Ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη και ο Δήμος Λαρισαίων υποδέχονται το U-Report με εκδηλώσεις

Το UReport, η παγκόσμια πλατφόρμα ηλεκτρονικής διαβούλευσης της UNICEF για την προώθηση της συμμετοχής των νέων στα κοινά, ταξίδεψε στους Δήμους Πυλαίας-Χορτιάτη και Λαρισαίων όπου και παρουσιάστηκε σε εφήβους και νέους των δυο Δήμων.

Αθήνα, 18 Απριλίου 2022: Το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα μαζί με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Δίκτυο) και σε συνεργασία με τους Δήμους Πυλαίας-Χορτιάτη και Λαρισαίων καλωσόρισαν το U-Report με δυο εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα, συνεχίζοντας το ταξίδι της πλατφόρμας στην Ελλάδα.

Περισσότερα από 270 παιδιά από τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις στις 14/4 στον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και στις 15/4 στον Δήμο Λαρισαίων, όπου πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις του U-Report, δίνοντας στους συμμετέχοντες περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το πως να εγγραφούν στην πλατφόρμα και ενημερώνοντας τους για τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και τρόπων συμμετοχής στα κοινά αλλά και για το δικαίωμα τους στην ελεύθερη έκφραση, όπως κατοχυρώνεται από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων εγγράφηκαν στην πλατφόρμα και ως νέοι U-Reporters απάντησαν στην πρώτη δημοσκόπηση με θέμα «Τι θα θέλατε από τις τοπικές αρχές για να γίνουν οι πόλεις σας πιο φιλικές προς τα παιδιά και τους νέους;” Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης θα ληφθούν υπόψη για την ανάπτυξη των σχεδίων δράσης στα πλαίσια του Προγράμματος «Πόλεις Φιλικές προς τα Παιδιά», στο οποίο οι δυο Δήμοι έχουν προσχωρήσει ως υποψήφιες πόλεις. Μετά την εγγραφή τους στην πλατφόρμα, μοιράστηκαν τις απόψεις τους σχετικά με τα οφέλη που τους προσφέρει η συμμετοχή τους στα κοινά, όπως μεταξύ άλλων την ανάπτυξη διαφορετικών δεξιοτήτων, διευρυμένους πνευματικούς ορίζοντες και ενσυναίσθηση για τον συνάνθρωπο.

Ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Δήμαρχος του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής», στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης στις 14/4, σημείωσε πως «…σε αυτή την ηλεκτρονική πλατφόρμα αποτυπώνεται η φωνή σας, γιατί η φωνή και η γνώμη σας μετράνε! Θέλουμε να ακούσουμε τις σκέψεις που κάνετε για την πόλη μας, να μας μιλήσετε για τις επιφυλάξεις, τα προβλήματα, αλλά και τις προσδοκίες σας. Πιστεύουμε σε αυτή τη βιωματική σχέση που μπορεί να γίνει όργανο δημιουργίας μιας κοινωνίας που σέβεται τους πολίτες, σέβεται τα παιδιά και τους νέους της. Θα σας ακούμε και θα στηρίζουμε ενεργά για να γίνουμε καλύτεροι, με πρωταγωνιστές πάντα όλους εσάς, τα παιδιά μας που είστε οι ελπίδες και το μέλλον μας.»


Επίσης, την εκδήλωση χαιρέτισε η αντιδήμαρχος Απασχόλησης, Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Παιδείας Ελένη Γιαννούδη, ενώ παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Σοφοκλής Κάλτσιος, η πρόεδρος της Κ.Ε.Π.Α.Π. Βίβιαν Λιόλιου και η πρόεδρος των σχολικών Επιτροπών Ευαγγελία Σακκαλή.

Επιπλέον, στην εκδήλωση της Λάρισας στην Δημοτική Πινακοθήκη – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα στις 15/4 παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Δήμου, της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας, οι οποίοι μοιράστηκαν με τους μαθητές τις σκέψεις τους σχετικά με τη σημασία της συμμετοχής των έφηβων και νέων στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα της πόλης τους.

Χαρακτηριστικά, ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης  του Δήμου Λαρισαίων, Δημήτρης Δεληγιάννης, δήλωσε πως «…η σημερινή εκδήλωση έχει στον πυρήνα της μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που δίνει την δυνατότητα ηλεκτρονικών διαβουλεύσεων, συζητήσεων με τους νέους για θέματα που τους αγγίζουν και τους αφορούν. Η αλήθεια είναι πως μέσα σε μία περίοδο γενικευμένης κρίσης, μας λείπει η φωνή τους και νομίζω έχουμε την υποχρέωση να τους δώσουμε βήμα μέσα από τέτοιες διαδικασίες.»


Η πλατφόρμα U-Report θα συνεχίσει δυναμικά το ταξίδι της σε άλλες πόλεις της Ελλάδας! Τα παιδιά και οι νέοι στην Ελλάδα μπορούν να γίνουν μέλη του U-Report Greece και να συμμετάσχουν στην πρώτη δημοσκόπηση στέλνοντας τη λέξη «ΕΓΓΡΑΦΗ» μέσω Viber, Facebook Messenger ή WhatsApp.