Στη δύσκολη αυτή συγκυρία της πανδημίας του κορονοϊού και λόγω των μέτρων περιορισμού στις μετακινήσεις και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχει λάβει η χώρα μας, η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών λαμβάνει ακόμα πιο σημαντικό χαρακτήρα. Ειδικά τα παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες ή παιδιά που αιτούνται διεθνή προστασία, άστεγα παιδιά ή παιδιά που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες και που μπορεί να διαβιούν παράτυπα στη χώρα, καθώς και παιδιά θύματα κακοποίησης και εκμετάλλευσης, καθίστανται πιο ευάλωτα από ποτέ.
Στο πλαίσιο αυτό, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, επικαλούμενη πλήθος διατάξεων διεθνούς, ευρωπαϊκού και εθνικού δικαίου, μέσω της εγκυκλίου με αριθμό πρωτοκόλλου 22835 και αριθμό 8/8-4-2020, εφιστά την προσοχή όλων των Εισαγγελέων της χώρας στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν όλα τα παιδιά που μένουν ή ακόμα χειρότερα δεν έχουν σπίτι για να μείνουν. Επιπλέον ζητά από όλους αυξημένη φροντίδα για την προστασία των παιδιών αυτών υπό τις παρούσες συνθήκες της πανδημίας.
Ως εκ τούτου καλούνται όλοι οι Εισαγγελείς να αναλάβουν ενεργό ρόλο, λόγω της εκ του Νόμου ιδιότητας τους, ως προσωρινών επιτρόπων των ασυνόδευτων παιδιών και να τα προστατεύσουν από κάθε μορφή βίας, εκμετάλλευσης, δυσμενούς διαχείρισης, κακοποίησης που μπορεί να υποστούν τα παιδιά την περίοδο αυτή.
Περαιτέρω, καλούνται οι Εισαγγελείς της χώρας σε συνεργασία με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες να επαγρυπνούν για τα περιστατικά κακοποίησης και παραμέλησης, καθώς και ενδοοικογενειακής βίας ή εγκατάλειψης και να προβαίνουν άμεσα σε όλες τις νόμιμες ενέργειες με σκοπό την προστασία των παιδιών.
Διαβάστε όλη την εγκύκλιο εδώ.
Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού χαιρετίζει την ενέργεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και παραμένει σε εγρήγορση για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού καλώντας και όλους να πράξουν το ίδιο. Στις περιπτώσεις που υπάρχει κακοποίηση παιδιού, ή γίνεται αντιληπτό περιστατικό κακοποίησης ή παραμέλησης, ή υπάρχει ενδοοικογενειακή βία, τόσο το ίδιο το παιδί όσο και όποιος αντιλαμβάνεται το περιστατικό, μπορεί:
- να επικοινωνήσει μαζί μας στο τηλέφωνο: 2108846590, να μιλήσει με έναν κοινωνικό λειτουργό ή δικηγόρο ώστε να λάβει την απαραίτητη ενημέρωση και συμβουλευτική κατεύθυνση σχετικά με τα δικαιώματά του και τις ενέργειες που μπορεί να κάνει
- να καταφύγει στο πλησιέστερο Αστυνομικό τμήμα και να καταγγείλει το συμβάν
- να αναφέρει το περιστατικό στην Εισαγγελία (τηλέφωνο επικοινωνίας για Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών: 2108827993, fax: 210 8827713, email : anhl@eispa.gr)
- να επικοινωνήσει με το Χαμόγελο του Παιδιού στην Εθνική γραμμή SOS : 1056
- να επικοινωνήσει με τον Συνήγορο του Παιδιού στο τηλέφωνο : 800.11.32.000 (χωρίς χρέωση για ανηλίκους) ή στα τηλέφωνα : (+30) 213 1306703, (+30) 213 1306605 ή να υποβάλλει αναφορά στο: https://www.synigoros.gr/?i=submission-system.el.upobolianaforasform
- να επικοινωνήσει με την αρμόδια κοινωνική υπηρεσία του εκάστοτε δήμου που υπάγεται.