Γίνε και εσύ Μικρός Δημοσιογράφος

Ονειρεύεσαι κι εσύ να γίνεις ένας μικρός δημοσιογράφος; Η ομάδα των Μικρών Δημοσιογράφων του Εργαστηρίου Πολιτισμού, σου δίνει απλές και μικρές συμβουλές για να μπορέσεις να γράψεις τα πρώτα σου κείμενα.

✏️Ακολούθησε τα βήματά μας και το όνειρό σου θα γίνει πραγματικότητα!
1. Επιλέγουμε το θέμα του κειμένου που μας ενδιαφέρει να δημοσιεύσουμε στην εφημερίδα (πολιτιστικό, ψυχαγωγικό, αθλητικό, κοινωνικό κλπ).
2. Κάνουμε έρευνα και συγκεντρώνουμε πληροφορίες σχετικές με το θέμα μας πριν αρχίσουμε το γράψιμο.
3. Χωρίζουμε το κείμενό μας σε παραγράφους:
• Η 1η παράγραφος ονομάζεται «πρόλογος» και εισάγουμε τον αναγνώστη μας στο θέμα, δίνοντάς του απαντήσεις στις ερωτήσεις: τι, ποιος, πού, πότε, γιατί και πώς, μέσα σε 2-3 γραμμές.
• Οι επόμενες παράγραφοι περιέχουν λεπτομέρειες σε σχέση με το θέμα μας, ξεκινώντας από τις πιο σημαντικές και καταλήγοντας στις λιγότερο σημαντικές.
• Η τελευταία παράγραφος ονομάζεται «επίλογος» και κλείνουμε το κείμενό μας με ένα συμπέρασμα, μία κριτική, ένα σχόλιο ή ένα συναίσθημά μας.
4. Ολοκληρώνουμε τη συγγραφή του κειμένου με την προσθήκη ενός τίτλου  στο πάνω κεντρικό μέρος του. Φροντίζουμε ο τίτλος να εξαρτάται από το θέμα, να είναι σύντομος  και πρωτότυπος.
5. Προσέχουμε συνολικά το κείμενό μας: λεξιλόγιο, γραμματική και συντακτικό. Γι’ αυτό προτείνουμε σε όλους τους μικρούς δημοσιογράφους να έχουν μαζί τους ένα λεξικό, μία γραμματική κι ένα συντακτικό.
6. Είμαστε σαφείς, ακριβείς και εντυπωσιακοί στη γραφή μας!
Απόλαυσε τη διαδρομή σου!
Φιλικά,
Οι «Μικροί Δημοσιογράφοι»