Συμπεριληπτικές κοινωνίες

F S

Συμπεριληπτικές κοινωνίες

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Σιέρα Λεόνε, σε μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι κρίνονται από την εμφάνιση, τη θρησκεία και τις πολιτιστικές τους πεποιθήσεις και κάνουν διακρίσεις σε βάρος των ανθρώπων.

Η φοίτηση σε δημόσιο σχολείο δεν ήταν εξαίρεση. Η Ακαδημία Albert έχει πολλούς κανόνες όσον αφορά πως θα πρέπει να εμφανιστεί ο μαθητής στο σχολείο, παραβιάζοντας οποιονδήποτε από αυτούς τους κανόνες έρχεται με ένα τίμημα, π.χ., οι μαθητές δεν επιτρέπεται να μεγαλώσουν τα μαλλιά τους, αν γίνει αυτό, θα σταλούν στο σπίτι να το κόψουν αλλιώς θα τους το κάνει το σχολείο. Κάθε μαθητής επιτρέπεται να φορά μόνο μαύρα παπούτσια και γκρι κάλτσες. Τα τατουάζ θα σας αποβάλουν αν βρεθούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας. Τέλος, στους μαθητές δίνονται N.R. (Never Return) εάν οι τους δεν φτάνουν στο συγκεκριμένο ποσοστό που απαιτεί το σχολείο. Είναι δύσκολο να μεγαλώσεις σε μια κοινωνία όπου δεν σου επιτρέπεται να κάνεις αυτό που σε κάνει ευτυχισμένο.

Έχω βιώσει επίσης πολιτιστικό και παραδοσιακό αποκλεισμό. Σε αυτό το είδος καταστάσεων, οι άνδρες ή οι γυναίκες αποκλείονται από ορισμένες δραστηριότητες στην κοινωνία λόγω της απόφασης που έλαβαν. Για παράδειγμα, στο ανατολικό τμήμα της χώρας πολλοί άνθρωποι ασκούν μια συγκεκριμένη κοινωνία που ονομάζεται Pouro and Bondo. Οι άνθρωποι που δεν ανήκουν στην κοινωνία δυσκολεύονται να περάσουν από ηγετικές θέσεις και θεωρούνται πάντα διαφορετικοί από τους άλλους.

Συγκρίνοντας την προηγούμενη εμπειρία μου με το τώρα, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να κρίνονται για το ποιοι είναι ή για το τι θέλουν να είναι. Τα άτομα θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για το τι θα φορέσουν ή τι πρέπει να προστεθεί ή να αφαιρεθεί από το σώμα τους. Με αυτή την ιδέα μπορώ να ζω ελεύθερα και να μπορώ να κάνω αυτό που με κάνει ευτυχισμένο.

Το άρθρο δημιουργήθηκε ως μέρος του προγράμματος CERV: Efivos in Europe

Αποποίηση ευθύνης

Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραγωγή αυτής της δημοσίευσης δεν συνιστά έγκριση του περιεχομένου, το οποίο αντικατοπτρίζει μόνο τις απόψεις των συγγραφέων και η Επιτροπή δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.

To πρόγραμμα EFIVOS II, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή( CERV), με εταίρους τους Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού-(Ελλάδα), CIP (Κύπρος), HESED (Βουλγαρία), GEYC( Ρουμανία), Dedalus (Ιταλία), Pacto Verde( Ισπανία), Crossing Borders (Δανία).