Εργαστήρια δημοσιογραφίας για έφηβους και νέους 13-24 ετών!

Nέοι Δημοσιογράφοι (Αποδημητικά Πουλιά)

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

Το πρόγραμμα Νέοι Δημοσιογράφοι είναι μια μη-τυπική πρακτική εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς, με βασικά εργαλεία τη δημοσιογραφία και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, που απευθύνεται σε έφηβα και νέα άτομα 13-24 ετών.  Τα μέλη της ομάδας ‘’Νέοι Δημοσιογράφοι’’, μία ομάδα εφήβων και νέων προσφύγων/ισσών, μεταναστών/τριών και Ελλήνων/ίδων  εκδίδουν την εφημερίδα “Αποδημητικά Πουλιά” , της οποίας το περιεχόμενο, η θεματολογία, αλλά και η σύνταξη των άρθρων είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς των μελών. Η εφημερίδα  περιλαμβάνει κείμενα σε αγγλικά, αραβικά, ελληνικά, ουρντού και φαρσί, ενώ ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει άρθρα της ομάδας και στην ιστοσελίδα www.migratorybirds.gr.

Το πρόγραμμα «Νέοι Δημοσιογράφοι» συμπεριλήφθηκε ως μια πολλά υποσχόμενη καλή πρακτική και παράδειγμα συμμετοχικής μάθησης μεταξύ συνομηλίκων σε ένα πρακτικό εγχειρίδιο για επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά, που συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Δικαιωμάτων των Παιδιών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ;

Κωνσταντινουπόλεως 189, Κολωνός, Αθήνα (Εφηβικό Δίκτυο)

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2105148366

ΠΩΣ ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΛΑ;

Αφορμή για τη δημιουργία του προγράμματος στάθηκε η επιφυλακτικότητα των ανθρώπων που ζούσαν στις δομές φιλοξενίας προσφύγων, να μιλήσουν σε δημοσιογράφους, καθώς πίστευαν ότι η ιστορία τους δεν θα αποτυπωνόταν όπως έπρεπε. Έτσι, το 2017 δεκαπέντε έφηβες Αφγανές και μία νεαρή Ελληνίδα αποφάσισαν να γίνουν οι ίδιες δημοσιογράφοι και να αποτελέσουν τις φωνές του προσφυγικού πληθυσμού. Από τότε, η ομάδα αναπτύχθηκε και συνεχίζει να εμπλουτίζεται διαρκώς από πλήθος νέων μελών πολλών διαφορετικών εθνικοτήτων και γλωσσών.

ΤΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΕΧΕΙ;

Το πρόγραμμα των Νέων Δημοσιογράφων προσπαθεί να μυήσει τους συμμετέχοντες-μέλη σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων με στόχο την εξοικείωσή της ομάδας με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την δημοσιογραφία.

Μέσα από τα workshops, τα μαθήματα δημοσιογραφίας, τις επισκέψεις σε επαγγελματικούς χώρους, αλλά και τα editorial meetings οι συμμετέχοντες καταφέρνουν να σχηματίσουν επιτυχώς ένα θεωρητικό πλαίσιο, το οποίο τους επιτρέπει ακολούθως να σταθούν με επιτυχία στο ύψος συνεντεύξεων με πολιτικά πρόσωπα, επιτυχημένους επαγγελματίες κτλ, ενώ τρεις από τους συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν επιτυχώς, κατά την περασμένη χρονιά, πρακτική άσκηση σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των media.

Μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, οι έφηβοι/ες έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν, διατηρώντας παράλληλα επαφή με τη μητρική τους γλώσσα και κουλτούρα, να μοιραστούν τις ανησυχίες και τις εμπειρίες τους και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που προωθούν την κοινωνική τους ένταξη.