Οι απαντήσεις των νομικών στις ερωτήσεις των παιδιών- Κυρμανίδης Κώστας

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Κώστα Κυρμανίδη για τις απαντήσεις του στις ερωτήσεις των παιδιών.

1. Τι μπορεί να κάνει ένα παιδί, όταν μέσα στο σπίτι του, στη γειτονιά του, στο σχολείο του παραβιάζονται βασικά δικαιώματά του; Όταν διαπιστώνει να παραβιάζονται δικαιώματα άλλων παιδιών;

Αρχικά, θα πρέπει να εκφράσει το παράπονό του, αν μπορεί και δεν φοβάται. Να μιλήσει στους γονείς του και στους δασκάλους του. Να ζητήσει βοήθεια.

2. Προβλέπει ο νόμος τιμωρία για τους μεγάλους που παραβιάζουν τα δικαιώματά μας;

Φυσικά. Η παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού έχει συνέπειες για τους ενήλικες, οι οποίοι θα πρέπει όχι μόνο να μην παραβιάζουν τα δικαιώματα των παιδιών, αλλά να τα διασφαλίζουν.

3. Τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών που αλλάζουν τόπο έχουν δικαίωμα στο όνομα και την εθνικότητα; Τι γίνεται αν η μαμά τους τα γεννήσει κάπου στον δρόμο; Σε μια βάρκα;

Έχουν δικαίωμα να έχουν όνομα και εθνικότητα, σε όποια χώρα κι αν βρεθούν.

4. Τα παιδιά που είναι πρόσφυγες σε μια χώρα, έχουν δικαιώματα; Κανονικά πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα παιδιά του τόπου που φτάνουν, όμως εμείς διαπιστώσαμε ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ποιος προστατεύει τα δικαιώματά τους; Τιμωρούνται αυτοί που δεν τα τηρούν;

Τα παιδιά πρόσφυγες έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα παιδιά που ζουν στην χώρα που βρίσκονται. Τα δικαιώματά τους προστατεύονται από το κράτος που τα υποδέχεται και η παραβίασή τους τιμωρείται αυστηρά.

5. Υπάρχουν δικηγόροι για τα παιδιά; Έχουν δικαίωμα τα παιδιά να έχουν τον δικό τους δικηγόρο;

Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε δωρεάν νομική βοήθεια. Αν τα συμφέροντά τους είναι σε σύγκρουση με αυτά των γονέων τους δικαιούνται να έχουν τον δικό τους δικηγόρο.

6. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα αν τελειώσει ο πόλεμος στην χώρα τους και δεν θελήσουν να γυρίσουν πίσω γιατί έχουν κάνει καινούριους φίλους και έχουν φτιάξει τη ζωή τους εδώ, ενώ στη χώρα τους έχουν όλα καταστραφεί και δεν έχουν τίποτα, μπορούν να μείνουν στη χώρα μας για πάντα;

Αρχικά, μπορούν. Ωστόσο είναι μία δύσκολη διαδικασία που απαιτεί χρόνο και συνήθως εξαρτάται από το αν παρακολουθούν σχολείο.

7. Πώς μπορούν να προστατευτούν τα παιδιά που έχουν κακοποιηθεί;

Με την συνδρομή των γονιών τους και την βοήθεια της αστυνομίας.

8. Πόσο πραγματικά λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των παιδιών;

Η γνώμη των παιδιών πρέπει πάντοτε να λαμβάνεται υπόψη. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει συχνά. Θα πρέπει πάντοτε τα παιδιά να εκφράζουν χωρίς φόβο την γνώμη τους στους μεγάλους.

9. Όταν ήσασταν παιδί είχατε νοιώσει να σας αδικούν; Αν ναι, θα θέλατε να μας πείτε μια περίπτωση;

Μία κλασική περίπτωση που ένιωσα ότι αδικούμαι ήταν στο σχολείο – δημοτικό – από συμμαθητές μου που με κορόιδευαν. Δυστυχώς, φοβόμουν να το πω στους ίδιους, στους δασκάλους μου και στους γονείς μου. Τώρα πλέον καταλαβαίνω ότι, αν το είχα μοιραστεί μαζί τους, θα είχα την βοήθειά τους.