Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο “EU and the Future. Insights on issues of equality, youth and refugees”

Με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, παρουσιάσεις και συζητήσεις ολοκληρώθηκε το Διαδικτυακό Ευρωπαϊκό Συνέδριο που οργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος CERV, Efivos in Europe την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024, την οποία παρακολούθησαν περισσότερα από 300 άτομα. Ειδικοί αλλά και νέα άτομα μοιράστηκαν την εμπειρία τους, την ανησυχία τους αλλά και την αισιοδοξία τους για την ισότητα, τη νεολαία και τους πρόσφυγες στην Ευρωπαική Ένωση. Είναι τρία θέματα που ενδιαφέρουν και προβληματίζουν τα νέα άτομα στις εφτά χώρες υλοποίησης του προγράμματος.

Ευχαριστούμε όλους τους ομιλητές για τις τοποθετήσεις τους όπως και τους συντονιστές της εκδήλωσης και των πάνελ,  Φωτεινή Σίμιτς (Ελλάδα),  Ανδρέας Πατσαλίδες & Χρυσόστομος Πέππος (Κύπρος)  και Fabiana Mitova & Yoan Danchov (Βουλγαρία).

Οι πρώτες ομιλήτριες έθεσαν την βάση για τις θεματικές που ακολούθησαν με πρώτη την κα Μαρία Στρατηγάκη, Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ισότητας του Δήμου Αθηναίων, και ακολούθησε η κα Maria del Mar Bances del Rey, Βοηθός Εκπρόσωπος για την Προστασία στην UNHCR στην Ελλάδα και την Ευαγγελία Γεωργίτση από το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Ακολούθησε το πάνελ της ισότητας στο οποίο συζητήθηκαν τα δικαιώματα των νέων και το νομοθετικό πλαίσιο και ειδικότερα τι είναι τα έμφυλα στερεότυπα και έμφυλη ισότητας συμπεριλαμβάνοντας τα LGBTQI+ άτομα, τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και τελικά τι σημαίνει το United in Diversity στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα παραπάνω τοποθετήθηκαν οι Iolanda Vasile (Ρουμανία), Αγιάνογλού Έλλη (Κύπρος) και ο Yavor Konov (Βουλγαρία).

Στο δεύτερο πάνελ δόθηκαν σημαντικές πληροφορίες για την ενεργό συμμετοχή των νέων και την διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής τους ταυτότητας.  Η Elena Madrigal (Ισπανία) και ο Ivan Fadini (Ιταλία) παρουσίασαν τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τους νέους ενώ η Yuliyana Vasileva (Βουλγασία) παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων και την προσωπική της εμπειρία.

Το τελευταίο πάνελ αφορούσε το μέλλον των προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια έντονα συγκινητική συζήτηση καθώς οι Linda Awanis (Βουλγαρία) και Souzane Fatayer (Ιταλία) μοιράστηκαν την προσωπική τους εμπειρία και το έργο τους αλλά και τα προβλήματα και την αγωνία των προσφύγων Μαζί με τον Λευτέρη Παπαγιαννάκη (Ελλάδα) αναφέρθηκαν στην άνοδο της ακροδεξιάς, προτάσεις πολιτικών για την ενσωμάτωση των προσφύγων (και  μέσω νόμιμης εργασίας) αλλά και για τα πιθανά νέα κύματα προσφύγων λόγω των πολέμων, συρράξεων και κλιματικής κρίσης.

Το Συνέδριο οργανώθηκε από τους 7 εταίρους του προγράμματος με συντονιστή το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και εταίρους HESED (Βουλγαρία), Crossing Borders (Δανία), Pacto Verde (Ισπανία), Dedalus Cooperativa (Ιταλία), Citizens in Power (Κύπρος),  Asociata GEYC(Ρουμανία).