμήμα του Ι.Ι.Ε.Κ. ΔΟΜΗ ένα δια-δραστικό θεατρικό παιχνίδι με Χριστουγεννιάτικη διάθεση και χαρούμενες δημιουργικές εκπλήξεις με τίτλο « Τι κάνουν τα καλικατζαράκια όταν ο Άη Βασίλης αποκοιμιέται…; Θα καταφέρουν να τον βοηθήσουν πριν έρθει ο καινούριος χρόνος έτσι ώστε όλα τα παιδάκια του κόσμου να πάρουν το δώρο τους;». Μια μεγάλη ομάδα από σπουδαστές διακόσμησαν με κέφι την αίθουσα, έφεραν γλυκά και τρόφιμα, ντάντεψαν τα παιδιά, έπαιξαν μαζί τους και τους πρόσφεραν ψυχαγωγία. *Βλ. φωτογραφίες, *Βλ. αναλυτικά Απολογισμός 2011, * Βλ. Τα Νέα του Δικτύου – 10.
Νοέμβριος 2011 Εργαστήριο πάνινης κούκλας. Εθελόντριές μας έφτιαξαν πατρόν για πάνινες κούκλες και ζωάκια και συνεργάστηκαν με τις μητέρες της Κοινότητας Αφγανών Προσφύγων, οι οποίες κατασκεύασαν έναν αριθμό από κούκλες και ζωάκια προκειμένου να πουληθούν σε φίλους του Δικτύου. * Βλ. Φωτογραφίες, *Βλ. αναλυτικά Απολογισμός 2011
Νοέμβριος 2011 Είκοσι περίπου φωτογραφικές μηχανές πρόσφεραν φίλοι και εθελοντές του Δικτύου σε ένα πρόγραμμα που σκοπεύει να δώσει στα παιδιά της Κοινότητας Αφγανών προσφύγων «να τραβήξουν φωτογραφίες της οικογένειάς τους και της καθημερινής τους ζωής» Οι φωτογραφίες θα παρουσιαστούν σε έκθεση και θα συνδυαστούν με μαρτυρίες και εκδηλώσεις. * Βλ. Τα Νέα του Δικτύου – 10.
Νοέμβριος 2011 Στο πρόγραμμά μας εντάχθηκε μια σειρά εκπαιδευτικών εκδηλώσεων και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών από το «Καλειδοσκόπιο» που θα συνεχιστεί το επόμενο εξάμηνο, καθώς και ένα πρόγραμμα συνεργασίας με την θεατρική ομάδα « Όχι παίζουμε» με τίτλο «Η δύναμη της φαντασίας» στο πλαίσιο του UrbanDig Project (Ανασκαφή φαντασμάτων πολιτισμού στην πόλη). * Βλ. Τα Νέα του Δικτύου – 10.
Νοέμβριος 2011 Χάρη στην προσφορά επίπλων και Η/Υ εξοπλίσαμε ένα εργαστήριο υπολογιστών στη Samaria, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση της Κοινότητας Αφγανών Προσφύγων. * Βλ. Τα Νέα του Δικτύου – 10.
Νοέμβριος 2011 Το Μουσείο Μπενάκη συνεχίζει να διαθέτει τα δέντρα από σύρμα και τα βατραχάκια του Ισμαήλ στο πωλητήριό του οδού Πειραιώς.
Νοέμβριος 2011 Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Καλειδοσκόπιο» σε συνεργασία με το «Δίκτυο» οργανώσαμε εργαστήριο κατασκευής κούκλας με τα παιδιά της Κοινότητας Αφγανών Προσφύγων στο Μεταξουργείο. Στη συνέχεια, με τις κούκλες που κατασκεύασαν τα παιδιά, πραγματοποίησαν αυτοσχέδια παράσταση κουκλοθέατρου σε φαρσί και ελληνικά. Ακολούθησε προβολή κινούμενων σχεδίων για τα παιδιά και τις μητέρες τους, καθώς και για τους φίλους εθελοντές και τα παιδιά τους που ήρθαν. * Βλ. Τα Νέα του Δικτύου – 10.
Οκτώβριος 2011 Το Milos estiatorio αποφάσισε να διαθέτει 1€ από κάθε μενού των 25€ για την ενίσχυση των δράσεων μας το τετράμηνο Οκτωβρίου-Ιανουαρίου 2011. Ήταν μια σημαντική πρωτοβουλία έμπρακτης κοινωνικής ευαισθησίας. * Βλ. Τα Νέα του Δικτύου – 10.
Οκτώβριος 2011 “Όταν τα φύλλα πέφτουν, εμείς…;;;” Το Κέντρο Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης «Σχεδία» σε συνεργασία με το «Δίκτυο» οργανώσαμε εκδήλωση με θεατρικά παιχνίδια και ζωγραφική για τα παιδιά στην πλατεία Αυδή, μπροστά από την Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων στο Μεταξουργείο. Στην εκδήλωση συμμετείχαν 50 παιδιά και στο τέλος της εκδήλωσης μοιράστηκαν πακέτα τροφίμων. * Βλ. Τα Νέα του Δικτύου – 10.
Σεπτέμβριος 2011 Επανήλθαμε μετά τις καλοκαιρινές διακοπές με σταθερή εβδομαδιαία παρουσία της ομάδας εθελοντών στην Κοινότητα Αφγανών Προσφύγων στο Μεταξουργείο. Με την οικονομική συνεισφορά πολλών φίλων μοιράζουμε πακέτα τροφίμων και άλλα προϊόντα άμεσης ανάγκης σε 60 μητέρες. Πραγματοποιούμε μαθήματα αγγλικών σε δύο τμήματα, αρχάριων και προχωρημένων με σύνολο μαθητών/τριών περίπου 80. Λειτουργούμε τον παιδότοπο σε εβδομαδιαία βάση κάθε Τρίτη απόγευμα, με παιχνίδια, ζωγραφική, αγγλικά και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Μέλη μας κάθε Τρίτη ετοιμάζουν φαγητό και προσφέρουμε επίσης φρούτα και γλυκά. Συνεχίζουμε την καμπάνια συλλογής τροφίμων, ρούχων, παιχνιδιών, ειδών υγιεινής. * Βλ. Τα Νέα του Δικτύου – 10.
Αύγουστος 2011 Τον Αύγουστο έφυγε πρόωρα από κοντά μας ο συγγραφέας Νίκος Θέμελης, ένας σπάνιος άνθρωπος που πίστευε βαθιά στην κοινωνική αλληλεγγύη και την έκανε πράξη ζωής. Σημαντικός φίλος του «Δικτύου» και ένθερμος υποστηρικτής των Δικαιωμάτων του Παιδιού, βοηθούσε σταθερά τις δράσεις μας με προσωπική συμμετοχή και οικονομική στήριξη, με μεγάλη ευαισθησία, αθόρυβα και διακριτικά. Το κενό που άφησε είναι μεγάλο. Ένα συγκινημένο αντίο από όλους εμάς που τον γνωρίζαμε, με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για μια πιο δίκαιη κοινωνία και για τις αξίες που μοιραζόταν μαζί μας. * Βλ. Τα Νέα του Δικτύου – 9
Αύγουστος 2011 Αναλάβαμε την υποστήριξη της διατροφής ενός ακόμη νεαρού πρόσφυγα αιτούντα άσυλο από την Παλαιστίνη που ζει σε προστατευμένο διαμέρισμα.
Μάιος – Ιούνιος – Ιούλιος – Αύγουστος 2011 Συνεχίσαμε να έχουμε σταθερή εβδομαδιαία παρουσία της ομάδας εθελοντών στην Κοινότητα Αφγανών Προσφύγων στο Μεταξουργείο τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο. Με την οικονομική συνεισφορά πολλών φίλων μοιράσαμε στη διάρκεια αυτού του τριμήνου, καθώς και τον Αύγουστο, πακέτα τροφίμων και άλλα προϊόντα άμεσης ανάγκης σε 60 μητέρες. Πραγματοποιήσαμε μαθήματα αγγλικών σε δύο τμήματα, αρχάριων και προχωρημένων με σύνολο μαθητών/τριών 78. Λειτουργήσαμε τον παιδότοπο σε εβδομαδιαία βάση κάθε Τρίτη απόγευμα, με παιχνίδια, ζωγραφική, αγγλικά και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Μέλος μας βοηθούσε στην κουζίνα κάθε Τετάρτη μεσημέρι. Συνεχίσαμε την καμπάνια συλλογής τροφίμων, ρούχων, παιχνιδιών, ειδών υγιεινής, κλπ. Στην Ομάδα εθελοντών που κάνει μαθήματα αγγλικών και εμψύχωση στον παιδότοπο συμμετείχαν κάθε εβδομάδα 9-12 εθελοντές. Επιπλέον 5 εθελοντές βοήθησαν στην καμπάνια συλλογής τροφίμων. * Βλ. Τα Νέα του Δικτύου – 9
Ιούλιος 2011 Συνάντηση των εθελοντών/τριών και συζήτηση για την εμπειρία αυτού του εξαμήνου σε αίθουσα της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων στο Μεταξουργείο. Ανταλλαγή σκέψεων και ιδεών για το νέο πρόγραμμα του φθινοπώρου σχετικά με την υποστήριξη της Κοινότητας Αφγανών Προσφύγων σε τρόφιμα, την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την καλύτερη λειτουργία του παιδότοπου, καθώς και την εν γένει επέκταση και βελτίωση της προσπάθειας.
Ιούλιος 2011 Συμμετείχαμε σε συνάντηση της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Το Δίκτυο εκπροσώπησε η Χριστίνα Οικονομοπούλου. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν τα κοινωνικά δικαιώματα και τις διαδικασίες ένταξης των προσφύγων.
Ιούνιος 2011 Συνεχίσαμε στη διάρκεια του εξαμήνου να υποστηρίζουμε τη διατροφή δύο νεαρών Αφρικανών προσφύγων αιτούντων άσυλο που διαμένουν σε προστατευμένο διαμέρισμα.
Ιούνιος 2011 Σε συνεργασία με τη Σχολή Χιλλ οργανώθηκε μια απογευματινή εκδρομή παιδιών και μητέρων της Κοινότητας Αφγανών Προσφύγων στη θάλασσα. Η χαρά και η απόλαυση των παιδιών ήταν μοναδική. Έπαιξαν στην άμμο, μπήκαν στο νερό και έζησαν ένα απόγευμα μακριά από το αφιλόξενο και ασφυκτικό κέντρο της πόλης. *βλ. φωτογραφίες
Ιούνιος 2011 Η ειδική γραμματέας του «Δικτύου» Χριστίνα Σκούρτη συμμετείχε στην αντιπροσωπεία που παρουσίασε την Εναλλακτική Έκθεση των ΜΚΟ για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Ελλάδα την περίοδο 2002-2009. Η παρουσίαση και εξέταση της έκθεσης έγινε στη Γενεύη στις 22 Ιουνίου 2011, στην αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ. Από τον Μάιο του 2009, η ίδια συμμετείχε ενεργά στην Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου ΜΚΟ για την Προστασία και Εφαρμογή της Σύμβασης στη χώρα μας, που είχε ως στόχο τη σύνταξη της Εναλλακτικής Έκθεσης. Η Εναλλακτική Έκθεση υποβλήθηκε τον Απρίλιο του 2011, σε συνέχεια της 2ης και 3ης περιοδικής Εθνικής Έκθεσης που υπέβαλε η Ελληνική Κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2009. Επίσης όλο αυτό το διάστημα: -συμμετείχε στη θεματική Ομάδα των Γενικών Αρχών με σχετική γραπτή αναφορά -συντόνισε τη θεματική Ομάδα της Εκπαίδευσης μαζί με την Αναστασία Χατζηστεφάνου-Βαφέα της ΜΚΟ «Σχεδία Κέντρο Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης». Στην ομάδα αυτή συμμετείχαν συνολικά δέκα ΜΚΟ, – ανέλαβε την ευθύνη της επικοινωνίας με τα μέλη της Επιτροπής, το Συνήγορο του Παιδιού και τρίτους και την επικοινωνία με το CRIN [Child Rights Information Network], αρμόδιο για τις Εναλλακτικές Εκθέσεις των ΜΚΟ, -δημιούργησε τον ενημερωτικό δικτυακό τόπο ngonetcrc.wordpress.com, – συμμετείχε στην επίσκεψη / ενημέρωση της Συντονιστικής Επιτροπής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2009, – συντόνισε μαζί με τον Στέργιο Σιφνιό των Παιδικών Χωριών SOS την μετάφραση και αποστολή της Εναλλακτικής Έκθεσης στο CRIN. Στην παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη εκτός από την Εναλλακτική Έκθεση που υπέβαλε το Δίκτυο των ΜΚΟ είχαν κατατεθεί επίσης άλλες δύο Εναλλακτικές Εκθέσεις, από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι και από το International Board of Lactation Consultant Examiners.
Μάιος 2011 Ομάδα εθελοντών από τη «Σχολή Χιλλ» και το «Δίκτυο» οργανώσαμε στην πλατεία Αυδή, παιδικά παιχνίδια για τα προσφυγάκια της Samaria και για τα παιδιά της περιοχής. Η συμμετοχή των παιδιών ήταν μεγάλη, χάρηκαν τα ομαδικά παιχνίδια και διασκέδασαν. Συμμετείχαν 25 εθελοντές και φίλοι του «Δικτύου». *Βλ. φωτογραφικό υλικό
Μάρτιος – Μάιος 2011 Ο Σαρίφ, δωδεκάχρονος ασυνόδευτος ανήλικος πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, που περίμενε να του δοθεί η άδεια να συναντήσει τη μητέρα και τα αδέλφια του στη Φραγκφούρτη με βάση τον νόμο της επανένωσης οικογενειών, φιλοξενήθηκε από το «Δίκτυο» το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου στο σπίτι μέλους μας. Πολλοί φίλοι διευκόλυναν τη διαμονή του με φροντίδα, μαθήματα και προσκλήσεις. Η σχολή Χιλλ τον δέχτηκε και παρακολούθησε μαθήματα αγγλικών, μια εθελόντριά μας του παρέδιδε μαθήματα γερμανικών και το «Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων» φρόντισε κάθε απαραίτητη νομική λεπτομέρεια. Την παραμονή της αναχώρησής του οργανώσαμε αποχαιρετιστήριο πάρτυ με τη συμμετοχή πολλών φίλων και του ευχηθήκαμε όλοι καλό ταξίδι και καλή πρόοδο στη νέα του πατρίδα.
Μάιος 2011 Συμμετείχαμε στο σεμινάριο που οργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Προώθηση της ανάγνωσης – Εκσυγχρονισμός των βιβλιοθηκών στο Ν. Ξάνθης» από το ΥΠΠΟΤ και το ΕΚΕΒΙ σε συνεργασία με τους σχολικούς συμβούλους στη Δημοτική βιβλιοθήκη Ξάνθης, με συντονίστρια την Αθανασία Χρυσανίδου. Το θέμα του σεμιναρίου ήταν «Η αποδοχή της Διαφορετικότητας μέσα από το βιβλίο και την ανάγνωση. Βιβλία με την οπτική της διαφορετικότητας. Εισηγήτρια εκ μέρους του Δικτύου ήταν η Καλλιόπη Κύρδη, εκπαιδευτικός, υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων στην Α΄ Διεύθυνση Π.Ε. Αθηνών. Στη διάρκεια του σεμιναρίου παρουσιάστηκε ο κατάλογος «Βλέποντας τον κόσμο με διαφορετικά μάτια» που εκδόθηκε από το «Δίκτυο». Τα βιβλία του καταλόγου εντάχθηκαν στις συλλογές των βιβλιοθηκών για ανάγνωση και παρουσίαση στις σχολικές τάξεις του νομού.
Μάιος 2011 Συνάντηση των εθελοντών/τριών και συζήτηση για την οργάνωση του προγράμματος υποστήριξης της Κοινότητας Αφγανών Προσφύγων στο Μεταξουργείο. Ανταλλαγή σκέψεων και ιδεών για το πρόγραμμα και τις επιμέρους δράσεις. Ανάληψη ατομικής ευθύνης για τα μαθήματα, τη συγκέντρωση τροφίμων και ειδών άμεσης ανάγκης, την οργάνωση του παιδότοπου, τις συνεργασίες με άλλους φορείς.
Μάιος 2011 Εκ μέρους του Δικτύου συμμετείχαν στην ετήσια συνάντηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες η Χριστίνα Οικονομοπούλου και η Νάνσυ Δεσποτοπούλου. Συζητήθηκαν θέματα προστασίας των αιτούντων άσυλο και προσφύγων, στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων συναντήσεων του Γραφείου με εκπροσώπους ΜΚΟ.
Απρίλιος 2011 Επισκεφθήκαμε με τα παιδιά του Ξενώνα ανηλίκων και εθελοντές του «Δικτύου» το Ζωολογικό Κήπο στα Σπάτα.
Απρίλιος 2011 Αναλάβαμε το Πασχαλινό τραπέζι για 170 άτομα στην Κοινότητα Αφγανών Προσφύγων στο Μεταξουργείο. Χάρη στη γενναιοδωρία πολλών φίλων μας το συνολικό ποσό συγκεντρώθηκε ειδικά για το σκοπό αυτό.
Απρίλιος 2011 Συμμετείχαμε στο διεθνές συνέδριο που οργάνωσε η Σχεδία με θέμα «Ισότητα Δικαιωμάτων στην Εκπαίδευση σε Περίοδο Οικονομικής Κρίσης» με Έλληνες και ξένους ομιλητές. Η Μυρσίνη Ζορμπά έλαβε μέρος στο στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Μετατρέποντας τη φωνή των παιδιών και των γονιών σε πολιτικές».
Απρίλιος 2011 Με τη συνεισφορά πολλών φίλων μοιράσαμε 60 πακέτα για μητέρες με τρόφιμα, είδη υγιεινής και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Στην Ομάδα εθελοντών συμμετέχουν 8 άτομα και συνεργάζονται επίσης άλλα 9. Συγκεντρώσαμε και μοιράσαμε επίσης ρούχα, παπούτσια, βιβλία για τα παιδιά, γραφική ύλη.
Μάρτιος 2011 Αρχίσαμε να υποστηρίζουμε την Κοινότητα 150 Αφγανών Προσφύγων στο Μεταξουργείο, μεταξύ των οποίων μητέρες και 60 παιδιά ηλικίας από έξι μηνών έως 12 ετών. Το σχέδιο παρέμβασης περιλαμβάνει: -Σταθερή εβδομαδιαία παρουσία της ομάδας εθελοντών μας στο χώρο -Μαθήματα αγγλικών και ελληνικών -Λειτουργία παιδότοπου με υλικά ζωγραφικής, βιβλία, μουσική, dvd και παιχνίδια -Βοήθεια στην κουζίνα -Καμπάνια συλλογής τροφίμων, ρούχων, παιχνιδιών, ειδών υγιεινής, κλπ. -Πακέτα τροφίμων για τις μητέρες με παιδιά με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης -Δικτύωση σχολείων για την υποστήριξη της Κοινότητας
Μάρτιος 2011 Συμμετείχαμε σε επιμορφωτική ημερίδα για εκπαιδευτικούς της Α΄ Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας, με θέμα Τα Ανθρώπινα δικαιώματα μέσα από το βιβλίο. Παρουσιάσαμε την έκδοση “Βλέποντας τον κόσμο με διαφορετικά μάτια” και τις δυνατότητες που προσφέρει στους εκπαιδευτικούς να μιλήσουν για τη Διαφορετικότητα χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα παιδικά βιβλία. Προσφέραμε δωρεάν 120 αντίτυπα σε εκπαιδευτικούς που πραγματοποιούν μακρόχρονες δράσεις στο πλαίσιο Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών προγραμμάτων γύρω από την ευρύτερη θεματολογία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της πρόληψης του ρατσισμού, της διαπολιτισμικότητας.
Μάρτιος 2011 Στείλαμε τον Κατάλογο Βλέποντας τον κόσμο με διαφορετικά μάτια σε 100 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε εκατοντάδες σχολεία και εκπαιδευτικούς και γονείς που μας τον ζητούν, καθώς και 500 αντίτυπα σε φοιτητές και εκπαιδευτικούς που ανέλαβε και διένειμε το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Παν. Αθηνών.
Μάρτιος 2011 Συμμετείχαμε σε Ημερίδα με θέμα «Δικαιώματα του παιδιού και εκπαίδευση» που οργά- νωσαν η Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης Πειραιά. Μιλήσαμε με τους εκπαιδευτικούς για τα «Τα Δικαιώματα του παιδιού στην πράξη» και συζητήσαμε τις δυσκολίες και τα διλήμματα που προκύπτουν. Παρουσιάσαμε την έκδοση Βλέποντας τον κόσμο με διαφορετικά μάτια και τη διανείμαμε σε όλους τους εκπαιδευτικούς του σεμιναρίου
Μάρτιος 2011 Πραγματοποιήσαμε εκδήλωση με θέμα « Από τις προοδευτικές ιδέες στην πράξη» στο θέατρο Εξαρχείων. Ομιλητές: Φώτης Γεωργελές, δημοσιογράφος, Παρατηρώντας την Αθήνα και εκδίδοντας την Athens Voice, Αννίτα Δεκαβάλλα, ηθοποιός, Τα Εξάρχεια στην πράξη, Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός, Αθήνα -πόλη σε μετάβαση,Αντώνης Λιάκος, ιστορικός, Από το θεωρητικό στον πρακτικό βίο, Φώτης Ψυχάρης, εκπαιδευτικός, Δάσκαλος στον Άγιο Παντελεήμονα, Σπύρος Κουλοχέρης, δικηγόρος-Ελλ. Συμβ. για τους Πρόσφυγες, Τ΄ είν΄ η πατρίδα μου;, Μαρία Θεοδώρου, αρχιτέκτων, Η από κοινού έρευνα της σκοτεινής πλευράς της πόλης, Χρήστος Μπουλώτης, αρχαιολόγος, συγγραφέας, Αντίσταση με μελάνι. Συζητήσαμε ποιος μπορεί να είναι για τον καθένα ο τρόπος να κάνει τις ιδέες του πράξη. Πώς μπορεί κάποιος να βγει από τον κόσμο της ανακύκλωσης του στοχασμού και να περάσει σε έναν πραγματικό διάλογο με τους άλλους στον έξω κόσμο. Τι είναι αυτό που σε κάνει να πάρεις τις κρίσιμες αποφάσεις που οδηγούν στη συνεργασία, τη δημόσια παρέμβαση, τη μετατροπή των επιλογών σου σε κοινό με άλλους πρόγραμμα. Την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότεροι από 300 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους συμμετείχαν στο διάλογο.
Μάρτιος 2011 Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη διατροφή δύο νεαρών Αφρικανών προσφύγων αιτούντων άσυλο που διαμένουν σε προστατευμένο διαμέρισμα.
Μάρτιος 2011 Συνεργαστήκαμε με τις δικηγόρους από το «Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων», προκειμένου να βρεθεί λύση για την προσωρινή διαμονή δύο ανήλικων ασυνόδευτων Αφγανών αιτούντων άσυλο. Αναλάβαμε την πλήρη φιλοξενία του μικρότερου στο σπίτι μέλους μας και την υποστήριξη της διατροφής του μεγαλύτερου.
Μάρτιος 2011 Συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις που οργάνωσε η Γ. Γ. Νέας Γενιάς για το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού 2011 στην «Τεχνόπολι». Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετείχαμε με ενημερωτικό υλικό και ομάδα εθελοντών.
Μάρτιος 2011 Τα έργα του Ισμαήλ που είχαμε παρουσιάσει πέρσι σε έκθεση έγιναν δεκτά στο πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη. Επίσης ο Ισμαήλ έμαθε στα παιδιά τεχνικές οριγκάμι σε εργαστήριο που οργάνωσε η Σχολή Χιλλ.
Φεβρουάριος 2011 Πραγματοποιήσαμε σεμινάριο εθελοντών στο οποίο συζητήθηκαν τα θέματα: α) η ανάγκη συλλογικότητας και οι κανόνες της β) η κοινωνικοποίηση ανηλίκων. *Βλ. εισηγητικά κείμενα
Φεβρουάριος 2011 Οργανώσαμε για όλους τους φίλους μας μια ωραία βραδιά blues & rock με πολύ κέφι και χορό στον Πολυχώρο των εκδόσεων Μεταίχμιο με τα συγκροτήματα NoNameBluesBand και Royal Blue. Τα δύο συγκροτήματα πρόσφεραν το σύνολο των εσόδων της βραδιάς για τους σκοπούς του Δικτύου. Οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους 250.
Ιανουάριος 2011 Οι ανήλικοι αιτούντες άσυλο του Ξενώνα είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Μέγαρο Μουσικής με εθελοντές μας συνοδούς και να παρακολουθήσουν μουσική παράσταση του Διονύση Σαββόπουλου.
Ιανουάριος 2011 Συνεχίστηκε η υποστήριξή μας στους ανήλικους αιτούντες άσυλο του Ξενώνα με πρωινά μαθήματα, εξόδους τα σαββατοκύριακα, απογευματινά μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, εβδομαδιαίο μαγείρεμα, είδη ένδυσης, ιατρική φροντίδα και εμβόλια
Ιανουάριος 2011 Συμμετείχαμε σε Ημερίδα με θέμα «Μπορεί το παιδικό βιβλίο να καταπολεμήσει τη βία;», που οργάνωσε η Β΄ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής του Υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρου Βιβλίου, και τις εκδόσεις Μεταίχμιο και Πατάκης, στο πλαίσιο της 4ης Έκθεσης Παιδικού & Εφηβικού Βιβλίου. Η Μυρσίνη Ζορμπά μίλησε για «Τα παιδικά βιβλία ως εργαλεία διανοητικού και συναισθηματικού διαλόγου του παιδιού με τον κόσμο». Παρουσιάσαμε στους εκπαιδευτικούς τον κατάλογο βιβλίων Βλέποντας τον κόσμο με διαφορετικά μάτια και μοιράσαμε 1.000 αντίτυπα δωρεάν σε εκπαιδευτικούς, γονείς και επισκέπτες της Έκθεσης.