Οι απαντήσεις των ανθρώπων από το χώρο του βιβλίου- Νικόλτσιος Μανώλης

Ο αγαπητός Νικόλτσιος Μανώλης απάντησε στα παιδιά.

 

1.Όταν ήσασταν παιδί γνωρίζατε τα δικαιώματά σας; 

Ως παιδί γνώριζα ότι είχα δικαιώματα, αλλά δεν ήξερα πόσα πολλά ήταν αυτά και δεν τα γνώριζα όλα.  

 

2.Σας παρακαλούμε, περιγράψτε μια περίπτωση που θυμάστε από τα παιδικά σας χρόνια να σας αδικούν. Έπαιξε ρόλο στα βιβλία σας; 

Το ότι δεν θυμάμαι κάποια αδικία από τα παιδικά μου χρόνια, δε σημαίνει ότι δεν υπήρξε ποτέ καμία. Μερικές φορές έχουμε την τάση να ξεχνάμε όσα μας στεναχώρησαν! Όμως αν κάτι μας αδικεί ή μας στενοχωρεί, εφόσον νιώθουμε ασφαλείς καλό είναι να το λέμε!  

 

3.Ποιο πιστεύετε πως είναι το δικαίωμα των παιδιών που καταπατάται πιο συχνά στις μέρες μας; 

Το δικαίωμα στη μόρφωση, είτε για τα παιδία που ζουν ή ζούσαν σε χώρες με πόλεμο, είτε για τα παιδιά που αναγκάζονται να δουλεύουν. 

 

4.Τι κάνετε σήμερα για να προστατέψετε τα παιδιά; 

Τα παιδιά πρέπει να νιώθουν ασφάλεια στην οικογένειά τους. Καμιά φορά όμως βρίσκονται σε κίνδυνο έξω από αυτή ή ακόμα και μέσα σ’ αυτήν. Όλοι μας πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε περίπτωση που ένα παιδί μας ζητήσει βοήθεια ή καταλάβουμε ότι ένα παιδί κινδυνεύει και να απευθυνόμαστε αμέσως στις αρμόδιες Αρχές. Υπάρχουν, όμως, και οργανώσεις που κάνουν αυτή τη δουλεία, ενημερώνουν τα ίδια τα παιδιά για τα δικαιώματά τους, ενημερώνουν εμάς τους μεγάλους ή ζητούν τη βοήθεια της Δικαιοσύνης, αν διαπιστώσουν ότι αυτά παραβιάζονται. Είναι σημαντικό να στηρίζουμε και αυτές τις οργανώσεις.  

 

5.Πώς μπορούν τα βιβλία σας να βοηθήσουν στο σεβασμό των δικαιωμάτων μας; 

Το διάβασμα ενός βιβλίου από μόνο του είναι ένα δικαίωμα και μέσα του αυτό το δικαίωμα κρύβει άλλα τόσα, όπως ένα μεγάλο κουτί έχει μέσα του άλλα μικρότερα! Το δικαίωμα να ξέρεις να διαβάζεις, να αποφασίζεις αν θέλεις να διαβάσεις ένα βιβλίο, ποιο βιβλίο θα διαβάσεις, αν θα σου αρέσει και αν θα το διαβάσεις ξανά! Κάθε φορά που ένα παιδί διαβάζει, είναι μια υπενθύμιση ότι έχει δικαιώματα!  

 

6.Ποιο ή ποια βιβλία σας θα μπορούσαν να βάλουν μεγάλους και μικρούς σε σκέψεις για τα δικαιώματα των παιδιών; Και για ποια δικαιώματα; 

Το πρώτο μου βιβλίο, «Η καινούρια στολή του Αϊ-Βασίλη» είναι μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία. Ο Άγιος αποφασίζει να αλλάξει τη στολή του και να φορέσει μία καινούρια, όπως τη θέλει αυτός. Το δικαίωμα στην ταυτότητα μας συμπεριλαμβάνει να μπορούμε να ντυνόμαστε όπως εκφραζόμαστε και νιώθουμε εμείς καλύτερα. Ακόμα κι αν είσαι ο Αϊ-Βασίλης μπορείς να φοράς μαύρα, κατάμαυρα ρούχα και να σε φωνάζουν Βασίλη σκέτο!  

 

7.Ποιο βιβλίο άλλου συγγραφέα, ελληνικό ή ξένο, θα διαλέγατε για να μιλήσετε για τα δικαιώματα των παιδιών; 

Ο Πάνος Χριστοδούλου έχει ετοιμάσει με τους συνεργάτες του ένα ολόφρεσκο πολύ πλούσιο βιβλίο, το «Έχω δικαίωμα; Έχω δικαίωμα!» γεμάτο χρώματα και πληροφορίες για τα δικαιώματα του παιδιού.  

Αν ήθελα όμως να θυμηθώ και ένα βιβλίο που αγαπούσα εγώ ως παιδί, αυτό θα ήταν η «Ματίλντα» του Ροαλντ Νταλ. Ένα παιδί που στερείται αλλά στο τέλος κερδίζει τα δικαιώματά του.