Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Δίκτυο) για την κύρωση του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού για τη Διαδικασία Επικοινωνίας – Optional Protocol to the Convention on the Rights of the Child on a communications procedure, γνωστού ως OPIC, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων του Δικτύου, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Στην εκδήλωση, μετά το καλωσόρισμα από τον Διευθυντή του Δικτύου, κ. Πάνο Χριστοδούλου, ακολούθησε ο χαιρετισμός σε μαγνητοσκοπημένο βίντεο της Dr. Ann Skelton, Προέδρου της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία τήρησης της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού και το σημαίνοντα ρόλο που θα έχει η κύρωση του OPIC από την Ελλάδα. Εν συνεχεία, απηύθυνε χαιρετισμό ο κος Σπυρίδων- Ηρακλής Ακτύπης, Επικεφαλής του τμήματος Ισότητας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γραμματέας Πρεσβείας Β’. Στον χαιρετισμό του ο κύριος Ακτύπης, ευχαρίστησε το Δίκτυο για το έργο του και αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις της Πολιτείας σχετικά με την εθνική και διεθνή νομοθεσία που οφείλει να εκπληρώνει, συμμετέχοντας εποικοδομητικά σε όλες τις επικοινωνίες που λαμβάνουν χώρα. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού 2021-2023 και την εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2025-2026, στο οποίο μια από τις προτεραιότητες είναι η προστασία των παιδιών ιδίως σε ένοπλες συρράξεις, με ενσωμάτωση της αρχής του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού και τη δημιουργία ισχυρών συνεργειών με διεθνείς εταίρους που λαμβάνουν υπόψιν και δίνουν φωνή στις πραγματικές ανάγκες των παιδιών. Ακολούθησε ο Πρόεδρος του ΔΣΑ , κος Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος σχετικά με το δικαίωμα αναφοράς του παιδιού στον ίδιο τον ΟΗΕ, μέσω του OPIC, εστίασε στο θέμα της βίας μεταξύ των παιδιών ως πολυπαραγοντικό ζήτημα που απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση, πρόληψη και υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους και όχι κατασταλτικές μεθόδους εκ μέρους της Πολιτείας. Η Πρόεδρος του ΔΣ του Δικτύου, κα Μιράντα Παπαδοπούλου, ολοκλήρωσε τη σειρά των χαιρετισμών παρουσιάζοντας συνοπτικά την 20χρονη ιστορία του Δικτύου, επισημαίνοντας σημαντικά γεγονότα και επιτεύγματα του, όπως τη συνδρομή του στη δημιουργία του Συνηγόρου του Παιδιού ως θεσμού στην Ελλάδα και έδωσε το στίγμα για τις μελλοντικές ενέργειες και δράσεις που θα αφορούν στην προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών στην Ελλάδα, ζητώντας ως δώρο για τα εικοστά γενέθλια του Δικτύου την κύρωση του OPIC από την Ελλάδα.
Εν συνεχεία έλαβαν χώρα τα δύο πάνελ συζήτησης. Στο πρώτο πάνελ, το οποίο συντόνισε ο υπεύθυνος συνηγορίας του Δικτύου, κος Πελοπίδας Νικολόπουλος, παρουσιάστηκε η οπτική της UNICEF και των φορέων παιδικής προστασίας σχετικά με το OPIC. Με τη συμμετοχή της αναπληρώτριας εκπροσώπου της UNICEF στην Ελλάδα, Ασπασίας Πλακαντωνάκη και των Ναντίνα Τσέκερη, ιδρύτριας και προέδρου της DCI Hellas, Δανάη Σεραφειμίδη, Υπεύθυνης συνηγορίας των Παιδικών Χωριών SOS και Λήδας Αυγουστή, Διευθύντριας της Terre de hommes Ελλάδος, το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το OPIC, να λάβει γνώση για το περιεχόμενό του, να πληροφορηθεί για τις διαδικασίες που προβλέπει και να αναγνωρίσει την αξιοποίηση του σε περίπτωση κύρωσής του, ενώ παρουσιάστηκε και η παιδοκεντρική και φιλική προς το παιδί μέθοδος που θα πρέπει να συμπεριλάβει σε συνδυασμό με τη συμμετοχή των παιδιών στα οποία θα δίνει το δικαίωμα να καταγγέλλουν παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους.
Στο δεύτερο πάνελ, το οποίο συντόνισε η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ του Δικτύου, κα Γκέλη Αρώνη, συζητήθηκε η ανταπόκριση των θεσμικών φορέων. Μέσα από την παρουσίαση της, η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, κα Sophie Kiladze, αναφέρθηκε στην αξιολόγηση των αναφορών και στη διαδικασία που ακολουθεί η Επιτροπή κατά την εξέταση τους, ενώ επισημάνθηκαν οι προϋποθέσεις άσκησης αφενός της αναφοράς και αφετέρου της διαδικασίας έρευνας όπως αυτές προβλέπονται στο OPIC. Κλείνοντας η κα Kiladze παρουσίασε ως παράδειγμα για την κύρωση του OPIC τη χώρα της, Γεωργία, στην οποία πριν την ψήφιση υπήρχαν σημαντικές αντιδράσεις, ωστόσο η ψήφισή του συνετέλεσε στη δημιουργία ενός καλύτερου και πιο ολοκληρωμένου συστήματος παιδικής προστασίας και συνέβαλε σημαντικά στην προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού. Ακολούθησε η εισήγηση της Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, κας Θεώνης Κουφονικολάκου, η οποία παρουσίασε τα κενά και τις ελλείψεις που εντοπίζονται στην παιδική προστασία. Στην εισήγησή της τόνισε αφενός τις ενέργειες που έχει κάνει ο Συνήγορος αναφορικά με το OPIC και τη Σύμβαση και αφετέρου με παραστατικό τρόπο όχι μόνο την απουσία της συμμετοχής των παιδιών από τη λήψη αποφάσεων σε θέματα που τα αφορούν, αλλά και την έλλειψη ενός ενιαίου και ολιστικού συστήματος παιδικής προστασίας, λόγω και του κατακερματισμού των αρμοδιοτήτων. Το πάνελ ολοκληρώθηκε με την συντονίστρια του Επιστημονικού προσωπικού της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), κα Έυα Τζαβαλά, η οποία παρουσίασε τις κινήσεις που έχει κάνει η ΕΕΔΑ σχετικά με την εφαρμογή του Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε επίπεδο συνηγορίας.
Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση του σχεδίου ψηφίσματος και το κάλεσμα προς τους φορείς προάσπισης δικαιωμάτων των παιδιών για σχολιασμό και συνυπογραφή, με απώτερο σκοπό την κατάθεσή του στο Υπουργείο Εξωτερικών την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού με αίτημα την κύρωση του OPIC από την Ελληνική Πολιτεία.