Κάνε την παιδική φτώχεια παρελθόν

Make child poverty history

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να αντιμετωπίσουν την παιδική φτώχεια στην Ε.Ε. στη συζήτηση για το σχέδιο ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό

 

Όταν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντηθούν στις 17-18 Ιουλίου για να συζητήσουν το σχέδιο ανάκαμψης της Ε.Ε. και τον μελλοντικό μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της, οι αποφάσεις τους θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή των παιδιών μας – στο παρόν, αλλά και το μέλλον. Το Eurochild καλεί τους ηγέτες της Ε.Ε. να θέσουν το συμφέρον των παιδιών στο επίκεντρο της διαδικασίας λήψης αποφάσεών τους, παρέχοντας τουλάχιστον 5% των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Plus για τη μείωση της παιδικής φτώχειας σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Το Eurochild είναι ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο σχεδόν 200 μελών-οργανώσεων που συνασπίζονται για την αναγνώριση των παιδιών ως κατόχων δικαιωμάτων. Το έργο μας βασίζεται στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Χαιρετίζουμε τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική της Ε.Ε. για τα δικαιώματα του παιδιού και την πρωτοβουλία “Εγγύηση για τα Παιδιά” (European Child Guarantee). Όμως, παρά τη σημαντική επίδειξη υπευθυνότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η εικόνα είναι πιο ανησυχητική στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.:

– 23 εκατομμύρια παιδιά στην Ε.Ε. διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού (Eurostat, 2018). Αυτό σημαίνει ότι 1 στα 4 παιδιά είτε δεν λαμβάνει επαρκή τροφή, είτε δεν έχει ένα ασφαλές και άνετο σπίτι στο οποίο μπορεί να σπουδάσει ή δεν διαθέτει επαρκείς πόρους που διασφαλίζουν την ευημερία του.
– Τα παιδιά εξακολουθούν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας (24,3%) συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό (21,9%) στην Ε.Ε. (Eurostat, 2018).
– Περισσότερα από 1 στα 5 παιδιά (0-17 ετών) ζουν σε συνωστισμένα νοικοκυριά στις ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.

Δυστυχώς, η πανδημία και η απαγόρευση κυκλοφορίας έχουν επιδεινώσει τις κοινωνικές ανισότητες. Το κλείσιμο των σχολείων, η κοινωνική αποστασιοποίηση και ο εγκλεισμός έχουν αυξήσει, μεταξύ άλλων, τον κίνδυνο κακής διατροφής των παιδιών και τον κίνδυνο ενδοοικογενειακής βίας και έχουν μειώσει την πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας υπηρεσίες περίθαλψης. Τα παιδιά που είχαν ήδη μειονεκτική θέση πριν από την κρίση λόγω της φτώχειας, της μεταναστευτικής τους ιδιότητας ή λόγω δυσκολιών στο οικιακό τους περιβάλλον, έχουν υποφέρει περισσότερο κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Απαιτούνται σημαντικές προσπάθειες για να γεφυρωθεί το εκπαιδευτικό χάσμα, να υποστηριχθούν οι ευάλωτες οικογένειες και να ενισχυθούν τα συστήματα προστασίας των παιδιών, εάν θέλουμε να αποφύγουμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της αμέλειας προς τα παιδιά μας. Χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους και προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που έφερε η πανδημία, ώστε να διασφαλίσουμε ότι κανένα παιδί στην Ευρώπη δεν θα εγκαταλειφθεί.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η οικονομική επίπτωση της πανδημίας COVID-19 μπορεί να αυξήσει τη φτώχεια των νοικοκυριών έως το τέλος του 2020 κατά 15% παγκοσμίως (UNICEF και Save the Children, Μάιος 2020). Ο κίνδυνος της φτώχειας έχει επανέλθει. Καλούμε τώρα την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως μία από τις πλουσιότερες περιοχές του κόσμου, να λάβει δράση για να κάνει την παιδική φτώχεια παρελθόν.

 

Τα παιδιά κινδυνεύουν να γίνουν τα αόρατα θύματα της πανδημίας. Είναι καθήκον των ηγετών μας να τους κληροδοτήσουν ένα καλύτερο παρόν και μέλλον. Η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών δεν είναι μόνο ζήτημα αξιών, αρχών και νομικών υποχρεώσεων. Είναι, επίσης, το θεμέλιο πάνω στο οποίο όλα τα παιδιά ευημερούν και αναπτύσσουν το σύνολο των δυνατοτήτων τους.

Το Eurochild, εκ μέρους της κοινότητας για τα δικαιώματα των παιδιών στην Ευρώπη, αναμένει από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξουν την πρόταση στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για το διάστημα 2021-27 ότι κάθε κράτος-μέλος θα διαθέσει τουλάχιστον το 5% του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Plus για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, σύμφωνα με τη Σύσταση του Συμβουλίου για την πρωτοβουλία “Εγγύηση για τα Παιδιά” (Council Recommendation on the Child Guarantee).

Η κατανομή αυτών των πόρων θα βοηθήσει στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα τα παιδιά και οι οικογένειες θα λάβουν τις υπηρεσίες και την υποστήριξη που χρειάζονται για να ευημερήσουν.

Εμείς στο Eurochild, μαζί με όλα τα παιδιά στην Ευρώπη, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός προσβάσιμου και βιώσιμου μέλλοντος για όλους.

Κατεβάστε την ανακοίνωση σε μορφή PDF.