Γυναίκες εδώ και τώρα, γυναίκες σήμερα και αύριο:  «Προσδοκώ-Επιθυμώ

Αθήνα 22 Μαΐου 2023: Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε συνεργασία με την  Ελληνοαμερικανική Ένωση, διοργάνωσαν ένα διήμερο εκδηλώσεων για τα έμφυλα στερεότυπα, εμπνευσμένο από τις δημιουργίες της εικαστικού Ντανιέλας Σταματιάδη.

Οι γυναίκες οφείλουν να αλλάξουν τον κόσμο; Ποιον κόσμο; Το μισό του κόσμου – τον δικό τους κόσμο; Είναι αλήθεια δικός τους; Ή τον άλλον, τον κόσμο των πολλών;

Έχουν δικαίωμα να αρνούνται; Να επιθυμούν; Να πραγματοποιούν; Να παραιτούνται; Να διεκδικούν; Να σιωπούν ή να μην σιωπούν; Είναι αυτονόητα τα δικαιώματά τους ή οφείλουν να μάχονται γι’ αυτά;

Την περίοδο της καραντίνας η εικαστικός και εικονογράφος Ντανιέλα Σταματιάδη δημιούργησε μία σειρά από πορτρέτα Άγνωστων γυναικών που δεν άλλαξαν τον κόσμο∙ και δεν όφειλαν.

Τα πορτραίτα μας μαγνήτισαν. Αναζητήσαμε τη σύνδεση με τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Έτσι σχεδιάσαμε τρία workshops δημιουργικής γραφής όπου συμμετείχαν γυναίκες διαφορετικών ηλικιών, από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα, γυναίκες που ζουν και ασχολούνται με παιδιά, γυναίκες ανάμεσα στην παιδική και ενήλικη ζωήˑ

Tο εργαστήρι με μητέρες παιδιών που συμμετέχουν στις δράσεις του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το εργαστήρι με τις έφηβες και το εργαστήρι με τις εκπαιδευτικούς και άλλες επαγγελματίες του ανθρωπιστικού τομέα.

Με αφορμή τις εικόνες, αποκάλυψαν πτυχές των πολλαπλών ταυτοτήτων τους, εξομολογήθηκαν, ονειρεύτηκαν, δυνάμωσαν τη φωνή τους.

Το project αυτό δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τις πολύτιμες συνεργάτιδες και τους πολύτιμους συνεργάτες του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού που υποστήριξαν την ιδέα και εργάστηκαν εθελοντικά, με μεράκι και αφοσίωση.

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, η Ελένη Σβορώνου και η Αγγελική Δαρλάση σχεδίασαν και εμψύχωσαν τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής. Με μοναδικό τρόπο δημιούργησαν εκείνο το ασφαλές πλαίσιο που ενδυναμώνει και σε κάνει να πιστέψεις στην απελευθερωτική δύναμη των λέξεων.

«Σκότωσα ένα γουρούνι»

Δεν σκότωσα τον άνδρα μου κύριε Δικαστή. Ο άντρας μου είναι ο έρωτας της ζωής μου, τον αγαπώ. Γιατί είμαι εδώ; Σκότωσα ένα γουρούνι.  

Η Δάφνη Κουρή, ο Παύλος Νικολακόπουλος, η Νάντια Παράσχου  με τα εικαστικά εργαστήρια  δημιούργησαν χώρους επικοινωνίας.

Το διήμερο εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στην Ελληνοαμερικανική Ένωση χάρις στις  Λίλα Μανιώτη και  Αριάννα Ευθυμιάδη  που πίστεψαν στην δύναμη αυτού του project.

Πολλές ευχαριστίες οφείλονται στις Χρύσα Διαμαντοπούλου, Άννα Μαρία Στεφαδούρου, Τζίνα Σταυρουλάκη, που έδωσαν φωνή στα κείμενα των γυναικών.

Στη Δήμητρα Κογκίδου, στη Μαρία Λεωνίδα και στη Γεωργία Κούτρα  που συμμετείχαν στο πάνελ συζήτησης με θέμα τα έμφυλα στερεότυπα όπως αυτά αναδύονται στο εδώ και τώρα.

Στη Λήδα Βαρβαρούση που σχεδίασε και εμψύχωσε το workshop, «Περνώντας το Κατώφλι».

Μετά από την επιτυχία του συνολικού project, σχεδιάζουμε τη συνέχειά του! Μείνετε συντονισμένοι για παρόμοιες δράσεις στο Δίκτυο.