Μετά το Forum Συζήτησης «Πόσοι άνθρωποι στον κόσμο γνωρίζουν τα Δικαιώματά μας;»

Την Τετάρτη, 1η Νοεμβρίου 2023, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Δίκτυο), σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας, Δ΄ Αθήνας, Πειραιά και Ανατολικής Αττικής (Πολιτιστικά Θέματα) και το Goethe-Institut Athen, διοργάνωσε Forum Συζήτησης με τίτλο «Πόσοι άνθρωποι στον κόσμο γνωρίζουν τα Δικαιώματά μας;». Η εκδήλωση ήταν η κορύφωση της καμπάνιας με τίτλο «30 χρόνια μετά …» που σχεδίασε και υλοποίησε το Δίκτυο σε συνεργασία με σχολεία της επικράτειας και της Κύπρου.  

Στο πλαίσιο της καμπάνιας πραγματοποιήθηκαν δράσεις σε σχολεία όπου τα παιδιά, αφού συζήτησαν με εκπαιδευτικούς προσωπικές και κοινωνικές τους εμπειρίες και τις έννοιες της αδικίας και του δικαίου, έθεσαν ερωτήματα ελεύθερα χωρίς την παρέμβαση ενηλίκων, τα οποία τα απεύθυναν σε επαγγελματίες στην κοινωνία των πολιτών και εκπροσώπους κρατικών και ανεξάρτητων αρχών. Τα ερωτήματα αυτά ήταν και το αντικείμενο του Forum. 

Αρχικά, η Μιράντα Παπαδοπούλου, Πρόεδρος του ΔΣ του Δικτύου, αφού καλωσόρισε τον κόσμο που παρευρέθηκε στο Forum, παρουσίασε συνοπτικά την καμπάνια, η οποία έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την κύρωση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού από την Ελλάδα. Ακολούθως, ευχαρίστησε τα παιδιά και τους μεγάλους που συμμετείχαν σε αυτή. Έπειτα, ο Πάνος Χριστοδούλου, Διευθυντής του Δικτύου, παρουσίασε τις αρχές του Δικτύου πάνω στις οποίες βασίζονται όλα τα εκπαιδευτικά του προγράμματα.  

Την εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στη Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία ίδρυσε και διετέλεσε πρόεδρος του Δικτύου, προλόγισε ο Αντώνης Λιάκος. Στον χαιρετισμό του στάθηκε στη συμβολή τόσο της ίδιας της Μυρσίνης Ζορμπά, όσο και του Δικτύου στη θεσμοθέτηση του Συνηγόρου του Παιδιού. Επίσης, σημείωσε την πίστη της Μυρσίνης στα παιδιά, στη δύναμη του βιβλίου και την ανάδειξη της φωνής τους, ειδικά στις πιο ευάλωτες ομάδες παιδιών. Στη συνέχεια, εκ μέρους του Δικτύου, η Καλλιόπη Κύρδη και η Κούλα Πανάγου, παρουσίασαν την καμπάνια και τα συμπεράσματά της, καθώς και τις εκπαιδευτικές δράσεις στις οποίες βασίστηκε. Επισημάνθηκε η ουσιαστική συμβολή των εκπαιδευτικών και ο ενθουσιασμός των παιδιών που συμμετείχαν ενώ είναι σημαντικό να αναφερθεί πως το 60,7% των ενηλίκων που συμμετείχαν σε ερωτηματολόγιο της καμπάνιας, δήλωσαν πως δεν γνώριζαν τα δικαιώματά τους όταν ήταν παιδιά.  

Στο 1ο στρογγυλό τραπέζι που συντόνισε η Γκέλη Αρώνη,  με θεματική «Τα δικαιώματα των παιδιών σε καιρούς κρίσης», συμμετείχαν οι Εύα Κογιαννάκη, Γιώργος Νικολαΐδης, Δώρα Τσοβίλη, Βασίλης Φράγκος  και Δημήτρης Χριστόπουλος. Με αφορμή τα ερωτήματα των παιδιών, οι ομιλητές παρουσίασαν την εμπειρία τους σε θέματα παιδικής προστασίας.  Μάλιστα, στην ερώτηση «Ποιος τελικά βάζει τα δικαιώματα; Ο λαός ή οι  πολιτικοί;» η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι τα δικαιώματα οφείλει το παιδί και κάθε άτομο, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά να τα διεκδικεί. 

Στο 2ο στρογγυλό τραπέζι που συντόνισε η Ολυμπία Αγαλιανού, με τίτλο «Σχολείο και σχόλη», συμμετείχαν οι Νέλλη Ασκούνη, Πέτρος Δαμιανός, Γιώργος Σιμόπουλοςκαι Φώτης Ψυχάρης. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην αξία αναγνώρισης του προσωπικού πολιτισμικού κεφαλαίου που κουβαλά το κάθε παιδί και στην ανάγκη υλοποίησης ανοιχτών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα οποία οι τέχνες έχουν κυρίαρχο ρόλο. Επίσης, αναδείχθηκε η αξία του ρόλου του εκπαιδευτικού στην τάξη και η συμπερίληψη των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία (δημοκρατικό σχολείο).  

Στο 3ο στρογγυλό τραπέζι που συντόνισε ο Κωστής Παπαϊωάννου με θέμα «Γιατί δεν ακούνε τη γνώμη μας», συμμετείχαν οι Μαρία Γαβουνέλη, Έλενα Καραγιάννη, Δέσποινα Καρακατσάνη, Θεώνη Κουφονικολάκουκαι Λίνα Λαχανιώτη. Οι ομιλήτριες  εστίασαν στην ανάγκη ενημέρωσης των παιδιών για τα δικαιώματά τους, με σκοπό την καλλιέργεια μιας κουλτούρας και ενός πλαισίου στο οποίο θα λαμβάνεται ουσιαστικά υπόψη η γνώμη των παιδιών. Ακόμα, αναγνωρίστηκε η αξία που πρέπει να δοθεί στο δικαίωμα πραγματικής και ελεύθερης έκφρασης των παιδιών. 

Στο Forum υπήρξε μεγάλη προσέλευση και η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε έδωσε την αφορμή για να ανοίξει ένας μεγαλύτερος διάλογος για τα δικαιώματα του παιδιού στην Ελλάδα, τον οποίο το Δίκτυο σκοπεύει να συνεχίσει.   

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση στον παρακάτω σύνδεσμο 

Δείτε εδώ όλες τις λεπτομέρειες για τη σύνθεση των στρογγυλών τραπεζιών και τις ιδιότητες των συμμετεχόντων/ουσών. 

Ευχαριστούμε θερμά το Goethe-Institut Athen για τη φιλοξενία και την υποστήριξη στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης αλλά και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την εποικοδομητική συνεργασία για ακόμη μία φορά.