Ο Δήμος Τρικκαίων φιλοξενεί το U-Report σε εκδήλωση στα Τρίκαλα!

Το U-Report, η παγκόσμια πλατφόρμα της UNICEF για την προώθηση της συμμετοχής των νέων στα κοινά, ταξίδεψε στο Δήμο Τρικκαίων και παρουσιάστηκε σε μαθητές σχολείων της περιοχής!

Αθήνα, 6 Μαΐου 2022: Το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων υποδέχθηκαν το U-Report με εκδήλωση στο Μουσείο Τσιτσάνη στην πόλη των Τρικάλων στις 5 Μαΐου. Αυτή είναι η τέταρτη εκδήλωση που διεξάγεται στην Ελλάδα για την προώθηση της πλατφόρμας U-Report σε εφήβους και νέους!

Περίπου 50 μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής συμμετείχαν στην εκδήλωση και παρακολούθησαν προσεκτικά την παρουσίαση της πλατφόρμας U-Report και τον σκοπό αυτής. Στους συμμετέχοντες δόθηκαν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο εγγραφής στην πλατφόρμα και την ηλεκτρονική διαβούλευση ως μέσο συμμετοχής σε δημόσια θέματα. Επιπλέον, οι μαθητές συμμετείχαν σε μια παραγωγική συζήτηση και έδωσαν άφθονα παραδείγματα σχετικά με τους διαφορετικούς τρόπους συμμετοχής των νέων στα κοινά. Αργότερα, έμαθαν για το δικαίωμά τους στην ελεύθερη έκφραση, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 12 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες εγγράφηκαν στην πλατφόρμα και ως νέοι U-Reporters απάντησαν στην πρώτη δημοσκόπηση με θέμα “Τι θα θέλατε από τις τοπικές αρχές για να κάνουν τις πόλεις σας πιο φιλικές προς τα παιδιά και τους νέους;” Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης θα ληφθούν υπόψη για την ανάπτυξη σχεδίων δράσης στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πόλεις Φιλικές προς τα Παιδιά», στο οποίο έχει ενταχθεί ως υποψήφια πόλη ο Δήμος Τρικκαίων. Μέσα από τις ιδέες που αποτυπώθηκαν  στη συζήτηση, οι μαθητές μίλησαν για τη σημασία της ενσωμάτωσης πολιτικών φιλικών προς τα παιδιά στον πολεοδομικό σχεδιασμό, όπως η δημιουργία καλύτερων εγκαταστάσεων αναψυχής και αθλητισμού, η φιλοξενία πολιτιστικών δρώμενων και εκδηλώσεων και η διασφάλιση ότι όλα τα παιδιά θα απολαμβάνουν ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου παρευρέθηκε στην εκδήλωση και μίλησε στους μαθητές για τη σημασία της συμμετοχής στη δημόσια ζωή σημειώνοντας ότι «… ως νέοι γνωρίζετε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Είναι σημαντικό να μας βοηθήσετε να παρέχουμε λύσεις σε πράγματα που σας απασχολούν, αντί να είστε παθητικοί θεατές. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να έχετε κίνητρα μερικές φορές, ειδικά κατά τη διάρκεια της εφηβείας σας, αλλά η φωνή και οι απόψεις σας μετράνε, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε πράγματα για εσάς χωρίς εσάς!»

Η πλατφόρμα U-Report θα συνεχίσει δυναμικά το ταξίδι της σε άλλες πόλεις της Ελλάδας! Τα παιδιά και οι νέοι στην Ελλάδα μπορούν να γίνουν μέλη του U-Report Greece και να συμμετάσχουν στην πρώτη δημοσκόπηση στέλνοντας τη λέξη «ΕΓΓΡΑΦΗ» μέσω Viber, Facebook Messenger ή WhatsApp.