«Μιλώντας στην τάξη για τον ρατσισμό»- Τέταρτη 19 Μαρτίου 2014, 7-9 μ.μ.- Ημερίδα για εκπαιδευτικούς με αφορμή το βιβλίο Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΥΡΗ ΓΑΤΑ του Ευγένιου Τριβιζά (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)

Τέταρτη 19 Μαρτίου 2014, 7-9 μ.μ.

 «Μιλώντας στην τάξη για τον ρατσισμό»

Ημερίδα για εκπαιδευτικούς με αφορμή το βιβλίο Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΥΡΗ ΓΑΤΑ του Ευγένιου Τριβιζά (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)

Για πάνω από 50 χρόνια οι άνθρωποι στον λεγόμενο Δυτικό Κόσμο, με τους εκπαιδευτικούς στην πρώτη γραμμή, συζητούν για τον ρατσισμό και μάχονται για την καταπολέμησή του.
Γιατί, όμως, επιμένει τόσο ο ρατσισμός;
Μπορεί το σχολείο να συμβάλει στη δημιουργία μιας δίκαιης κοινωνίας ή μήπως οδηγεί πολλές φορές στον αποκλεισμό διάφορων κοινωνικών ομάδων;
Πώς μπορεί να γίνει λόγος για τον ρατσισμό και κατ’ επέκταση για τη διαμόρφωση μιας αντιρατσιστικής συνείδησης σε παιδιά με τρόπο κατανοητό από αυτά;
Τέλος, μπορούμε μέσα από τη λογοτεχνία να αντλήσουμε τα απαραίτητα εργαλεία για να προσεγγίσουμε το θέμα;
Τα παραπάνω είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα συζητηθούν με αφορμή το βιβλίο Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΥΡΗ ΓΑΤΑ του Ευγένιου Τριβιζά και την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού (21 Μαρτίου).

Στην ημερίδα συμμετέχουν
Δημήτρης Θ. Ζάχος, λέκτορας Παιδαγωγικής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Καταπολεμώντας τον ρατσισμό στο σχολείο: Ο ρόλος των εκπαιδευτικών

Μένη Κανατσούλη, καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Το παραμύθι της Τελευταίας μαύρης γάτας ή η αλήθεια μιας γενοκτονίας για παιδιά

Γεώργιος Μαυρομμάτης, λέκτορας στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Ρατσισμός: μήπως κάτι δεν έχουμε καταλάβει;

Ελένη Χοντολίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Σχεδιασμός δραστηριοτήτων στην τάξη για την ετερότητα με αφορμή την Τελευταία μαύρη γάτα του Ευγένιου Τριβιζα

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ΩΡΕΣ

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ

 Έναρξη δηλώσεων συμμετοχής: Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

 

Αντί εισιτηρίου απαιτείται κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων η αγορά του βιβλίου Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΥΡΗ ΓΑΤΑ (εκδόσεις Μεταίχμιο).

Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: info@oxygono-metaixmio.gr (με την ένδειξη ΗΜΕΡΙΔΑ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΥΡΗ ΓΑΤΑ). Απαραίτητα στοιχεία: ονοματεπώνυμο, επαγγελματική ιδιότητα, διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail, καθώς και ένα σύντομο βιογραφικό.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Σε ένα μακρινό νησί τα μέλη μιας μυστικής αδελφότητας προληπτικών πιστεύουν ότι οι μαύρες γάτες φέρνουν γρουσουζιά και αποφασίζουν να τις εξολοθρεύσουν με δηλητήρια, παγίδες και χίλιους δυο απάνθρωπους τρόπους. Σε λίγο έχουν σχεδόν επιτύχει τον σκοπό τους. Μόνο μια μαύρη γάτα έχει απομείνει ζωντανή. Τα μέλη της αδελφότητας είναι αποφασισμένα να τη βρουν και να την εξοντώσουν. Αλλά και η γάτα είναι αποφασισμένη να επιζήσει. Αυτή είναι η ιστορία ενός ανελέητου διωγμού, ενός απελπισμένου έρωτα, μιας πικρής προδοσίας – αυτή είναι η ιστορία της τελευταίας μαύρης γάτας.
Η Tελευταία μαύρη γάτα: ένα μυθιστόρημα από τον «ποιητή παραμυθιών» Ευγένιο Τριβιζά, που κερδίζει από την πρώτη σελίδα και κρατά αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, μια συναρπαστική περιπέτεια που συνδυάζει τον λυρισμό με το χιούμορ, τη συγκίνηση με το μυστήριο, την απόγνωση με την ελπίδα, ένα δριμύ «κατηγορώ» κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της δεισιδαιμονίας.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ευγένιος Τριβιζάς είναι εξερευνητής, εφευρέτης και ζογκλέρ μελάτων αυγών. Έχει ανακαλύψει το Νησί των Πυροτεχνημάτων, τη Φρουτοπία, το Πιπερού, το Κουτσουλιστάν, την Κουμασιλάνδη, τη Χώρα των Χαμένων Χαρταετών και την Πολιτεία με Όλα τα Χρώματα εκτός από το Ροζ.
Οι γνωστότερες εφευρέσεις του Ευγένιου είναι: ο γαργαλιός (ένα μηχάνημα που σε γαργαλάει όταν είσαι λυπημένος), το ηλεκτρικό ρουφοσκόπιο (ένας συνδυασμός τηλεσκόπιου και ηλεκτρικής σκούπας, με το οποίο όχι μόνο βλέπει κανείς τα αστέρια, αλλά άμα θέλει τα ρουφάει και τα κάνει γιρλάντες), ο φαγώσιμος χαρτοπόλεμος, η μπανιέρα με τις δώδεκα τρύπες, ο ιπτάμενος ανεμόμυλος, η τσουλήθρα με τα σκαλοπάτια, η μελωδική ομπρέλα, το παπιγιόν για νάνους και ο αναδρομικός καθρέφτης (που σε δείχνει όπως ήσουνα πριν από δέκα χρόνια).
Ο Ευγένιος ζει στο Νησί των Πυροτεχνημάτων με τον παπαγάλο του, τη Σύνθια, τον άσπρο του ελέφαντα, τον Πουκιπόν, τη Λιλή, την παρδαλή λεοπάρδαλη, τον Οράτιο Αοράτιο, το αόρατο πράσινο καγκουρό, και άλλους πολλούς γνωστούς και φίλους.
Ο Ευγένιος έχει μία μοναδική συλλογή από κομμάτια παλιών παραμυθιών. Η σπάνια συλλογή του περιλαμβάνει: ένα πούπουλο από το μαξιλάρι που κοιμόταν η πεντάμορφη πριγκιποπούλα, το κορδόνι από το δεξί παπούτσι του παπουτσωμένου γάτου, ένα τούβλο απ’ το σπίτι που είχαν χτίσει τα τρία γουρουνάκια, τα γυαλιά της γιαγιάς της Κοκκινοσκουφίτσας και το φιτίλι από το λυχνάρι του Αλαντίν.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΕΙΚ.