Οι απαντήσεις των νομικών στις ερωτήσεις των παιδιών- Κριονά-Σαράντη Έλλη

Ευχαριστούμε πολύ την κα. Κριονά-Σαράντη Έλλη που απάντησε στις ερωτήσεις των παιδιών.

1. Τι μπορεί να κάνει ένα παιδί, όταν μέσα στο σπίτι του, στη γειτονιά του, στο σχολείο του παραβιάζονται βασικά δικαιώματά του; Όταν διαπιστώνει να παραβιάζονται δικαιώματα άλλων παιδιών;

Μπορεί να μιλήσει σε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεται ή να πάρει τηλέφωνο στον Συνήγορο του Παιδιού, στο 800 11 32000 ή και να καλέσει το «100» (Ελληνική Αστυνομία).

2. Προβλέπει ο νόμος τιμωρία για τους μεγάλους που παραβιάζουν τα δικαιώματά μας;

Βεβαίως!

3. Τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών που αλλάζουν τόπο έχουν δικαίωμα στο όνομα και την εθνικότητα; Τι γίνεται αν η μαμά τους τα γεννήσει κάπου στον δρόμο; Σε μια βάρκα;

Ναι, έχουν δικαίωμα στο όνομα και στην εθνικότητα. Σχετικά με την εθνικότητα, αυτό εξαρτάται και από τους νόμους της χώρας των γονιών του καθώς και από τους νόμους της Ελλάδας.

Επίσης, ένα παιδί που θα γεννηθεί στην Ελλάδα από γονείς μετανάστες/πρόσφυγες, μπορεί, με κάποιες προϋποθέσεις, να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια, δηλαδή να γίνει Έλληνας πολίτης.

Αν η μαμά τους τα γεννήσει στον δρόμο ή σε βάρκα πριν μπουν στην Ελλάδα, συνήθως η υπηκοότητα των παιδιών θα είναι αυτή των γονιών τους ή κάποιου απ’ τους γονείς του, αλλά αυτό εξαρτάται και από τους νόμους της χώρας των γονιών τους.

4. Τα παιδιά που είναι πρόσφυγες σε μια χώρα, έχουν δικαιώματα; Κανονικά πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα παιδιά του τόπου που φτάνουν, όμως εμείς διαπιστώσαμε ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ποιος προστατεύει τα δικαιώματά τους; Τιμωρούνται αυτοί που δεν τα τηρούν;

Τα παιδιά που είναι πρόσφυγες έχουν σε μεγάλο βαθμό τα ίδια δικαιώματα με τα παιδιά του τόπου που φτάνουν, αν και πράγματι, συχνά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Τα δικαιώματά τους πρέπει να προστατεύονται από το κράτος και να τιμωρούνται αυτοί που δεν τα τηρούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα παιδιά ή οι ενήλικες που είναι υπεύθυνοι για τα παιδιά (π.χ. οι γονείς τους), μπορούν να απευθύνονται στον Συνήγορο του Παιδιού και στην Αστυνομία, ενώ υπάρχουν και οργανώσεις που μπορούν να τους βοηθήσουν, όπως το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Αν τα παιδιά είναι στην Ελλάδα μόνα τους, υπεύθυνοι γι’ αυτά είναι και οι Εισαγγελείς.

5. Υπάρχουν δικηγόροι για τα παιδιά; Έχουν δικαίωμα τα παιδιά να έχουν τον δικό τους δικηγόρο;

Ναι, βεβαίως υπάρχουν δικηγόροι για τα παιδιά. Ωστόσο, τα παιδιά που βρίσκονται στην Ελλάδα με τους γονείς τους, συνήθως θα έχουν τον ίδιο δικηγόρο με τους γονείς τους, εκτός και αν υπάρχει «σύγκρουση συμφερόντων» ή κακοποιούνται. Τα παιδιά πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα μόνα τους (ασυνόδευτα) έχουν δικαίωμα σε δωρεάν δικηγόρο.

6. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα αν τελειώσει ο πόλεμος στην χώρα τους και δεν θελήσουν να γυρίσουν πίσω γιατί έχουν κάνει καινούριους φίλους και έχουν φτιάξει τη ζωή τους εδώ, ενώ στη χώρα τους έχουν όλα καταστραφεί και δεν έχουν τίποτα, μπορούν να μείνουν στη χώρα μας για πάντα;

Τα παιδιά που έχουν πάρει άσυλο στην Ελλάδα δεν επιστρέφονται στη χώρα τους όσο διαρκεί ο πόλεμος. Αν θέλουν να μείνουν για πάντα στη χώρα ακόμα και αν έχει τελειώσει ο πόλεμος, μπορούν, με κάποιες προϋποθέσεις, να βγάλουν τα «κατάλληλα χαρτιά» ή να πάρουν και την Ελληνική ιθαγένεια, δηλαδή να γίνουν Έλληνες πολίτες.

Παιδιά που ήρθαν από άλλες χώρες στην Ελλάδα μόνα τους (ασυνόδευτα) και δεν κατάφεραν να πάρουν άσυλο, αλλά έχουν μείνει στη χώρα πάνω από 2 συνεχόμενα χρόνια κι έχουν τελειώσει τουλάχιστον 3 χρόνια Γυμνασίου/Λυκείου πριν τα 23 τους, μπορούν να πάρουν «χαρτιά» στην Ελλάδα τουλάχιστον για 10 χρόνια.

7. Πώς μπορούν να προστατευτούν τα παιδιά που έχουν κακοποιηθεί;

Τα παιδιά που έχουν κακοποιηθεί μεταφέρονται σε ασφαλείς χώρους, όπως σε ιδρύματα.

8. Πόσο πραγματικά λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των παιδιών;

Η γνώμη των παιδιών πρέπει πάντα να ακούγεται και να λαμβάνεται υπόψη, ανάλογα βέβαια πάντα με την ηλικία και τον βαθμό ωριμότητάς τους.

9. Όταν ήσασταν παιδί είχατε νοιώσει να σας αδικούν; Αν ναι, θα θέλατε να μας πείτε μια περίπτωση;

Οι δάσκαλοί μου με είχαν προσβάλει επειδή οι γονείς μου είχαν παντρευτεί με πολιτικό και όχι θρησκευτικό γάμο.