Νοέμβριος – ένας μήνας αφιερωμένος στα Δικαιώματα του Παιδιού!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού (20 Νοεμβρίου), το Δίκτυο αφιερώνει όλο τον μήνα του Νοεμβρίου σε δράσεις που προωθούν και ευαισθητοποιούν για τα δικαιώματα του παιδιού.

Όπως κάθε χρόνο, με την «Καμπάνια Νοεμβρίου» εστιάζουμε σε όλα τα δικαιώματα, όπως αυτά ορίζονται από τα άρθρα της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ενώ επιπλέον έμφαση φέτος δίνουμε στο δικαίωμα στην υγεία.

Συγκεκριμένα έχουμε προγραμματίσει τις παρακάτω δράσεις/εκδηλώσεις:

1-30/11/2020

Δημιουργικές και εκπαιδευτικές ομάδες στο Κέντρο για το Παιδί (Δομοκού 2, «Φρουραρχείο») που θα ασχοληθούν με τις εξής θεματικές:

  • Το δικαίωμα στο νερό (1-15/11)
  • Δημοκρατία & Ανθρώπινα Δικαιώματα (15-20/11)
  • Τα Δικαιώματα του Παιδιού (20-30/11) με έμφαση στο:
    -Δικαίωμα στην ταυτότητα (αφήγηση  της ιστορίας «ο κανένας» της Olga Drennen)
    -Δικαίωμα γνώμης και ελευθερίας έκφρασης (αφήγηση και ζωντάνεμα με αντικείμενα διασκευασμένης της ιστορίας «Γιολάντα κουάξ» της  Olga Drennen)
    -Δικαίωμα στη υγεία 1) αφήγηση του βιβλίου «ποιος φοβάται τα μικρόβια;» του Παναγιώτη Σπυρίδη, 2) Συνάντηση-συζήτηση γονέων με την παιδίατρο Στέλλα Τσίτουρα (Αναβάλλεται λόγω των νέων μέτρων).

Δείτε αναλυτικά τις θεματικές του Νοεμβρίου εδώ!

Οι καλλιτεχνίες συνεχίζονται στο ΚΔΑΠ «Το Δίκτυο στην Τράιμπερ» (Πλατεία Τράιμπερ 8)
και τα παιδιά το απολαμβάνουν!

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των διαδικτυακών δράσων εδώ!

3/11/2020

Η Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη του Δικτύου προτείνει στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης της Οργάνωσης αγαπημένα βιβλία που σχετίζονται με τα δικαιώματα.

4/11/2020

Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη επισκέπτεται τον Ξενώνα Zeuxis για να πραγματοποιήσει για τα παιδιά ειδική δράση για το Δικαίωμα στην εκπαίδευση (Αναβάλλεται λόγω των νέων μέτρων).

5/11/2020

Διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο «Διαπολιτισμικός διάλογος με αφορμή έννοιες του περιβάλλοντος: μια πολιτιστική και περιβαλλοντική προσέγγιση στην τάξη, αξιοποιώντας το “Αλφαβητάρι της ζωής”», σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Π.Ε. Α΄ Αθήνας.

Το σεμινάριο, που απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς, επικεντρώνεται στο δικαίωμα στο περιβάλλον και στις δυνατότητες ανάπτυξης διαπολιτισμικού διαλόγου στην τάξη, με αφορμή την προσέγγιση παγκόσμιων εννοιών του περιβάλλοντος και της φύσης, μέσα από το  μονοπάτι της γλώσσας.

9/11/2020 (και για έναν ολόκληρο μήνα)

Προβολή ειδικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σποτ του Δικτύου, σε κανάλια και ραδιόφωνα εθνικής εμβέλειας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση στο θέμα των δικαιωμάτων των παιδιών.

*Δείτε τα και ακούστε τα πρώτοι εδώ.

11/11/2020

Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη επισκέπτεται τον Ξενώνα Zeuxis για να πραγματοποιήσει για τα παιδιά ειδική δράση για το Δικαίωμα στην ταυτότητα (Αναβάλλεται λόγω των νέων μέτρων).

16/11/2020

Δράση της Παιδικής Βιβλιοθήκης του Δικτύου με τίτλο “Τα Δικαιώματα μέσα από τις σελίδες” στο Εργαστήρι Πολιτισμού (Αλκαμένους 11Β). Τα παιδιά θα επεξεργαστούν το «Σημειωματάριο: Να μην ξεχάσω τα δικαιώματά μου» και θα εμβαθύνουν στα δικαιώματά τους (Αναβάλλεται λόγω των νέων μέτρων).

18/11/2020

Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη επισκέπτεται τον Ξενώνα Zeuxis για να πραγματοποιήσει για τα παιδιά ειδική δράση για το Δικαίωμα στην πληροφόρηση (Αναβάλλεται λόγω των νέων μέτρων).

20/11/2020

Διαδικτυακό φεστιβάλ και απολογισμός του προγράμματος Rights4Kids. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα προβληθούν θεατρικές παραστάσεις με θέμα τα δικαιώματα των παιδιών.

20/11/2020

Προβολή της μικρού μήκους ταινίας stop motion animation με θέμα το δικαίωμα του παιδιού στην υγεία και την ελεύθερη πρόσβαση (παιδιά με αναπηρίες), που δημιούργησαν παιδιά που συμμετείχαν σε ειδικό εργαστήρι δημιουργικής γραφής και κινουμένου σχεδίου του Δικτύου.

20-30/11/2020

Δράσεις σε σχολεία με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών για τα Δικαιώματα τους αλλά πιο συγκεκριμένα στο Δικαίωμα στην Υγεία (Αναβάλλεται λόγω των νέων μέτρων).

21/11/2020

Κυκλοφορεί το 19ο τεύχος των “Αποδημητικών Πουλιών”, της εφημερίδας που εκδίδουν οι έφηβοι Νέοι Δημοσιογράφοι μας. Το συγκεκριμένο τεύχος είναι αφιερωμένο στα δικαιώματα των παιδιών, αλλά και τα δικαιώματα εν γένει.

*Το Σάββατο 21/11 τα Αποδημητικά Πουλιά κυκλοφορούν ως ένθετο στην Εφημερίδα των Συντακτών.

25/11/2020

Διαδικτυακή ομιλία της Μπεάτα Ζουλκιέβιτς και του Μπάμπη Μπαλτά, με τίτλο “Ο Γιάνους Κόρτσακ και τα δικαιώματα των παιδιών”. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον μεγάλο παιδαγωγό και υποστηρικτή της χειραφέτησης του παιδιού, της αυτοδιάθεσής του, του αυτοπροσδιορισμού και του σεβασμού των δικαιωμάτων του.

26/11, 2/12, 3/12 & 4/12/2020

Κύκλος εξ αποστάσεως σεμιναρίων με τίτλο “Δημιουργική γραφή και τεχνική stop motion animation”, που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές και επαγγελματίες ψυχικής υγείας, με αφορμή το stop motion animation που δημιούργησαν τα παιδιά που συμμετείχαν σε ειδικό εργαστήρι δημιουργικής γραφής και κινουμένου σχεδίου του Δικτύου.

8/12/2020

Ημερίδα με θέμα το Δικαίωμα στην Υγεία (περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα).

**Σημειώνεται ότι λόγω των τελευταίων νέων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του covid-19, που ανακοινώθηκαν στις 5/11/20, ενδέχεται η αναβολή ή τροποποίηση κάποιων από τις παραπάνω δράσεις. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το 210 8846590.