Ολοκληρώθηκε η συζήτηση/debate με τίτλο «Η θέση των παιδιών και των νέων στην Ενωμένη Ευρώπη, ζητήματα και προτεραιότητες πολιτικής»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συζήτηση/debate με τίτλο «Η θέση των παιδιών και των νέων στην Ενωμένη Ευρώπη, ζητήματα και προτεραιότητες πολιτικής», που διοργάνωσε το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Δίκτυο) στην Atrakto την Τρίτη 23 Απριλίου 2024, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος EFIVOS in Europe (CERV).

H εκδήλωση αυτή ακολουθεί μία παράδοση του Δικτύου, που για χρόνια τώρα φέρνει τα παιδιά σε επαφή με άτομα που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά. Τον Σεπτέμβριο του 2023, σε αντίστοιχη εκδήλωση, παιδιά του Δικτύου έθεσαν ερωτήσεις σε υποψήφιους Δημάρχους για τον Δήμο Αθηναίων. Στόχος αυτών των εκδηλώσεων είναι η ενίσχυση του αισθήματος της ενεργής πολιτειότητας και η ουσιαστική εμπλοκή των παιδιών τους σε δημοκρατικές διαδικασίες.

Αρχικά, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους/τις υποψήφιους/ες ευρωβουλευτές/τριες Ντίνα Βαρδαραμάτου (ΚΟΣΜΟΣ), Μαρία Δαφέρμου (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), Θοδωρής Κωτσαντής (Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας), Δημήτρης Παπαδημητριάδης (ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία), Λυδία-Αντωνία Τρακατέλλη (Νέα Δημοκρατία) και Έλενα Όλγα Χρηστίδη (Νέα Αριστερά), που συμμετείχαν με τόση προθυμία στη συζήτηση και απάντησαν στις ερωτήσεις των έφηβων και νέων ατόμων του Δικτύου και του 3ου Γυμνάσιου Αργυρούπολης.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους οι νέοι και νέες συνεργάστηκαν, διάλεξαν τις θεματικές που τους ενδιαφέρουν και ετοίμασαν ερωτήσεις σχετικά με την ισότητα, την υγεία και την ευεξία, την αγροτική ανάπτυξη και το περιβάλλον και τη συμμετοχή των νέων σε ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Λίγες από τις ερωτήσεις των παιδιών:

«Πως είμαστε σίγουροι πως θα ακούσετε τη φωνή των νέων και θα τη λάβετε υπόψη σας όταν αποφασίζετε;»

«Τι θα κάνετε για να ενισχύσετε την ίση πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, ακόμα και των παιδιών σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας;»

«Σύμφωνα με μετρήσεις, η ισότητα των φύλων στην Ευρώπη βρίσκεται στο 67%. Είστε ικανοποιημένοι με αυτό ή πιστεύετε υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση»

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά και μπορείτε να την βρείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί: https://www.facebook.com/ddp.gr/videos/740137234923885

Στο Δίκτυο είμαστε περήφανοι για τα έφηβα και νέα άτομα για όλη τους την προσπάθεια, την ανάπτυξη των ερωτήσεων και τον συντονισμό του debate.

*Το EFIVOS in Europe (CERV), στοχεύει στην ανάπτυξη δημοσιογραφικών δεξιοτήτων σε έφηβα και νέα άτομα για την ενίσχυση της δέσμευσης και της ενεργού συμμετοχής των νέων στη δημοκρατική και πολιτική ζωή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.